Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje Venus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak dokładnie 22W/4534G00

Skomentuj

Nie bez powodu rura w obu przypadkach ma 84cm długości

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
        Nie bez powodu rura w obu przypadkach ma 84cm długości
        Im krotsza rura, tym latwiej tlumic rezonanse. Poza tym u Linkwitza jest inny temat, bo rura jest zamknieta, a to oznacza duzy rezonans w innym miejscu ( nizej ), niz dla takiej samej rury z portem na jej koncu. Dlatego jest mocno wypchana tlumieniem i zastosowano korekcje aktywna basu, bo bez tego bylby kibel.

Skomentuj

W Visatonie jest na dole BR.

Stożka na dole nie trzeba ze względu na promieniowanie dookulne portu. Tak samo na górze do 700Hz podobnie rozchodzą się fale. Powyżej 700Hz rolę rozpraszacza przejmuje szerokopasmowiec z korekturą a w Visatonie stożek.

Skomentuj

I jak Pogromco? Udało się coś przeliczyć?

Skomentuj

Albo inaczej bo nie chcę uchodzić za lenia - jak to obliczyć? Jaki wzór i czego się trzymać?

Skomentuj

Ze wzoru nie obliczysz, najlepiej uzyc Hornresp. Cos probuje wydumac...

Ok cd. Czy probowales te obudowe wytlumiac welna tak jak pisalem, czyli od gory zaraz za glosnikiem do dolu, do minimum polowy, a nawet 2/3? Z symulacji wynika, ze takie tlumienie powinno byc w zupelnosci wystarczajace do oslabienia antyrezonansu.
                Last edited by Pogromca mitow; 09.01.2017, 22:40.

Skomentuj

Ja zrobiłem tak:

za głośnikiem przegroda pod skosem (małym) i około 3cm wełny a na spodzie to jest wełna zaszyta w filc na grubość 10cm. Zastanawiam się nad tym co napisałeś, żeby dać od spodu do połowy czy do 2/3 wełny - jak tak zrobię to mi zakryje BR bo ma on około 18cm długości a połowa obudowy wewnątrz to około 32cm..

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                    Ja zrobiłem tak:
                    Zastanawiam się nad tym co napisałeś, żeby dać od spodu do połowy czy do 2/3 wełny - jak tak zrobię to mi zakryje BR bo ma on około 18cm długości a połowa obudowy wewnątrz to około 32cm..
                    P.M. napisał, żeby od góry, zaraz pod głośnikiem umieścić materiał tłumiący nie zakrywając wlotu br.
                    Możesz zrobić coś w rodzaj kaptura nad wlotem br, dla najniższych częstotliwości luźno położona wełna nie będzie żadną przeszkodą.
                    3 cm wełny, to zdecydowanie za mało, żeby mogło zadziałać.
                    Last edited by KAPRINT; 10.01.2017, 13:13.

Skomentuj

Tak jak pisze KAPRINT, material ma byc za glosnikiem w strone tunelu.

Skomentuj

Aha rozumiem. Czyli na rysunku to szare to wełna a białe pole to wolna przestrzeń?
                        ps. jaki to program?

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                          Aha rozumiem. Czyli na rysunku to szare to wełna a białe pole to wolna przestrzeń?
                          Tak jest.

Program to Leonard Audio http://leonardaudio.co.uk/

Skomentuj

Zrobiłem "kaptur" czyli około połowy lub więcej od góry (głośnika). Pod kapturem BR. No i:

1. Albo jakaś sraczka znowu.
                            2. Albo coś chrzanię.

Przy poprzednich kolumnach pomiary mikrofonem robiłem na sali gimnastycznej. Teraz po prostu w domu. Czy ten syf po 200Hz to nie są czasami odbicia? Bo jak jest to możliwe to mogę tak w nieskończoność. Poniżej wykresy:

Skomentuj

No to teraz porownaj ten pomiar, z poprzednim :) jest bardzo duza roznica na plus ale musisz zrozumiec, ze w takiej obudowie jakiej zrobiles, sa bardzo silne zjawiska falowe. Dlatego unika sie stosowania glosnika i portu na krancach podluzej obudowy. W typowej konstrukcji z glosnikiem na boku masz pewien offset glosnika, ktory rozbija czesc antyrezonansow i dodatkowo mozna przesunac port w inne miejsce. Takie cos mozna optymalizowac w programie jaki Ci podalem. W Twoim przypadku nie masz zbyt duzego wyboru.

W rzeczywistosci, nie musisz sie tym az tak bardzo przejmowac. Glosnik i port jest w duzej odleglosci od siebie i te czestotliwosci powyzej 200hz z portu nie beda wplywac na prace glosnika. Poza tym, sa one w ponizej poziomu glosnika ( progu ).

Skomentuj

Wygląda to już dużo lepiej, jak już zauważył P.M. Zwróć uwagę na kształt ch-ki poniżej i powyżej 200 Hz w stosunku do poprzedniego pomiaru. Poziom śmieci zmniejszył się o min. 10 dB.
                                Widoczne są jednak różnice w powtarzalności i skalowaniu pomiarów, musisz je jakoś wystandaryzować.
                                Last edited by KAPRINT; 10.01.2017, 21:32.

Skomentuj

Co do powtarzalności to nie starałem się tu uzyskać jej jak najdokładniejszej. Skupiłem się tu na redukcji śmieci z BR. Myślę, że spróbuję dodać jeszcze trochę wełny. Zobaczę co będzie dalej.

Skomentuj

Jeszcze jedno. Duevel w swoich konstrukcjach tunel BR ma na ściance bocznej, ja na spodzie naprzeciwko głośnika. Czy przeniesienie BR na bok dało by jakiś rezultat w redukcji rezonansów?

Skomentuj

Oczywiście, ze tak ale jeśli port będzie zbyt długi, to pojawia sie rezonanse w samym porcie.

Skomentuj

To sam nie wiem co zrobić. Czy próbować z boku czy walczyć z tym co jest. Długość samego portu wewnątrz obudowy to około 17cm więc do ścianki zostaje około 9-10cm.

Skomentuj

Wszystko to mozna symulowac w programie, jaki podalem. Generalnie przesuniecie portu daje duzo korzysci, mozna wowczas dac wytlumienie na spod kolumny, lub zastosowac skosna przegrode. Jest troche kombinacji.

Skomentuj

Czaruję...