Problem to bardziej kwestia BOMu, trzeba kupić układy 74AC161 zamiast 74HC161. Co do AD1896 jak rozumiem grasz na tych z Aliexpress?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
DAC PCM56, PCM61 i inne
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaNapisz z których "pewnych źródeł" kupiłeś te liczniki żeby się nikt więcej nie naciął.
Skomentuj
-
Wrzucam poprawiony BOM oraz materiały do sterownika DACa :)
BOM PCM61 v1.1.xlsx
BOM Sterownik PCM61.xlsx
Mat Sterownik DAC.pdf
Kod jest dość prymitywny ale działa. Mamy 5 guzików - jeden do włączenia/wyłączenia i pozostałe 4 do wyboru źródła cyfrowego (klik) oraz odbiornik podczerwieni. Oczywiście Arduino :) Najlepiej jest kupić na aliexpress Arduino Nano i przelutować ATmegę na tą płytkę.
Zamiast stabilizatorów LM78XX polecam takie przetwornice:
https://www.aliexpress.com/item/Mini...6fbd4c4dwMyLvJ
Będzie znacznie chłodniej i trafko nie będzie mieć tak ciężko :)
[CODE]// CMD 11 - turn DAC on
//58 - exit next
//60 - DOT previous
//A0, A1, A2, A3
//D0 C3
//D1 C2
//D2 C1
//D4 12-1
//D3 12-2
//D12 12-3
//D5 - IN1 - USB
//D6 - IN2 - COAX
//D7 - IN3 - TOSLINK
//D8 - IN4 - BLUETOOTH
//D9 - PWR
//D10 - IR
#include <RC5.h>
#include <TimerOne.h>
bool PWR = 0;
bool pwr_ch = 1;
bool in_ch = 1;
int input = 3;
unsigned char toggle;
unsigned char address;
unsigned char command;
RC5 rc5(10);
void setup()
{
pinMode(A0, OUTPUT);
pinMode(A1, OUTPUT);
pinMode(A2, OUTPUT);
pinMode(A3, OUTPUT);
pinMode(3, OUTPUT);
pinMode(4, OUTPUT);
pinMode(5, INPUT);
pinMode(6, INPUT);
pinMode(7, INPUT);
pinMode(8, INPUT);
pinMode(9, INPUT);
Timer1.initialize(1000*1000);
Timer1.attachInterrupt(checkIO);
}
void checkIO(void)
{
if (pin_debounce(5) == 1 && PWR == 1) {input = 0; in_ch = 1;}
if (pin_debounce(6) == 1 && PWR == 1) {input = 1; in_ch = 1;}
if (pin_debounce(7) == 1 && PWR == 1) {input = 2; in_ch = 1;}
if (pin_debounce(8) == 1 && PWR == 1) {input = 3; in_ch = 1;}
if (pin_debounce(9) == 1) {pwr_ch = 1; PWR = !PWR;}
}
bool pin_debounce (int pin)
{
if (digitalRead(pin) == 1)
{
while (digitalRead(pin) == 1) {}
delay(30);
return 1;
} else {
return 0;
}
}
//-----------------------------------------------------------------------------------
//----------------------------main loop---------------------------------------------
//-----------------------------------------------------------------------------------
void loop()
{
if (pwr_ch == 1)
{
digitalWrite(4, PWR);
pwr_ch = 0;
delay(200);
}
//set output logic to I2S selector
if (in_ch == 1 && PWR == 1)
{
digitalWrite(1, bitRead(input, 0));
digitalWrite(2, bitRead(input, 1));
in_ch = 0;
delay(300);
}
if (rc5.read(&toggle, &address, &command))
{
switch (command)
{
case 11:
pwr_ch = 1;
PWR = !PWR;
command = 0;
break;
case 19:
in_ch = 1;
input++;
command = 0;
break;
case 18:
in_ch = 1;
input--;
command = 0;
break;
}
}
if (input > 3 ) input = 3;
if (input < 0 ) input = 0;
}[/CODE]Last edited by Holgin; 26.10.2018, 17:29.
Skomentuj
-
Dobra, posłuchałem coś dłużej i dla mnie jest przeskok jakościowy w porównaniu do Allo Boss Dac na pcm5122 pomimo że ad811 były trefne(3zł / szt) i za niego wlutowałem na razie co miałem czyli jakieś taniutkie opampy po też po 3zł, końcowe opy to ad797. Kolumny standardowo ustawione nie po audiofilsku :-) z tv po środku. Scena jest wyraźnie zaznaczona, zwłaszcza miło jestem zaskoczony centrum sceny które w końcu jest w centrum a nie jak przy Allo gdzieś w centrum ale nie wiadomo gdzie. Druga sprawa to wysokie i średnie tony które mnie irytowały w Allo były mało detaliczne a mocno podbite, teraz jest zrównoważone nic nie bije po uszach no i detale na bardzo plus, co do basu na początku było słychać różnice w jego brzmieniu ale nie byłem przekonany do końca zwłaszcza że pierwsze odsłuchy były wieczorami niezbyt głośno, znalazła się chwila i mogłem posłuchać w dzień i ten bas wydawał mi się jakiś taki bez życia stłumiony ale tłumaczyłem sobie to tym że akurat mam mały remont w domu i sprzęt wędruje z miejsca na miejsce a dac podpięty na pająka z raspberry przez i2s i wyjście z daca do wzmacniacza tez byle jakimi kabelkami na szybko robione dla testu. Dziś poprawiłem połączenia i odpaliłem sobie radio i tak sprzęt grał kilka godzin a ja jednym uchem słuchałem bo miałem inne zajęcia, Po tych kilku godzinach usiałem w końcu i puściłem jakąś muzykę no i zadowolenie bo bas już taki jak ma być, i dynamika wróciła :-) . Pewnie potrzebował się wygrzać
Dodam że samo raspberry podobno nie jest zbyt dobrym źródłem dla dźwięku a jednak w połączeniu z tym daciem gra lepiej niż dedykowany dac z Allo który pracuje jako master dac ze swoimi zegarami
uff ale sie napisałem , chyba za dużo forum audiofilskiego się naczytałem :p
Tak że brać się do roboty i składać bo fajny dac za małe pieniądze a myślę ze z lepszymi opampami i lepszym źródłem pokaże jeszcze więcej. :) a może Holgin jeszcze jakiś inny analog wymodzi z czasem jak już będzie dla kogo :-)
Aha u mnie kanapka z dwóch pcm na każdy kanał. Jutro wrzucę jakieś foty.
Dzięki Holgin i dzięki wszystkim którzy tu na forum coś fajnego tworzą i dzielą się tym.
Pozdrawiam Paweł
Skomentuj
-
Mam proste pytanie, ale wolę się upewnić. W aktualnym poście napisałeś, że najlepiej jest kupić na aliexpress Arduino Nano.
Zakładam, że dzięki temu oszczędzamy kasę. Czyli najpierw wgrywamy soft potem wystarczy przelutować ATmegę na płytkę sterownika i nie potrzebujemy USBasp. Natomiast zawsze możemy przeprogramować ATmegę programatorem USBasp przez złącze IDC bezpośrednio na płytce. Wydaje się to oczywiste, ale wolę się upewnić.Last edited by -sevi-; 30.10.2018, 08:11.
Skomentuj
-
@-sevi- pytał mnie, czy do tego sterownika dałoby rade podpiąć selektor wejść analogowych. Mam jeszcze ze staarych zapasów taką płytę:
Da radę ją bezpośrednio podłączyć do sterownika :)
Jak to zrobić?
R2, R5, R7, R9, R12 - nie montujemy
R4, R6, R8, R10 - zworki
D2, D3, D4, D5 - zworki
Piny 9, 10 z gniazda IDC10 "LED" na płytce sterownika należy wyciągnąć
Jeżeli chodzi o samą płytkę selektora:
-K5, K6 są nieaktywne - nie lutujemy
-R5, LED5, R6, LED6 - nieaktywne - nie lutujemy
-R1, R2, R3, R4 - zworki
-LED1, LED2, LED3, LED4 - dowolna dioda półprzewodnikowa w obudowie 0805, np 1N4148:
https://www.tme.eu/pl/details/1n4148...cd4148ws0805c/
Diody lutujemy tak, by Anoda była wycelowana w "lewo", czyli we wspólne piny na gnieździe IDC10/plusik na footprincie przekaźnika.
Wtedy przekaźniki te są sterowane przez piny A0, A1, A2, A3.
Skomentuj
-
Witajcie - mam do odsprzedania komplet płytek (Dac + sterownik) - kupiłem w komplecie z "forumowym Amanero" od forumowicza Direct - niestety nie znajdę czasu przez najbliższe lata, żeby to poskładać, więc może ktoś inny skorzysta (cena jak w zamówieniu + wysyłka - ale mogę coś opuścić, albo wymienić na coś o podobnej wartości):
Skomentuj
-
Zamieszczone przez nik156 Zobacz postaNie na temat...@Holgin, działa Ci prawidłowo ta biblioteka RC5 na andruta? Proszę o link na PW
https://github.com/guyc/RC5
Ja nie narzekam :) Działa jak trzeba.
Zamieszczone przez cursor Zobacz postaHolgin, a rozważałeś użycie innych op-ampów? Np. AD8510?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Holgin Zobacz postaAD8510 to bardzo fajny WO, mam podwójną wersję, ale nie robiłem żonglerki wzmacniaczami, bo nie czuję takiej potrzeby. Te co mam są OK
Skomentuj
-
Zamowilem z tego zrodla ad811, wczoraj przyszly, dzis wlutowane i dzialaja :-)
10 SZTUK AD811JR AD811 AD811JRZ SOP-8
https://s.click.aliexpress.com/e/bivQF6Ut
Skomentuj
-
Masz racje, tego raczej nie sprawdzę,przynajmniej na razie chyba że na słuch bo jakąś różnicę słyszę na plus detaliczność i gładkość dźwięku w porównaniu do tymczasowego tl081 ( a może auto sugestia) :-)
Mam jeszcze 2 szt ad1865 z ali i trzecią z pewnego źródła :) i jedna z ali jest bardzo podobna do tego pewniaka ale jak rozpoznać czy to oryginał to już nie wiem.
Skomentuj
-
AD1865 raczej nikt nie podrabia, ciężko by to było zrobić, także jak działa to na pewno oryginalny.
Jedyne co czytałem to że z wersji N robią N-J albo N-K, to tylko zmiana napisów...
- - - - - aktualizacja - - - - -
Opampy natomiast to zupełnie inna bajka, ja to bym raczej przypuszczał że 90% z ali to TL071 przemalowane na cokolwiek innego, hehe.
A co do AD811 to cena producenta dla 1000+ szt. to $3.78, także poniżej tej ceny to albo coś przemalowane albo wylut (chociaż takie to raczej dip8)
Skomentuj
-
Nic dodać, nic ująć. Układów typu CM6631A nie podrobią na pewno, w najgorszym wypadku mają egzemplarze, które z jakiegoś powodu nie przeszły kontroli jakości, ale to teoretyzowanie. Jeżeli chodzi o DACi, to robienie z wersji L jakiejś K to nie jest nic zaskakującego.
A wzmacniacze? Trzeba poważnych pomiarów żeby zidentyfikować podróbkę. Nie ma żadnych przeszkód żeby przemalowywać TL071 na AD811 czy cokolwiek innego :) To już jest trudna sprawa.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez devshin Zobacz postaAD1865 raczej nikt nie podrabia, ciężko by to było zrobić, także jak działa to na pewno oryginalny.
Jedyne co czytałem to że z wersji N robią N-J albo N-K, to tylko zmiana napisów...Zamieszczone przez Holgin Zobacz postaNic dodać, nic ująć. Układów typu CM6631A nie podrobią na pewno, w najgorszym wypadku mają egzemplarze, które z jakiegoś powodu nie przeszły kontroli jakości, ale to teoretyzowanie. Jeżeli chodzi o DACi, to robienie z wersji L jakiejś K to nie jest nic zaskakującego.Ewidentnie są to jakieś stare kości, które odpadły z produkcji z powodu niespełnienia wymagań co do jakości.
Skomentuj
Skomentuj