Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3D SB Acoustics

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
    Wiesiek co do sztywności to pogrubienie ścianki o 3mm niewiele daje. Staraj się usztywniać ścianki boczne na środku. Górne wzmocnienie masz dobrze ale dół zapomniałeś:
    Dzięki, dołożę na środku jeszcze wzmocnienie poziome, powinno być wtedy sztywniej..

Skomentuj

Powstał dylemat jaką wydzielić objętość dla średniaka. Ponoć powinno się celować w Qtc = 0.5 ale na wykresie SPL lepiej wygląda wg mnie z Qtc=0.7.
      Płaska charakterystyka do ok. 250Hz, poniżej 250 szybsze opadanie charki - tam gdzie już średniak nie musi się wysilać ...

Skomentuj

Zrób dużo większą. Pisane już było dlaczego. Lepiej głębszą niż wysoką. Ja też mam przewymiarowaną.ł
        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Tak z 10 - 12 litrów bym zrobił.
          W naszym wspólnym projekcie z Piotrem F. w Satori 3-way dla MR16 zaprojektowałem to tak:

Może Ci to coś pomoże. Wrzucam, bo i tak cały ten projekt będzie udostępniony, tylko Piotr jeszcze musi posłuchać...
          "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
          JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
            Tak z 10 - 12 litrów bym zrobił.
            W naszym wspólnym projekcie z Piotrem F. w Satori 3-way dla MR16 zaprojektowałem to tak:

Może Ci to coś pomoże. Wrzucam, bo i tak cały ten projekt będzie udostępniony, tylko Piotr jeszcze musi posłuchać...
            Fajny super projekt... Napisz co nieco w temacie grania Waszego zestawu.
            Jak widzę masz 12 litrów na MR16, ja mam mniejszego średniaka - MR13 to sądzę, że wystarczy te 5,5 litra netto.

MR13 teraz gra w takiej objętości i nie narzekam...
            Wysokotonówka TW29R-NB też gra super.

Skomentuj

Wiesiek jak tam prace nad zestawem?

Skomentuj

Powoli do przodu. Obudowy oklejone HDF-em oraz fornirem, oraz polakierowane akrylowym lakierem do drewna. Fornir to Aragon Walnut na fizelinie.
                Fornir klejony klejem do drewna Pattex, z użyciem żelazka ( żelazko użyte po wyschnięciu kleju na fornirze i obudowie)

Last edited by wiesiek9990; 07.02.2018, 18:42.

Skomentuj

No to spoko, działaj :)

Jak zakończysz to wpadnę posłuchać :)

Bardzo mnie ciekawi jak grają te satori, może sam się pokuszę na coś podobnego :)

Skomentuj

Tak mniej więcej wygląda kolumienka.

Stosunkowo duży SB23 nie rzuca się w oczy, nie wygląda już tak potężnie, co akurat mnie cieszy :).

Skomentuj

:thumbup:
                      a jak tam odsłuchowo?

Skomentuj

Do odsłuchów tej kolumny daleko ... Na razie biore się za pomiary. Potem zwrotka i odsłuchy.

Skomentuj

aha bo myślałem że już masz zazwrotkowany zestaw
                          w takim razie działaj i zdaj relację co tam z tego wychodzi :)

Skomentuj

wiesiek99000
                            Bardzo ladnie udalo ci sie schowac tego sb23 !! Faktycznie nie widac tej szerokosci.
                            Jeden z kolegow z forum zrobil tez bardzo fajny patent z specjalnymi pierscieniami pierscieniami na woferkach, tez ladnie to wygladalo.
                            Pozdr
                            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zazwrotkowany jest zestaw w innej obudowie - mniejszej (90 cm), gra jak dla mnie b dobrze (teraz tylko 1 kolumna bo głośniki są z drugiej przełozone do nowej),
                              zwrotnica b podobna do Full Satori.
                              Tutaj spodziewam się lepszego basu, a dodatkowo kolumny są wyższe i lepiej wyglądają od "starych".

Skomentuj

A ja się spytam jak już jesteśmy w temacie pomiarów o taką gryząca mnie pierdołę :) . Takie wyciąganie kabelków przez tunel b-r nie ma wpływu żadnego na pomiary? Sam się niedługo będę zabieral i się zastanawiam :) . Tak mnie to trochę zastanawia bo jak mam dosyć grube kabelki (dajmy na to 2x2,5 na przykład) i mały port to zabiera to trochę z jego powierzchni jakby nie patrzeć :???:
                                Last edited by Oskar29; 15.02.2018, 14:05.

Skomentuj

Takie różnice mniej więcej wychodzą

tylko już nie pamiętam, który wykres był z kablami, a który bez.

BTW: ten pik przy 73-75 Hz to była przegroda zmniejszająca litraż z płyty pilśniowej wciśnięta na wcisk :biggrin:
                                  "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                  JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

No to różnice na granicy błędu pomiarowego. Mam gdzieś i robię jak wszyscy z kablami w porcie .

Skomentuj

Samo strojenie BR to jednak warto zrobić bez kabli i podłączyć je do terminala, bo wyjmowanie portu z kablami i sprawdzanie różnych długości jest z natury rzeczy upierdliwe. :)

Skomentuj

VituixCAD w natarciu :)

Efektywność wychodzi około 84.5dB ( pomiary nie były przeskalowywane więc na obrazku jest około 80dB)

Skomentuj

Możesz bardzo łatwo przeskalować wykres przez podanie offsetu dB w okienku "Scaling" w zakładce "Drivers".
                                          Oczywiście trzeba to zrobić dla każdego głośnika.

Skomentuj

Czaruję...