Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory na STX w.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory na STX w.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PC

Witam wszystkich, jako że lubię troszkę majsterkować postanowiłem zrobić swój projekt małych własnych kolumn na komodę. Meble są białe więc kolumny chcę polakierować również na biało.
    Głośniki znany już W.18.200.8.MCX i tymczasowo zobaczę jak się sprawdzi T.10.200.8.PC ponieważ leżą od dawna a w każdej chwili będę mógł wymienić je na lepsze PCX. Zwrotnica projektu Branża z pułapką na wybijające się pasmo 8-12 khz.
    Materiał sklejka liściasta 10mm ponieważ jest bardzo sztywna i zminimalizuję grubością materiału obudowy do minimum.
    Obudowy wymiary: szerokość 21cm, wysokość 35,5cm, głębokość 28cm co daje wewnętrznie 15,9 litra. Przednia ścianka będzie z podwójnej sklejki czyli 20mm. Chcę wykonać frezowania pod głośniki oraz ścięcie kantów przedniej ścianki pod kątem. Wstępnie będzie to 1x1cm zeszlifowania w koło frontu.
    Materiał już czeka :biggrin:

Obudowy chcę skręcić na klej do drewna małymi wkrętami długości 35mm wykonać wiercenie by schowały się łby.
    Port br około 50mm średnicy z tyłu obudowy tak by strojenie wynosiło 45hz.
    Będę zamieszczał kolejno fotki z etapu postępu prac :)
    Zainteresowanych zachęcam do śledzenia :biggrin:
    Last edited by Flip90; 08.07.2019, 11:08.

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
    Materiał sklejka liściasta 10mm ponieważ jest bardzo sztywna i zminimalizuję grubością materiału obudowy do minimum.
    Nie jest taka sztywna jak sie wydaje. Ścianki będą drgać, a obudowa za lekka do stosunkowo sporych midbasow.

Skomentuj

Zrób jakieś wzmocnienia chociaż jak chcesz takiego cienkiego materiału użyć albo można zrobić obudowę na "kanapkę".

Skomentuj

Taka zasada jest w sprzęcie estradowym, bo i ciężar się zmniejsza, ale nie w domowych kolumnach.
        Bez wzmocnień nie ma sensu tego składać (jeśli to 10-tka, bo na zdjęciu wygląda na grubszą).

Skomentuj

Dziękuję za słowa krytyki :biggrin:
          Sklejka 10mm nie jest wcale taka cienka jak by się mogło wstępnie wydawać, przymiarki już robiłem.

W razie potrzeby zastosuje wzmocnienie. Przypominam, że przednia ścianka będzie podwójna 20mm to już dużo wzmocni.
          Kolumny maja stać na komodzie i przyslowiowo normalnie grać do przyjemnego dla ucha zakresu głośności.
          Gdyby była to wiekrza obudowa na pewno nie pokusił bym się o tak cienki materiał. Obudowa jest mała więc ścianki krótkie, sztywne.
          Last edited by Flip90; 08.07.2019, 17:53.

Skomentuj

Tak jak mówiłem poskręcałem by zobaczyć, sam koszt wykonania nie jest duży. Sama przednia ścianka 20mm powinna zniwelować przenoszenie drgań dalej. Nie chciał bym mówić w tym momencie, że jest coś nie tak. Obudowa wydaje się bardzo sztywna nawet te boczne ścianki które są nieco większe jak pozostałe.

Co do tej płyty, być może zrobię jeszcze jakieś obudowy jak mi te nie będą pasować. Nie jest to problemem. :)
            Last edited by Flip90; 09.07.2019, 09:55.

Skomentuj

Mimo wszystko zrob wzmocnienie pomiędzy tweeterem a midwooferem. Nie zajmie to objętości kolumny a naprawdę usztywni kolumne.

Skomentuj

. Sama przednia ścianka 20mm powinna zniwelować przenoszenie drgań dalej.
                Ale masz cienkie ścianki i obudowa pracuje jak balon.

Skomentuj

Przemyślałem wszystko na spokojnie, nie mogę robić wbrew bo tak mi się podoba. Na tym etapie niestety muszę zakończyć projekt. Nie ma sensu tak jak mówicie, lepiej zrobić raz a dobrze.
                  Postanowiłem zakupić nowy materiał, zrobić troszke wiekrze obudowy i głośniki PCX.
                  Czy płyta wiórowa 18mm będzie odpowiednia?
                  Wymiary kolumny wzrosną do szerokość 23 głębokość 30 wysokość 37.5. Litraż 17.3 litra co da po odliczeniu magnesów oraz br około 16.5 litra. Br stx 101x185 wewnętrzna średnica 59 przy ujściu 63.Mam nadzieję, że wpasuje się ładnie na komode i nie będzie to taki łomot duży
                  Dziękuję za wszystkie rady, niebawem ruszam od nowa :biggrin:
                  Last edited by Flip90; 09.07.2019, 15:38.

Skomentuj

Jeśli już tak obliczasz i Ci zależy na jak najmniejszej obudowie, to możesz też wziąć pod uwagę wytłumienie, które pozornie ZWIĘKSZY litraż obudowy (w zależności od ilości i rodzaju tego wytłumienia), więc możesz wykonać obudowę o około 10% mniejszą.

Skomentuj

A może mając już tyle zrobione wstaw tam jakieś wzmocnienie poziome i przekonaj się sam jak działa ta obudowa a później jak pracuje już ta prawidłowo zrobiona.

Skomentuj

Witam ponownie po krótkiej przerwie :biggrin:
                        Zamieszczone przez Drag-on Zobacz posta
                        A może mając już tyle zrobione wstaw tam jakieś wzmocnienie poziome i przekonaj się sam jak działa ta obudowa a później jak pracuje już ta prawidłowo zrobiona.
                        Nie było sensu marnować czasu

Tak jak mówiłem postanowiłem zmienić grubość płyty na 18mm. Początkowo poszukiwałem MDF lecz nigdzie nie mogłem jej dostać >:(
                        Postanowiłem zakupić to co było dostępne, udało mi się zakupić płytę wiórową laminowaną grubości 18mm.

Niestety muszę przekręcić papierem by tam gdzie będzie klej było szorstkie.

Wszystko przewiercone by nie pękało oraz zrobiona faza na łepki wkrętów.

Na spokojnie krok po kroku będę zamieszczał dalsze postępy prac, zachęcam do śledzenia
                        Last edited by Flip90; 15.07.2019, 19:30.

Skomentuj

Płyta wiórowa też nie jest tak sztywna jak mdf. Daj lepiej jakieś wzmocnienia w środku. Na pewno nie zawadzą .

Skomentuj

Objechałem pół Warszawy, znalazłem MDF. Mieliście rację jest dużo twardsza, cięższa oraz sztywniejsza. Ta płyta wiórowa się szczerbiła byle dotknięciem kanta

Skomentuj

Nie potrzebnie wiercisz dziury. Wystarczy obudowe skleić.

Składasz już trzecią wersje a wzmocnienia żadnego nie zrobiłeś.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                                Nie potrzebnie wiercisz dziury. Wystarczy obudowe skleić.

Składasz już trzecią wersje a wzmocnienia żadnego nie zrobiłeś.
                                Nie mam tylu ściskow stolarskich, wyszpachluję dobrze wkręty. Myślę, że nie odbije się to na efekcie końcowym.
                                Wzmocnienia nie będzie, to tylko 6.5 cała głośnik. Obudowa powinna być wystarczająco sztywna.

Mam wprawdzie dużo różnych płyt w tej chwili, ale nie ma co nimi zabierać miejsca. Wszystko mam już obliczone, nie jest to duża kolumna. One mają być do słuchania a nie pałowania.
                                Last edited by Flip90; 17.07.2019, 19:35.

Skomentuj

Zrob to wzmocnienie i tyle. Nie musisz się tego litrazu aż tak kurczowo trzymać. Pół litra w tą czy w drugą i tak różnicy nie zrobi, a sztywniejsza obudowa to dobra rzecz.
                                  Last edited by Oskar29; 17.07.2019, 21:55.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                    Zrob to wzmocnienie i tyle. Nie musisz się tego litrazu aż tak kurczowo trzymać. Pół litra w tą czy w drugą i tak różnicy nie zrobi, a sztywniejsza obudowa to dobra rzecz.
                                    No tak ale czy jest poważnie potrzeba dawać wzmocnienie do 6.5 cała głośnika? Czy to będzie słychać?
                                    Robiłem już basy ale to na 12 oraz 15 cali głośniku. Altus 300 brak wzmocnień a obudowa jak szafa. Gdybym miał robić porządne wzmocnienia musiał bym zmienić projekt na podłogowe kolumny, bo te miały być małe na komode.
                                    Gdzie to wzmocnienie proponujesz dać i jakie dokładnie ma ono być?
                                    Strojenie teoretycznie na 46 Hz zmieni się na troszkę wyższe.
                                    Last edited by Flip90; 18.07.2019, 05:30.

Skomentuj

Zacytuję tu słowa pewnej znanej osobistości
                                      " Róbta co chceta " koledzy radzą a ty ciągle swoje a wystarczy tylko spojrzeć na forumowe projekty jak są zbudowane , do tego poczytać po co się robi wzmocnienia i wszystko jasne :) ale widać że jesteś mądrzejszy więc ich po prostu nie rób i sprawa załatwiona .
                                      Btw robiłeś "basy" na 15 calowym tłuczku i nie robiłeś wzmocnień natchniony konstrukcją altusów ? :thumbsup:

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                                        Zacytuję tu słowa pewnej znanej osobistości
                                        " Róbta co chceta " koledzy radzą a ty ciągle swoje a wystarczy tylko spojrzeć na forumowe projekty jak są zbudowane , do tego poczytać po co się robi wzmocnienia i wszystko jasne :) ale widać że jesteś mądrzejszy więc ich po prostu nie rób i sprawa załatwiona .
                                        Btw robiłeś "basy" na 15 calowym tłuczku i nie robiłeś wzmocnień natchniony konstrukcją altusów ? :thumbsup:
                                        Nie, nie spokojnie Altusow nie miałem, basy robiłem z takimi listwami po środku, przykręcałem do ścianki. W takim razie zrobię wzmocnienia. Nie chciał bym by zajęły dużo miejsca a spełniały swoją rolę.
                                        Po prostu jestem zdziwiony, że do jednego głośnika 6.5 cała potrzebuje wzmocnienia skrzynki.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X