Tak testowa. I zastanawiam się czy wizualnie nie jest za gruba do stożka. Może zwężę i wydłużę? Nie wiem jeszcze. Pomyślę.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Moje Venus
Collapse
X
-
Zrobiłem węższą obudowę ale prace muszę na trochę zatrzymać. Po pierwsze - spaliła mi się płyta główna w lapku na którym pracuję i mam wszystko, po drugie ze względu na pewne zmiany w konstrukcji stożków, muszę je wykonać na nowo na CNC. I tu problem - nie mam gdzie - no chyba, że sam sobie zrobię. Ale ciągnąć 2 projekty na raz to znacznie za dużo a w głowie już następny pomysł na coś dużego :) No nic, na razie pauza ale mam nadzieję, że nie długa.
Skomentuj
-
Panowie. Jest ktoś na forum, kto dysponuje frezarką CNC i mógł by mi za odpłatą wykonać stożki ze sklejki? Materiał mam już posklejany - tylko wrzucić na maszynę. Pytam ludzi po internecie i albo nie chcą, albo cenią się za usługę jak za prom kosmiczny. Zawsze jak człowiek chce coś zrobić swoimi siłami to miażdżą go ceną - i zrób coś sam - "wyjdzie drożej niż kupne". Na razie czekam jeszcze na jedną odpowiedź ale może tutaj ktoś by się znalazł. Warto zapytać.
Skomentuj
-
Niedługo wznawiam prace nad kolumnami - miałem trochę prac domowych. Zastanawiam się nad dwoma aspektami.
1. Temat na pewno był już wałkowany - obudowa z płyty wiórowej czy MDF. Z tego co pamiętam wiórowa na pewno ma inny rezonans niż MDF. Dla czego pytam? Dla tego, że prototyp mam z płyty wiórowej (będę na nim robił pomiary mikrofonem itp). a docelowo mam zamiar złożyć z MDF. Nie jestem pewien czy nie będzie później rozbieżności ze względu na inny materiał?
2. Lakierowanie. Lakier np. jachtowy itp. i lakier ekologiczny. Co do pierwszego to ma raczej szkodliwy wpływ na organizm podczas lakierowania, ekologiczny nie. A w czym problem - problem polega na tym, że lakierować tym pierwszym mogę jedynie na strychu gdzie jest temperatura taka, jak na dworze czyli obecnie w okolicach 0. Lakier niechętnie się w takich warunkach rozprowadza na materiale nie mówiąc już o schnięciu. Drugim typem jest ekologiczny lakier, który mogę nakładać w mieszkaniu gdzie jest ciepło. Ekologicznym obecnie mam wymalowaną starą cyklinowaną podłogę - wygląda dość ciekawie i nieco inaczej niż stare ekologiczne lakiery, którymi kiedyś próbowałem lakierować i które zupełnie nie przypadły mi do gustu.
Co o tym wszystkim sądzicie?
Skomentuj
-
Co do sklejki - wolał bym ale mój brak funduszy tej opcji nie pozwala mi wykorzystać :) Myślałem nad olejowaniem ale nie wiem jaka będzie trwałość powierzchni na ewentualne zaplamienia czymś i na kurz i co ile będzie trzeba przeprowadzać konserwacje. Poza tym jak już wspomniałem zostały polakierowane. Myślałem nad olejowaniem forniru ale nie miałem z tym do czynienia i nie wiem jakie to jest później w użytkowaniu.
Skomentuj
-
Dzisiaj dla próby podłączyłem dwudrożną zwrotnicę z moich kolumn. Chciałem zobaczyć jak to w ogóle działa. Heh no powiem, że zapowiada się ciekawa konstrukcja. Z każdej strony gra tak samo - dziwne uczucie bo normalnie z boku czy z tyłu lub pod różnymi kątami (góra - dół) już nie jest to samo a tu bardzo podobnie. A to tylko jedna kolumna i zwrotka nie od tych głośników. Obecnie czekam na wycenę materiału (sklejki 20mm) i zdecyduję o zakupie. Albo będzie MDF albo sklejka. Składam konstrukcje i zaczynam docelowe pomiary.
Skomentuj
-
Czekam jeszcze na wycenę sklejki. W międzyczasie czytałem opinie na temat MDF i sklejki. Czego użyć do budowy kolumn. Do tej pory używałem MDF. Teraz niedawno pojawił się temat sklejki. Im więcej czytam tym bardziej nie wiem co wybrać. Mam mętlik. Trochę to irytujące. Jak gościu się nie pospieszy to kupię MDF. Ciekawe ile razy jeszcze zmienię zdanie?
Skomentuj
-
MDF za darmo dostaniesz w wielu hurtowniach, w których docinają płyty na wymiar. Zawsze zostają im odpady, które taka firma wyrzuca a Ty możesz spokojnie sobie je wykorzystać...po prostu musisz trochę pogrzebać na ich śmietnikuTylko raczej wybieraj się w dni, w które nie pada deszcz, bo nic sensownego nie znajdziesz jeśli to miejsce gdzie zrzucają odpady nie jest zadaszone.
Co do sklejki, to poszukaj w swojej okolicy firm które handlują "odpadami" sklejek, lub po prostu mają jakieś wybrakowane arkusze. Tam kupisz sklejkę 2x taniej niż w normalnej hurtowni. Często ogłaszają
Omnipolary to nie moja bajka, właśnie z uwagi na odwzorowanie dzwięku i sceny, ale każdy ma inny gust, także trzymam kciuki za realizację projekuLast edited by sebasbox; 20.12.2017, 21:33.
Skomentuj
-
Powoli składam konstrukcje docelowe. Stoję obecnie przed wyborem forniru. Postanowiłem zrobić obudowy w jasnej tonacji - zważywszy na kolor sklejki w stożkach. Mam do wyboru:
1. Drzewo Lodowe Bianco - http://www.zagloba.com.pl/okleiny-mo...-na-fizelinie/
2. Apuane - http://www.domebli.com.pl/node/580
Jedno i drugie jest ciekawym wyborem. Co o tym sądzicie?
Skomentuj
-
Prace idą dalej - kolumny się kleją... Tak z ciekawości napisałem do Wrocławia na Politechnikę do Instytutu Wydziału Elektroniki. Posiadają komorę bezechową. Zapytałem o możliwość wykonania pomiarów. Taka była odpowiedź:
"Jest możliwe wykonanie pomiarów w komorze bezechowej. Koszt prostego pomiaru to ok. 1000,00zł. Pasmo jakie możemy zmierzyć w polu dalekim jest ograniczone od 150Hz do 20KHz, ale potrzebne by były bardziej szczegółowe dane co do wykonania pomiarów."
W sumie to nawet nie wiem czy w ogóle się opłaca. Ale jak ktoś już o tym wcześniej myślał to ma odpowiedź.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postafornir Lodowe Drzewo Bianco - na żywo pięknie wygląda.
Skomentuj
Skomentuj