Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S.
    Przemek napisał/a
    Dla mnie kolumny bez mat mają przydźwięk takiego jakby pudełka. Niezależnie jak wzmocniona jest konstrukcja i z jakiego byłaby grubego MDFu - dopiero po dodaniu mat staje sie bryłą i to słychać w dźwięku. Oczywiście nie piszę tu o tych kawałkach na przedniej ściance - bo one są tam a może ich nie być - za mała ilość. Natomiast ścianki boczne, góra i dół oraz tył - według mnie koniecznie. Różnica w dźwięku - jakbyś pozlewał kontury, z płynnymi przejściami - i słychać że to gra bryła a nie skrzynka z głośnikami. Coś tam te maty tłumią... Zresztą wystarczy puknąć w kolumnę bez mat i wyklejoną - różnica jest zauważalna.
    czyli jednak zupelnie co innego niz ja zaobserwowalem :P

majac wczesniej suba na XXLS12 bez jakich kolwiek wzmocnien maty tlumily drgania i to bardzo skutecnzie. spodziewalem sie ze scianki beda lataly nawet w widoczny sposob a ledwo bylo to czuc...
    myslalem ze podobnie to zadziala w przypadku kolumn. jednak sie zdzwiwilem i to bardzo... drgania tlumilo ale te ponizej slyszalnego pasma. ale co dziwne wyraznie zmienialo brzmienie kolumn :mrgreen:
    nie wiem gdzie dokladnie bo mialem za malo czasu ale wyraznie bylo slychac ze kolumna z matami gra inaczej niz ta bez mat :P

moze kiedys pobawie sie z tym dluzej i dokladniej
    To jak, warto kupowac te maty, czy nie??

Skomentuj

Jak usztywnisz obudowe w inny sposób to niema sensu... Co innego subwoofer, tam napewno warto.

Skomentuj

No ja sobie naszykowałem dechy na coś takiego: :mrgreen:
        Jak mówicie :?:

Skomentuj

Zamieszczone przez malyzmc
          Przemek napisał/a
          Dla mnie kolumny bez mat mają przydźwięk takiego jakby pudełka. Niezależnie jak wzmocniona jest konstrukcja i z jakiego byłaby grubego MDFu - dopiero po dodaniu mat staje sie bryłą i to słychać w dźwięku. Oczywiście nie piszę tu o tych kawałkach na przedniej ściance - bo one są tam a może ich nie być - za mała ilość. Natomiast ścianki boczne, góra i dół oraz tył - według mnie koniecznie. Różnica w dźwięku - jakbyś pozlewał kontury, z płynnymi przejściami - i słychać że to gra bryła a nie skrzynka z głośnikami. Coś tam te maty tłumią... Zresztą wystarczy puknąć w kolumnę bez mat i wyklejoną - różnica jest zauważalna.
          czyli jednak zupelnie co innego niz ja zaobserwowalem :P

majac wczesniej suba na XXLS12 bez jakich kolwiek wzmocnien maty tlumily drgania i to bardzo skutecnzie. spodziewalem sie ze scianki beda lataly nawet w widoczny sposob a ledwo bylo to czuc...
          myslalem ze podobnie to zadziala w przypadku kolumn. jednak sie zdzwiwilem i to bardzo... drgania tlumilo ale te ponizej slyszalnego pasma. ale co dziwne wyraznie zmienialo brzmienie kolumn :mrgreen:
          nie wiem gdzie dokladnie bo mialem za malo czasu ale wyraznie bylo slychac ze kolumna z matami gra inaczej niz ta bez mat :P

moze kiedys pobawie sie z tym dluzej i dokladniej
          Warto. Szczególnie że nie są drogie.

Skomentuj

A, czy da się to kupic w jakimś sklepie, czy tylko na allegro :?:

Skomentuj

sprawdź w motoryzacyjnych - tam gdzie mają głośniki, kable, wzmacniacze i elementy do tuningu

Skomentuj

Zamieszczone przez malyzmc
                do suba jak najbardziej. do kolumn - jeszcze nie wiem co tak naprawde to daje. poprostu zmienia brzmienie :P

malyzmc, lub w sklepach lakierniczych, gdzies gdzie maja produkty APP
                ja jak szukalem w sklepach to w motoryzacyjnych nie bylo - tylko w lakierniczych

Skomentuj

No ok poszukam pewnie :wink:

Skomentuj

w czym robicie takie fajne symulacje obudów?

Skomentuj

kaczortrex, Solid Works

Skomentuj

Michał K., się musiał pochwalic :mrgreen: :wink: joke

[ Dodano: 2008-12-21, 19:12 ]
                        Jak coś to tylko na komorę śerniaka brac maty;>

Skomentuj

...
                          nie wiem gdzie dokladnie bo mialem za malo czasu ale wyraznie bylo slychac ze kolumna z matami gra inaczej niz ta bez mat
                          Jak inaczej :) ? co się zmienia ? chociaż ogólnikowo - bas czy średnie ?

Skomentuj

no wlasnie ciezko mi to okreslic gdzie dokaldnie ale okolice srednicy

Skomentuj

to ja tez sie pochwale pracą solida

Skomentuj

Jak uformować tak front jak pokazał na foto Michał K. :?:

P.S. Chodzi o front suba, jak zrobic takie scięcia i czym :?:

Skomentuj

panowie takie pytanie, wyszły mi troche za duże frezy pod tweetery. owinąłem taśma malarską (3 warstwy) i na to folia spożywcza ... zasmarowałem szpachlą do drewna włożyłem w otwór, jeszcze pozostałe szpary zasmarowałem szpachlą, ale po wyschnięciu i wyjęciu głośnika szpachla mi się pokruszyła ... jaką szpachle polecicie ? bo wydaje mi się że samochodowa będzie śednio się będzie do tego nadawać ... a może :?: :???: :roll:

Skomentuj

szpachla do drewna to syf, do niczego się nie nadaje, po prostu wywalona kasa. kruszy się itp. samochodowa właśnie najlepsza bo twardnieje na kamień. ew. możesz poxiliną próbować.
                                    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Warg, co prawda nie frezy ale zmniejszałem w taki sposób otwor pod kopółkę bo zmieniałem. Klej soundal, taki wikolowy pomieszany z pylem po szlifowaniu wiórówki, dobrać konstystencję raczej więcej wiórów niz kleju i palcem nakładałem, potem doszlidowałem i bez problemów się trzymało, fornir rownież się na tym trzyma. Nie wiem jak jest z frezowaniem takiej masy ale powinno być ok.

Skomentuj

Zamieszczone przez Warg
                                        jaką szpachle polecicie ? bo wydaje mi się że samochodowa będzie śednio się będzie do tego nadawać ... a może
                                        kupuj samochodowa - uzywam od poczatku (malo kiedy ale uzywam :P ) i nie narzekam

Zamieszczone przez audio-technik
                                        Jak uformować tak front jak pokazał na foto Michał K.
                                        w realu czy na kompie?

Skomentuj

a planuje to:

ale najpierw zbiore wszystkie elementy i obudowe sklepie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X