Sprawdź organoleptycznie jak grają jeśli dźwięk Ci się spodoba to klata do przodu i bądź dumny z projektu bo jest nietuzinkowy i może się podobać :)no chyba że grają jak altusy to w tedy wybieraj które kolano lewe czy prawe? :biggrin:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Moje Venus
Collapse
X
-
No ładnie - krocie na elementy. Ale jak nie na poważnie to jakieś inne wyjście?
Tak organoleptycznie można ale trzeba z czegoś wyjść bo elementów nie mam - musiał bym zamówić a na forsie nie śpię :) Nie wiem czego się czepić.Last edited by sir_morgot; 12.02.2018, 18:43.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postamarian naliczyłem elementów na sumę około 1540zł - miazga ....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaNie traktuj tego na poważnie
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postamarian naliczyłem elementów na sumę około 1540zł -
Nie wiem jakim cudem wyszło Ci tyle kasy .
Skomentuj
-
Ja tą zwrotkę zrobiłem z lekkim przymrużeniem oka.
Trzeba by to jeszcze sprawdzić jak zagra pod kątem.
No i bez głośników i elementów nie gwarantuje że w ogóle zagra.
Jeśli chcesz iść w tę stronę to niech inni wypowiedzą się na temat takiej zwrotnicy, czy w ogóle warto wydawać kasę na te elementy.
Po za tym musiał bym jeszcze podać rezystancję cewek, bo może się okazać że w Polinku takich nie mają i trzeba lekko modyfikować zwrotki, bo nie patrzyłem akurat czy mają cewki o takich rezystancjach jakie wpisałem.
Jak ja kupowałem dużą ilość elementów, to kondensatory zamawiałem w STX a resztę w Polinku. Tutaj nie ma tego dużo więc jeśli wszystko zamówisz w Polinku to może wyjść na to samo odliczając przesyłkę z STX.
Kondy szeregowe mogą być nawet owalne Jantzeny żeby było taniej, a 88uf oraz 100uf bipolary łączone z kilku 22uf (wyjdzie 10zł a nie 100zł).
Ale tak jak pisałem, głowy nie daję że to w ogóle zagra.
cewka 520uH 0,160 ohm 12zł
cewka 360uH 0,115 ohm 10zł
cewka 150uH 0,490 ohm 5zł
cewka 37uH 0,058 ohm 13zł
cewka 68mH 5,28 ohm 18zł
cewka 2,2mH tutaj wychodzi najdrożej. bo im niższa rezystancja tym lepiejLast edited by marian; 13.02.2018, 06:55.
Skomentuj
-
Ta Marianowa zwrotnica będzie kosztować grosze. Trzeba umiejętnie dobierać elementy. Tam gdzie muszą być lepsze i droższe to się daje droższe a tam gdzie nie to się daje najtańsze. Wszystkie pułapki lecisz na najtańszych elementach tj cewki drutowe powietrzne lub rdzeniowe (zależnie co taniej) na cienkim drucie np. 0.5mm i korygujesz wartości rezystorów szeregowych. Kondensatory w pułapkach jak duży (powyżej 22uF) to spokojnie dawaj elektrolity MDL a jak jest mniejszy to spokojnie żółte polipropyleny owalne, ewentualnie jak chcesz zaszaleć to podstawowe jantzeny czarne. Rezystory 5W MOX .
Do prototypu elementy te które uważamy za lepsze można kupić i tak najtańsze, cewki na rdzeniu, kondy zwykłe jantzeny. Prototypów nie ma sensu budować drogo. Ta zwrotnica powinna wyjść tyle co czapka śliwek.
Skomentuj
-
To jeszcze jedno pytanie. Czy bawić się w tą zwrotkę czy może coś mniej rozbudowanego koledzy zaproponują? Bo jak w tą od mariana to wymienię elementy z polinka i coś się dobierze tak jak radzicie. Może faktycznie lepiej na taniości polecieć i zobaczyć jak to wszystko zagra. Później można było by już zrobić z droższych elementów.
Skomentuj
-
Jeśli jesteś zmotoryzowany to wrzuć kolumny na auto, przyjedź do mnie, wiaderko elementów się znajdzie i osłucha się różne rzeczy. Żeby bez sensu nie kupować elementów dla posłuchania nie wiadomej zwrotki.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
LuSzTi dobrze radzi.
Kiedyś wymodziłem super zwrotnicę, płaska charakterystyka, zgranie fazowe... kupiłem części do zwrotnic, zapłaciłem 300zł, złożyłem, posłuchałem... i byłem zniesmaczony bo kurde jakoś nie grało.
Ze dwa razy jeszcze robiłem zamówienia w Polinku (i żeby nie robić tego ponownie brałem elementy na górkę wydając około tyś. zł.) i dopiero po kilkunastu modyfikacjach w programie oraz kilkudziesięciu na słuch, zaczęło grać.
Wykonanie zwrotnicy w SW to jest chwila, przy kawie można to zrobić, ale żeby zagrało tak jak chcemy no to już nie jest tak łatwo.Last edited by marian; 13.02.2018, 10:20.
Skomentuj
Skomentuj