Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje Venus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiar na dworze - bramkowanie ponad 60ms

Pomiar w sali - bramkowanie około 25ms

I co tu robić?

Skomentuj

Dla mnie ten z sali lepiej wygląda.

Skomentuj

Na pierwszy rzut spróbuję (jak zwykle bez konkretnego efektu) zrobić podział - jakąś zwrotkę. I albo wszystko sprowadzę do dołu tzn -20dB + kopułkę, albo zostawię na poziomie około -10dB choć to raczej chyba blednę założenie. W pierwszym przypadku może być problem z odpowiedzią portu bo będzie grubo powyżej -20dB i może być to dominujące. Nie wiem czy dobrze myślę??

Skomentuj

Na początek widok on-axis i odpowiedź portu - łączenie wykresów. Nie wiem czy dobrze ale połączyłem na 200Hz.

Skomentuj

Tutaj spróbowałem ustawić goal oraz cięcie na 2,5kHz i optymalizacja z automatu elementów z goal. Ma to jakiś sens?

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
              Pomiar na dworze - bramkowanie ponad 60ms
              popatrz na impuls i ustaw bramkę przed pierwszym odbiciem bo ewidentnie Ci w obu przypadkach włazi jakieś.

Skomentuj

Można tu jakoś wstawić plik? Wstawił bym pliki z odpowiedzią. Kiedyś wstawiałem ale coś teraz opcji nie widzę.
                Może wstawię wykres jednak -góra to z sali a dół z dworu:
                Last edited by sir_morgot; 03.02.2018, 22:39.

Skomentuj

Panowie jak z tą odpowiedzią co wstawiłem wyżej? Jakiś błąd popełniłem?

Skomentuj

Trochę próbowałem na tym, co mam. Posiłkowałem się tutorialami. Znając Wasze umiejętności myślę, że u mnie cienko ale wstawię. Takie coś wyszło - w fazie i przeciw fazie.

Skomentuj

Panowie co o tym sądzicie. Daje radę czy kamieni kupa?

Skomentuj

Ooo Panie kolego aleś filtry wymajstrował :-) . Będzie dobrze, pomiary są spoko.

Pierwsza sprawa to nie ma sensu łączyć pomiaru onaxis z pomiarem portu. Pomiar on axis zawiera w sobie odpowiedź portu. Po to się mierzy z metra czy iluś tam. Łapiesz wtedy wszystko, głośnik, port, dyfrakcje obudowy, baffle step.

Ok zwrotnice musisz uprościć bo taka zagra słabo, masz ogromna dobroć filtru, impedancja przysiada do jakiś bardzo niskich poziomów, to będzie dzwonić.

Zacznij od fitlracji basowca.
                        Poziom referencyjny ch-ki do której dążysz ustal na -20dB (bazując na pomiarze na dworze).
                        Do tego głośnika nie dawaj więcej na początek zabawy jak filtr 2 rzędu. Oczywiście dojdzie do tego dodatkowa otoczka ale nie przekraczałbym 2 rzędu w sensie tej podstawowej topologii.

- dodaj fitlr 2 rzedu, cewka na oko z 1mH kond np 6,8uf.
                        - wielkością cewki zjedź ch-ką do poziomu -20dB mniej więcej w 200Hz-1,5kHz . Powinno się udać.
                        - jeżeli masz (a za zapewne będziesz mieć) górkę przed 1kHz , to możesz ją lekko zgasić równoległym do głośnika układem RLC nastrojonym na tą częstotliwość (elementy ze sobą szeregowo) albo po na początek nic nie rób jeżeli górka nie większa jak 2dB ponad punkt odniesienia. Pobawisz się z nią potem.
                        - przed 5kHz masz mały rezonansik , jeżeli zwykła filtracja 2 rzędu sobie z tym nie radzi to do cewki fitlru dodajesz równolegle układ RC (znów elementy łączone szeregowo) nastrojony na tą częstotliwość . R daj 22ohmy , C należy dobrać, zwykle to będzie coś między 0,22 a 1uF zależnie od wartości cewki.
                        - na koniec dobierz sobie wartość kondensatora w filtrze. Jeżeli trzeba zrobić łagodniejsze zbocze filtracji możesz dodać szeregowo z kondensatorem niewielki rezystor (1-3 ohmy zwykle styka).

Generalnie fitlr zestroił bym tak aby punkt -6dB wypadł gdzieś na 2.5kHz. To taki fajny punkt wyjścia.

Następnie trzeba zrobić filtracje dla głośnika wysokotonowego.
                        - dodajesz L-pad i obniższasz ch-kę do poziomu -20dB
                        - dodajesz filtr 2 rzędu i kombinujesz wartościami elementów aby dość to ch-ki z -6dB na 2.5kHz
                        - jak jest lipa ze zgraniem fazowym, przeskocz na filtr 3 rzędu
                        Last edited by Yoshi_80; 05.02.2018, 14:14.

Skomentuj

Mnie bardziej ten dół na wysokich zastanawia. W tym głośniku to normalne czy to wina pomiarów?

Skomentuj

Cienki w tym jestem. Zrobiłem DP w ten sposób i za cholewcię nie wiem czy dobrze.

Skomentuj

Wystaw pliki pomiarów, się ludzie pobawią, może grupowo się coś umodzi :)
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                Wystaw pliki pomiarów, się ludzie pobawią, może grupowo się coś umodzi :)
                                Dobry pomysł :) .

Skomentuj

Znalazłem opcję załączania więc załączam.kolumny-venis.zip
                                  Last edited by sir_morgot; 05.02.2018, 18:11.

Skomentuj

Próbuję ciągle coś zrobić i g. wychodzi nawet nie pokazuję.

Skomentuj

Wczoraj rzuciłem okiem na te pomiary. Sklejenie tych głośników jest do zrobienia. Aczkolwiek przyznaję, ze w programie wygląda to mniej optymistycznie niż na screenach.

Problemem jest głównie sama ch-ka każdego z głośników. Tego się już nie przeskoczy zwrotnicą. Pofalowanie ch-ki jest dość znaczne. To chyba kwestia jakiś rezonansów fali między membraną głośnika a stożkiem. No i ta dziura na wysokich. Tu może warto poeksperymentować z odległością stożka od głośnika. Pamiętam, że na mojej małej szerokopasmówce miałem podobne problemy, że gdzieś na jakieś częstotliwości powstawała dziura.

Skomentuj

Na dataszicie tego głośnika też jest dziura w tym miejscu ale nie jest taka wielka .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Visaton robił też podobne kolumny http://www.visaton.de/de/produkte/hi...-boxen/fontana

Skomentuj

Próbowałem z odległościami na kopułkę. Wyszło na to, że jest to najbardziej optymalne ustawienie. Ale ciekawi mnie czy np. robiąc pomiar np. z 5cm wyżej ustawionym mikrofonem i nieco pod kątem w dół by coś zmieniło? Widzę, że dookólne są strasznie kapryśne i jak by nie ustawić mikrofonu to może wyjść nieco inny wynik. Ja robię pomiar kierując mikrofon między jeden a drugi głośnik tzn. mikrofon w kierunku krawędzi stożka, gdzie się skupiają fale. No chyba, że nie tak to ma być?

Skomentuj

Czaruję...