Zamieszczone przez sir_morgot
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Moje Venus
Collapse
X
-
Może za bardzo nie na temat ale coś można wyłuskać.
http://www.tremolo.pl/Artykuly/Akust...gluszenia.html
Jak nie przydatne to proszę skasować.
Skomentuj
-
Wygląda na to, że wełna mineralna miękka o grubości 10cm na 1000Hz (tam gdzie mam pik) ma dźwiękoizolacyjność na poziomie ok. 30dB jak wynika z wykresu z powyższego linku. poniżej 200Hz (na wykresie już nie oznaczono) przyjmuję około 7-9dB? Muszę spróbować na górę przed BR dać 10cm miękkiej wełny mineralnej i zobaczyć jaki będzie miała wpływ na rezonans i efektywność BR.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez slawek213 Zobacz postatak rośnie z 5ms na 10ms a BR to przy płaskiej charakterystyce to 20ms.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaPodawanie samych suchych danych liczbowych przy GD ma się nijak do rzeczywistości. Bo co innego 20ms poniżej 20Hz a co innego mieć 20ms przy 50Hz. To jak nie widzieć człowieka i powiedzieć, że jak waży 100kg to na jest pewno jest otyły.
Skomentuj
-
"Próbowałem" znowu wełny. Jak napisałem wcześniej sprawdzałem wełnę miękką. Na samym spodzie wełna twarda a pod głośnikiem wełna miękka 2 warstwy. Tłumi mocno BR a 1kHz i 1,5kHz nieco niższy.
Z tego, co zauważyłem ten rezonans powstaje między pionowymi ściankami | | a nie między górą a dołem. Długość fali wychodzi mniej więcej jak szerokość kolumny. Dla próby poukładałem wełnę na ściankach bocznych kolumny, na dole zostawiłem jak było wełna twarda - i faktycznie rezonans się zmniejsza ale w tym przypadku wykresy mnie kłują w oczy. Wygląda na to, że głośnik widzi mniejszą objętość i BR wybija do góry.
Im brnę dalej robi się co raz gorzej. Myślę nawet nad zmianą obudowy. Ru mamy wszystkie boczne ściany równe a ja myślę nad zwężającą się kolumną ku dołowi. Możliwe, że uniknął bym tego 1kHz????
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz postaZamieszczone przez sir_morgot
1. Kolumna z wełną na dole w filcu i 10cm wełny na górze.
https://diyaudio.pl/i/21588/bf774364...1484689483.jpg
Jak dla mnie, to zostaw na razie tę wersję, a jak będą zwrotki to się zobaczy jak to się sumuje na pomiarach z zatkanym portem. Możesz jeszcze pokombinować z innymi materiałami na górze choć nie wydaje mi się, żeby się coś wyraźnie poprawiło ~ 850 Hz gdzie występują jakiś rezonanse rozszerzające się powyżej 1 kHz przy braku dolnego tłumienia. Częstotliwościami powyżej bym się nie przejmował bo załatwi to zwrotnica.Last edited by KAPRINT; 02.02.2017, 23:06.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez slawek213 Zobacz postaTy to zawsze jesteś i będziesz cynikiem. Widać nie masz klasy. Chodziło ojedną częstotliwość. Ma się rozumieć,że to było porównanie. Filozof z ciebie jak ta lala
Poza tym SB robi wersję 4 ohmową tego głośnika która dużo bardziej nadaje się do bas reflexu. Więc narzekanie, ze 8 ohmówka ma 20ms w bas reflexie jest bez sensu bo wynika z nieumiejętnego wykorzystania dostępnych głośników.
Skomentuj
-
Cewki jakieś stare mam a i kondensator się znajdzie. Dla podziału 2500Hz dla głośnika 4ohm wyszło (na sucho dla próby) dla 12dB/okt L=0,25mH i C=15uF tak mniej więcej. Nie wiem czy mam takie wartości może coś się dobierze. Co do zmiany kształtu kolumny myślałem nad takim rozwiązaniem: zamiast regularnych proporcji, górę zostawić o rozmiarach kwadratu 27x27cm a dół zwężać do rozmiarów 20x20cm. Wysokość w tym przypadku zwiększa się z 63cm do 76cm (wymiary wewnętrzne). Fala stojąca w tym przypadku w mniejszym stopniu będzie się tworzyć po długości kolumny (tu na spód dał bym wełnę) a pomiędzy ściankami bocznymi gdzie jest skos ten efekt był by o wiele mniejszy lub w ogóle. Przynajmniej tak mi się wydaje.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaDla podziału 2500Hz dla głośnika 4ohm wyszło (na sucho dla próby) dla 12dB/okt L=0,25mH i C=15uF tak mniej więcej.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaRaczej ......więc do dupy.
Każda obudowa zamknięta nawet z transformacją Linkwitza jest lepsza od jakiegokolwiek BR.
Zrozumiałeś?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaCzyli cewkę dać na około 0,5mH ? Yoshi_80 a co sądzisz o obudowie o proporcjach jak wyżej na rysunku? Ma to sens? Mam jakieś stare płyty wiórowe w piwnicy i mógł bym coś wystrugać próbnego bez kosztów w celach pomiarowych.
Trudno powiedzieć czy obudowa o takich proporcjach będzie mieć jakiś negatywny wpływ. Bo z jednej strony się mówi, ze fale stojące itp a z drugiej zjawisko nie jest jakieś super groźne i często wytłumienie załatwia sprawę.
Zamieszczone przez slawek213 Zobacz postaKażda obudowa zamknięta nawet z transformacją Linkwitza jest lepsza od jakiegokolwiek BR.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
Lepsza w jakim sensie? Bo arkusz kalkulacyjny pokazuje mniej ms ? A arkusz pokazuje jak zmieniają się zniekształcenia nieliniowe i intermodulacyjne wynikające z pracy głośnika na większych wychyłach membrany ?
Wychył membrany nie musi być większy. Może być mniejszy w zależności jak się transformacji używa. Problem, że owa transformacja jest tylko dla zwolenników rozwiązań aktywnych. Przy użyciu miniDSP jest to bardzo prosta zabawa. Nawet stosując 2xmini DSP dla 3drogi w łącznej sumie 900zł jest to o wiele tańsze rozwiązanie niż męczenie się z pasywną zwrotnicą na jakiś tam Jajcenach.
Skomentuj
Skomentuj