Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak właśnie było. Przeglądałem dziesiątki gotowych konstrukcji i pytałem kobietę - które? Które wyglądają wg ciebie najlepiej?
    I w końcu odkryłem tą zależność, ten Święty Graal dla wszystkich żonatych, pragnących posiadać podłogówki :biggrin:
    "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Kupiłem głośniki SB 15NRXC30-8 i niestety jeden jest krzywo wklejony, drugi jest w miarę ok. To normalne czy wysyłać do dostawcy z powrotem?

Skomentuj

Zamieszczone przez Kangurur Zobacz posta
        Kupiłem głośniki SB 15NRXC30-8 i niestety jeden jest krzywo wklejony, drugi jest w miarę ok. To normalne czy wysyłać do dostawcy z powrotem?

Zapewne usłyszysz to samo co ja ze to normalne i że nie ma to wpływu na parametry głośnika :flapper:

Skomentuj

Zamieszczone przez andiandi2103 Zobacz posta
          Zapewne usłyszysz to samo co ja ze to normalne i że nie ma to wpływu na parametry głośnika
          Może i na parametry nie, jeśli głośnik pracuje normalnie, ale na efekt wizualny tak...
          No trochę słabe to jest.

Skomentuj

A ja dwie 16-tki PFC które są przecież tańszą serią sporo mam równo sklejone. Słabą kontrolę jakości mają coś :p . Albo uznali że nie ma wpływu na działanie i poszło w świat .

Skomentuj

Chyba dam sobie spokój bo widzę że nawet na audiotransducers zdjęcie głośnika nie jest też idealne, czyli SB to już chyba tak ma.

Skomentuj

To wynika z faktu, że SBA centruje układ drgający także górnym zawieszeniem.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czyli plus na jakości, minus do wyglądu?

Skomentuj

Powoli pracę postępują. Z naciskiem na powoli :/

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
                      Chwila strachu przy uruchamianiu i dziewicze granie za nim
                      Piotr, możesz podzielić się ogólnymi wrażeniami z odsłuchu? Dają radę te trafa LO?

Skomentuj

Pierwsze odsłuch były w garażu na razie trochę brumi. Kupiłem docelową obudowę i będę z tym walczył, ale gra bardzo przyjemnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          Powoli pracę postępują. Z naciskiem na powoli :/

Co to za spawarka? ^^ bo nic na necie jakoś znaleźć nie mogę

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
                            Pierwsze odsłuch były w garażu na razie trochę brumi. Kupiłem docelową obudowę i będę z tym walczył, ale gra bardzo przyjemnie.
                            A to rzecz do naprawienia, tym bardziej że masz sprawdzone PCB. Z zeszłorocznego AS pamiętam Mastersound Dueventi z SB Satori grało całkiem przyjemnie właśnie, co prawda to tylko ta sama lampa ale konfiguracja już SE na 2x EL34.

Skomentuj

Coś się ostatnio mało dzieje :)

Odświeżony vu meter z paroma dodatkami:

Przystawka/sterownik do vu meter dla automatycznego przełączania tłumienia + możliwość sterowania z pilota podświetleniem oraz tłumieniem i inne bajery:

Selektor analogowy 4ch - uniwersalny - możliwość podpięcia do sterownika PVC, który się robi lub można podpiąć swoje zasilanie 5-24VDC i podpiąć przełącznik obrotowy, do tego sygnalizacja LED

Sterownik do PVC - tak w skrócie - obsługa PVC, wyprowadzony I2C (przyszłościowo), wyprowadzone złącze do selektora, sygnalizacja LED, duży 7segmentowy wyświetlacz, możliwość sterowania selektorem cyfrowym Lusztiego (sterowanie z lewego enkodera + sygnalizacja LED od tamtego selektora (OPT1,2,3 + USB), lewy enkoder - selektor + standby (on/off wyprowadzony przycisk do sterowania np układem standby z naszego forum), prawy enkoder głośność, po wciśnięciu mute, IR (rc5 aktualnie), wyprowadzone złącza od enkoderów, gdyby ktoś chciał większe gałki zamontować. itd...itd.. :)

Zasilacze 317/337/317&337 - z możliwością wlutowania potencjometru do regulacji lub na sztywno rezystor (minimelfy)

2 wersje drabinek - jedna z buforem na we/wy z zasilaczem (rezystory minimelf) oraz druga "czysta drabinka" z możliwością wlutowania minimelf/melf/tht raster 13mm np DALE RN60D

I PCB pod enkodery :)

Flickr: https://www.flickr.com/photos/125677...h/28534733358/

PS. Nie zamazałem napisów na AVR (atmega32) tylko po izopropanolu tak wyblakła (pierwszy raz mi się zdarzyło)
                              Last edited by gavron04; 01.06.2018, 11:43.
                              http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Chlopaki, uzywal moze ktos takiego frezu jak ponizej do laczenia formatek ?? Jezeli tak to czy nie pekaja krawedzie po jakims czasie ??
                                Machnalem dzisiaj maly kwadracik testowy i trzyma sie to naprawde solidnie nawet bez kleju.

Dziekowac
                                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Borys - ja używałem tego frezu, jak się sklei to nic nie pęka. Tylko żeby ładnie wyglądało i można było złożyć, trzeba dokładnie frezować. Przy bardziej skomplikowanych konstrukcjach lub zacinanych z wszystkich stron, to nie opłaca się tego robić. MDF zacięty na 45st. i sklejony poliuretanem daje tak mocne połączenie, że nie można tego rozerwać. Można też zastosować poliuretan konstrukcyjny to będzie jeszcze mocniej. Zamiast ścisków szeroka taśma lakiernicza i takie połączenie nie jest potrzebne.
                                  Pozdrawiam

Skomentuj

janku, a jak ktos nie ma formatowki?
                                    to taki frez daje rade w domowych warunkach? czy tylko frezarka dolnowrzecionowa?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      janku, a jak ktos nie ma formatowki?
                                      to taki frez daje rade w domowych warunkach? czy tylko frezarka dolnowrzecionowa?
                                      Robiliśmy w firmie takim frezem ale dla profesjonalistów- średnica dobrze ponad 100mm i nie wyobrażam sobie robić tego bez frezarki dolnowrzecionowej. Jak miało to dobrze wychodzić to frezarka musiała mieć dodatkowe wyposażenie, a operator musiał się dobrze przykładać. Robiliśmy zacięcia na 45st. na CNC trzyosiowym, ale dosyć wolno to szło, a przy elementach długich i wąskich nie dało się zrobić. Na formatówce robi się to szybko, ale trzeba mieć dokładną maszynę i trochę oprzyrządowania.
                                      Pozdrawiam

Skomentuj

Janekzet

W takim razie zrobie sobie budke testowa na nowym frezie, bardzo ciekawy jestem jak wyjdzie.
                                        Pozdr
                                        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Mam takie dwa frezy i powiem że praca nimi jest cholernie trudna. Na 5 par kolumn nimi zarobionych tylko jedna wyszła jako tako.
                                          Niestety żadna tak dobrze by zrobić takie łączenie na np. Mdf. Z okleiną i zostawić takie łączenie.
                                          Używałem frezarki Górno wrzwcionowej.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X