Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje Venus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
    Pytania bez odpowiedzi.... Zrobiłem jakieś tam kratownice - dzisiaj powsadzam i pomierzę i zobaczymy na ile są skuteczne.
    Wszystko zależy od powierzchni czynnej membrany. Przyjmij ok. 70% i będzie O.K.

Skomentuj

No i o to mi chodziło. Dzięki :)

Skomentuj

Ok pomiary zrobione. I tak:

Pod głośnikiem przegroda / 6 warstw owaty / przegroda/ miejsce na tunel BR i kawałek gąbki piramidki / przegroda / warstwa owaty , 1,5 warstwy wełny mineralnej luźnej, warstwa wełny mineralnej prasowanej, 3mm filc.

Skomentuj

Wygląda gorzej w stosunku do ostatnich pomiarów, rezonans ~ 0.9 kHz jeszcze się bardziej zaznaczył i do tego powstał nowy na 1.5 kHz.
          Jeżeli możesz zrób pomiar z warstwą prasowanej wełny nad BR leżącej całą płaszczyzną na przegrodzie oraz trochę owaty.

Skomentuj

Spróbuję jutro choć jestem pewien, że jak tak zrobię to efektywność BR ostro spadnie ale sprawdzić można.

Skomentuj

Może za bardzo nie na temat ale coś można wyłuskać.

http://www.tremolo.pl/Artykuly/Akust...gluszenia.html

Jak nie przydatne to proszę skasować.

Skomentuj

Ciekawe.
                Dorzucam do "ciekawe linki z akustyki" żeby nie zaginęło w czeluściach forum.

Skomentuj

Wygląda na to, że wełna mineralna miękka o grubości 10cm na 1000Hz (tam gdzie mam pik) ma dźwiękoizolacyjność na poziomie ok. 30dB jak wynika z wykresu z powyższego linku. poniżej 200Hz (na wykresie już nie oznaczono) przyjmuję około 7-9dB? Muszę spróbować na górę przed BR dać 10cm miękkiej wełny mineralnej i zobaczyć jaki będzie miała wpływ na rezonans i efektywność BR.

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
                    tak rośnie z 5ms na 10ms a BR to przy płaskiej charakterystyce to 20ms.
                    Podawanie samych suchych danych liczbowych przy GD ma się nijak do rzeczywistości. Bo co innego 20ms poniżej 20Hz a co innego mieć 20ms przy 50Hz. To jak nie widzieć człowieka i powiedzieć, że jak waży 100kg to na jest pewno jest otyły.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                      Podawanie samych suchych danych liczbowych przy GD ma się nijak do rzeczywistości. Bo co innego 20ms poniżej 20Hz a co innego mieć 20ms przy 50Hz. To jak nie widzieć człowieka i powiedzieć, że jak waży 100kg to na jest pewno jest otyły.
                      Ty to zawsze jesteś i będziesz cynikiem. Widać nie masz klasy. Chodziło ojedną częstotliwość. Ma się rozumieć,że to było porównanie. Filozof z ciebie jak ta lala

Skomentuj

"Próbowałem" znowu wełny. Jak napisałem wcześniej sprawdzałem wełnę miękką. Na samym spodzie wełna twarda a pod głośnikiem wełna miękka 2 warstwy. Tłumi mocno BR a 1kHz i 1,5kHz nieco niższy.

Z tego, co zauważyłem ten rezonans powstaje między pionowymi ściankami | | a nie między górą a dołem. Długość fali wychodzi mniej więcej jak szerokość kolumny. Dla próby poukładałem wełnę na ściankach bocznych kolumny, na dole zostawiłem jak było wełna twarda - i faktycznie rezonans się zmniejsza ale w tym przypadku wykresy mnie kłują w oczy. Wygląda na to, że głośnik widzi mniejszą objętość i BR wybija do góry.

Im brnę dalej robi się co raz gorzej. Myślę nawet nad zmianą obudowy. Ru mamy wszystkie boczne ściany równe a ja myślę nad zwężającą się kolumną ku dołowi. Możliwe, że uniknął bym tego 1kHz????

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                          Zamieszczone przez sir_morgot
                          1. Kolumna z wełną na dole w filcu i 10cm wełny na górze.
                          https://diyaudio.pl/i/21588/bf774364...1484689483.jpg

Jak dla mnie, to zostaw na razie tę wersję, a jak będą zwrotki to się zobaczy jak to się sumuje na pomiarach z zatkanym portem. Możesz jeszcze pokombinować z innymi materiałami na górze choć nie wydaje mi się, żeby się coś wyraźnie poprawiło ~ 850 Hz gdzie występują jakiś rezonanse rozszerzające się powyżej 1 kHz przy braku dolnego tłumienia. Częstotliwościami powyżej bym się nie przejmował bo załatwi to zwrotnica.
                          Myślę, że najlepiej zacząć od tego stanu i kombinować z okładaniem wełną bocznych ścianek. Zmiana proporcji i kształtu obudowy była by najlepszym rozwiązaniem ale wiąże się z kosztami i pracą, a może jeszcze spróbować zrobić pomiary z jakimś prostym filtrem 12dB/okt. z cięciem ok. 2-3 kHz i wtedy zadecydować.
                          Last edited by KAPRINT; 02.02.2017, 23:06.

Skomentuj

Ty to zawsze jesteś i będziesz cynikiem. Widać nie masz klasy. Chodziło ojedną częstotliwość. Ma się rozumieć,że to było porównanie. Filozof z ciebie jak ta lala
                            Raczej zmuszam do myślenia. Bo 20ms przy częstotliwości poniżej 20Hz, gdzie głośnik nie wytwarza praktycznie żadnego ciśnienia jest bez znaczenia, liczy się to co jest wyżej. No ale prościej jest napisać, ze było 20ms więc do dupy.
                            Poza tym SB robi wersję 4 ohmową tego głośnika która dużo bardziej nadaje się do bas reflexu. Więc narzekanie, ze 8 ohmówka ma 20ms w bas reflexie jest bez sensu bo wynika z nieumiejętnego wykorzystania dostępnych głośników.

Skomentuj

Cewki jakieś stare mam a i kondensator się znajdzie. Dla podziału 2500Hz dla głośnika 4ohm wyszło (na sucho dla próby) dla 12dB/okt L=0,25mH i C=15uF tak mniej więcej. Nie wiem czy mam takie wartości może coś się dobierze. Co do zmiany kształtu kolumny myślałem nad takim rozwiązaniem: zamiast regularnych proporcji, górę zostawić o rozmiarach kwadratu 27x27cm a dół zwężać do rozmiarów 20x20cm. Wysokość w tym przypadku zwiększa się z 63cm do 76cm (wymiary wewnętrzne). Fala stojąca w tym przypadku w mniejszym stopniu będzie się tworzyć po długości kolumny (tu na spód dał bym wełnę) a pomiędzy ściankami bocznymi gdzie jest skos ten efekt był by o wiele mniejszy lub w ogóle. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Skomentuj

Dla podziału 2500Hz dla głośnika 4ohm wyszło (na sucho dla próby) dla 12dB/okt L=0,25mH i C=15uF tak mniej więcej.
                                Kalkulator oszukuje. W rzeczywistości tak nie będzie. Z mojej praktyki przy podziale 2,5k przy 4 ohmach cewka powinna być około 2x większa niż to co Ci wyszło :-). Przy takiej konfiguracji części na pewno będziesz mieć problem filtru o zbyt dużej dobroci, tzn nie będzie filtrować ale jak zacznie to juz z ostrym spadkiem. No i pewnie częstotliwość odkąd zacznie będzie mocno odbiegać od tego co sobie założyłeś.

Skomentuj

Czyli cewkę dać na około 0,5mH ? Yoshi_80 a co sądzisz o obudowie o proporcjach jak wyżej na rysunku? Ma to sens? Mam jakieś stare płyty wiórowe w piwnicy i mógł bym coś wystrugać próbnego bez kosztów w celach pomiarowych.

Skomentuj

Raczej ......więc do dupy.
                                    Coś chyba się nie za dokładnie wypowiedziałem.

Każda obudowa zamknięta nawet z transformacją Linkwitza jest lepsza od jakiegokolwiek BR.

Zrozumiałeś?

Skomentuj

Ale sobie znaleźliście miejsce do kłótni...

Jak będę miał czas to wystrugam taką obudowę i pomierzę. Za jakieś 2 tygodnie. Teraz robię przerwę.

Skomentuj

Czyli cewkę dać na około 0,5mH ? Yoshi_80 a co sądzisz o obudowie o proporcjach jak wyżej na rysunku? Ma to sens? Mam jakieś stare płyty wiórowe w piwnicy i mógł bym coś wystrugać próbnego bez kosztów w celach pomiarowych.
                                        Spokojnie możesz powiększyć cewkę. Tak naprawdę bez pomiarów to takie filtry są mocno na oko.
                                        Trudno powiedzieć czy obudowa o takich proporcjach będzie mieć jakiś negatywny wpływ. Bo z jednej strony się mówi, ze fale stojące itp a z drugiej zjawisko nie jest jakieś super groźne i często wytłumienie załatwia sprawę.

Każda obudowa zamknięta nawet z transformacją Linkwitza jest lepsza od jakiegokolwiek BR.
                                        Lepsza w jakim sensie? Bo arkusz kalkulacyjny pokazuje mniej ms ? A arkusz pokazuje jak zmieniają się zniekształcenia nieliniowe i intermodulacyjne wynikające z pracy głośnika na większych wychyłach membrany ?

Skomentuj

Lepsza w jakim sensie? Bo arkusz kalkulacyjny pokazuje mniej ms ? A arkusz pokazuje jak zmieniają się zniekształcenia nieliniowe i intermodulacyjne wynikające z pracy głośnika na większych wychyłach membrany ?
                                          Lepsza bo BR to taka bzykająca rurka z dużą dobrocią zamulająca bas gdzie obudowa zamknięta nawet przy Qtc1,4 ma bardziej kontrolowany bas.

Wychył membrany nie musi być większy. Może być mniejszy w zależności jak się transformacji używa. Problem, że owa transformacja jest tylko dla zwolenników rozwiązań aktywnych. Przy użyciu miniDSP jest to bardzo prosta zabawa. Nawet stosując 2xmini DSP dla 3drogi w łącznej sumie 900zł jest to o wiele tańsze rozwiązanie niż męczenie się z pasywną zwrotnicą na jakiś tam Jajcenach.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X