Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
    Holy moly!

Posłuchałby!
    Do zrobienia. Tylko słuchanie później innych zestawów może już nie być taką przyjemnością 😉.

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
    Które AE zastosowałeś?
    Żadne z dostępnych w regularnej ofercie. To jest wersja modyfikowana pod moją specyfikację.

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
    Żona nie wyrzuci z domu za coś takiego?
    Prędzej wyjechałaby żona, niż te kolumny ;-).

Zamieszczone przez chebum Zobacz posta
    Właśnie się zastanawiam nad układem MTM. Jaka jest różnica w brzmieniu gdy odłączasz jedną ze skrzynek basowych? Czy przy tym lepiej słuchać pokoju (t.j. odbić od podłogi/sufitu)?
    To jest temat złożony. Różne odległości głośników basowych od płaszczyzn odbijających mogą pomóc w uzyskaniu bardziej rozłożonych modów pomieszczenia i uśrednieniu ich wpływu, ale tutaj zupełnie o tym nie myślałem, bo w praktyce nie ma to ani znaczenia, ani uzasadnienia. Jeśli chcieć uwzględnić to w projekcie zestawów, to już z założenia narzucamy ograniczenia na ten projekt, a po drugie nawet tak dopracowana konstrukcja byłaby zoptymalizowana tylko do tego jednego, określonego pomieszczenia i miejsca w nim. W tym przypadku, jak to z zasady jest w przypadku układów symetrycznych, zaletą są symetryczne charakterystyki kierunkowe w obu płaszczyznach. Dodatkowo, z uwagi na wielkość i rodzaj użytych głośników oraz wartości częstotliwości podziału, charakterystyki te są dość wąskie, więc też ilość potencjalnych odbić w paśmie poza-basowym i tym samym wpływ pomieszczenia na wypadkowy efekt są ograniczone.
    Last edited by Racjonalny; 11.11.2018, 15:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
      Było niebiesko, jest zielono. Alpine 137bti diody 0603. Mój debiut SMD. Jestem z siebie dumny.
      Przerabiałem coś takiego w Kenwoodach KDC. Zamiana led z jednego modelu do drugiego. Nieboeski stał się czerwonym:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
        Taka historia.

zrobisz fotke 2szt w poziomie? mozesz miedzy nimi nawet stanac!
        bedzie do kalendarza

Skomentuj

Taka historia.
          Ciekawe jak grają vadera :)

Skomentuj

Buduję klona monitorów studyjnych Grimm Audio LS1. Chcę szerokie kolumny, żeby ukierunkować brzmienie i obniżyć odbicia od ścian/podłogi. Staram się powtarzać oryginał, używając zdjęc z ich fabryki.

W końcu nie udało mi się opanować szeroką obudowę. Być może warto było zainwestować w wersję 2.0 z lepszego MDFu, ale miałem na myśli inną konstrukcję i zdecydowałem spróbować ją:

Szare skrzynki to 2 12'' subwoofery.

To konstrukcja półotwarta, pasywna kardioida. Tak samo, jak i szerokie kolumny kardioida daje bardziej ukierunkowaną charakterystykę rozpraszania dźwięku w porównaniu do kolumn wąskich. Zrobiłem amatorskie pomiary kierunkowości. Spadek przy 90° wynosi około 8dB od 300 do 5000 Hz.

Jest to skutkiem watoliny umieszczonej w otworach po bokach kolumn. Prędkość dźwięku w watolinie jest mniejsza od prędkości w powietrzu. Fala z tyłu głośnika wychodzi z niewielkim opóźnieniem i składając z falą od przodu głośnika zmniejsza rozpraszanie dźwięku do boków i do tyłu. Zmniejszenie rozpraszania do tyłu wyróżnia kardioidę od dipola.

Niestety, jak i dipol jest to konstrukcja mało skuteczna i trzeba podpinać 3 drogę z dołu. Ja mam dwa subwoofery i podpiąłem je z dołu z podziałem na 300Hz. Niestety wbudowany w subwoofery wzmacniać okazał się dość wolny i tego słychać przy tak wysokiej częstotliwości podziału. Udało mi się podłączyć je w trybie pasywnym do amplitunera. Okazało się, że Denon spokojnie napędza 2 kolumny i dwa 4omowe subwoofery. Gra przy tym o wiele szybciej niż wbudowany wzmacniacz (ale nie jest on monstrem prędkości).

3 droga jeszcze poprawiła charakterystykę przenoszenia pomiędzy 100 a 300 hz. Chyba z powodu pozycji subwooferów na podłodze obniża te odbicia.
            Gra zestaw w taki sposób:

Słychać dość wolny bas i być może mid-bas też do poprawy. Ale ta konstrukcja dość skutecznie zmniejsza pogłos pokoju. Dla porównania wykładam granie klasycznych monitorów w tym samym pokoju:

Głośnik basowy ma dość niską indukcyjność (1mH) ale być może pro-woofer typu Beyma 12G40 lepiej się sprawdzi w tym miejscu. No i wzmacniacz klasy D chyba też może z tym pomóc.

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              bedzie do kalendarza
              Na który rok? :flapper:

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              Ciekawe jak grają vadera
              Pewnie z wykopem

Skomentuj

Ciekawe jak grają vadera
                Pamiętam twój wyraz twarzy, gdy byłeś u mnie pierwszy raz i puściłeś to, na całość rozkręcając mojego Accuphase P-800, na moich ówczesnych paczkach. Pamiętam też wyrazy twarzy pozostałych uczestników spota. Konkludując - tym razem uśmiech będziesz miał jeszcze szerszy, a my na te kilka minut pójdziemy sobie na spacer ;-).

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                zrobisz fotke 2szt w poziomie? mozesz miedzy nimi nawet stanac!
                bedzie do kalendarza
                Paczki mają sporo ponad 200cm wysokości, więc nie będzie łatwo dobrze wpasować je w jakieś tło do ewentualnego zdjęcia, ale pomyślimy :-).

Skomentuj

Gra zestaw w taki sposób:
                  Słychać dość wolny bas i być może mid-bas też do poprawy. Ale ta konstrukcja dość skutecznie zmniejsza pogłos pokoju. Dla porównania wykładam granie klasycznych monitorów w tym samym pokoju:
                  Wiadomo że nie usłyszymy tego co Ty słyszysz, ponieważ tak się nie da, ale...
                  Takie "porównanie", to nie porównanie.
                  W pierwszym przypadku masz sprzęt X oraz muzykę X, zaś w drugim masz sprzęt Y i muzykę Y, dodatkowo pochłaniacz za kolumnami.
                  Niestety, porównanie żadne... tak się po prostu nie da.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Konkludując - tym razem uśmiech będziesz miał jeszcze szerszy, a my na te kilka minut pójdziemy sobie na spacer ;-).
                  Ale i tak nie będzie jak na koncercie

Swoją drogą, pamiętam jak podłączyłem MAP-a 407 do moich Wilsonów... w 10m* przewracało flakami :biggrin:
                  Last edited by marian; 11.11.2018, 20:19.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    Takie "porównanie", to nie porównanie.
                    W pierwszym przypadku masz sprzęt X oraz muzykę X, zaś w drugim masz sprzęt Y i muzykę Y, dodatkowo pochłaniacz za kolumnami.
                    Niestety, porównanie żadne... tak się po prostu nie da.
                    Sorry. Zdjęcie jest trochę starsze. Wideo nagrywałem z pochłaniaczem z tyłu. To ten sam utwór na nowych kolumnach:
                    Last edited by chebum; 11.11.2018, 20:27.

Skomentuj

Masz straszny pogłos w pokoju.
                      Powieś absorbery na ścianę za kolumnami, bo ten na rogu prawie nic nie daje, będziesz w szoku (na plus).
                      Last edited by marian; 11.11.2018, 20:39.

Skomentuj

Masz straszny pogłos w pokoju.
                        Powieś absorbery na ścianę za kolumnami, bo ten na rogu prawie nic nie daje, będziesz w szoku (na plus).
                        Te na rogu na zdjęciu to te same co stają za kolumnami. Niestety nie robią one dużej różnicy i do tego jakby przekształcają brzmienie. Staje bardziej nasycone niż jest naturalnie. Mi brzmienie z pochłaniaczem przypomina high-lands whiskey.

Skomentuj

Niestety nie robią one dużej różnicy
                          Ponieważ są umieszczone nie w tym miejscu co powinny.

Skomentuj

Ciekawe jak grają vadera :)
                            Spalisz wysokotonówki i potem znowu sobie pójdziesz udając, że nic się nie stało?

Skomentuj

Na który rok?
                              na przyszly!!
                              teraz biore zdjecia z AVS i robie jeszcze w tym roku kalendarz!!
                              tym razem nie odpuszcze! :p

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                Spalisz wysokotonówki i potem znowu sobie pójdziesz udając, że nic się nie stało?
                                To były morele, ich stan po moim wyjściu był jak najbardziej prawidłowy
                                Inaczej mówiąc przywróciłem im sprawność

Tym razem może nie być tak łatwo ale z twoją klasą D jak najbardziej możemy spróbować

Skomentuj

Ponieważ są umieszczone nie w tym miejscu co powinny.
                                  Chodzi mi że nie robią dużej różnicy gdy są umieszczone za kolumnami.

Skomentuj

Chodzi mi że nie robią dużej różnicy gdy są umieszczone za kolumnami.
                                    Ponieważ "za kolumnami" (na podłodze), to nie to samo co za kolumnami na ścianie

Skomentuj

Marianie akurat umieszczenie ich w jakieś odległości od ściany jest zdecydowanie efektywniejsze niż na ścianie :)

Skomentuj

IMHO nie ma różnicy w dźwięku gdy panele stoją na podłodze, gdy wiszą wyżej. Tylko że gdy są wyżej wyglądają lepiej.

Skomentuj

Marianie akurat umieszczenie ich w jakieś odległości od ściany jest zdecydowanie efektywniejsze niż na ścianie
                                          Tak, ale ja pisze o ogólnym rozmieszczeniu.
                                          Panel umieszczony z boku kolumn, czy też za przy samej podłodze, to nie to samo co panel za kolumnami wiszący na ścianie.

nie ma różnicy w dźwięku gdy panele stoją na podłodze, gdy wiszą wyżej.
                                          No to te odbicia masz jeszcze gdzie indziej.
                                          U mnie jest taka różnica w dźwięku, nawet już nie samej muzyce, że jak ściągnę choć jeden panel z czterech umieszczonych za kolumnami, to słychać różnicę.
                                          Jak ściągnę je wszystkie to nie da się wysiedzieć w pokoju, słychać nawet echo szurającego kapcia... o słuchaniu muzyki nie ma mowy.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X