Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3D SB Acoustics

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez jamess8
    ........
    Pomiar zrobiony przy 90dB tak więc optymalnie i wszystko można wyczytać. Przydałoby się jeszcze procentowo. Ja niestety nie robilem THD dla tego wofera i nie mogę porównać. Jednak prawdopodobnie będę robił kolejny projekt na nim więc z pewnością pomierzę thd. Oczywiście dla 90dB. Wracając do pomysłu 2W to on będzie filtrowany 2rz i ja bym się upierał przy podziale do 500Hz, czyli klasyczne 3w.
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
      Ten głośnik trzeba dać w 50L. Bardzo dobry, szybki bas. Śmieszna cena za przetwornik 350zł czyli 2x mniej niż WO24P. Zwrotkowałem już wersję papierową i aluminiową - polecam te głośniki! Jeśli trzeba szukać oszczędności dla full Satori.
      Pozdrawiam,
      Dzięki, Potwierdza się to z moimi symulacjami i odczuciami ( obecnie gra w budzie 42 litry i wg mnie będzie mu lepiej w 50 litrach netto).

Teraz tylko i aż reszta elementów obudowy. Chciałbym aby była pochylona - przód i tył (kopnięty prostokąt patrząc z boku).

Skomentuj

Zamieszczone przez siraz Zobacz posta
        OK, dzieki.
        Gdyby ktos byl w posiadaniu pomiarów zniekształceń dla SB23NRX lub SB23NAC prosze o info.
        Zrobilem pomiar zniekształcen SB23 NRX, ale nalezy go raczej traktować jako poglądowy, ponieważ nie mam decybelomierza żeby wyskalować pomiar...
        Pomiar troche nietypowy bo w bliskim polu ( zależało mi na uchwyceniu tego co dzieje sie w okolicach 20-400 Hz bo ok 300 400 Hz planuje podział)

Last edited by wiesiek9990; 28.10.2017, 14:55.

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
          Zrobilem pomiar zniekształcen SB23 NRX, ale nalezy go raczej traktować jako poglądowy, ponieważ nie mam decybelomierza żeby wyskalować pomiar...
          Pomiar troche nietypowy bo w bliskim polu ( zależało mi na uchwyceniu tego co dzieje sie w okolicach 20-400 Hz bo ok 300 400 Hz planuje podział)

Napisz przy jakim napięciu mierzyłeś to się mniej więcej przeliczy. Pewnie minimum 3V.

Skomentuj

Komplet głośników jest i gra tymczasowo w budce po Daytonie czyli 42 litry.
            Głośniki to :
            TW29RN-B
            MR13RP-4
            SB23-NRXS45-8
            Obudowa docelowa 50 litrów netto.
            Obecnie robię obudowy. Mdf 19mm+3mm HDF .

Poniżej fronty
            Last edited by wiesiek9990; 27.11.2017, 19:01.

Skomentuj

50l będzie na całość czy tylko na SB23?
              "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
              JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

A tak sory , 57 litrów netto obudowa - z tego 50 l na SB23, plus planowane ok 5l na MR13 + litraż głośników, wzmocnień itp w sumie będzie 57 litrów netto wg Excela wymierz bez stresu.

Planowany schemat filtru jak w projekcie SBA-10 TG.
                http://www.troelsgravesen.dk/SBAcoustics-10.htm

Zastanawiam się czy dawać korektory impedancji dla rezonansów głosników niskotonowego i średniaka.. Troels jak widze nie daje w swoim projekcie.
                Ciekawy jest podział średniaka i wysokiego - około 1.5kHz. Mam wrażenie że to za nisko dla TW29RN-B ( producent określa moc 80W z filtrem 2rzad z czestotliwoscia 2600)
                Natomiast niskotonowiec wg producenta może wytrzymać 200W. Obawiam się że przy takim poziomie mocy na kolumnie to wysokotonówka pojdzie z dymem ....
                Last edited by wiesiek9990; 27.11.2017, 21:38.

Skomentuj

Zamieszczone przez siraz Zobacz posta
                  OK, dzieki.
                  Gdyby ktos byl w posiadaniu pomiarów zniekształceń dla SB23NRX lub SB23NAC prosze o info.
                  Ja coś tam znalazłem. Pomiary były robione dla SB23NAC-8 w obudowie z membraną bierną. Nie robiłem wtedy większej analizy możliwości wysokiego podziału ponieważ podział był tam na około 170Hz. Kolumny są u jednego z forumowiczów.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Byc moze byla jakas pomylka w artykule

Pomiar bardzo łatwo "zniekształcić" tutaj znalazłem w tym samym katalogu taki zapis. pewnie coś chwilowo zakłóciło pomiar. i mamy już cycka na 270Hz
                  Last edited by Zap Projekt; 27.11.2017, 21:58.

Skomentuj

Super, dzięki wielkie. Wyglada na to ze mozna probowac nisko cietego 2 way na SB23NAC.
                    Gdybyś znalazł w czeluściach swojego dysku analogiczne wykresy dla SB23NRX bylo by przepięknie

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                      A tak sory , 57 litrów netto obudowa - z tego 50 l na SB23, plus planowane ok 5l na MR13 + litraż głośników, wzmocnień itp w sumie będzie 57 litrów netto wg Excela wymierz bez stresu.

Planowany schemat filtru jak w projekcie SBA-10 TG.
                      http://www.troelsgravesen.dk/SBAcoustics-10.htm

Zastanawiam się czy dawać korektory impedancji dla rezonansów głosników niskotonowego i średniaka.. Troels jak widze nie daje w swoim projekcie.
                      Ciekawy jest podział średniaka i wysokiego - około 1.5kHz. Mam wrażenie że to za nisko dla TW29RN-B ( producent określa moc 80W z filtrem 2rzad z czestotliwoscia 2600)
                      Natomiast niskotonowiec wg producenta może wytrzymać 200W. Obawiam się że przy takim poziomie mocy na kolumnie to wysokotonówka pojdzie z dymem ....
                      Nie ujmując nic Troelsowi, myślę że na naszym forum też masz ciekawy przykład filtracji tego średniaka z wyższym punktem podziału.
                      https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post504525

A korektory pików impedancji dla mid-a i woofera, moim skromnym zdaniem, są niezbędne przy niskim podziale.
                      Troels też je zastosował. Czytaj opis i patrz na schemat:
                      "To manage the impedance bump at 80 Hz for the midrange we have the LCR circuit consisting of R7-C5-L5. The upper impedance peak of the bass driver at 80 Hz needs the same treatment, hence R11-C8-L7".
                      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Faktycznie poźno było i nie doczytałem ... byłem przekonany że to pułapki a nie korektory impedancji.
                        Dzięki za info.

Skomentuj

Prace trwają ...

Skomentuj

Tak się jeszcze zastanawiam, czy 22 kg wagi dla jedenj kolumny to nie za mało.. Może obić ją jeszcze sklejką np. 10 mm...

Skomentuj

A po co?
                              http://www.picosound.de/D_gehmat.htm
                              Przetłumisz tylko obudowę.

Wyklej matą bitumiczną i filcem. Będzie optymalnie.

Skomentuj

Niemiecki język trudna język , ale jest google translator :) .

Wygląda na to, że pozostaję przy oklejeniu Hdf-em 3mm, co już wcześniej ująłem w projektowanych skrzynkach.
                                Dodatkowo w środku jak Paweł podpowiada wyklejanka matą i filcem. Dzięki.

W moim przypadku obliczenia wyszły tak.

Dodatkowo dochodzi wzmocnienie i jednocześnie ścianka dla komory średniaka i wysokiego.
                                Będę ją docinał później ( chyba dam pod kątem a nie prostopadle do wzmocnienia poziomego)...
                                Last edited by wiesiek9990; 30.11.2017, 21:55.

Skomentuj

Niestety sam mdf to bidny material. Najbardziej optymalne sa kanapki mdf, sklejki i mat bitumicznych. Dają one stosunkowo uniwersalna obudowę. W kolumnach jednobrylowych ciężko uzyskać najlepsze wyniki, bez uciekania w egzotyczne materiały i gęste kratownice. Dla systemow trójdrożnych najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie osobnych modulow, ponieważ tylko tak można zastosować zupełnie inne materiały dla każdej z drog w systemie wielodroznym. Obudowa dla basu i średnich częstotliwości powinna miec zupełnie inne właściwości. Inna sztywność i odmienna tłumienność rezonansow własnych.

Skomentuj

W tym niemieckim opracowaniu na temat MDF + sklejka + bitum napisali tak "To wyraźnie pokazuje, że kanapka z 16 mm MDF + 4 mm bitumu + 4 mm sklejka nie ma żadnych wyraźnych rezonansów i dlatego wydaje dźwięk martwy do maksimum". Więc może to jest już za bardzo popadanie w skrajność? Przetłumienie obudowy też nie jest dobre.

Z kolei wg tego opracowania MDF + bitum daje nawet lepsze wytłumienie rezonanasów niż MDF + sklejka.
                                    MDF + bitum http://www.picosound.de/MDF16Bitum4.png
                                    MDF + sklejka http://www.picosound.de/MDF16KlDickSpan4.png
                                    Last edited by pawel_luk1; 01.12.2017, 08:12.

Skomentuj

Tylko chyba mylimy tu dwa pojęcia. Sztywność obudowy i siłę tłumienia fal przez materiał obudowy. Generalnie nie traktujemy skrzyni jak pudło rezonansowe, bo to nie gitara. Czyli im sztywniejsza tym lepsza. Choć są konstrukcje głośnikowe w których obudowa ma za zadanie "grać". Po standardowym tłumieniu mierzę jak wygląda odpowiedź portu BR. Widząc wykres już wiem czy nie przetłumiłem zbytnio - bo kiedyś mi się*to zdarzało. Teraz w tłumieniu obudowy BR jestem minimalistą. Największy problem to fale stojące co można zaobserwować na pomiarach impedancji (niewygładzonych). Tu jest pole do popisu. Chciałem przetestować poniższą sklejkę z rdzeniem gumowym (jest też korkowy) ale niestety w hurtowni usłyszałem, że muszę zamówić całą paletę, więc temat umarł.
                                      https://www.sklejkapaged.pl/produkty/28
                                      Wiesiek co do sztywności to pogrubienie ścianki o 3mm niewiele daje. Staraj się usztywniać ścianki boczne na środku. Górne wzmocnienie masz dobrze ale dół zapomniałeś:

Co do Satori 3W to przygotowuję*je do lakierowania. Już mam stresa ...

Skomentuj

No właśnie, w dolnym wzmocnieniu powinna być poprzeczka albo znaczek Renault. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                                          W tym niemieckim opracowaniu na temat MDF + sklejka + bitum napisali tak "To wyraźnie pokazuje, że kanapka z 16 mm MDF + 4 mm bitumu + 4 mm sklejka nie ma żadnych wyraźnych rezonansów i dlatego wydaje dźwięk martwy do maksimum". Więc może to jest już za bardzo popadanie w skrajność? Przetłumienie obudowy też nie jest dobre.
                                          Przetlumianie obudowy dotyczy duzej ilosci materialu porowatego. Jesli chodzi o tlumienie rezonansu scianek obudowy, to troche inne zagadnienie. Idealnie byloby, gdyby scianka miala duza sztywnosc i duze tlumienie wlasne. Po czesci realizuje to kanpka roznych materialow.

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                                          Z kolei wg tego opracowania MDF + bitum daje nawet lepsze wytłumienie rezonanasów niż MDF + sklejka.
                                          MDF + bitum http://www.picosound.de/MDF16Bitum4.png
                                          MDF + sklejka http://www.picosound.de/MDF16KlDickSpan4.png
                                          I to jest wlasnie to, o czym pisalem wczesniej. MDF plus mata bitumiczna, po prostu ma nizszy rezonans i bardziej rozproszony. Czy to lepiej? Nie zawsze. Dla basu idealem bedzie obudowa maksymalnie sztywna. W topowych rozwiazaniach stosuje sie aluminium, roznego rodzaju kompozyty, czy nawet beton. Taka obudowa bedzie miala wysoko polozony rezonans ale glosnik niskotonowy czy subwooferowy operuje na znacznie nizszych czestotliwosciach i dodawanie do takiej obudowy mat bitumicznych jest po prostu bez sensu. Natomiast glosnik sredniotonowy pracujacy w takiej samej obudowie bedzie pobudzal wysoko zaznaczony rezonans obudowy i z pewnoscia bedzie to mialo wplyw na dzwiek. Dlatego obudowa dla sredniotonowca, powinna byc "miekka", z nisko polozonym rezonansem i duzym tlumieniem wlasnym.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X