Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3D SB Acoustics

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3D SB Acoustics

Planowane głośniki:
    SB 23 NRX-8
    Satori MR13
    Satori TW29RN-B

Do paczki mam już fronty :).

bardzo ciekawy zestaw się szykuje - napisz coś więcej :)

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
      Planowane głośniki:
      SB 23 NRX-8
      Satori MR13
      Satori TW29RN-B

Do paczki mam już fronty :).
      Bardzo fajne wykończenie... co to jest?

Skomentuj

Zamieszczone przez charLeS Zobacz posta
        Bardzo fajne wykończenie... co to jest?
        Skaj, ekoskóra, skóra ekologiczna...pewnie jest jeszcze więcej nazw :)
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          Skaj, ekoskóra, skóra ekologiczna...pewnie jest jeszcze więcej nazw :)
          Rzeczywiście. Teraz widzę :) Na pierwszy rzut oka, wyglądało to jak jakiś lakier

Skomentuj

Taka alternatywa dla lakieru... o ile można tak powiedzieć.

Inne zdjęcie na którym dobrze widać użyty materiał

Skomentuj

Uuuu, bardzo jestem ciekaw jak to wyjdzie bo tez mi cosik takiego chodzi po glowie. Jedna rzecz z 23nrx to group delay jest duzo lepszy w 30L obudowie niz w QB3, SBB4. Mierzyles glosniki - jestem ciekaw czy SBA zmienili cos w czasie produkcji. Czy moglbys podac swoje dane.
              Oprocz tego kolega z Rumuni zrobil 3way na standartowych NRX - 2x23nrx, 17 jako mid i 29ring dome - plany sa DIYAudio.com.
              Marzy mi sie wsadzenie SB jako front do rzecha ktorym jezdze - zawsze mozna zrobic glosniki do domu gdyby cos nie wyszlo.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
                Jedna rzecz z 23nrx to group delay jest duzo lepszy w 30L obudowie niz w QB3, SBB4
                Ten głośnik trzeba dać w 50L. Bardzo dobry, szybki bas. Śmieszna cena za przetwornik 350zł czyli 2x mniej niż WO24P. Zwrotkowałem już wersję papierową i aluminiową - polecam te głośniki! Jeśli trzeba szukać oszczędności dla full Satori.
                Pozdrawiam,
                Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Ah, rozmawialem z panem Kravczenko na temat group delay w basie. Wedlug niego to ludzie troche przesadzaja z mozliwoscia sluchu w odroznieniu np. 10ms od 50ms w zakresie b. niskich czestotliwosci po tym jak zbudowal trio 12 horn sub ktory ma strasznie duzy group delay w porownaniu z obudowa zamknieta. Wiec moja obawa z symulacji SB23 moze byc nieuzasadniona. Pytaniem tez czemu nie Satori 9" jako niski - reszta glosnikow ktore chcesz uzyc sa takie sexi, ze na sama mysl to mam mokre sny 😋

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Ah, rozmawialem z panem Kravczenko na temat group delay w basie. Wedlug niego to ludzie troche przesadzaja z mozliwoscia sluchu w odroznieniu np. 10ms od 50ms w zakresie b. niskich czestotliwosci po tym jak zbudowal trio 12 horn sub ktory ma strasznie duzy group delay w porownaniu z obudowa zamknieta. Wiec moja obawa z symulacji SB23 moze byc nieuzasadniona
                    I mial racje.

Skomentuj

Oprocz tego kolega z Rumuni zrobil 3way na standartowych NRX - 2x23nrx, 17 jako mid i 29ring dome - plany sa DIYAudio.com.
                      Wrzucił byś linka do tego projektu - nie potrafię znaleźć a chętnie rzucił bym okiem.

Skomentuj

Dzabij pewnie chodzi o http://www.diyaudio.com/forums/multi...stics-3-a.html

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
                          Zwrotnica w tym projekcie budzi we mnie niepokój. Już gdzieś tu była dyskusja na temat tego projektu...
                          "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                          JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                            Zwrotnica w tym projekcie budzi we mnie niepokój. Już gdzieś tu była dyskusja na temat tego projektu...
                            Za wysoki podział między wooferem a midwooferem (w przypadku takiej wielkości midwoofera).

Ale fotki z budowy klimatowe :)
                            Last edited by marian; 26.10.2017, 08:48.

Skomentuj

Marian, tam nawet to nie jest najgorsze. Gość napisał, że zaprojektował zwrotnicę na podstawia pomiarów katalogowych i pomiarów Zapha.
                              "I have simulated the speaker using Boxsim and both the manufacturer's FR graphs and the graphs form Zaph|Audio
                              Results"

"I considered they are looking good, so I started to build the enclosures:" - to na temat zwrotnicy

Więc najpierw zaprojektował zwrotnicę, a potem zrobił obudowy :biggrin:
                              Last edited by pawel_luk1; 26.10.2017, 09:33.
                              "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                              JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                Ten głośnik trzeba dać w 50L. Bardzo dobry, szybki bas. Zwrotkowałem już wersję papierową i aluminiową - polecam te głośniki! Jeśli trzeba szukać oszczędności dla full Satori.
                                Pozdrawiam,
                                Jak sie koledzy zapatruja na wykorzystanie tych glosnikow (SB23NRX lub SB23NAC) jako midbasow w zestawie dwudroznym z Seasem 27 TDFC w waveguide Monacora i podziale w okolicach 1,7kHz? Zdaje sobie sprawe ze nie jest to konfiguracja optymalna i wlasciwa droga konstruowania zestawow ale szukam przyzwoitego 8 calowca do posiadanych obudow, nic innego nie bedzie tam fizycznie pasowac.
                                Sa smialkowie ktorzy aplikuja metalowa wersje jako niskosredniotonowy w 2 drogach: http://oceanwayaudio.com/eureka/
                                lub nawet jako sredniotonowy (!) w 3 drogach:
                                http://oceanwayaudio.com/oceanway-monitors/sausalito/
                                http://oceanwayaudio.com/monterey/
                                Last edited by siraz; 26.10.2017, 14:35.

Skomentuj

W SB23NAC powyzej 300hz znieksztalcenia rosna lawinowo, osiagajac ogromny pik przy 1khz, wiec nie wiem czy to dobry pomysl. Z pewnoscia bedzie to kolorowac brzmienie, ale moze ktos tak lubi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    W SB23NAC powyzej 300hz znieksztalcenia rosna lawinowo, osiagajac ogromny pik przy 1khz, wiec nie wiem czy to dobry pomysl. Z pewnoscia bedzie to kolorowac brzmienie, ale moze ktos tak lubi.
                                    Dzieki Pogromco, podaj prosze jesli mozesz zrodlo tych pomarow.
                                    Mnie udalo sie znalezc tylko te: https://www.lautsprecherbau.de/Magaz...e,901260,15284
                                    Pik faktycznie jest ale przy 3kHz
                                    Last edited by siraz; 26.10.2017, 21:49.

Skomentuj

Pomiary widzialem w Hobby hifi z 2017, jakos na poczatku roku, chyba 2 numer. Byl tez NRX. Byc moze byla jakas pomylka w artykule. Dosc dawno mialem gazete w rekach i trzeba to sprawdzic jeszcze raz.
                                      Zakladajac, ze ten powyzszy pomiar jest wlasciwy, to mozna by sie pokusic o 2 way z niskim podzialem, ale gdzies w okolicach 1,5 khz.

Skomentuj

OK, dzieki.
                                        Gdyby ktos byl w posiadaniu pomiarów zniekształceń dla SB23NRX lub SB23NAC prosze o info.

Skomentuj

Czaruję...