Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dolphin123, http://audiomania.info/articles.php?id=38

Skomentuj

a masz moze programik aby wiedziec dokladnie jaki tlumik jest przy 5,6 i 3,9 R ? dzieki za zainteresowanie

Skomentuj

A po co Ci programik? Na dole jest dokładny wzór. Wklepujesz do excela wzór na T i otrzymujesz wartość tłumika.

Skomentuj

pomoże ktoś ? naprawde zależy mi na czasie bo już cierpliwości brakuje :neutral:
          z racji tego że budy które wykonałem są spartaczone ( próbowałem wyrównać krawędzie po sklejeniu płyt na heblarce , ułamały się dwa duże kawałki , ponadto w jednej obudowie za duża dziura jest wycięta na vife - nie przykręci jej , frezów nie udało mi się naprawić i są lipne) mam zamiar zrobić to jeszcze raz , troche mi się nie chce ale co tam , materiał mam za free :wink: . Więc mam w domu spory kawał sklejki 15 mm , mam zamiar to ładnie skręcić i skleić , na front chciałbym skleić dwa kawałki aby móc lepiej przymocować przetworniki . Możecie mi powiedzieć jak dokładnie zrobić frezy ? któryś z was mówił mi że należy zrobić cyrkiel z frezarki , tylko jak :?: moja frezarka to rosyjski shit z 94 roku w formie pistoletu stąd to pytanie :razz: . później planuje to obejcować , nie mam za wiele pieniędzy ani dostatecznie umiejętności na fornir , to też będzie ładnie wyglądać . najbardziej chodzi mi o frezy , z resztą sobie poradze bo wyciągnąłem wnioski z tych obudów co są wykonane . co do objętości skrzynki Paweł S. słuchałeś może konstrukcji 15 40 5 + dx w 10 l ? wcześniejsza obudowa miała 12,7 l , grało to przeciętnie ( efektywność ) po dodaniu watoliny przybyło trochę basu a po zabraniu objętości poprzez włożenie kilku dużych opakowań miałem wrażenie że "gra obudowa" więc myślicie że robić na 12 l :?: :wink: najbardziej zależy mi na frezach , z resztą sobie poradzę .

Skomentuj

Panowie dlaczego wyniki sie nie pokrywaja ? podalem wartosci zolte r1 i pomaranczowe r2 i otrzymalem wartosc ktora mnie interesuje... Z drugiego wzoru aby obliczyc R1 przy danym R2 10R wychodzi 3,5R aby zestaw nie stracil swojej rezystancji... a przeciez do pierwszego wzoru pdstawiajac 6,8R interesuje mnie -8dB... gdyby wstawic tak jak drugi wzor pokazal 3,5R to juz wartosc tlumienia jest -5dB... na co patrzec ? czy dobierac elementy tak aby dolne obliczenia R1(gdy dane R2) i R2(gdy dane R1) zgadzaly sie z gornymi ?

[ Dodano: 2008-11-14, 21:05 ]
            chcialem wstawic 6,8 i 10 bo przy zwrotce morela i xt18wh borys takie stosuje i przy tym jest wartosc ktora mnie interesuje sory za zakrecenie i niejasnosc w czytaniu
            Załączone pliki

Skomentuj

Przemysl, pokaz fote tej frezarki bo cos mi sie zdaje ze to jest jakies narzedzie szlifierskie a nie frezarka..

Skomentuj

Dawno mnie tu nie było :)

Ktoś spróbuje zgadnąć co to będzie? :)

Podpowiem - to jest szablon z 3mm HDFu w którym mamy idealne otwory na wysokotonówkę, niskośredniaka i bass refleks - co do milimetra, bez żadnej odchyłki. A wszystko to otwornicą z Castoramy za 18 złotych i wiertarką Boscha.
                Za prawidłowe odpowiedzi mogę przewidzieć nagrody w stylu - woreczek śrubek imbusowych

Skomentuj

szablon do frezowania frezem z łożyskiem ? :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemysl
                    Paweł S. słuchałeś może konstrukcji 15 40 5 + dx w 10 l ?
                    nie - wogole tego GDNa nie mialem

kombo, kup cienka blache alu na allegro - grosze i da lepszy efekt

dolphin123, nie pasuje bo tabelka jest dobrana tak zeby nie zmieniala sie impedancja wypadkowa zestawu. najlepiej by bylo gdybys sciagnal SW i tam sie pobawil

Zamieszczone przez Warg
                    szablon do frezowania frezem z łożyskiem ?
                    raczej nakladka na frotn kolumn. jakby mial frezarke to by nie kombinowal z otwornica :P

Skomentuj

fote zrobie pozniej bo akurat nie mam tel ktorym moge zrobic :neutral: to jest frezarka na 100% . Przeczytalem co nie co w temacie "toolbox" i troche sie rozjasnilo , obudowy idzie uratowac ( szpachla ) ale frezy nie bardzo :neutral: zrobie to jeszcze raz , w miescie potna mi te sklejke co do mm i bedzie rowno przynajmniej . raczej nie bede mogl zmienic frontow bo sklejalem odrazu vikolem :smile:

Skomentuj

Wymieniłem zepsutą kopułkę w totemach i tak porównuje 2x13/40/2+10/80/7 z HDS180+XT25 i nie wiem czy dobrze zrobiłem że sprzedałem totemy bo one naprawdę fajnie grają. Myślę że gdyby słuchał ktoś nieosłuchany to mogłyby mu się bardzie podobać totemy. Może nie mają równej charakterystyki ale one naprawdę są bardzo dobre.

Skomentuj

miło to czytać co piszesz jamess8 :)
                          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemek
                            Ktoś spróbuje zgadnąć co to będzie?
                            pseudo frezy? :wink:

Skomentuj

jak na taka spaprana jak to inni mowia (sam nie wiem nie bawie sie w budowanie zwrotek)
                              to totemy tez mi przypadly do gustu, z tym ze lepiej gralo 13 40 2 + xt19(6,8kond i tlumik), zwotka nie trzymala sie kupy wcale ale jest dokladnie tak:
                              Zamieszczone przez jamess8
                              Myślę że gdyby słuchał ktoś nieosłuchany to mogłyby mu się bardzie podobać totemy.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                                Ktoś spróbuje zgadnąć co to będzie?
                                pseudo frezy? :wink:
                                Bingo :mrgreen:
                                Jakie śrubki, ile i gdzie słać?

Skomentuj

Jakie śrubki, ile i gdzie słać?
                                  na Wyspianskiego 5 prosze do Gdanska:P

Skomentuj

półeczki sklejone i obfrezowane dookoła (panowie z castoramy troche spieprzyli robote przy docinaniu płyt :/) teraz tylko przyciąć równo fornir ... okleić ... zabejcować i polakierować ::)

Skomentuj

fornirowanie olchą. jednak nie udalo sie wyrobic na dzisiejsze lakierowanie :|

Skomentuj

całkiem proporcjonalnie wyszły. z głębszym kolorem i skórą na froncie fajnie wyjdzie.
                                        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

nawet fajne budy, chociaż głośniki tak nisko mogą z deka głupio wyglądac :razz:

Skomentuj

Czaruję...