Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DAC PCM56, PCM61 i inne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie musisz mieć koniecznie AD811 :)

Skomentuj

Wiem, wiem, ale jak już ma to być sprzęt dobrze grający dla mne to jednak wolę żeby było jak należy.

Skomentuj

Rozumiem, aczkolwiek nie wiem czy AD811 można jakoś obiektywnie uznać za "najlepszy" WO w tym miejscu :) Tj, patrząc na parametry to jest super, ale brzmieniowo to można grzebać i grzebać... :)

Skomentuj

Zamówione z mousera , nawet przyjęło moją kartę z banku bez problemu (tego się obawiałem) i wszystkie opki do daca .3lite za jednym zamachem też dla świętego spokoju :) , przynajmniej darmowa przesyłka będzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
            Nie musisz mieć koniecznie AD811 :)
            AD811 nie musi tam być, ale trzeba by wtedy popatrzeć na pętlę sprzężenia zwrotnego.

Opampy CFB takie jak AD811 nie mogą w tej pętli mieć kondensatora, gdyż będzie to prowadzić do oscylacji.
            Odwrotnie jest w przypadku zwykłych opampów (VFB), tam brak tego kondensatora (rzędu dziesiątek pF) może spowodować oscylacje.

Można poczytać fajne opracowanie czemu tak się dzieje:
            https://www.analog.com/media/en/trai...als/MT-058.pdf
            https://www.analog.com/media/en/refe...tes/dn46fa.pdf
            Last edited by devshin; 27.11.2018, 10:34.

Skomentuj

Na PCB jest footprint pod kondensator 0805 równolegle do rezystora konwersji, 100pF dla spokoju można zalutować :) W przypadku CFB jak w AD811 jest raczej odwrotnie, mogą się dziać jaja. Nawet na symulacji w Ltspice opek się wzbudza jak ma tam pojemność.

Skomentuj

Zamieszczone przez devshin Zobacz posta
                Opampy CFB takie jak AD811 nie mogą w tej pętli mieć kondensatora, gdyż będzie to prowadzić do oscylacji.
                Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                W przypadku CFB jak w AD811 jest raczej odwrotnie, mogą się dziać jaja. Nawet na symulacji w Ltspice opek się wzbudza jak ma tam pojemność.
                Nie chcę wychodzić na tego co się chwyta słówek, ale jednak warto nie powielać pewnych błędnych myśli. Oczywiście, że wzmacniacz CFB może mieć kondensator w sprzężeniu i zazwyczaj ma kiedy jest potrzebna kompensacja pojemności wejścia układu. Nie bez powodu mój stary DAC na 1x AD1865 posiadał elementy NC w sprzężeniu a duży DAC na 32x AD1865 posiada aż... 22 pF w sprzężeniu AD811! Magia? No nie, to jest kompensacja pojemności na wejściu układu...
                Last edited by .3lite; 27.11.2018, 16:01.

Skomentuj

Holgin,
                  wrzuć opisówkę w PDFie wektorowym albo jakiejś innej postaci tak, żeby dało się znaleźć usytuowanie elementów na płytce po opisach. Zabrałem się do lutowania i 5 minut szukałem C1.. i nie znalazłem. Jeszcze na zasilaczu jest mało elementów, ale na dacu to już kłopot.

Skomentuj

C1 masz przy stabilizatorze IC15, coś słabo szukałeś :P
                    Ogólnie przy każdym układzie scalonym jest 100nF i przy większości do tego 1uF tantal. Przy PCMXX są też 10nF i 10uF.

PCM61 help.pdf

PDF wygenerowany z obrazków 900 dpi i rozmiarze kartki 55x55cm w wordzie :) Mam nadzieję, że wystarczy. EAGLE niestety nie ma opcji eksportu do PDF jak Altium (albo ja nie umiem, przez święta poczytam o tym).

Skomentuj

No, słabo szukałem, cierpliwości mi zabrakło i czasu. Ale wolałbym sprawnie lutować.
                      Nici z wyszukiwania, to też raster :( Trudno się mówi. A jest jakaś darmowa przeglądarka do eagla? Coś w stylu trueview do autocada? Może byś mi projekt przesłał na prv?
                      Last edited by Micwoj; 17.12.2018, 13:33.

Skomentuj

Przykro mi, ale nie udostępniam plików EAGLE :)
                        Popatrz trochę na schemat i na PCB i postaraj się zrozumieć trochę po co i gdzie są niektóre elementy. Znaczną część można polutować bez patrzenia na dokumentację.

Skomentuj

Holgin wymieniłem wszystkie opki (ad811 i 797) na oryginalne i mam pytanko dotyczące dc na wyściu, na jednym kanale mam około 11,5mV na drugim 36mV, dc pojawia się za ad811. Różnca miedzy ujemnym a dodatnim zasilaniem to około 20mV, korekcja tego dc rezystorami r44 i r38? Miesci sie w normie ale tak dla zaspokojenia mojej ciekawości chciał bym wiedziec :)

Skomentuj

DC w tym układzie za bardzo nie zmienisz. Wynika to już raczej z samych kości DAC. R44 i R38 ustalają poziom wyjściowy.

Co do AD797 - były głosy, że ten wzmacniacz operacyjny potrafi się wzbudzić jak jest aplikowany w filtrze, w DACu Ologa na PCM58 taki problem się pojawił. Tutaj aplikacja jest inna, ja gram na AD797 odkąd polutowałem DACa i problemu nie miałem, ale ostrzegam :)
                            Tutaj można poczytać:
                            https://www.audiostereo.pl/topic/138176-pcm58-dac/

Skomentuj

Dzięki, poczytam, na razie gra od pół godzinki na nowych opkach i wszystko jest ok :-)
                              A właśnie, rezystory konwersji, w dacu .3lite na ad1865 po zrobieniu kanapki zmniejszano rezystory konwersji o połowe, tu nie ma takiej potrzeby?
                              Last edited by magep; 17.12.2018, 21:51.

Skomentuj

Holgin,
                                Bom C39 jest 1uF SMDA, nie powinno być przypadkiem 100n jak C77 przy drugiej kości? W ogóle zobacz w BOMie okolice C9, C39 C53 i C52 bo tam coś z kolejnością nie halo chyba. Akurat w tym miejscu bez większego znaczenia, ale gdzie indziej może boleć..

Skomentuj

Zamieszczone przez magep Zobacz posta
                                  Dzięki, poczytam, na razie gra od pół godzinki na nowych opkach i wszystko jest ok :-)
                                  A właśnie, rezystory konwersji, w dacu .3lite na ad1865 po zrobieniu kanapki zmniejszano rezystory konwersji o połowe, tu nie ma takiej potrzeby?
                                  Przegapiłem Twój post... .3lite zmniejszał rezystor, żeby zachować ten sam poziom wyjściowy. Jeżeli tego nie zrobisz, z kanapką będzie 2x większy sygnał na wyjściu, ale wciąż wszystko będzie działać.

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                  Holgin,
                                  Bom C39 jest 1uF SMDA, nie powinno być przypadkiem 100n jak C77 przy drugiej kości? W ogóle zobacz w BOMie okolice C9, C39 C53 i C52 bo tam coś z kolejnością nie halo chyba. Akurat w tym miejscu bez większego znaczenia, ale gdzie indziej może boleć..
                                  Opisówka jest na odwrót w przypadku C52/C39 - dzięki za czujność :)

Skomentuj

Holgin mógłbyś zebrać wszystkie poprawki do PCB w jednym poście?
                                    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                                      Holgin mógłbyś zebrać wszystkie poprawki do PCB w jednym poście?
                                      Oprócz zamienionych C52/C39 na PCB błędów nie ma - główne zmiany były BOMie.
                                      Ogólnie:
                                      -należy kupić układy 74AC161, nie HC
                                      -oba stabilizatory SMD mają być na 3.3V
                                      -AD797 teoretycznie może być niestabilny w filtrze, ale tutaj nie powinno być tego problemu, dla zainteresowanych polecam przeczytać cały datasheet
                                      W razie pytań najlepiej pisz na PW :)

Skomentuj

Jak to trzeba patrzeć na dokumentację.. Lutowałem wczoraj sobie trochę, m. in. zabrałem się za AD1896. Przylutowałem, spoko, ale patrzę że na 3 nóżkach mam zwarcie z cyny. No to zacząłem z tym walczyć. po 15 minutach stwierdziłem, że chyba soldermaskę uszkodziłem, bo za nic nie idzie usunąć tej kropli. No to do schematu i rysunku płytki czy aby na pewno nie mogą być zwarte. A tu między nóżkami ścieżka :) Nóżki mmode1 mmode2 mmode3 :)

Skomentuj

Bom z 1 strony jest 1:1 do wersji PCB DACa 1.1?? Czy lepiej opierać się na poście 89 i patrzeć na schemat??

Gdzie znajdę dokumentację do osobnej PCB PSU?
                                          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Czaruję...