Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Moje Venus
Collapse
X
-
Dorwałem wełnę mineralną taką z rolki o grubości 10cm. Zrobiłem kilka pomiarów w takich samych warunkach (kolumna nie ruszana, mikrofon nie ruszany) tylko zmiany ilości wełny mineralnej.
No to ruszamy:
1. Kolumna z wełną na dole w filcu i 10cm wełny na górze.
2. Kolumna z wełną na dole w filcu i 20cm wełny na górze.
3. Kolumna z wełną na dole w filcu i 30cm wełny na górze.
4. Kolumna tylko z wełną na górze - 10cm.
5. Kolumna tylko z wełną na górze - 20cm.
6. Kolumna tylko z wełną na górze - 30cm.
ZESTAWIENIE:
1. Kolumna z wełną w filcu na spodzie i wełną na górze, czarna - 10cm, czerwona - 20cm, niebieska 30cm.
2. Kolumna tylko z wełną na górze, czarna - 10cm, czerwona - 20cm, niebieska 30cm.
Co będzie odpowiednie i czy w ogóle jest ok?
Skomentuj
-
Welna mineralna jest dosc gesta i inaczej tlumi niz owata poliestrowa. W Leonard audio, Hornresp i arkuszach MJK program symuluje wlasnie tlumienie poliestrowe. Jesli program pokazuje powiedzmy 100gramow owaty, to dla welny mineralnej czy szklanej moze to byc dwa razy mniej. Dlatego trzeba brac to pod uwage. Widac na Twoich pomiarach, ze dodanie wiekszej ilosci welny zmienia "sprezyna" powietrza w obudowie, tlumi ja i dzialanie portu BR jest oslabione. Przy owacie mozna dac wiecej materialu, wypelnic wieksza przestrzen. Znaczenie moze miec nawet kierunek ulozenia wlokien.
Skomentuj
-
slawek213 "duszenie" jak to nazwałem to właśnie za duże tłumienie BR. Przy 2 i 3 warstwach pierwszy pik jest bardzo mały. Z tutka kiedyś czytanego wynikało o małej skuteczności BR takiego strojenia o ile mnie pamięć nie myli. O to mi chodziło. Nie mam kolumn złożonych - na razie męczę się z portem żeby coś sensownego uzyskać. Wnioskuję, że pierwsza część Twojej wypowiedzi to taki uszczypliwy żarcik ?? :)
Pogromco co proponujesz? Wsadzić owatę zamiast wełny? Pozostać przy 1 warstwie wełny? Sam nie wiem co wybrać. Dzisiaj robiłem pomiary z BR 10cm średnicy ale nie wiem czy jest sens je dawać na forum?Last edited by sir_morgot; 18.01.2017, 19:01.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaWnioskuję, że pierwsza część Twojej wypowiedzi to taki uszczypliwy żarcik ??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez slawek213 Zobacz postaA może poskładaj najpierw całą kolumnę i posłuchaj, czy aby potrzeba BR a jak tak to dopiero w całości można w miarę trafnie ocenić jak działa port.
Cytat z akustyk.com.pl "Głośnik wymaga dużej objętości, ale odpłaci! 22W/4534G00 (4 omy) ma czułość 92,5 dB i taki zestaw parametrów T-S, który przy objętości bas-refleks 40-50 litrów zapewnia dobrą kontrolę i niskie zejście charakterystyki; dobre rezultaty przyniesie też obudowa zamknięta o objętości ok. 30 litrów."
Może coś w tym jest - jak by zamkniętą zrobić ale musiał bym 15 litrów zlikwidować.
Ok wstawiam moje wypociny z BR 10 ale w sumie można rzec, że "g" dały tylko strojenie w górę poszło przez co zaczęła buczeć na 1 warstwie wełny. Kicha.
1 warstwa:
2 warstwy:
3 warstwy:
zestawienie:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaLast edited by KAPRINT; 18.01.2017, 20:07.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaWnioskuję, że pierwsza część Twojej wypowiedzi to taki uszczypliwy żarcik ??
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaPogromco co proponujesz? Wsadzić owatę zamiast wełny? Pozostać przy 1 warstwie wełny? Sam nie wiem co wybrać. Dzisiaj robiłem pomiary z BR 10cm średnicy ale nie wiem czy jest sens je dawać na forum?
Z klozetem daj sobie spokoj, nie bedzie z tego basu.
Skomentuj
-
Daj ten port na 30Hz i na razie olej go a poskładaj resztę. Siwych włosów dostaniesz i jeszcze się zniechęcisz.
To jeszcze nie porażka. Ten głośnik po mojemu to w zamkniętej obudowie całkiem się dobrze spisuje fo=50hz Qts=0,65 w 50l. Na koniec sobie wyciągniesz pasmo nawet do 40Hz. Ja mam w 7l SB17NAC35-8 i w obudowie zamkniętej ma 75Hz, Qtc=0,8 a jest wyciągnięty do f3 40Hz; gdzie Eq 45Hz +11dB Q=1,6
Gra jak ta lala a żona tyko ścisza bo swoich myśli nie słyszy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez slawek213 Zobacz postaNa koniec sobie wyciągniesz pasmo nawet do 40Hz. Ja mam w 7l SB17NAC35-8 i w obudowie zamkniętej ma 75Hz, Qtc=0,8 a jest wyciągnięty do f3 40Hz; gdzie Eq 45Hz +11dB Q=1,6. Gra jak ta lala a żona tyko ścisza bo swoich myśli nie słyszy.Last edited by KAPRINT; 19.01.2017, 11:23.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz postaTylko przy takiej korekcji trzeba mieć b. mocny wzmak, rośnie goup dealy, zniekształcenia, a argument, że "Gra jak ta lala a żona tyko ścisza bo swoich myśli nie słyszy" jest raczej dla wielbicieli 18" subwooferów w samochodzie.
w przypadku kolegi to mocy nie trzeba dużo bo tam gdzie będzie musiał korygować 50Hz (jego fo) akurat jest maximum impedancji około 20Ohm co pozwala na +6dB podbicie bez zwiększania mocy.
Tak właśnie robi się w samochodowych głośnikach gdzie częstotliwość rezonansowa głośnika często jest w pobliżu 64Hz a dość dużo radijek właśnie przy tej częstotliwości robi korekcję basu.
a jedna 18" to tylko 4x 20cm głośniki. Ja takich dużych nie mam ale kto wie.Last edited by slawek213; 19.01.2017, 12:35.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaOK. Poczytałem i na razie:
Ps. tak na marginesie - dzisiaj dostałem Cambridge Audio CXR120. Ładne ustrojstwo. A chciałem droższą Yamahę, która się wykrzaczyła na stereo.
Skomentuj
Skomentuj