Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DAC PCM56, PCM61 i inne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem to bardziej kwestia BOMu, trzeba kupić układy 74AC161 zamiast 74HC161. Co do AD1896 jak rozumiem grasz na tych z Aliexpress?

Skomentuj

tak, idzie na tym z ali.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
        Napisz z których "pewnych źródeł" kupiłeś te liczniki żeby się nikt więcej nie naciął.
        Liczniki były ok tylko że za wolne do tej aplikacji. Tak jak Holgin napisał musi być wersja AC.

Skomentuj

Wrzucam poprawiony BOM oraz materiały do sterownika DACa :)

BOM PCM61 v1.1.xlsx
          BOM Sterownik PCM61.xlsx
          Mat Sterownik DAC.pdf

Kod jest dość prymitywny ale działa. Mamy 5 guzików - jeden do włączenia/wyłączenia i pozostałe 4 do wyboru źródła cyfrowego (klik) oraz odbiornik podczerwieni. Oczywiście Arduino :) Najlepiej jest kupić na aliexpress Arduino Nano i przelutować ATmegę na tą płytkę.

Zamiast stabilizatorów LM78XX polecam takie przetwornice:
          https://www.aliexpress.com/item/Mini...6fbd4c4dwMyLvJ
          Będzie znacznie chłodniej i trafko nie będzie mieć tak ciężko :)

[CODE]// CMD 11 - turn DAC on
          //58 - exit next
          //60 - DOT previous

//A0, A1, A2, A3

//D0 C3
          //D1 C2
          //D2 C1

//D4 12-1
          //D3 12-2
          //D12 12-3

//D5 - IN1 - USB
          //D6 - IN2 - COAX
          //D7 - IN3 - TOSLINK
          //D8 - IN4 - BLUETOOTH
          //D9 - PWR
          //D10 - IR

#include <RC5.h>
          #include <TimerOne.h>

bool PWR = 0;
          bool pwr_ch = 1;
          bool in_ch = 1;
          int input = 3;
          unsigned char toggle;
          unsigned char address;
          unsigned char command;

RC5 rc5(10);

void setup()
          {
          pinMode(A0, OUTPUT);
          pinMode(A1, OUTPUT);
          pinMode(A2, OUTPUT);
          pinMode(A3, OUTPUT);
          pinMode(3, OUTPUT);
          pinMode(4, OUTPUT);
          pinMode(5, INPUT);
          pinMode(6, INPUT);
          pinMode(7, INPUT);
          pinMode(8, INPUT);
          pinMode(9, INPUT);
          Timer1.initialize(1000*1000);
          Timer1.attachInterrupt(checkIO);
          }

void checkIO(void)
          {
          if (pin_debounce(5) == 1 && PWR == 1) {input = 0; in_ch = 1;}
          if (pin_debounce(6) == 1 && PWR == 1) {input = 1; in_ch = 1;}
          if (pin_debounce(7) == 1 && PWR == 1) {input = 2; in_ch = 1;}
          if (pin_debounce(8) == 1 && PWR == 1) {input = 3; in_ch = 1;}
          if (pin_debounce(9) == 1) {pwr_ch = 1; PWR = !PWR;}
          }

bool pin_debounce (int pin)
          {
          if (digitalRead(pin) == 1)
          {
          while (digitalRead(pin) == 1) {}
          delay(30);
          return 1;
          } else {
          return 0;
          }
          }
          //-----------------------------------------------------------------------------------
          //----------------------------main loop---------------------------------------------
          //-----------------------------------------------------------------------------------
          void loop()
          {
          if (pwr_ch == 1)
          {
          digitalWrite(4, PWR);
          pwr_ch = 0;
          delay(200);
          }
          //set output logic to I2S selector
          if (in_ch == 1 && PWR == 1)
          {
          digitalWrite(1, bitRead(input, 0));
          digitalWrite(2, bitRead(input, 1));
          in_ch = 0;
          delay(300);
          }
          if (rc5.read(&toggle, &address, &command))
          {
          switch (command)
          {
          case 11:
          pwr_ch = 1;
          PWR = !PWR;
          command = 0;
          break;
          case 19:
          in_ch = 1;
          input++;
          command = 0;
          break;
          case 18:
          in_ch = 1;
          input--;
          command = 0;
          break;
          }
          }
          if (input > 3 ) input = 3;
          if (input < 0 ) input = 0;
          }[/CODE]
          Last edited by Holgin; 26.10.2018, 17:29.

Skomentuj

Dobra, posłuchałem coś dłużej i dla mnie jest przeskok jakościowy w porównaniu do Allo Boss Dac na pcm5122 pomimo że ad811 były trefne(3zł / szt) i za niego wlutowałem na razie co miałem czyli jakieś taniutkie opampy po też po 3zł, końcowe opy to ad797. Kolumny standardowo ustawione nie po audiofilsku :-) z tv po środku. Scena jest wyraźnie zaznaczona, zwłaszcza miło jestem zaskoczony centrum sceny które w końcu jest w centrum a nie jak przy Allo gdzieś w centrum ale nie wiadomo gdzie. Druga sprawa to wysokie i średnie tony które mnie irytowały w Allo były mało detaliczne a mocno podbite, teraz jest zrównoważone nic nie bije po uszach no i detale na bardzo plus, co do basu na początku było słychać różnice w jego brzmieniu ale nie byłem przekonany do końca zwłaszcza że pierwsze odsłuchy były wieczorami niezbyt głośno, znalazła się chwila i mogłem posłuchać w dzień i ten bas wydawał mi się jakiś taki bez życia stłumiony ale tłumaczyłem sobie to tym że akurat mam mały remont w domu i sprzęt wędruje z miejsca na miejsce a dac podpięty na pająka z raspberry przez i2s i wyjście z daca do wzmacniacza tez byle jakimi kabelkami na szybko robione dla testu. Dziś poprawiłem połączenia i odpaliłem sobie radio i tak sprzęt grał kilka godzin a ja jednym uchem słuchałem bo miałem inne zajęcia, Po tych kilku godzinach usiałem w końcu i puściłem jakąś muzykę no i zadowolenie bo bas już taki jak ma być, i dynamika wróciła :-) . Pewnie potrzebował się wygrzać
            Dodam że samo raspberry podobno nie jest zbyt dobrym źródłem dla dźwięku a jednak w połączeniu z tym daciem gra lepiej niż dedykowany dac z Allo który pracuje jako master dac ze swoimi zegarami
            uff ale sie napisałem , chyba za dużo forum audiofilskiego się naczytałem :p

Tak że brać się do roboty i składać bo fajny dac za małe pieniądze a myślę ze z lepszymi opampami i lepszym źródłem pokaże jeszcze więcej. :) a może Holgin jeszcze jakiś inny analog wymodzi z czasem jak już będzie dla kogo :-)

Aha u mnie kanapka z dwóch pcm na każdy kanał. Jutro wrzucę jakieś foty.

Dzięki Holgin i dzięki wszystkim którzy tu na forum coś fajnego tworzą i dzielą się tym.

Pozdrawiam Paweł

Skomentuj

Mam proste pytanie, ale wolę się upewnić. W aktualnym poście napisałeś, że najlepiej jest kupić na aliexpress Arduino Nano.
              Zakładam, że dzięki temu oszczędzamy kasę. Czyli najpierw wgrywamy soft potem wystarczy przelutować ATmegę na płytkę sterownika i nie potrzebujemy USBasp. Natomiast zawsze możemy przeprogramować ATmegę programatorem USBasp przez złącze IDC bezpośrednio na płytce. Wydaje się to oczywiste, ale wolę się upewnić.
              Last edited by -sevi-; 30.10.2018, 08:11.

Skomentuj

Tak, to prawda, oprócz tego Arduino nano może wyjść troszkę taniej (choć spojrzałem na TME i potaniały te ATmegi), do tego będziemy mieli wgrany od razu bootloader na ATmedze i parę pierdół. Ale nie wiem czy gra jest warta świeczki, pozostawiam to do oceny wam :P

Skomentuj

@-sevi- pytał mnie, czy do tego sterownika dałoby rade podpiąć selektor wejść analogowych. Mam jeszcze ze staarych zapasów taką płytę:

Da radę ją bezpośrednio podłączyć do sterownika :)

Jak to zrobić?

R2, R5, R7, R9, R12 - nie montujemy
                  R4, R6, R8, R10 - zworki
                  D2, D3, D4, D5 - zworki
                  Piny 9, 10 z gniazda IDC10 "LED" na płytce sterownika należy wyciągnąć

Jeżeli chodzi o samą płytkę selektora:
                  -K5, K6 są nieaktywne - nie lutujemy
                  -R5, LED5, R6, LED6 - nieaktywne - nie lutujemy
                  -R1, R2, R3, R4 - zworki
                  -LED1, LED2, LED3, LED4 - dowolna dioda półprzewodnikowa w obudowie 0805, np 1N4148:
                  https://www.tme.eu/pl/details/1n4148...cd4148ws0805c/
                  Diody lutujemy tak, by Anoda była wycelowana w "lewo", czyli we wspólne piny na gnieździe IDC10/plusik na footprincie przekaźnika.

Wtedy przekaźniki te są sterowane przez piny A0, A1, A2, A3.

Skomentuj

Nie na temat...
                    @Holgin, działa Ci prawidłowo ta biblioteka RC5 na andruta? Proszę o link na PW
                    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Witajcie - mam do odsprzedania komplet płytek (Dac + sterownik) - kupiłem w komplecie z "forumowym Amanero" od forumowicza Direct - niestety nie znajdę czasu przez najbliższe lata, żeby to poskładać, więc może ktoś inny skorzysta (cena jak w zamówieniu + wysyłka - ale mogę coś opuścić, albo wymienić na coś o podobnej wartości):

Skomentuj

Holgin, a rozważałeś użycie innych op-ampów? Np. AD8510?

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
                          Nie na temat...
                          @Holgin, działa Ci prawidłowo ta biblioteka RC5 na andruta? Proszę o link na PW
                          Wybacz za opóźnienie:
                          https://github.com/guyc/RC5
                          Ja nie narzekam :) Działa jak trzeba.

Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
                          Holgin, a rozważałeś użycie innych op-ampów? Np. AD8510?
                          AD8510 to bardzo fajny WO, mam podwójną wersję, ale nie robiłem żonglerki wzmacniaczami, bo nie czuję takiej potrzeby. Te co mam są OK

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                            AD8510 to bardzo fajny WO, mam podwójną wersję, ale nie robiłem żonglerki wzmacniaczami, bo nie czuję takiej potrzeby. Te co mam są OK
                            Nie miałem na myśli żonglerki o sprawdzania, który brzmi lepiej, tylko o ew. urwanie kosztów części. AD8510 czy OPA134 są wyraźnie tańsze od wspomnianych przez Ciebie AD

Skomentuj

Zamowilem z tego zrodla ad811, wczoraj przyszly, dzis wlutowane i dzialaja :-)

10 SZTUK AD811JR AD811 AD811JRZ SOP-8
                              https://s.click.aliexpress.com/e/bivQF6Ut

Skomentuj

Działać na pewno będą Problemem nie jest znalezienie układu z napisem AD811 a takiego, który faktycznie nim jest. W domu mam parę AD797 z Aliexpress, które działają i wyglądają, ale ich parametry (chociażby quiescent current) wskazują, że nie są tymi układami.

Skomentuj

Masz racje, tego raczej nie sprawdzę,przynajmniej na razie chyba że na słuch bo jakąś różnicę słyszę na plus detaliczność i gładkość dźwięku w porównaniu do tymczasowego tl081 ( a może auto sugestia) :-)
                                  Mam jeszcze 2 szt ad1865 z ali i trzecią z pewnego źródła :) i jedna z ali jest bardzo podobna do tego pewniaka ale jak rozpoznać czy to oryginał to już nie wiem.

Skomentuj

AD1865 raczej nikt nie podrabia, ciężko by to było zrobić, także jak działa to na pewno oryginalny.
                                    Jedyne co czytałem to że z wersji N robią N-J albo N-K, to tylko zmiana napisów...

- - - - - aktualizacja - - - - -

Opampy natomiast to zupełnie inna bajka, ja to bym raczej przypuszczał że 90% z ali to TL071 przemalowane na cokolwiek innego, hehe.

A co do AD811 to cena producenta dla 1000+ szt. to $3.78, także poniżej tej ceny to albo coś przemalowane albo wylut (chociaż takie to raczej dip8)

Skomentuj

Nic dodać, nic ująć. Układów typu CM6631A nie podrobią na pewno, w najgorszym wypadku mają egzemplarze, które z jakiegoś powodu nie przeszły kontroli jakości, ale to teoretyzowanie. Jeżeli chodzi o DACi, to robienie z wersji L jakiejś K to nie jest nic zaskakującego.

A wzmacniacze? Trzeba poważnych pomiarów żeby zidentyfikować podróbkę. Nie ma żadnych przeszkód żeby przemalowywać TL071 na AD811 czy cokolwiek innego :) To już jest trudna sprawa.

Skomentuj

Zamieszczone przez devshin Zobacz posta
                                        AD1865 raczej nikt nie podrabia, ciężko by to było zrobić, także jak działa to na pewno oryginalny.
                                        Jedyne co czytałem to że z wersji N robią N-J albo N-K, to tylko zmiana napisów...
                                        Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                                        Nic dodać, nic ująć. Układów typu CM6631A nie podrobią na pewno, w najgorszym wypadku mają egzemplarze, które z jakiegoś powodu nie przeszły kontroli jakości, ale to teoretyzowanie. Jeżeli chodzi o DACi, to robienie z wersji L jakiejś K to nie jest nic zaskakującego.
                                        Nie ma tu żadnego teoretyzowania a to jest akurat fakt. Na forum mamy pełno użytkowników, którzy mają przemalowane kości AD1865 i to w niektórych wypadkach bardzo łatwo rozpoznać (na dole starszych kości jest wypalony kod laserem, który musi się zgadzać z tym na wierzchu a w malowankach w ogóle się nie zgadza). Kości są faktycznie oryginalne, ale nie spełniają parametrów zapewnionych w datasheet. Widziałem, mierzyłem i przerabiałem Ewidentnie są to jakieś stare kości, które odpadły z produkcji z powodu niespełnienia wymagań co do jakości.

Skomentuj

Dobra zasialiście mi ziarno niepewności , zamówię dla swojego spokoju z gdzieś z pewnego źródła bo teraz spać nie będę mógł :-)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X