Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DAC PCM56, PCM61 i inne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
    Pomoże ktoś z tym? Jeśli wyjdzie gotowy koszyk z mousera, farnella, tme czy nawet razem to mogę ogarnąć zamówienie grupowe, bo Holgin czasu na to nie ma.
    Popatrzę jak wrócę z urlopu.

Skomentuj

Moja propozycja jest taka - przygotuje BOM, zamówienia na części, Siewcu zbierze pieniądze, ja potem wszystko zamówię i w miarę ogarnę, a pakowaniem i wysyłką zajmie się Siewcu. Są chętni?

Skomentuj

Są!!!! Obiema rękami!

Skomentuj

Holgin kondensator c39 nie jest przypadkiem błędnie w bomie jako 1uF? nie powinien być 10nF 0805?

Skomentuj

Zamieszczone przez magep Zobacz posta
            Holgin kondensator c39 nie jest przypadkiem błędnie w bomie jako 1uF? nie powinien być 10nF 0805?
            W sumie słuszna uwaga - wartość jest OK, tylko opisówka na PCB jest na odwrót :) Dzięki.

Skomentuj

No właśnie z C52 chyba pomylmy teraz zauważyłem

Skomentuj

Holgin kolejne pytania :-) , piny nr1 tak?
                Pin 1 w iso w stronę złącza i2s?

Skomentuj

Tak, tak. Taka ścięta krawędź, oznaczona tutaj jako dodatkowa kreska oznacza pin1. Podobnie jest z izolatorem, w razie czego warto patrzeć w datasheet układu i po pinach zasilania można dojść do tego jak ma leżeć :)

Skomentuj

Tak zrobiłem ale wolałem się upewnić :) Dzięki

Skomentuj

Chyba skończone, Jutro jak się wyrobię to odpalanie, R65 i R64 nie ma w BOMie i na warstie top dołączonej do bomu, Nie lutujemy? VLRED?
                      Teraz widzę, jeszcze goldpiny kolo przetworników nie zalutowałem

Skomentuj

Bardzo ładnie, ciesze się że ktoś coś polutował, bo jak na razie to nikt się nie chwalił :)

Radiatory na zasilaczu mimo wszystko są przydatne, zdaje się że te pasują:
                        https://www.tme.eu/pl/details/rad-dy...ory/stonecold/
                        Ale trzeba się upewnić, ja swoje mam z demontażu :P

Widzę też, że masz układy 74HC161, ja używałem 74AC161, w teorii to to samo, tylko AC jest szybsze, ale oba układy powinny zadziałać. Nie wiem czemu w BOMie jest seria HC wpisana, tak czy inaczej, nie powinno to mieć znaczenia, ale w razie czego: zalecam zamówić układy 74AC161 :)
                        VLRED nie lutujemy, dodałem to jako opcję do ewentualnego redukowania logiki PCM do 3V3, ale to nie jest potrzebne :)

W kwestii goldpinów, wystarczy wlutować zworkę, skoro nie używasz zewnętrznego analogu.

Jak coś posłuchasz, to możesz też spróbować takich modyfikacji:
                        -usunąć 47nF z układu RC na wyjściu;
                        -zewrzeć cewkę.

Skomentuj

Radiatory założe tylko coś wygrzebie w szpargałach, ten z tme raczej nie wejdzie , na płytce jest miejsce o szerokości 23mm a ten ma 30mm. Będe zamawiał cześci do daca od .3lite to zamówie więcej 74AC161 bo tam jest chyba taki w bomie. Na wyjściu -15V jest -20V ale po obciążeniu spada do -15V, reszta napieć w normie, wymieniłem 7915 ale to samo i myślę że one tak mają, niebezpieczeństwa myślę nie ma żadnego bo jest dalej kolejna stabilizacja.

Może posłucham jutro jak się wyrobie a później spróbuję z tymi modami. Mam jeszcze 10 pcm61 to może kanapkę zrobię i myślę zamówić jeszcze na próbę pcm56 bo podobno lepiej gra.

Powiedz mi proszę piny i2s na wejściu jak są ułożone bo będe spinał z raspberry

Skomentuj

magep, masz gdzieś listę części, które zamawiałeś? Bym zamówił dla siebie...

Skomentuj

Ja z mousera też coś dorzucę, kogoś się znajdzie zawsze chętnego do dołożenia

Skomentuj

Mam jeszcze kilka pcm61 ale z ali to moge odstąpić po kosztach ale dopiero jak je sprawdzę i będą działać

Skomentuj

Zamieszczone przez magep Zobacz posta
                                  Radiatory założe tylko coś wygrzebie w szpargałach, ten z tme raczej nie wejdzie , na płytce jest miejsce o szerokości 23mm a ten ma 30mm. Będe zamawiał cześci do daca od .3lite to zamówie więcej 74AC161 bo tam jest chyba taki w bomie. Na wyjściu -15V jest -20V ale po obciążeniu spada do -15V, reszta napieć w normie, wymieniłem 7915 ale to samo i myślę że one tak mają, niebezpieczeństwa myślę nie ma żadnego bo jest dalej kolejna stabilizacja.

Może posłucham jutro jak się wyrobie a później spróbuję z tymi modami. Mam jeszcze 10 pcm61 to może kanapkę zrobię i myślę zamówić jeszcze na próbę pcm56 bo podobno lepiej gra.

Powiedz mi proszę piny i2s na wejściu jak są ułożone bo będe spinał z raspberry

:)

W kwestii kanapki, to testowałem 3 sztuki w wieży i gra, ale robi się gorąco - warto by było jakoś wychłodzić te kości.

Skomentuj

Dzięki, wieczorem może się uda to spróbuję uruchimić.

Skomentuj

A to mała zajawka projektu nad którym pracuję gdzieś tam w tle...

Skomentuj

To samo ale z 4 PCM?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X