Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz postaSowiński
Frez pod wszystkie SB 23 jest taki sam. Pojemność na dwa woofery masz ok, co najwyżej wrzuciszcz dwie cegły do środka i obejmiesz parę litrów :biggrin:
Komore sredniaka zaprojektowales trochę kiepsko. Za głośnikiem jest za płytko.
Niestety inaczej się nie dało bo musiałbym albo robić ścinkę po łuku albo bawić się z kątami żeby bok formatki w miarę zgadzał się z promieniem boku a to jest kłopotliwe.
Takie wzmocnienia jak u mnie są tak leciutkie że parę cegieł w sam raz by było :biggrin:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaŁadne?
Rozumiem że to do auta?
Jakie głośniczki?
Ja w planach mam zwrotki zewnętrzne jak w kenrick sound.
Skomentuj
-
Tak do samochodu. Dls up2,5 i rc1
Moze masz racje z tymi otworami ale to bedzie raz zamontowane i juz nie ruszane
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez marian Zobacz postaplanach mam zwrotki zewnętrzne jak w kenrick sound.
PokazJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Sowiński Zobacz posta[IMG]
Mam 90 litrów powietrza na woofery jeśli można sensownie upchać coś lepszego od nrxów to czemu nie.
.
Wyszła jebitnie wielka - szerokość za frontem 20 cm, później rozszerza się do 22,2 cm by łagodnie zbiegać się do końca (kolumna wyjdzie pewnie ok 26,5 cm szeroka, albo i więcej). Długość tej wręgi to 43 cm (+ front więc kolumna będzie min. 46-47 cm głęboka). Wstępne obliczenia wykazały całkowitą powierzchnię wręgi w wielkości 753 cm2 (po odjęciu końca). Więc kolumna o wnętrzu wysokim na 115 cm (ok. 120 całkowitej wysokości), będzie miała tylko 86,6 dm3. Nieco skonfundowany wynikami obliczeń pola za pomocą aproksymacji do trapezów podjąłem się wyzwania i policzyłem kwadraty siatki centymetrowej na papierze i wynik różnił się tylko o 1 cm2 względem obliczeń :lol:
Według Twoich informacji masz łącznie ok. 95l netto (więc pewnie ponad 100 l brutto). Jakie więc masz dokładnie wewnętrzne wymiary?
Zobacz np Sounddeco Alpha F3 - ma wymiary zewnętrzne 1100 x 250 x 488 mm czyli, to kawał mebla, a zastosowany tam średniak potrzebuje tylko 3-4 l OZ.Last edited by jaro4444; 24.06.2018, 20:06.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
ale zacofany jestem :/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz postaSowiński dziś siedziałem nad rysowaniem kształtu wręgi do kolumny a'la Sonus Faber.
Wyszła jebitnie wielka - szerokość za frontem 20 cm, później rozszerza się do 22,2 cm by łagodnie zbiegać się do końca (kolumna wyjdzie pewnie ok 26,5 cm szeroka, albo i więcej). Długość tej wręgi to 43 cm (+ front więc kolumna będzie min. 46-47 cm głęboka). Wstępne obliczenia wykazały całkowitą powierzchnię wręgi w wielkości 753 cm2 (po odjęciu końca). Więc kolumna o wnętrzu wysokim na 115 cm (ok. 120 całkowitej wysokości), będzie miała tylko 86,6 dm3. Nieco skonfundowany wynikami obliczeń pola za pomocą aproksymacji do trapezów podjąłem się wyzwania i policzyłem kwadraty siatki centymetrowej na papierze i wynik różnił się tylko o 1 cm2 względem obliczeń :lol:
Według Twoich informacji masz łącznie ok. 95l netto (więc pewnie ponad 100 l brutto). Jakie więc masz dokładnie wewnętrzne wymiary?
Zobacz np Sounddeco Alpha F3 - ma wymiary zewnętrzne 1100 x 250 x 488 mm czyli, to kawał mebla, a zastosowany tam średniak potrzebuje tylko 3-4 l OZ.
Wybrałem z zakładki kontrola funkcje pomiar i odczytałem wartość.
Sprawdziłem czy objętość zgadza się po pomnożeniu przez wysokość jaka mi odpowiada.
Ewentualnie można korygować prostym fragmentem od frontu kolumny jak brakuje kilka litrów.
Wydaje mi się że tak jest prościej niż liczyć kratki i przekształcać promień na proste odcinki i kombinować.
Używając narzędzi CAD możesz policzyć objętość wzmocnień i praktycznie każdy wymiar.
Szkoda czasu i pieniędzy na błędy gdy coś się liczy na kartce czy w pamięci.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Sowiński Zobacz postaJa stworzyłem kształt w solid edgu 2018 i wyciągnąłem z niego bryłę.
Wybrałem z zakładki kontrola funkcje pomiar i odczytałem wartość.
Sprawdziłem czy objętość zgadza się po pomnożeniu przez wysokość jaka mi odpowiada.
Ewentualnie można korygować prostym fragmentem od frontu kolumny jak brakuje kilka litrów.
Wydaje mi się że tak jest prościej niż liczyć kratki i przekształcać promień na proste odcinki i kombinować.
Używając narzędzi CAD możesz policzyć objętość wzmocnień i praktycznie każdy wymiar.
Szkoda czasu i pieniędzy na błędy gdy coś się liczy na kartce czy w pamięci.
Papier służył do wyrysowania 1:1 by sprawdzić proporcje i kształt. Potem zostanie przelane to na bity.
Skomentuj
Skomentuj