Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DAC PCM56, PCM61 i inne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BOM się nie zmienił, wersja 1.1 różni się tylko większymi padami pod generatory i opcjonalnym obniżaniem napięcia logiki, ale nie jest to do niczego używane.

Poniżej PDFy do zasilacza - PCB, Schemat. BOM jest jako osobna tabela w pliku na 1 stronie.
    W razie pytań najlepiej pisać PW albo inaczej się kontaktować - rzadko przeglądam wątki na forum.

PCB.pdf
    zasilacz.pdf
    PCM61 help.pdf

Skomentuj

Holgin, masz gdzieś pomiary pasma daca? Gram na nim jakiś czas, próbowałem PCM 56 i PCM61. Góra jest dość łagodna, granie z niego takie trochę vintage. Zastanawiam się czy to uroda kostek, czy filtra na wyjściu?

Skomentuj

Cześć, wróciłem dziś z urlopu, od dziś będę trochę częściej na forum.

W załączniku wyniki pomiarów analogu użytego w TDA1541, czyli dokładnie tego samego co tutaj :) Jest około 1 dB spadku na 20 kHz.
        Możesz spróbować zewrzeć cewkę i posłuchać - wtedy filtr staje się bardzo łagodny.
        pomiar_pasmo_cd880.pdf

Skomentuj

No więc zwarłem te cewki.
          Góra się zdecydowanie otworzyła i zaczęło być bardzo fajne granie, jak lubię.
          Na FFT ani na oscyloskopie nie widać jakoś negatywnych efektów zwarcia cewki. Rozkład harmonicznych się nie zmienia, jakichś przerzutów nie widać. Jako test puszczałem kwadrat 30kHz@192/24k. Wprawdzie wyglądał jak pogięta sinusoida , ale nic niepokojącego nie zauważyłem.

Wprawdzie na początku po zwarciu cewek zdawało mi się że coś mi charczy, ale po podłączeniu do Arty okazało się, że jedna z kostek PCM56 jest uszkodzona i sieje zniekształceniami w najwyższej oktawie jak jasny gwint. Po jej wymianie FFT wygląda już normalnie. Ale ze po zmianie daca na sprawny jeszcze nie zdążyłem przesłuchać.

Wieczorkiem wlutowałem potki do trymowania i się pobawiłem. Na FFT bardzo ładnie widać efekty na -30dB. Przydałby się tylko potencjometr wieloobrotowy, bo zakres gdzie harmoniczne spadają jest taki malusieńki i trzeba bardzo delikatnie kręcić. Ale nie znalazłem wieloobrotowych w tym układzie SMD. Istnieją takie?

Holgin podrzucił mi jeszcze parę możliwości modyfikacji filtrów, potestuję sobie w wolnej chwili i napiszę co i jak.

Skomentuj

Potki wieloobrotowe są na tme, mogą wyjść stosunkowo drogo, ale fakt, żałuję trochę że dałem zwykłe - trymowanie nie jest łatwe. Ciesze się, że DAC się podoba :)

Skomentuj

Gdyby ktoś potrzebował zdjęcia w dużej rozdzielczości, żeby porównać układ elementów (polaryzację itp) to zapraszam na flickr:

Dodatkowo warto sobie wlutować goldpiny 2.54mm do wyboru 16/18bits oraz na wyjście PCM jeśli by się chciało podpiąć swój analog. Lekko trzeba wygiąć, ale wchodzą :)

https://www.flickr.com/photos/125677...h/48546243177/

http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Tak wygląda efekt trymowania kostek. PCM56 z Aliexpress w najpodlejszej gradacji.

Co do ustawień filtrów to co sie komu podoba.. Mi ze zwartą cewką, koledze z pełnym filtrem...

Skomentuj

Mam pytanko. Przy operacyjnych ic13 ic14 jest miejsce na kondensatory pod rezystorami C23, C25. Montuje się tam cóś czy nie? Bo na fotkach Gawrona nic nie widać.
                  Pozdrawiam.
                  Last edited by lokiec3; 12.10.2019, 06:11.

Skomentuj

One są jako NC. Nie montujesz ich.

Skomentuj

No to dziś kończę lutowanie i odpalamy. Szkoda, ze mój flagowy amp jest w proszku, żeby można było w docelowej konfiguracji posłuchać.
                      Pozdrawiam.

Skomentuj

Podrzućcie mi schemat zasilacza. Niby prosta rzecz a się pali gnojek na dodatniej szynie 15v.. Jak to mówią niedzielna praca... echh.
                        Pozdrawiam.

Skomentuj

Masz przecież w poście 101.

Co masz na myśli pali?

Dodatkowo pisałem na AS, że 7915 musi być lekko obciążony, żeby pracował poprawnie. Bez obciążenia potrafi podać -18VDC. LED załatwia sprawę

Skomentuj

Problem mam na dodatnim, ale chyba już wiem co było. Jednak dalsze prace odkładam na jutro. Niedziela nie jest dobrym dniem na takie prace. Zwłaszcza, że ja tak jakoś mam, że jak na ukończeniu przed samym złożeniem to zawsze na ostatniej prostej coś sknocę.
                            Pozdrawiam.

Skomentuj

A co jest nie tak na tej dodatniej? Na samym zasilaczu czy po podpięciu DACa? Zdjęcia w dużej rozdzielczości są na Flickr w moim poście, można kliknąć download i rozmiar original.

Skomentuj

Problemem jest połączenie krzesło lutownica. Najpierw wlutowałem źle elektrolita na wyjściu. Później przy wymianie LMa upaliłem masę. A jak ją odbudowałem to zrobiłem zwarcie z dodatnim railem i mostek wyparował. Jeszcze teraz usiądę z godzinę a później do gitary. to jedyne co w niedzielę wychodzi. Pozdr. A z fotek korzystałem dzięki bardzo pomocne.

Skomentuj

No dobra zasilacz jest ok. Problem jest na dodatnim zasilaniu kości daca gdzieś mam zwarcie. Jedno znalazłem w czasie lutowania. Teraz wyszło znowu coś. No i szukaj wiatru w polu. A przy okazji nie mam 3,3 v na wyjściu do selektora. Czy jedno z drugim będzie powiązane?
                                  Pozdrawiam.
                                  Last edited by lokiec3; 13.10.2019, 16:37.

Skomentuj

Mam płytkę w wersji 1.1 Jakie powinny być wartości R64, R65 ? nie ma ich podanych w BOMie

Druga kwestia to czy lepiej wlutować 1uF "bliżej" kości tak jak to zrobił Gavron czy też lepiej trzymać się kolejności z BOM? chodzi mi o zamianę np. C86 z C87

Skomentuj

Tam jeśli chodzi o kanapki "pojemnościowe" 1u 100n 10n i chyba 10u to jest wszystko pomieszane. Tak jak się autorowi ustawiło na PCB.

Skomentuj

Ok to lutuje w takiej samej kolejności jak na Twoich zdjęciach.

@Holgin jakie wartości mam wstawić w R64 i R65 ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Zamieszczone przez froste Zobacz posta

@Holgin jakie wartości mam wstawić w R64 i R65 ?
                                          Info dla kolejnych osób, ktore bedą składać kit. Dwóch powyższych rezystorów nie lutujemy. Warto też sprawdzić czy na pewno stabilizatory IC2 i IC15 są na 3,3V

Skomentuj

Czaruję...
                                          X