Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3D SB Acoustics

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wg każdy sposób jest dobry jesli daje ten sam wynik. Jednak pomiar przesunieć centr nie jest taki prosty jakby się wydawało.

Jakie zniekształcenia masz na myśli w przypadku symulacji z posiekaną fazą ?

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
      Wg każdy sposób jest dobry jesli daje ten sam wynik. Jednak pomiar przesunieć centr nie jest taki prosty jakby się wydawało.
      Kurde, no jakos ciezko mi jest sie z tym zgodzic. Moze taki przyklad.

Pomiar tweetera i sredniaka z odleglosci 189cm. Nastepnie odwzorowanie geometrii sredniaka wzgledem tweetera i korelacja z suma referencyjna. Na moje oko wyglada dobrze.

Skomentuj

Wiesiek powiem szczerze, nie obraź sie.
        Dostajesz rady, z których możesz skorzystać ale świadomie nie chcesz. Szanuje to. Ale pomyśl sam. My czy Troels czy audioexcite i paru innych mierzy fazę nie poszarpaną i inne rzeczy. Ty robisz przeciwnie. Odpowiedz sobie sam czy jesteś pionierem? A może robisz coś nie do końca właściwie.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Kurde, no jakos ciezko mi jest sie z tym zgodzic. Moze taki przyklad.

Pomiar tweetera i sredniaka z odleglosci 189cm. Nastepnie odwzorowanie geometrii sredniaka wzgledem tweetera i korelacja z suma referencyjna. Na moje oko wyglada dobrze.
          Super Ci wyszło . U mnie to wygląda np. tak.

Na zielono pomiar, na czerwono symulacja.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
          Wiesiek powiem szczerze, nie obraź sie.
          Dostajesz rady, z których możesz skorzystać ale świadomie nie chcesz. Szanuje to. Ale pomyśl sam. My czy Troels czy audioexcite i paru innych mierzy fazę nie poszarpaną i inne rzeczy. Ty robisz przeciwnie. Odpowiedz sobie sam czy jesteś pionierem? A może robisz coś nie do końca właściwie.

Macie rację z płaską fazą lepiej widać co się dzieje. Np w jakim zakresie fazy głośników się pokrywają.

Możliwe że sprzęt mam za słaby i dlatego są drobne różnice pomiędzy jedną a drugą metodą.
          Mam laptopa z Win10 plus karta Soundblaster LIVE 24Bit USB , może to nie jest dobre rozwiązanie ...

Kondrax .. jakiego sprzętu używasz ?

Skomentuj

Super Ci wyszło . U mnie to wygląda np. tak.

Na zielono pomiar, na czerwono symulacja.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Macie rację z płaską fazą lepiej widać co się dzieje. Np w jakim zakresie fazy głośników się pokrywają.

Możliwe że sprzęt mam za słaby i dlatego są drobne różnice pomiędzy jedną a drugą metodą.
            Mam laptopa z Win10 plus karta Soundblaster LIVE 24Bit USB , może to nie jest dobre rozwiązanie ...

Kondrax .. jakiego sprzętu używasz ?
            Kiedyś miałem soundblaster 5.1 dziś mam maudio transit usb. Miałem też Creative usb emu 0202.
            Do tego było wszystko. Oryginalny jig do SW + preamp questera. Uni jig Irka. A dziś jest TDA2030A plus artabox. Mikrofony wm61a a dziś Behringer B5 + mpa-102 preamp.
            Mój Artabox możesz znaleźć w dziale z gotowymi konstrukcjami.

Skomentuj

A to jeszcze mam takie pytanie czy ten soundblaster 5.1 to dawał radę czy raczej powinienem go wymienić ?
              Do kompletu mam mikrofon Superlux ECM-999, oraz mikser XENYX Q802 USB Berhingera z 2 wejsciami mikrofonowymi JIG od Speaker Workshop .
              Co wg Ciebie powinienem w pierwszym rzędzie wymienić ?

Skomentuj

Mysle, ze mozesz miec problemy z plywaniem latencji, co teoretycznie pomiar dwukanalowy powinien likwidowac. Uzywalem kiedys miksera behringer na usb, ale to nie dzialalo tak jak chcialem.
                Moim zdaniem warto miec przyzwoita karte dzwiekowa ze sterownikami Asio, do tego zwykly mikser z phantomem lub sam preamp. Jig od SW powinien dzialac, ale jesli nie zamierzasz dalej uzywac tego programu, to wolalbym miec ten dedykowany do Arta.

Skomentuj

Dzięki Pogromco.

Jak widzę pora na zmiany, pierwszy chyba poleci mikser, do kompletu przeróbka JIG-a od SW na JIG do Arta.
                  Czy karta ASIo USB może być ? Czy lepiej unikać kart na USB i wsadzić kartę do kompa?

Zakładając że nie jest tak źle z moimi pomiarami, poniżej zrzut z symulacją z wyprostowaną fazą:

Skomentuj

Zacznij od sprawdzenia czy latencja pływa. Bylo o tym ma forum Yoshi pisał. Druga sprawa sterowniki karty. Z móhego doświadczenia najlepiej jak pobiera się wersję minimalistyczną czyli same sterowniki bez aplikacji mikserow itp.
                    Przykładowo pawel_luk miał tak w Creative na pmcia, że jak tylko na sekundę traciła połączenie w gnieździe to zmieniały się same ustawienia w systemie operacyjnym i mikserze. Dobrze wyciszać wejścia wyjścia karty których nie używa się podczas pomiaru.
                    Dalej jig do arta bez gniazd to tak naprawdę parę rezystorow reszta to biżuteria.
                    Można mierzyć jak w SW że nie widać fazy i program liczy offsety za nas, i patrzeć tylko na reversa ale ja jednak wolę widzieć co się na fazie dzieje.
                    Okablowanie. Kwestia pomijalna często ale mam nadzieję że twój jig podczas kalibracji ma mniej jak 100 impedancji.

Skomentuj

Dżig :) ma mniej - przy zwartych kabelkach pokazuje miliomy i nH...

Zacznę chyba od miksera , czy ten móglby być ?
                      http://allegro.pl/behringer-u-phoria...FZEr4AodwAcJFg (BEHRINGER U-PHORIA UMC22 INTERFEJS USB DO STUDIA)
                      Last edited by wiesiek9990; 18.03.2018, 20:59.

Skomentuj

Dżig :) ma mniej - przy zwartych kabelkach pokazuje miliomy i nH...

Zacznę chyba od miksera , czy ten móglby być ?
                        http://allegro.pl/behringer-u-phoria...FZEr4AodwAcJFg (BEHRINGER U-PHORIA UMC22 INTERFEJS USB DO STUDIA)
                        Nie napisałem jednostki. Tak chodziło mi o miliohmy. Ile masz ?

Kup uzywany mpa-102. To zaleca arta.

Ale zacznij pierw od tego co pisałem wcześniej. Po co pchać się w koszty.

Skomentuj

Mam około 35 miliom, za każdym pomiarem zmienia się od 37 milii do 25mili

Preamp to może ten ?

https://www.olx.pl/oferta/img-stage-...tml#c0d06fb8fa
                          Last edited by wiesiek9990; 19.03.2018, 17:07.

Skomentuj

wiesiek9990

Jak masz ochote i czas to se mozesz wytrawic plytke do tego:
                            http://iamp.diyaudio.pl/?masterjig-for-speaker-workshop

Dziala tez z ARTA (pomiar charakterystyki dwukanalowy) tylko trzeba w ustawieniach zmienic wszedzie mikrofon na Rigcht CH. Preamp jest na pokladzie.

Wykalibrujesz sobie jakis VU meter do tego i bedzie.
                            Przekazniki sygnalowe z zdublowanymi stykami daja bardzo pewne polaczenie, pomiary i kalibracja sa bardzo powtarzalne, czego nie moge powiedziec o moim poprzednim jigu na przelacznikach.

EDIT:
                            Wlasnie z ciekawosci sprawdzilem. Limp w arcie tez dziala:

Last edited by borys; 19.03.2018, 17:55.
                            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Dzięki Borys, Twój JIG jest nieźle wypasiony :) .

Zrobiłem pomiary na lapku z Win10 + JIG do SW + SW + Berhinger

Ini.l pływa jak chce. W ślad za nim Ini.r, odstęp czasowy pomiędzy nimi utrzymuje się na stałym poziomie.

W Arta zawsze impuls startowy jest na punkcie 300.

Skomentuj

Cewka 1.5mH

Kalibracja SW chyba jednak troche dokladniejsza przy pomiarach RLC.

Skomentuj

Borys Twój Jig wygląda zaje... fajnie.
                                  Ale chyba nie dam rady zrobić takiego, po drugie ten który posiadam to Twoja wersja na przełącznikach ręcznych, tylko wyprowadziłem wyjscie z miksera do Jiga.

Własnie przypomniało mnie sie o co chodziło z pływająca latencja ( miedzykanałowa ) więc trzeba powtórzyć pomiary....

Skomentuj

wiesiek

I jak sobie poradziles z ta latencja, tak z ciekawosci ??

Skomentuj

Pomiar latencji międzykanałowej karty dźwiękowej wyszedł na 0. Measurement.INI.l i Measurement.INI.r zaczynają się w tym samym miejscu na osi czasu i mają identyczne wartości.
                                      Wygląda na to, że jest OK.

Arta prawdopodobnie automatycznie przeskalowuje sobie oś czasu, mając na uwadze opóźnienie sygnału startowego - dlatego impuls startowy zawsze znajduje się na próbce nr 300 ...

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                        Kalibracja SW chyba jednak troche dokladniejsza przy pomiarach RLC.
                                        Czy ja wiem?

Skomentuj

przypomniało mi się, że jeżeli chodzi o latencję w np windows 10 to spróbujcie sobie zmienić priorytet dla dostępu do zasobów
                                          menager zadań > szczegóły > wybieramy interesujący nas proces > prawy myszki > ustaw priorytet > i tu proponuję "wysoki"

jak ktoś sobie da "czasu rzeczywistego" to w skrajnym przypadku może być problem z "ubiciem procesu" ....ale można sobie eksperymentować :) bo w najgorszym wypadku po prostu guzikiem reset ;p

pamiętam ze miałem troszkę też jazd z pływająca latencją - dla niektórych sprzętów (pewnie dużo zalezy też od producenta i rozwiązań w sterowniku) dało się tym zabiegiem rozwiązać problem pływającej latencji

Skomentuj

Czaruję...
                                          X