Holgin coś mi ten dac nie działa i już po mału gubię się w tym ale czy nia ma błędu w bomie? stabilizator IC2 nie powinien być na 3,3v? Na wejściu jest 5V (za mało jak na stabilizator 5V) na wyjściu mam 3,98V a on zasila vdd_core ad1896 i nie tylko a w datasheet podane jest ze max vdd core to 3,6V. Na wyjściu iso i wejsciu na ad1896 mam ładne sygnały i2s na oscyloskopie usb a na wyściu ad1896 mam wszędzie to napięcie ze stabilizatora czyli 3,98V. Skoro vdd_core max 3,6 to pewnie się uwalił przez prawie 4v ale nie mogę też wykluczyć że to podróbka bo jest z ali. Mam drugi i na razie go nie lutuję. Nie znam się więc jak pisze głupoty to mnie wyprowadz z błędu i będe grzebał dalej :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
DAC PCM56, PCM61 i inne
Collapse
X
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postaTo samo ale z 4 PCM?
Zamieszczone przez magep Zobacz postaHolgin coś mi ten dac nie działa i już po mału gubię się w tym ale czy nia ma błędu w bomie? stabilizator IC2 nie powinien być na 3,3v? Na wejściu jest 5V (za mało jak na stabilizator 5V) na wyjściu mam 3,98V a on zasila vdd_core ad1896 i nie tylko a w datasheet podane jest ze max vdd core to 3,6V. Na wyjściu iso i wejsciu na ad1896 mam ładne sygnały i2s na oscyloskopie usb a na wyściu ad1896 mam wszędzie to napięcie ze stabilizatora czyli 3,98V. Skoro vdd_core max 3,6 to pewnie się uwalił przez prawie 4v ale nie mogę też wykluczyć że to podróbka bo jest z ali. Mam drugi i na razie go nie lutuję. Nie znam się więc jak pisze głupoty to mnie wyprowadz z błędu i będe grzebał dalej :)
Poprosiłem moderacje o usunięcie BOMu z postów, będę to aktualizował i poprawiał. Cóż, pośpiech kończy się błędami.Last edited by Holgin; 13.10.2018, 06:44.
Skomentuj
-
Spoko nic się nie dzieje, każdy chyba wie z czym wiąże się DIY, W wolnej chwili zmienie ten stabilizator i zobaczę jak nie ruszy to zmienię na drugi egzemplarz ad1986 który mam tez z ali i zobaczę co się będzie działo dalej. Ale jak masz nadmiar pewnych AD1896 i w dobrej cenie to chętnie odkupie ze 2 szt.:)
Skomentuj
-
Możecie mi podpowiedzieć jak działa tcm809? powinieni wysłać jakiś sygnał na ad1896? Niski? Impulsy? i kiedy to powinien zrobić? Chcę sprawdzić co mogę przed wlutowaniem ad1896.
Czy on dopiero podaje sygnał na ad1896 w momencie jak jest odpowiednie zasilanie?Last edited by magep; 14.10.2018, 16:05.
Skomentuj
-
Holgin zweryfikuj czy dobrze myślę, wymieniłem stabilizator, wymieniłem ad1896 na drugi, nie gra, wylutowałem rezystory R9, R10, R11 i sprawdziłem na nich czy są jakieś dane, nic znaczącego raczej się nie pojawia na nich, jedynie co to na pinie 3 ad1896 pojawia się sygnał z mlck_out taki jak na mlck_in tylko minimalnie mocniejszy (sinusoida o 0,2V wieksza jak mój kiepski oscyloskop dobrze pokazuje). Czyli wychodzi na to że jednak ad1896 trefne z ali.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez magep Zobacz postaHolgin zweryfikuj czy dobrze myślę, wymieniłem stabilizator, wymieniłem ad1896 na drugi, nie gra, wylutowałem rezystory R9, R10, R11 i sprawdziłem na nich czy są jakieś dane, nic znaczącego raczej się nie pojawia na nich, jedynie co to na pinie 3 ad1896 pojawia się sygnał z mlck_out taki jak na mlck_in tylko minimalnie mocniejszy (sinusoida o 0,2V wieksza jak mój kiepski oscyloskop dobrze pokazuje). Czyli wychodzi na to że jednak ad1896 trefne z ali.
-sprawdź jaki jest stan na wyjściu układu reset TCM809 - ogólnie sprawdź jaki układ kupiłeś, czytałeś plik pdf który przygotowałem?
-oba stabilizatory są teraz 3V3?
Ogólnie układ resetu resetuje AD1896 raz, podczas narostu napięcia zasilania a potem utrzymuje się tam stały stan logiczny. Istotne jest czy układ ten jest dobrany do napięcia 3V3 - są różne wersje.
Skomentuj
-
Ciąg dalszy walki :) , podmieniłem oba 74hc161 na inne z pewnego źródla i tak na U2 na nodze 14 Q0 czyli tej idącej do rezystora R10 jest sygnał sinus około 13Mhz (kiepski oscyloskop wiec trudno zmierzyć dokładnie), na U3 idzie sygnał z generatora QG2 a na wyjściu Q2 idącego do R9 brak sygnału, no to hot włączyłem i wymiana, po wymianie dalej brak sygnału na Q2, Wylutowałem rezy r9 r5 r6 i sprawdzam i dalej na Q2 cisza. Ale przynajmniej cos sie nauczyłem :-) , dowiedziałem się jak można wykorzystać licznik z fliflop do generowania (zmniejszenia ) sygnału z rezonatora :)
Na nodze 15 U2 jest generowany jakiś impuls ale już nie doczytałem do czego służy
Dziwne że U2 się wyrabia a U3 nie generuje sygnału
Co ciekawe to U2 na wyjsciu Q2 generuje sygnał bez problemu
Niestey ale nie mam na razie skąd wziąć 74AC161Last edited by magep; 15.10.2018, 22:57.
Skomentuj
-
Holgin jak zdobęde te AC to potwierdzę czy te ad1896 z ali są sprawne. Jak masz albo ktoś ma na dziś na stanie to odkupie z chęcią a jak nie to może na przyszły tydzień uda się załatwić. Napisz mi proszę czy sygnał miedzy tymi AC (U2 U3) nogi 10 i 15 ma znaczenie jakieś do generowania sygnału na U3 na wyjściu?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez magep Zobacz postaHolgin jak zdobęde te AC to potwierdzę czy te ad1896 z ali są sprawne. Jak masz albo ktoś ma na dziś na stanie to odkupie z chęcią a jak nie to może na przyszły tydzień uda się załatwić. Napisz mi proszę czy sygnał miedzy tymi AC (U2 U3) nogi 10 i 15 ma znaczenie jakieś do generowania sygnału na U3 na wyjściu?
Tymczasem otworzyłem zbiorowe zamówienie :)
Skomentuj
-
Z chęcią bo za chwile to rozpracuje tego daca na wylot :), za chwile opiszę kilka moich wniosków.
Więc tak, pin 12 w U3 odpięty od wszystkiego przez wylut rez R5, R6, R9, sprawdzona linia RCO ENT , sygnał przechodzi, w obu licznikach konfiguracja poprawna stany wysokie i niskie na odpowiednich pinach, U2 generuje sygnały na wszystkich wyjściach i na RCO, U3 podmieniałem na 4 różne sztuki, 2 sztuki nie generowały żadnych sygnałów na wyjściach , dwie kolejne sztuki generowały sygnały tylko na wyjsciach QA QB piny 13 i 14, na pinach 11 i 12 cisza. Układy z TME nówki sztuki. Na screenie logic 3 to 13,5 Mhz z wyjscia licznika U2 i podawany na ad1896, logic 1 i 5 to linia RCO i ENT.
Już mi się nie chciało robić screenów z innymi pomiarami.
Uważam że te liczniki co mam to loteria, aż dziw bierze że ten co jest wlutowany jako U2 działa poprawnie.Miałem pomysł żeby je zamienić miejscami ale już dziś nie mam siły
wiem że ten sprzet to amatorka do pomiarów ale coś tam widaćLast edited by magep; 17.10.2018, 23:28.
Skomentuj
Skomentuj