Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez toma085
    dla jakiego zestawu to jest domek?
    Nic oryginalnego HDS180 XT25 kupione jeszcze w czasach normalnych cen.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
      Zamieszczone przez toma085
      dla jakiego zestawu to jest domek?
      Nic oryginalnego HDS180 XT25 kupione jeszcze w czasach normalnych cen.
      Szkoda że ja wtedy nie kupiłem :sad: teraz musz poczekać a w między czasie możesz mi napisać jakie będzie strojenie i jakim br tzn chodzi mi o wymiary br i średnice otworów pod nie bo musze u siebie zrobic ale nie wiem jakie :?:

Skomentuj

Zamieszczone przez JacekN
        wymiary br i średnice otworów
        55mmx144 objętość 20L może trochę skrócę ale to dopiero jak się głośniki wygrzeją.

Skomentuj

Komora lakiernicza - siłownia (z gołymi babami na ścianach)
          Lakier syntilor - mat. Warto było te 51zł za nie cały litr dać. Lakier stworzył powlokę jak na najlepszych meblach. Malowane pistoletem, szlif i drugi raz. Zdarzyły się dwa zacieki ale po szlifie zeszły i nie ma po nich śladu.

Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
            wymiary br i średnice otworów
            55mmx144 objętość 20L może trochę skrócę ale to dopiero jak się głośniki wygrzeją.
            Czy takie ? Dopytuje dokładnie bo musze wyciąc dziury a nie wiem jakie -czas ruszyć z projektem :grin:
            http://www.loudspeakershop.eu/rura-br60tr-p-497.html

Skomentuj

Dopytuje dokładnie bo musze wyciąc dziury a nie wiem jakie
              Taki jest dobry, ja kupowałem u siebie w sklepie ale prawie identyczny.

Skomentuj

w między czasie możesz mi napisać jakie będzie strojenie i jakim br
                ja mialem ten glosnik w wiekszej budzie ale i tak najlepsze strojenie wychodzilo na 45Hz. dobieralem na sluch a dopiero pozniej to sprawdzilem
                strojone tunelami "fi68xXXX" z polinka

kondrax, ladnie, ladnie, ale szkoda ze takie szerokie :???:

Skomentuj

Nie są szerokie. Na żywo lepiej wygląda. Zresztą gdzieś te 16L trzeba pomieścić.

Szkoda, że inni nie robią według projektów, tylko robią szerokości i rozmieszczenia głośników jak im się podoba a nie jak zalecił konstruktor i przy takich wymiarach dokonywał pomiary. Ale to ich sprawa.

Skomentuj

fakt, to zmienia troche efekt pomiarow. ale szerokosc kolumny mniej na to wplywa niz rozmieszczenie glosnikow

Skomentuj

http://www.geocities.com/woove99/Spk...vs_Bookshf.gif
                      zobacz jak wpływa w przypadku tego projektu.

MD14 - 9 cala szerokość 8 * 2,54 = 22,86 cm
                      8,5 cala szerokość * 2,54 = 21,59 cm

różnica 1,27 cm a w decybelach to nawet 1dB w okolicach 1kHz

Jestem zdania, że po to konstruktor podaje wymiary i inne dane, żeby zrobić według jego wskazówek a nie filozofować i ulepszać na siłę nie zawsze znając efekt końcowy. Ktoś robiąc jakiś projekt poświęca czas i sprawdza rożne warianty i wybiera najlepszy, z reguły robi dla siebie a potem się dzieli z innymi. A wiadomo nikt dla siebie nie robi na odczep się choć i takie przypadki się zdarzają.

Skomentuj

budowa skrzyni

witam, jestem swierzy w temacie budowy skrzyn, probowale programow do ktorych podane byly linki ale nie mam pojecia o co w nich chodzi :/ prosil bym o pomoc w obliczeniu wymiarow skrzyni do glosnika Earthquake dbx 15d, planuje zbudowac skrzynie sczelinowa, glosnik ma robic to co mowi jego nazwa :) z gory dziekuje za zrozumienie i pomoc, a no i najlepiej gdyby skrzynia zmiescila sie w roverze 200:)

Skomentuj

w rowerze :mrgreen: ?
                          będzie ciężko

sorry za ot

Skomentuj

Wiem ze bedzie ciezko ale efekt tez bedzie nieprzecietny, mam nadzieje ze ktos mi pomoze:) prosze o porady i pomysly

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
                              Jestem zdania, że po to konstruktor podaje wymiary i inne dane, żeby zrobić według jego wskazówek a nie filozofować i ulepszać na siłę nie zawsze znając efekt końcowy. Ktoś robiąc jakiś projekt poświęca czas i sprawdza rożne warianty i wybiera najlepszy, z reguły robi dla siebie a potem się dzieli z innymi. A wiadomo nikt dla siebie nie robi na odczep się choć i takie przypadki się zdarzają.
                              prawda jest to o czym piszesz, jednak przykladowo ja przylozylbym wage do stylistyki bardziej i wzial pod uwage bardziej pomieszczenie ustawienie itd niz centymetr dwa przendiej scianki..

Skomentuj

no tak ale najpierw przydalo by sie zeby ktos mi pomogl z wymiarami skrzyni bo nie mam zielonego pojecia jakie zrobic, chcialbym to zrobic solidnie bo glosniczek tez jest fajny:)

Skomentuj

dolphin123, wiesz priorytetem jest dla mnie dobry dźwięk, a potem estetyka, na drugom miejscu. Pierw dobre kolumny i dobrze rozplanowane pomieszczenie, a potem kolory i kształty.

Skomentuj

kondrax piekne te ujęcia pod światło - gratulacje. Trochę nie moja kolorystyka, ale czekam na efekt finalny.
                                    A standy będziesz robił do tego?

Skomentuj

Ja lubię jasne kolory ale o gustach się nie dyskutuje, choć korciło mnie wenge ale z babami się nie dogadasz

Standy zamawiał na allego.

Skomentuj

jezeli priorytetem jest dobry dzwiek to ci powiem ze pomieszczenie zrobi ci duuuuuzo wieksze podbicia itp niz te 1,5cm scianki !

...

Skomentuj

Adamx56, zamiast czekac na gotowca (co bedzie troche skomplikowane bo nawet nie wiem jak wyglada twoj rover) to bys zaczal szukac cos co juz istnieje

wystarczy wpisac w google i troche poczytac.
                                          na aukcji masz info ze koles sprzedaje do tego glosnikia skrzynkie 150 litrow... do domu OK ale do samochodu troche duzo

jak trafisz na strone producenta to znajdziesz tam informacje o zalecanych litrazu...

no i bez parametrow glosnika niewiele da sie zasymulowac ;]

Skomentuj

Czaruję...
                                          X