Nie musisz mieć koniecznie AD811 :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
DAC PCM56, PCM61 i inne
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Holgin Zobacz postaNie musisz mieć koniecznie AD811 :)
Opampy CFB takie jak AD811 nie mogą w tej pętli mieć kondensatora, gdyż będzie to prowadzić do oscylacji.
Odwrotnie jest w przypadku zwykłych opampów (VFB), tam brak tego kondensatora (rzędu dziesiątek pF) może spowodować oscylacje.
Można poczytać fajne opracowanie czemu tak się dzieje:
https://www.analog.com/media/en/trai...als/MT-058.pdf
https://www.analog.com/media/en/refe...tes/dn46fa.pdfLast edited by devshin; 27.11.2018, 10:34.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez devshin Zobacz postaOpampy CFB takie jak AD811 nie mogą w tej pętli mieć kondensatora, gdyż będzie to prowadzić do oscylacji.Zamieszczone przez Holgin Zobacz postaW przypadku CFB jak w AD811 jest raczej odwrotnie, mogą się dziać jaja. Nawet na symulacji w Ltspice opek się wzbudza jak ma tam pojemność.Last edited by .3lite; 27.11.2018, 16:01.
Skomentuj
-
C1 masz przy stabilizatorze IC15, coś słabo szukałeś :P
Ogólnie przy każdym układzie scalonym jest 100nF i przy większości do tego 1uF tantal. Przy PCMXX są też 10nF i 10uF.
PCM61 help.pdf
PDF wygenerowany z obrazków 900 dpi i rozmiarze kartki 55x55cm w wordzie :) Mam nadzieję, że wystarczy. EAGLE niestety nie ma opcji eksportu do PDF jak Altium (albo ja nie umiem, przez święta poczytam o tym).
Skomentuj
-
No, słabo szukałem, cierpliwości mi zabrakło i czasu. Ale wolałbym sprawnie lutować.
Nici z wyszukiwania, to też raster :( Trudno się mówi. A jest jakaś darmowa przeglądarka do eagla? Coś w stylu trueview do autocada? Może byś mi projekt przesłał na prv?Last edited by Micwoj; 17.12.2018, 13:33.
Skomentuj
-
Holgin wymieniłem wszystkie opki (ad811 i 797) na oryginalne i mam pytanko dotyczące dc na wyściu, na jednym kanale mam około 11,5mV na drugim 36mV, dc pojawia się za ad811. Różnca miedzy ujemnym a dodatnim zasilaniem to około 20mV, korekcja tego dc rezystorami r44 i r38? Miesci sie w normie ale tak dla zaspokojenia mojej ciekawości chciał bym wiedziec :)
Skomentuj
-
DC w tym układzie za bardzo nie zmienisz. Wynika to już raczej z samych kości DAC. R44 i R38 ustalają poziom wyjściowy.
Co do AD797 - były głosy, że ten wzmacniacz operacyjny potrafi się wzbudzić jak jest aplikowany w filtrze, w DACu Ologa na PCM58 taki problem się pojawił. Tutaj aplikacja jest inna, ja gram na AD797 odkąd polutowałem DACa i problemu nie miałem, ale ostrzegam :)
Tutaj można poczytać:
https://www.audiostereo.pl/topic/138176-pcm58-dac/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez magep Zobacz postaDzięki, poczytam, na razie gra od pół godzinki na nowych opkach i wszystko jest ok :-)
A właśnie, rezystory konwersji, w dacu .3lite na ad1865 po zrobieniu kanapki zmniejszano rezystory konwersji o połowe, tu nie ma takiej potrzeby?
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaHolgin,
Bom C39 jest 1uF SMDA, nie powinno być przypadkiem 100n jak C77 przy drugiej kości? W ogóle zobacz w BOMie okolice C9, C39 C53 i C52 bo tam coś z kolejnością nie halo chyba. Akurat w tym miejscu bez większego znaczenia, ale gdzie indziej może boleć..
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gavron04 Zobacz postaHolgin mógłbyś zebrać wszystkie poprawki do PCB w jednym poście?
Ogólnie:
-należy kupić układy 74AC161, nie HC
-oba stabilizatory SMD mają być na 3.3V
-AD797 teoretycznie może być niestabilny w filtrze, ale tutaj nie powinno być tego problemu, dla zainteresowanych polecam przeczytać cały datasheet
W razie pytań najlepiej pisz na PW :)
Skomentuj
-
Jak to trzeba patrzeć na dokumentację.. Lutowałem wczoraj sobie trochę, m. in. zabrałem się za AD1896. Przylutowałem, spoko, ale patrzę że na 3 nóżkach mam zwarcie z cyny. No to zacząłem z tym walczyć. po 15 minutach stwierdziłem, że chyba soldermaskę uszkodziłem, bo za nic nie idzie usunąć tej kropli. No to do schematu i rysunku płytki czy aby na pewno nie mogą być zwarte. A tu między nóżkami ścieżka :) Nóżki mmode1 mmode2 mmode3 :)
Skomentuj
Skomentuj