Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Posiedziałem i ciąg dalszy:

No i myślałem jak to postawić w pionie. Śrub żadnych nie miałem, więc na szybkości wykombinowałem szkielet z nierdzewki. TIG'a się uruchomiło i można spawać:

Nie narzekać mi na spawy bo już mi się po prostu żyć nie chciało

No i efekt końcowy:

Jutro testy tego głośnika. Dzisiaj już nie mam siły

Skomentuj

Stawiam flaszkę, że jak skończysz całość, to te Accutony pójdą w odstawkę.
      (żeby nie było, nie chodzi mi tu o jakość dźwięku... a może... z resztą, ciężko to opisać)

Skomentuj

Możliwe, możliwe Tym bardziej, że całością będzie sterował wzmacniacz DSP, którego też buduję, więc korekcja w pełni cyfrowa.

Skomentuj

DAC AD1865 .3lite w kilku etapach :)

Najpierw cynowanie top/bottom , później lutowanie, czyszczenie w myjce i uruchomienie - sprawdzenie napięć. Dodatkowo zostało obniżone napięcie zasilania z 15VDC na 12VDC dzięki czemu trafko ma niższe napięcie i całość się troszkę mniej grzeje. Jest to już któraś sztuka w moich rękach i pobory prądu za każdym razem takie same Czas około 14h.

Pogra przez święta i w drogę :)

Zdjęć w lepszej jakości nie mam, wrzucę po świętach na swój flickr.

Cynowanie:

Montaż + mycie (praktycznie wystarczą po 4minuty na każdą ze stron):

Po myciu:

Uruchomienie:

Zdrowych, Wesołych Świąt :) Teraz czas na trochę odpoczynku
          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
            Możliwe, możliwe Tym bardziej, że całością będzie sterował wzmacniacz DSP, którego też buduję, więc korekcja w pełni cyfrowa.
            A może, do tego z czujnikiem przyspieszenia na membranie i korekcją w sprzężeniu zwrotnym wzmacniacza m.cz?

Skomentuj

Pewnie te glosniory bez korekcji EQ albo filtracji z duża mocą będą grać słabo na basie.
              Testuje te fonicsy i bez budy ni chu chu.

Muszę sprawdzić teraz z buda i h-frame.
              Ogólnie to myśle o hybrydzie i dopalonym dolem.
              Last edited by tomekk_; 22.12.2018, 13:33.

Skomentuj

Po to jest właśnie wzmacniacz DSP w celu korekcji spadku i peaku dipola Pasywne klejenie tego jest raczej głupotą.

Skomentuj

Posiedziałem i ciąg dalszy:
                  Konkret OB :)
                  Tylko daj jakaś dużą cewę na głośnik z 10mh żeby górę odfiltrować inaczej basu nie będzie :)

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Stawiam flaszkę, że jak skończysz całość, to te Accutony pójdą w odstawkę.
                  Nie sądzę to zestawienie c173+12mu+beryl jest dobre na średnicy na tyle, że ciężko będzie je przebić jakościowo.
                  Tym bardziej jak będzie już DSP to zawsze można podłączyć i się przełączać w czasie rzeczywistym między zestawami :)
                  Ale jeśli chodzi o czysty fan , wrażenia i dynamikę to inna historia :)

Zamieszczone przez Sonik Zobacz posta
                  może, do tego z czujnikiem przyspieszenia na membranie i korekcją w sprzężeniu zwrotnym wzmacniacza m.cz?
                  Te głośniki nie potrzebują tego :) Inna sprawa, że owinięcie jakiegoś sprzężenia zwrotnego wokół tak dużego głośnika jest delikatnie mówiąc bardzo trudne :)

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                    Testuje te fonicsy i bez budy ni chu chu.
                    A jakis dales filtr i z jakimi glosnikami je testujesz?

Skomentuj

Tak to mniej więcej powinno wyglądać na tej desce :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        Tak to mniej więcej powinno wyglądać na tej desce
                        To z room gain?

Skomentuj

Dzisiaj od rana mnie nie ma w domu, ale jak wrócę to się chętnie pobawię i posłucham Myślałem aby filtrację zrobić w foobarze, ponieważ nie wiem czy akurat mam jakąś sensowną cewkę. Wrócę to zobaczę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            To z room gain?
                            Nie. Surowe OB z 1m na wysokości 1m .

Skomentuj

@pogromca
                              Narazie odcialem tylko softem i iAMP na samej desce.

Teraz bede robic bude open-back i moze h-frame, dzis dechy kupilem.
                              Zapne je pod Hypex DS8.0

Obstawiam ze beda za slabe mocowo na moje wymagania.
                              Plan juz mam na inne fajne pompki

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jako ze dol prawdopodobnie bedzie dopalony czyms, tak wiec juz nie musze szukac typowo glosniorow pod OB na sama deske.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Warto tez dodać ze jestem trochę przyzwyczajony do kolumn br itd.
                              Dwa, małe pomieszczenie i akustyka kiepska.
                              Zastanawiam się tez czy nie poczekać na dom i wtedy się bawić w Ob, a tymczasem wziąć te moje speakery i zrobić coś innego

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                                Warto tez dodać ze jestem trochę przyzwyczajony do kolumn br itd
                                No właśnie Tomku, w takim wypadku zastanów się po co dokładnie chcesz OB Jeśli ci się podoba BR i próbujesz uzyskać podobny efekt w CL czy OB to się po prostu przejedziesz. Bas w BR jest efekciarski... i w sumie to tyle. Jeśli chodzi o dokładne odwzorowanie basu to tylko i wyłącznie OB lub CL. Cytując Linkwitza:

Vented bass speakers are resonant structures and store energy which is released over time. For accuracy, bass must be reproduced from sealed or open baffle speakers that are non-resonant.

Skomentuj

Jeśli chodzi o dokładne odwzorowanie basu to tylko i wyłącznie OB lub CL. Cytując Linkwitza:

Vented bass speakers are resonant structures and store energy which is released over time. For accuracy, bass must be reproduced from sealed or open baffle speakers that are non-resonant.
                                  A gówno prawda, ze sobie pozwolę tak napisać :)

Skomentuj

Offtop

Moja prawda jest najmojsza [emoji23]
                                    Ile ludzi tyle opinii. Jak z wszystkim.
                                    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Nie słyszałem jeszcze żadnej wentylowanej obudowy, która gra basem dobrej jakości. Takie granie definitywnie nie jest dla mnie

Skomentuj

Nie słyszałem jeszcze żadnej wentylowanej obudowy, która gra basem dobrej jakości. Takie granie definitywnie nie jest dla mnie
                                        A w jakim akustycznie pomieszczeniu ich słuchałeś? Bo to ma ogromne znaczenie. Poza tym nie istnieje żadna, najlepsza obudowa na bas, a już z pewnością nie jest nią dipol. Chyba, że zrealizujesz w praktyce nieskończona odgrodę z naprawdę duża powierzchnią drgającą.

Skomentuj

A w jakim akustycznie pomieszczeniu ich słuchałeś? Bo to ma ogromne znaczenie.
                                          Mam się zastanawiać w jakich pomieszczeniach słuchałem obudowy typu BR i czy czasem nie była to zawsze wina pomieszczenia? Litości...

Ja nie mam zamiaru się o to kłócić i udowadniać komukolwiek czegokolwiek. Twoja dyskusja też nie nawróci mnie na wentylowane obudowy, więc nie widzę sensu jej kontynuowania. Dzięki, ale mam lepsze rzeczy do roboty

Skomentuj

Czaruję...
                                          X