Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje Venus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A proszę bardzo. Długość tunelu to 12cm, Poprzednio było około 16cm. Chciałem spróbować efektu. A tu zdjęcia - wełna obszyta filcem ułożona na samym dnie:

A zapomniałem. Przy wersji 8ohm to wygłuszenie takie jak zaproponował Pogromca - tunel także 12cm
    Last edited by sir_morgot; 14.01.2017, 15:21.

Skomentuj

Wełny jeszcze nie mam ale coś naskrobałem w LTL. Nie wiem czy jest dobrze bo próbuję coś z niego zrozumieć. Port dałem z boku. Nie wiem czemu mi charka opada w prawo. Coś źle narysowałem czy jak?

Skomentuj

Dorwałem wełnę mineralną taką z rolki o grubości 10cm. Zrobiłem kilka pomiarów w takich samych warunkach (kolumna nie ruszana, mikrofon nie ruszany) tylko zmiany ilości wełny mineralnej.
        No to ruszamy:

1. Kolumna z wełną na dole w filcu i 10cm wełny na górze.

2. Kolumna z wełną na dole w filcu i 20cm wełny na górze.

3. Kolumna z wełną na dole w filcu i 30cm wełny na górze.

4. Kolumna tylko z wełną na górze - 10cm.

5. Kolumna tylko z wełną na górze - 20cm.

6. Kolumna tylko z wełną na górze - 30cm.

ZESTAWIENIE:

1. Kolumna z wełną w filcu na spodzie i wełną na górze, czarna - 10cm, czerwona - 20cm, niebieska 30cm.

2. Kolumna tylko z wełną na górze, czarna - 10cm, czerwona - 20cm, niebieska 30cm.

Co będzie odpowiednie i czy w ogóle jest ok?

Skomentuj

Jak się uda to dzisiaj przetestuję na 2 i 3 warstwach wełny ale na większym (szerszym) tunelu BR bo coś ten obecny dusi strasznie.

Skomentuj

Jak Ty to sprawdzasz?

Wnioskuje, że kolumna jest już całkowicie złożona razem z wysokotonowym i odsłuchujesz na dwóch kolumnach jak się duszą lub nie.

Tak to mam rozumieć?

Dla mnie to tłumienie -20dB powinno być ok, a i reszta jest jeszcze bardziej tłumiona.

Skomentuj

Welna mineralna jest dosc gesta i inaczej tlumi niz owata poliestrowa. W Leonard audio, Hornresp i arkuszach MJK program symuluje wlasnie tlumienie poliestrowe. Jesli program pokazuje powiedzmy 100gramow owaty, to dla welny mineralnej czy szklanej moze to byc dwa razy mniej. Dlatego trzeba brac to pod uwage. Widac na Twoich pomiarach, ze dodanie wiekszej ilosci welny zmienia "sprezyna" powietrza w obudowie, tlumi ja i dzialanie portu BR jest oslabione. Przy owacie mozna dac wiecej materialu, wypelnic wieksza przestrzen. Znaczenie moze miec nawet kierunek ulozenia wlokien.

Skomentuj

slawek213 "duszenie" jak to nazwałem to właśnie za duże tłumienie BR. Przy 2 i 3 warstwach pierwszy pik jest bardzo mały. Z tutka kiedyś czytanego wynikało o małej skuteczności BR takiego strojenia o ile mnie pamięć nie myli. O to mi chodziło. Nie mam kolumn złożonych - na razie męczę się z portem żeby coś sensownego uzyskać. Wnioskuję, że pierwsza część Twojej wypowiedzi to taki uszczypliwy żarcik ?? :)

Pogromco co proponujesz? Wsadzić owatę zamiast wełny? Pozostać przy 1 warstwie wełny? Sam nie wiem co wybrać. Dzisiaj robiłem pomiary z BR 10cm średnicy ale nie wiem czy jest sens je dawać na forum?
                Last edited by sir_morgot; 18.01.2017, 19:01.

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                  Wnioskuję, że pierwsza część Twojej wypowiedzi to taki uszczypliwy żarcik ??
                  A może poskładaj najpierw całą kolumnę i posłuchaj, czy aby potrzeba BR a jak tak to dopiero w całości można w miarę trafnie ocenić jak działa port.

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
                    A może poskładaj najpierw całą kolumnę i posłuchaj, czy aby potrzeba BR a jak tak to dopiero w całości można w miarę trafnie ocenić jak działa port.
                    Sam nie wiem. Dla mnie to tak trochę od dupy strony robota ale może nie zawsze warto iść zgodnie z "ruchem wskazówek zegara" ?

Cytat z akustyk.com.pl "Głośnik wymaga dużej objętości, ale odpłaci! 22W/4534G00 (4 omy) ma czułość 92,5 dB i taki zestaw parametrów T-S, który przy objętości bas-refleks 40-50 litrów zapewnia dobrą kontrolę i niskie zejście charakterystyki; dobre rezultaty przyniesie też obudowa zamknięta o objętości ok. 30 litrów."

Może coś w tym jest - jak by zamkniętą zrobić ale musiał bym 15 litrów zlikwidować.

Ok wstawiam moje wypociny z BR 10 ale w sumie można rzec, że "g" dały tylko strojenie w górę poszło przez co zaczęła buczeć na 1 warstwie wełny. Kicha.

1 warstwa:

2 warstwy:

3 warstwy:

zestawienie:

Skomentuj

1. Kolumna z wełną na dole w filcu i 10cm wełny na górze.
                      Jak dla mnie, to zostaw na razie tę wersję, a jak będą zwrotki to się zobaczy jak to się sumuje na pomiarach z zatkanym portem. Możesz jeszcze pokombinować z innymi materiałami na górze choć nie wydaje mi się, żeby się coś wyraźnie poprawiło ~ 850 Hz gdzie występują jakiś rezonanse rozszerzające się powyżej 1 kHz przy braku dolnego tłumienia. Częstotliwościami powyżej bym się nie przejmował bo załatwi to zwrotnica.
                      Last edited by KAPRINT; 18.01.2017, 20:07.

Skomentuj

No to mam już jakiś punkt wyjścia :) Sprawdzę jeszcze tą owatę bo coś tam mam.

Skomentuj

Dla tego woofera 22W/4534G00 znalazłem takie zalecenia:
                          recommended cabinet 1:
                          closed cabinet with 19 L volume
                          from 69/43 Hz (-3dB/-8dB)

recommended cabinet 2:
                          63 L volume bass reflex cabinet
                          with HP100 reflex tube, 23 cm long.
                          from 36/28 Hz (-3dB/-8dB).

Skomentuj

Wnioskuję, że pierwsza część Twojej wypowiedzi to taki uszczypliwy żarcik ??
                            Eemm, nie wiem co masz na mysli?

Pogromco co proponujesz? Wsadzić owatę zamiast wełny? Pozostać przy 1 warstwie wełny? Sam nie wiem co wybrać. Dzisiaj robiłem pomiary z BR 10cm średnicy ale nie wiem czy jest sens je dawać na forum?
                            Jak masz owate, to mozesz sprobowac. Po prostu ten material dziala troche inaczej niz welna. Przy tej samej objetosci bedzie slabiej dzialac i to czasami jest zaleta, bo mozna go dac wiecej, na wiekszej dlugosci, przy zachowaniu tej samej wagi. Mozesz rowniez tak zamontowac welne lub owate aby nie zakrywala calego przeswitu obudowy, szczegolnie za glosnikiem. Wtedy dajesz wiecej materialu po dlugosci obudowy, ale nie wypelniasz calego przeswitu. W takim wariancie kompresja bedzie dzialac inaczej, a material nadal bedzie pracowal nad tlumieniem niechcianych rezonansow. To takie kompromisowe zestawienie.

Z klozetem daj sobie spokoj, nie bedzie z tego basu.

Skomentuj

Daj ten port na 30Hz i na razie olej go a poskładaj resztę. Siwych włosów dostaniesz i jeszcze się zniechęcisz.
                              To jeszcze nie porażka. Ten głośnik po mojemu to w zamkniętej obudowie całkiem się dobrze spisuje fo=50hz Qts=0,65 w 50l. Na koniec sobie wyciągniesz pasmo nawet do 40Hz. Ja mam w 7l SB17NAC35-8 i w obudowie zamkniętej ma 75Hz, Qtc=0,8 a jest wyciągnięty do f3 40Hz; gdzie Eq 45Hz +11dB Q=1,6
                              Gra jak ta lala a żona tyko ścisza bo swoich myśli nie słyszy.

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
                                Na koniec sobie wyciągniesz pasmo nawet do 40Hz. Ja mam w 7l SB17NAC35-8 i w obudowie zamkniętej ma 75Hz, Qtc=0,8 a jest wyciągnięty do f3 40Hz; gdzie Eq 45Hz +11dB Q=1,6. Gra jak ta lala a żona tyko ścisza bo swoich myśli nie słyszy.
                                Tylko przy takiej korekcji trzeba mieć b. mocny wzmak, rośnie goup dealy, zniekształcenia, a argument, że "Gra jak ta lala a żona tyko ścisza bo swoich myśli nie słyszy" jest raczej dla wielbicieli 18" subwooferów w samochodzie.
                                Last edited by KAPRINT; 19.01.2017, 11:23.

Skomentuj

Sluszna uwaga, mam te Sba i doja wzmaka bez litosci. Zawsze jest cos za cos.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                                    Tylko przy takiej korekcji trzeba mieć b. mocny wzmak, rośnie goup dealy, zniekształcenia, a argument, że "Gra jak ta lala a żona tyko ścisza bo swoich myśli nie słyszy" jest raczej dla wielbicieli 18" subwooferów w samochodzie.
                                    tak rośnie z 5ms na 10ms a BR to przy płaskiej charakterystyce to 20ms.

w przypadku kolegi to mocy nie trzeba dużo bo tam gdzie będzie musiał korygować 50Hz (jego fo) akurat jest maximum impedancji około 20Ohm co pozwala na +6dB podbicie bez zwiększania mocy.

Tak właśnie robi się w samochodowych głośnikach gdzie częstotliwość rezonansowa głośnika często jest w pobliżu 64Hz a dość dużo radijek właśnie przy tej częstotliwości robi korekcję basu.

a jedna 18" to tylko 4x 20cm głośniki. Ja takich dużych nie mam ale kto wie.
                                    Last edited by slawek213; 19.01.2017, 12:35.

Skomentuj

OK. Poczytałem i na razie:

1. Spróbuję owatę.
                                      2. Wełnę po długości z prześwitem.

Ps. tak na marginesie - dzisiaj dostałem Cambridge Audio CXR120. Ładne ustrojstwo. A chciałem droższą Yamahę, która się wykrzaczyła na stereo.

Skomentuj

OK. Poczytałem i na razie:
                                        Ps. tak na marginesie - dzisiaj dostałem Cambridge Audio CXR120. Ładne ustrojstwo. A chciałem droższą Yamahę, która się wykrzaczyła na stereo.
                                        Bardzo fajny aplituner, tylko dlaczego osły poskąpili na korekcje pomieszczenia :|

Skomentuj

Kto to wie ale na stereo (pomijam tutaj 5,1) bije Y na głowę na moich Scanach 30-tkach. Stąd ten wybór. Robiłem specjalnie odsłuch Y, O, i CA. Jak by nie było CA to brał bym O. Zawiodłem się na Y.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X