Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje Venus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie mogę znaleźć. Tzn coś w sieci jest ale trzeba być zalogowanym.

Skomentuj

Tak, musisz miec konto na diyaudio.com

Skomentuj

No fajnie - to już n-te konto, żeby coś ściągnąć >:( Trzeba działać.

Skomentuj

diyaudio.com to akurat ogromna skarbnica wiedzy i inspiracji :)

Skomentuj

Znowu jakiś problem z Leonard. Uruchamiam, otwieram zapisany projekt - wybieram zapisany głośnik a w Enclosure wiatr hula tzn stan wyjściowy. Cały czas muszę od nowa rysować.

Skomentuj

Ja juz sie przyzwyczailem do bledow z leonardem. Kazdy projekt robie od zera i nawet nie zapisuje, bo pozniej i tak czesto sie wykrzacza.

Skomentuj

Pobawiłem się i rozłożyłem swoją kolumnę na składowe do Leonardo. Wyszedłem z takiego założenia:

Zważywszy, że to, że po pocięciu nie są to "foremne" bryły, musiałem jakoś w miarę prosty sposób sprawdzić ile objętości ma każda z nich. Postanowiłem stworzyć je na podstawie rysunku cada w 3ds max. W maxie jest fajna opcja, że pokazuje objętość bryły nawet najbardziej złożonej:

po zsumowaniu wychodzi odpowiednia pojemność. Ale w Leonard nie można narysować tak złożonych brył. Postanowiłem zamienić je na bryły o przekroju kwadratowym oczywiście z odpowiednimi powierzchniami (front, tył) i dopasowaną długością żeby się pojemności zgadzały. Nie wiem czy dobrze to wykombinowałem???? i tak licząc od lewej to 1, 2, 3, 4, 5, 6 komora:

1 wariant

2 wariant

3 wariant

Dzisiaj sprawdzałem wariant 1 z tunelem na dole tam gdzie był. Efekt taki sam jak poprzednio czyli totalna klapa. No ale może coś zupełnie źle robię? Następnym razem sprawdzę inne położenie portu.

Skomentuj

Dobra robota, ale po 1 musisz dodac duzo wiecej tlumienia ( gestosc ) oraz zwiekszyc jego ilosc, prawie do okolicy portu.

Skomentuj

Rozumiem. Ale o którym wariancie mówisz? Port na dole,w środku czy na górze?

Skomentuj

Port powinien byc raczej blizej konca tunelu. Dodaj wiecej tlumienia i zmien w opcjach programu symulacje do kilku khz.

Skomentuj

Zrobiłem jak na rysunkach poniżej - wytłumienie pod BR 150kg/m3 jak podaje specyfikacja. Wytłumienie w drugiej komorze zwykła wełna silikonowa. Leonard swoje a pomiar swoje. Nie mam wykresu bo na laptopie sypną się SW. Skąd te rozbieżności? Pik ostro na około 900Hz mniej więcej:

Skomentuj

Przeciez ten tunel masz niemal kompletnie pusty, to jak chcesz tlumic rezonanse? Od samego poczatku do niemal samego portu, trzeba dac wytlumienie i to spore. Poza tym masz zaznaczony ksztalt parabolied, a powinien byc conical. Dokladnosc i precyzje symulacji ogranicza ksztalt obudowy jaka zastosowales.

Skomentuj

Co do kształtu to nawet nie wiedziałem. Co do wytłumienia komory przed portem próbowałem tego - coś tam się zmieniło ale efektywność portu strasznie maleje. To mi nie pasowało.
                            Ps. zastanawiam się jak Duevel sobie z tym poradził - widziałem zdjęcie (sam początek wnętrza kolumny) i przegrody nie widać. Ciekawe jaki patent znaleźli.

Czy tak to mniej więcej wytłumić?
                            Last edited by sir_morgot; 01.10.2017, 20:29.

Skomentuj

Nie ma zadnego patentu, po prostu nie zawracaja sobie glowy rzeczami, ktore maja maly wplyw, lub nawet zaden.

Skomentuj

Reasumując - jeżeli nie uda mi się uporać z rezonansem z przegrodą czy bez (np. za duży wpływ na efektywność BR "zmniejszenie") to ustalić jak najlepsze parametry z rezonansem, który i tak nie będzie miał znacznego wpływu na całość i jechać dalej z "koksem"?

Skomentuj

Jak sie pokmini, to sie uda :)

http://screenshot.sh/m2cViO4u96boo szybka symulacja w pare minut. Zeby nie tracic efektywnosci portu, obudowa musi dzialac jak TL, a nie BR, ktory istotnie - jesli wypchasz to stracisz efektywnosc.

Skomentuj

Ale to znaczy, że musiał bym wywalić tunel i dać nie wiem jak to nazwać - otwór jak w TL?

Skomentuj

Na tej symulacji nie ma zadnego otworu TL. Po prostu tunel o ksztalcie rozszerzajacym sie i blisko jego konca jest niewielki port BR. Tak jak na symulacji i rysunkach jakie pokazalem wczesniej.

Skomentuj

Pobawiłem się na spokojnie w Leonard na pros obudowie z podobną długością i objętością co moja bez przegrody. Zabawa polegała na przesuwaniu portu BR co 1cm. W pewnym miejscu nawet ten jeden centymetr dawał kolosalny spadek trapiącego mnie rezonansu. Kto by pomyślał 1cm. Muszę teraz tylko dokładnie sprawdzić gdzie u mnie wypadła by ta odległość. Może uda się wymyślić jak zrobić przesuwany wzdłużnie port. Może port w kawałku płyty wiórowej którą można wzdłużnie przesuwać, przykręcać do obudowy i uszczelniać tymczasowo np. kawałkiem plasteliny. W obudowie odpowiedniej długości prostokątny otwór na przesuwany tunel BR. Muszę pomyśleć.

Skomentuj

Tak jak napisalem wczesniej, mozesz zrobic taka przesuwana scianke z zamontowanym portem i doswiadczalnie sprawdzic w pomiarach, czy faktycznie roznica centymetra moze miec znaczenie.

Skomentuj

Czaruję...