Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
    Ehh, raz myślałem że wymyśliłem coś nowego i oryginalnego, a dzień po tym ktoś wrzuca gotową płytkę Może następnym razem.
    Projekt będzie publiczny? udostępniasz schemat?
    Ja bym był już zainteresowany takim czymś do forumowego Amanero od .3lite
    Tylko czy do tego już można podłączyć iAmpa czy potrzeba coś jeszcze?
    Last edited by Adzik94; 18.05.2018, 15:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
      Tylko czy do tego już można podłączyć iAmpa czy potrzeba coś jeszcze?
      Tak, oczywiście, potrzebny jest DAC, to jest jedynie selektor wejść :)

Skomentuj

Przecież na zdjęciach jest już założony konwerter od .3lite'a :)
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Tak, oczywiście, potrzebny jest DAC, to jest jedynie selektor wejść :)
          O to jeszcze jakiś fajny miniDAC by się przydał:biggrin:

Skomentuj

O to jeszcze jakiś fajny miniDAC by się przydał:biggrin:
            Budżet?

Skomentuj

Nie mam pojecia ile coś sensownego może kosztować.

Skomentuj

Tak się zastanawiam - drogich DACów trochę tutaj/na AS jest, ale w kwocie około 500zł króluje aliexpress. Byliby chętni na forumowy projekt DIY względnie taniego DACa, ale porządnie zaprojektowanego, w pewnej części modułowego - czyli z możliwością rozbudowy/dostosowania do swojego gustu?

Skomentuj

Tak się zastanawiam - drogich DACów trochę tutaj/na AS jest, ale w kwocie około 500zł króluje aliexpress. Byliby chętni na forumowy projekt DIY względnie taniego DACa, ale porządnie zaprojektowanego, w pewnej części modułowego - czyli z możliwością rozbudowy/dostosowania do swojego gustu?
                  Oczywiście że byli by chętni :) . Sam jestem chętny bo od dawna chciałem kupić jakiegoś daca taniego z ali ale nie wiadomo jak to wykonane i zaprojektowane.

Skomentuj

Są chętni:)

Skomentuj

Okej, to tak na szybko, parę propozycji, jedne tańsze, drugie droższe:
                      -PCM61
                      -PCM56
                      -AD1865
                      -PCM1796
                      -TDA1541 który już opublikowałem - jeżeli zrezygnujemy ze stabilizatorów LT317/LT337 i użyjemy zwykłych LM317/337, powinno wyjść sporo poniżej 500zł. Projekt jest dla forum, schemat płytki itd wszystkie jest do wzięcia :)

Projekty te bazują na ASRC AD1896 tak jak DAC .3lite i są w SMD 0805. Ktoś coś? :)

Największy problem to dostępność układów scalonych DAC...

Skomentuj

Ja bym chętnie na AD1865 (bo miałem przez chwilę w domu ten 3lita i do tej pory mi się za nim tęskni) albo 1796 (z ciekawości), ale właśnie
                        Największy problem to dostępność układów scalonych DAC...
                        Wydaje mi się że tutaj od razu trzeba założyć grupowe zakupy z jakiegoś źródła oryginałów. Czy od razu zacząć polować na stare cd-ki?
                        Nawiasem mówiąc trafiłem na taką prostą płytkę, jeśli to coś pomoże
                        http://www.pavouk.org/hw/modulardac/en_ad1865.html

Skomentuj

Ja gralem na tej chwile, mam plytki z pcbway:
                          http://www.pavouk.org/hw/modulardac/en_ad1865i2s.html

Gra i nic wiecej.
                          Wyjscie prosto z DAC, raczej daleko od idealu.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zas samego AD kupilem za pare dolcow, jakos 8-10, obecnie gra juz w plytce Konrada.

Skomentuj

DAC na AD1865 o którym mówię to tak naprawdę wycięta cześć cyfrowa z DACa .3lite. Konwersja I/V i filtr będzie na osobnej płytce, w wydaniu jak kto woli :)

Skomentuj

Jako projekt na forum w mojej ocenie powinno być wszystko na jednej płytce, tak jak u .3lite'a. Podłączasz trafo i po temacie :)
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

W jakich CDkach są fajne Dacki?

Skomentuj

http://www.dutchaudioclassics.nl/the...onverter_list/

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                    Jako projekt na forum w mojej ocenie powinno być wszystko na jednej płytce, tak jak u .3lite'a. Podłączasz trafo i po temacie :)
                                    Bardzo chętnie, niestety w przypadku PCB 4 warstwowego koszt znacznie rośnie jeżeli przekroczymy wymiar 10x10, więc wracamy do punktu wyjścia. Inna opcja to zostać przy 2 warstwach, więc znowu mamy kompromis. Próbowałem kiedyś zaprojektować PCB z AD1896 na dwóch warstwach i to była tragedia :)

Jeżeli nie będzie chętnych, projekt nie powstanie, trudno. PCM61 na pewno spróbuję, co do reszty to może kiedyś, jeżeli nie będzie zainteresowania.

Skomentuj

@Holgin mam leżeć pcm 56 jakbyś cóś stworzył z tą kością to piwo bym ci wysłał.
                                      Pozdrawiam.

Skomentuj

a mi sie wydaje, że jak za rozsądna cene/jakość i dla forum to raczej w jakieś kosci AKM albo ESS - Sabre,

mozna by przeanalizować niektore daci na ali ...co tam chinczyki "skopali" - może wystarczy coś przeprojektować itp. zyskujemy brak problemów z dostępem kości itd...
                                        Last edited by bawolek; 19.05.2018, 11:27.

Skomentuj

niestety w przypadku PCB 4 warstwowego koszt znacznie rośnie
                                          To może zasadniczy zasilacz wywalić na oddzielną płytkę, a blisko kości jakiś zminimalizowany układ drugiego stabilizatora? Tak jak Irek sugerował.
                                          Tak żeby dac z analogiem był jednak w komplecie na jednym pcb.
                                          Last edited by Micwoj; 19.05.2018, 11:26.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X