Od jakiego Rms zaczyna sie dobry i szybki bas, a od jakiego kiepski? Z opinia o brzmieniu głośników Seas i ich basu kompletnie sie nie zgadzam.
Nie da się na tak postawione pytanie odpowiedzieć, bo:
1) Nie jest to zależność skokowa, a gładka
2) Należy wartość analizować w powiązaniu z wielkością głośnika, bo Rms jest bezpośrednio zależne od pewnych wielkości geometrycznych. Na przykład Rms=1,2 dla głośnika o średnicy nominalnej 20cm to wartość dość przeciętna i typowa, ale taka sama wartość Rms dla głośnika o średnicy 30cm to wartość ekstremalnie niska. To tak w dużym skrócie. Mogę podać szersze wytłumaczenie tego zagadnienia i tego, jak Rms jest powiązane z dynamiką na basie jeśli czas i chęci pozwolą oraz jeśli będą zainteresowani tym zagadnieniem.
Mogę podać szersze wytłumaczenie tego zagadnienia i tego, jak Rms jest powiązane z dynamiką na basie jeśli czas i chęci pozwolą oraz jeśli będą zainteresowani tym zagadnieniem.
Nie da się na tak postawione pytanie odpowiedzieć, bo:
1) Nie jest to zależność skokowa, a gładka
2) Należy wartość analizować w powiązaniu z wielkością głośnika, bo Rms jest bezpośrednio zależne od pewnych wielkości geometrycznych. Na przykład Rms=1,2 dla głośnika o średnicy nominalnej 20cm to wartość dość przeciętna i typowa, ale taka sama wartość Rms dla głośnika o średnicy 30cm to wartość ekstremalnie niska. To tak w dużym skrócie. Mogę podać szersze wytłumaczenie tego zagadnienia i tego, jak Rms jest powiązane z dynamiką na basie jeśli czas i chęci pozwolą oraz jeśli będą zainteresowani tym zagadnieniem.
No to inaczej, jeśli możesz, przedstaw 2-3 głośniki, ktore Twoim zdaniem maja najlepsze parametry, szczególnie w odniesieniu do Rms i co z tym idzie wplywie na rzekoma dynamike głośnika, wykop.
sb20pfc - po dłuższych odsłuchach, duży plus przy wybrzmiewaniu gitary basowej zwłaszcza przy technice slapping.
Ucieszyłeś mnie :)
Projekt który mam zamiar wykonać na tych głośnikach będzie typowo do rocka i jazzu... tzn. taki jest plan.
Wtajemniczeni widzieli już projekt wizualny, Irek ma pewne obiekcje akustyczne, ale do odważnych świat należy :flapper:
Zastanawiam się jeszcze nad wysokotonówką, chciał bym użyć twardą kopułkę, ale chciał bym też nisko ją uciąć...
Beryl u Lusztiego pod tym względem rozpierdzielał system, ale to nie ten budżet i trzeba kombinować.
SB ma na swojej stronie jakieś kopułki aluminiowe które mają niedługo wejść
Ceramik ma wyjść i tańszy beryl, o alu nic nie wiem.
Cena natomiast może być spora, napewno nie adekwatna do reszty głośników, dlatego myślę o SB26ADC-C000-4 oraz SB29SDAC-C000-4, którego "niby" będzie można nisko uciąć.
Teraz spojrzałem na stronę SB i to o czym myślałem że jest kopułką alu jest berylem. Wygląda identycznie jak alu i pochopnie napisałem że to alu . Ciekawi mnie natomiast jak oni chcą zrobić kopułkę z dwóch materiałów bo w tym ceramiku napisane jest aluminium/ceramic dome.
Może alx? Ma niby FS 700Hz to może coś by się udało sklecić z nim. No i raczej gra inaczej niż seas 27 . Swoją drogą dużo w tym seasie zależy od aplikacji.
W swojej cenie głośnik nadal genialny i bez konkurencji.
No nie wiem, musiał bym go samemu pomierzyć i przetestować.
Miałem na nim 2way z W170s, no i gdy przesiadłem się na Ushery, a dokładnie 9930, to stwierdziłem że teraz to kopułka "gra".
Może to kwestia cięcia, ale chodzi mi o to aby kopułka odtwarzała również średnicę, a nie tylko "cykanie".
Skomentuj