Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Mam pomysł na kolejne kolumny z WG. Jak skończę fatboya to będę dłubał nieduży monitor.
    Który WG będzie w monitorach?

Skomentuj

Te 3way'e z tego co kojarzę były rok temu na AVS. Z membraną bierną chyba? Wygląd mega ale dźwiękowo nie powaliły. Może to pomieszczenie lub źródło, jakieś za mało detaliczne w dole i niskim środku. Ale może coś źle kojarzę

Skomentuj

Było niebiesko, jest zielono. Alpine 137bti diody 0603. Mój debiut SMD. Jestem z siebie dumny.
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
          Który WG będzie w monitorach?
          Visaton

Skomentuj

Wysokotonowy już wybrałeś do tego WG?

Skomentuj

Ponieważ w wersji mojej Toyoty corolla Japończyk zastosował szynę CAN, nie jest dostępny moduł do sterowania z kierownicy nie fabrycznym radio.
              Wersja poliftowa już miała sterowanie rezystancyjne i moduły są dostępne.
              Ponieważ na Internecie znalazłem tylko 1 warsztat gdzie przerabiają sterowanie CAN na rezystancyjne, postanowiłem, że zrobię je sam jak usłyszałem cenę usługi + modułu.

Moduł kupiłem uniwersalny za 140zl u chińczyka, tak samo przyciski zgodne z oryginałem - silent i diody straw hat bo przyciski są podświetlane.
              Płytka jest 1 strona, bo ścieżki zostały zrobione w paincie a nie w specjalnym programie tylko dla tego, że zajechał bym się pomiarami co gdzie leży.
              Zostało to wykonane inna metodą ale umieszczę to w dziale z konstrukcjami.

Zostało jeszcze zamontować do auta.
              Na blacie działa.

Nie jest to najpiękniejsza płytka ale działa a rzeźba była niesamowita. To nie bylo plug and play.
              Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
              Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Szwagrowi kupilem, chinski t-amp z bluetooth.
                Dla czlowieka z plastikowej wiezy na taki zestaw wystarczy.

Jedynie co ssie przy tym ampie, to wtyczka zasilania iskrzy przy podpinaniu - chyba na chwile robie sie spiecie przed bude.
                Dwa, modul bluetooth bodajze jest rownolegle na pale wpiety pod RCA
                Aczkolwiek slychac przekaznik, to jest szansa ze odlacza RCA - do wybadania.
                Last edited by tomekk_; 09.11.2018, 15:20.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                  Wysokotonowy już wybrałeś do tego WG?
                  Mam pewne typy, to jeszcze otwarty temat.

Skomentuj

Jak by było zwarcie to raczej by zasilacz się wyłączał, bardziej to ładowanie kondensatorów we wzmacniaczu. Dużych pojemności nie trzeba by zaiskrzyło przy słabym styku.

Skomentuj

druga sztuka się robi, generalnie jest ciekawie ale zobaczymy w stereo jak zagada.

Skomentuj

Jak filtrujesz kopułkę Daytona?

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                          generalnie jest ciekawie
                          Jaki podział między basem a średniakiem?
                          Zastanawiam się czy za sprawą takiej konstrukcji średniotonowca, nie ma problemu z dociążeniem średnicy, jednocześnie nie sprawiając że wyższy bas (który będzie wytwarzał woofer) będzie zbyt dominujący.

Skomentuj

jako że trochę tych głośników się nazbierało trzeba różne warianty powoli testować, a że obudowa uniwersalna z wymiennymi frontami to można się bawić. Od jutra pomiary, dam znać szczegóły później.

- - - - - aktualizacja - - - - -

na szybko jeszcze wrzuciłem pod mikrofon SB26ADC i dziwne rzeczy wychodzą.

na niebiesko sb26 z szparami w podfrezowaniu, na zielono różnice podfrezowania wyrównana taśmą malarska, na czerwono pod tym samym źródłem rs28a. pomiar brany z metra w osi kopułek. Nie mam pojęcia co się dzieje na tych 10kHz..

Skomentuj

Z braku laku to i fountek musi pograć.

Skomentuj

Taki fajny kawałek historii - Philips CD 100 Całkiem nieźle sobie radzi zważywszy na fakt, że posiada przetwornik 14 bitowy (TDA1540) i jest to 35 letni odtwarzacz CD. Musiałem dodać parę kondensatorów do zasilania bo tętnienia były na -80 dBFS i to pomimo faktu, że oryginalne kondensatory trzymały swoje pojemności. Stabilizator -18V używany do bezpośredniego zasilania przetwornika D/A jest zasilany z jednopołówkowego prostownika oraz miał na wejściu kondensator tylko 100 uF a na wyjściu aż 22 uF.

Szkoda, że nie ma tu I2S to wrzuciłbym swój filtr cyfrowy zamiast SAA7030 oraz SAA7000, ale jak będzie czas to pogrzebię z wejściowym formatem i może się uda dopasować

Skomentuj

irRacjonalne 3 drogi

Taka historia.

Skomentuj

Holy moly!

Posłuchałby!
                                    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Które AE zastosowałeś?

Skomentuj

Żona nie wyrzuci z domu za coś takiego?

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                                          Taka historia.
                                          Właśnie się zastanawiam nad układem MTM. Jaka jest różnica w brzmieniu gdy odłączasz jedną ze skrzynek basowych? Czy przy tym lepiej słuchać pokoju (t.j. odbić od podłogi/sufitu)?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X