Nie mogę znaleźć. Tzn coś w sieci jest ale trzeba być zalogowanym.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Moje Venus
Collapse
X
-
Pobawiłem się i rozłożyłem swoją kolumnę na składowe do Leonardo. Wyszedłem z takiego założenia:
Zważywszy, że to, że po pocięciu nie są to "foremne" bryły, musiałem jakoś w miarę prosty sposób sprawdzić ile objętości ma każda z nich. Postanowiłem stworzyć je na podstawie rysunku cada w 3ds max. W maxie jest fajna opcja, że pokazuje objętość bryły nawet najbardziej złożonej:
po zsumowaniu wychodzi odpowiednia pojemność. Ale w Leonard nie można narysować tak złożonych brył. Postanowiłem zamienić je na bryły o przekroju kwadratowym oczywiście z odpowiednimi powierzchniami (front, tył) i dopasowaną długością żeby się pojemności zgadzały. Nie wiem czy dobrze to wykombinowałem???? i tak licząc od lewej to 1, 2, 3, 4, 5, 6 komora:
1 wariant
2 wariant
3 wariant
Dzisiaj sprawdzałem wariant 1 z tunelem na dole tam gdzie był. Efekt taki sam jak poprzednio czyli totalna klapa. No ale może coś zupełnie źle robię? Następnym razem sprawdzę inne położenie portu.
Skomentuj
-
Przeciez ten tunel masz niemal kompletnie pusty, to jak chcesz tlumic rezonanse? Od samego poczatku do niemal samego portu, trzeba dac wytlumienie i to spore. Poza tym masz zaznaczony ksztalt parabolied, a powinien byc conical. Dokladnosc i precyzje symulacji ogranicza ksztalt obudowy jaka zastosowales.
Skomentuj
-
Co do kształtu to nawet nie wiedziałem. Co do wytłumienia komory przed portem próbowałem tego - coś tam się zmieniło ale efektywność portu strasznie maleje. To mi nie pasowało.
Ps. zastanawiam się jak Duevel sobie z tym poradził - widziałem zdjęcie (sam początek wnętrza kolumny) i przegrody nie widać. Ciekawe jaki patent znaleźli.
Czy tak to mniej więcej wytłumić?
Last edited by sir_morgot; 01.10.2017, 20:29.
Skomentuj
-
Jak sie pokmini, to sie uda :)
http://screenshot.sh/m2cViO4u96boo szybka symulacja w pare minut. Zeby nie tracic efektywnosci portu, obudowa musi dzialac jak TL, a nie BR, ktory istotnie - jesli wypchasz to stracisz efektywnosc.
Skomentuj
-
Pobawiłem się na spokojnie w Leonard na pros obudowie z podobną długością i objętością co moja bez przegrody. Zabawa polegała na przesuwaniu portu BR co 1cm. W pewnym miejscu nawet ten jeden centymetr dawał kolosalny spadek trapiącego mnie rezonansu. Kto by pomyślał 1cm. Muszę teraz tylko dokładnie sprawdzić gdzie u mnie wypadła by ta odległość. Może uda się wymyślić jak zrobić przesuwany wzdłużnie port. Może port w kawałku płyty wiórowej którą można wzdłużnie przesuwać, przykręcać do obudowy i uszczelniać tymczasowo np. kawałkiem plasteliny. W obudowie odpowiedniej długości prostokątny otwór na przesuwany tunel BR. Muszę pomyśleć.
Skomentuj
Skomentuj