dip switch u góry na zdjeciu pcb do ustawiania zegara ? robiłeś już wcześniej odsłuchy zmieniajac zegar ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zabezpieczenie mam z http://www.diyaudio.com/forums/solid...ml#post4523108 Dc sprawdzałem na płytce stykowej działa zwarciowego nie maiłem jak żadnej końcówki nie mam ale Borys mówił że będzie działać z opsem. Pliki za z eagla sprawdzałem DRC pokazuję błędy tylko na krawędziach płytki ale tym się nie przejmuję. Dodam po 100r i zenerkę ale w oryginale nie ma 0.22R/3W jakby to miało wyglądać jakiś przykład?
Skomentuj
-
krojo montaż rezystorów 5W będzie utrudniony. Trzeba będzie przyciąć im nóżki tak aby nie wystawały nad PCB.
Sprawdź u dostawcy PCB jaką ma minimalną odległość miedzi od krawędzi bocznej płytki, świeci Ci się sporo DRC w związku z tym.
Powiększ sobie pady na warstwie bottom, DRC->Restring->Pads->Bottom i ustaw tam z 40-50%.
Ogarnij sobie opisy, przynajmniej numery elementów :)
Kondziaki między B a E tranzystorów 2N5551 mogłyby być na mniejsze napięcie.Last edited by taz; 06.01.2018, 11:54.Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
Grado SR125i
Skomentuj
-
Zamieszczone przez taz Zobacz posta
Skomentuj
-
Pcb mam zamiar zrobić sam dlatego się nie przejmuję krawędziami, rezystory już w taki sposób montowałem na zasilaczu ravena kilka przymiarek i gotowe problem będę miał z przylutowaniem gniazd ark na stronie top reszta nie będzie sprawiała problemu chciałem użyć konektorów niestety zajmowały za dużo miejsca a większej pcb nie mogę zrobić bo nie wejdzie mi do obudowy. Warstwę opisową jeszcze nie układałem naniosłem kilka poprawek odnoście zasilacza.
Załączone pliki
Skomentuj
-
gavron04 u mnie jest kompletny zasilacz, do tego ma więcej pojemności niż na PCB z Aliex. Mam znacznie większy radiator, a z tego co wiem to termika nie pozwala osiągać dużych mocy na niskich obciążeniach. Do tego liczę na to, że mój układ będzie się po cichu uruchamiał i wyłączał. To niestety nie działa na PCB, które pokazałeś. Do tego zasilania dla TPA na PCB z Aliex ma użyte elementy, które nie są przystosowane do wysokiego napięcia jakim może być zasilona ta kostka. Prawda nik156? :)
Na koniec, gdzie jest idea Diy w zakupie gotowca?Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
Grado SR125i
Skomentuj
-
Zamieszczone przez taz Zobacz postagavron04 u mnie jest kompletny zasilacz, do tego ma więcej pojemności niż na PCB z Aliex. Mam znacznie większy radiator, a z tego co wiem to termika nie pozwala osiągać dużych mocy na niskich obciążeniach. Do tego liczę na to, że mój układ będzie się po cichu uruchamiał i wyłączał. To niestety nie działa na PCB, które pokazałeś. Do tego zasilania dla TPA na PCB z Aliex ma użyte elementy, które nie są przystosowane do wysokiego napięcia jakim może być zasilona ta kostka. Prawda nik156? :)
Na koniec, gdzie jest idea Diy w zakupie gotowca?
Co do tej idei to po prostu się zastanawiam czy nie ma jakiegoś gotowca z tymi dodatkowymi funkcjami, które opisałeś w podobnej kwocie :)
Skomentuj
-
Prawda jest taka że TPA3255 w teorii niby ma taką możliwość by nie używać "opóźnione załączanie", ale w praktyce wiem że jest inaczej. :)
Raczej nie ma innych końcówek na tym układzie. Ten chinczyk jest bardzo fajny, ale potrzebuje zmian. A diy to fajna zabawa, ale jeśli ktoś ma talent do robienia PCB, to dużo zabawy z tym nie ma.Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"
Skomentuj
-
Zamieszczone przez taz Zobacz postaDo tego zasilania dla TPA na PCB z Aliex ma użyte elementy, które nie są przystosowane do wysokiego napięcia
Elektrolity na zdjęciach są niby na 100V, chińczyk pisze, że do 50V (jak w datasheecie scalaka) można to zasilać.
Co tam jest nie dostosowane do tego napięcia?
Zamieszczone przez nik156 Zobacz postaJa wymieniłem wszystko co uznałem za potrzebne i mogę powiedzieć że teraz to czarne PCB jest przyzwoite
I jakie macie zasilanie do tego? Trafa czy jakieś zasilacze impulsowe?Last edited by piotreq123; 06.01.2018, 18:02.
Skomentuj
-
Było ich dość dużo, już nie pamiętam gdzie kolega o tym napisał na AS. Najważniejszy to na PCB jest przetwornica, zamiast scalaka LM2575HVS-15 został tam umieszczony LM2575S-15 co zmusza zasilanie do MAX 40V, druga to durny rezystor który ma złą wartość i może zaszkodzić samemu TPA3255.
Dodatkowo wymieniałem jeszcze elektrolity w filtracji na wyjściu bo zamiast 1uF są 0,47uF.
Ja już nie korzystam z tego układu (leży i się marnuje), ale od kiedy dostałem EVM korzystam z przetwornicy. SMPS600RSLast edited by nik156; 06.01.2018, 18:21.Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"
Skomentuj
Skomentuj