Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dragon
    Zmień polaryzacje tweetera i pokaż revers null.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

pomiary karty na różnych ustawieniach

Graty już poskładane, w poniedziałek albo wtorek wrócę do testów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Od jakiego Rms zaczyna sie dobry i szybki bas, a od jakiego kiepski? Z opinia o brzmieniu głośników Seas i ich basu kompletnie sie nie zgadzam.
        Nie da się na tak postawione pytanie odpowiedzieć, bo:
        1) Nie jest to zależność skokowa, a gładka
        2) Należy wartość analizować w powiązaniu z wielkością głośnika, bo Rms jest bezpośrednio zależne od pewnych wielkości geometrycznych. Na przykład Rms=1,2 dla głośnika o średnicy nominalnej 20cm to wartość dość przeciętna i typowa, ale taka sama wartość Rms dla głośnika o średnicy 30cm to wartość ekstremalnie niska. To tak w dużym skrócie. Mogę podać szersze wytłumaczenie tego zagadnienia i tego, jak Rms jest powiązane z dynamiką na basie jeśli czas i chęci pozwolą oraz jeśli będą zainteresowani tym zagadnieniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
          Mogę podać szersze wytłumaczenie tego zagadnienia i tego, jak Rms jest powiązane z dynamiką na basie jeśli czas i chęci pozwolą oraz jeśli będą zainteresowani tym zagadnieniem.
          Jeden zainteresowany już jest .

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
            Nie da się na tak postawione pytanie odpowiedzieć, bo:
            1) Nie jest to zależność skokowa, a gładka
            2) Należy wartość analizować w powiązaniu z wielkością głośnika, bo Rms jest bezpośrednio zależne od pewnych wielkości geometrycznych. Na przykład Rms=1,2 dla głośnika o średnicy nominalnej 20cm to wartość dość przeciętna i typowa, ale taka sama wartość Rms dla głośnika o średnicy 30cm to wartość ekstremalnie niska. To tak w dużym skrócie. Mogę podać szersze wytłumaczenie tego zagadnienia i tego, jak Rms jest powiązane z dynamiką na basie jeśli czas i chęci pozwolą oraz jeśli będą zainteresowani tym zagadnieniem.
            No to inaczej, jeśli możesz, przedstaw 2-3 głośniki, ktore Twoim zdaniem maja najlepsze parametry, szczególnie w odniesieniu do Rms i co z tym idzie wplywie na rzekoma dynamike głośnika, wykop.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
              W zamkniętej jest lepiej?
              Miałem wcześniej wszystkie suby w BR i mi odpowiadało.
              Miałem go w zamkniętej i w dużym kombi spisywał się ok. Wydaje mi się, że w br będzie przeciągał. No i skrzynkę masz mniejszą przy zamkniętej.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                Miałem go w zamkniętej i w dużym kombi spisywał się ok. Wydaje mi się, że w br będzie przeciągał. No i skrzynkę masz mniejszą przy zamkniętej.
                Namówiliście mnie.
                Zrobię testową OZ. Wytłumiać w środku?
                Najpierw tylko głośnik muszę reanimować.

Skomentuj

https://diyaudio.pl/content.php/25-Wytlumianie-obudowy

Skomentuj

Dzięki. Zapoznawałem się z tym już wcześniej.
                    Pytanie o wytłumienie kierowałem bardziej do osób które miały tego stxa w OZ.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                      sb20pfc - po dłuższych odsłuchach, duży plus przy wybrzmiewaniu gitary basowej zwłaszcza przy technice slapping.
                      Ucieszyłeś mnie :)
                      Projekt który mam zamiar wykonać na tych głośnikach będzie typowo do rocka i jazzu... tzn. taki jest plan.
                      Wtajemniczeni widzieli już projekt wizualny, Irek ma pewne obiekcje akustyczne, ale do odważnych świat należy :flapper:

Zastanawiam się jeszcze nad wysokotonówką, chciał bym użyć twardą kopułkę, ale chciał bym też nisko ją uciąć...

Beryl u Lusztiego pod tym względem rozpierdzielał system, ale to nie ten budżet i trzeba kombinować.

Skomentuj

A u mnie takie zakupy [emoji16]

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
                        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

SB ma na swojej stronie jakieś kopułki aluminiowe które mają niedługo wejść (albo może już weszły...nie wiem). Może warto poczekać?

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                            SB ma na swojej stronie jakieś kopułki aluminiowe które mają niedługo wejść
                            Ceramik ma wyjść i tańszy beryl, o alu nic nie wiem.
                            Cena natomiast może być spora, napewno nie adekwatna do reszty głośników, dlatego myślę o SB26ADC-C000-4 oraz SB29SDAC-C000-4, którego "niby" będzie można nisko uciąć.
                            Last edited by marian; 19.08.2018, 23:09.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Zastanawiam się jeszcze nad wysokotonówką, chciał bym użyć twardą kopułkę, ale chciał bym też nisko ją uciąć...
                              Alu Seas.

Skomentuj

Alu Seas.
                                Który?
                                Tylko nie pisz że 27TBFC...

Skomentuj

Teraz spojrzałem na stronę SB i to o czym myślałem że jest kopułką alu jest berylem. Wygląda identycznie jak alu i pochopnie napisałem że to alu . Ciekawi mnie natomiast jak oni chcą zrobić kopułkę z dwóch materiałów bo w tym ceramiku napisane jest aluminium/ceramic dome.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                    Ciekawi mnie natomiast jak oni chcą zrobić kopułkę z dwóch materiałów bo w tym ceramiku napisane jest aluminium/ceramic dome.
                                    Alu napylane ceramiką?
                                    Last edited by marian; 19.08.2018, 23:18.

Skomentuj

Może alx? Ma niby FS 700Hz to może coś by się udało sklecić z nim. No i raczej gra inaczej niż seas 27 . Swoją drogą dużo w tym seasie zależy od aplikacji.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Alu napylane ceramiką?
                                      Możliwe.

Skomentuj

Który?
                                        Tylko nie pisz że 27TBFC...
                                        W swojej cenie głośnik nadal genialny i bez konkurencji.

Skomentuj

W swojej cenie głośnik nadal genialny i bez konkurencji.
                                          No nie wiem, musiał bym go samemu pomierzyć i przetestować.
                                          Miałem na nim 2way z W170s, no i gdy przesiadłem się na Ushery, a dokładnie 9930, to stwierdziłem że teraz to kopułka "gra".
                                          Może to kwestia cięcia, ale chodzi mi o to aby kopułka odtwarzała również średnicę, a nie tylko "cykanie".

Skomentuj

Czaruję...
                                          X