Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Oto rezultat mojego pierwszego udanego termotransferu i wytrawiania. Pierwsza miała być płytka wzmacniacza, którą widać na zdjęciu, ale jako prymityw nie doczytałem, że to nie ta płytka (bowiem zawiera niewielkie błędy), tylko z innego pliku (gdzie już jest poprawiona). Pierwszy termotransfer udał się prawie - prawie, bo delikatne dotknięcie paluchem, czy już płytka leżąca na żelazku się odpowiednio zagrzała poskutkowało później odklejeniem papieru w wodzie razem ze ścieżkami w owym niefortunnym miejscu. Drugie podejście do płytki i ... niestety okazało się, że jeden punkt lutowniczy słabo się odbił i w rezultacie po trawieniu go zjadło. Na szczęście wtedy przeczytałem wspomnianą powyżej informację o błędzie w układzie i potraktowałem tą płytkę jako ćwiczenie. Nie zrażając się przetransferowałem moduł filtra dolnoprzepustowego i jego też wytrawiłem. Rezultat widać na zdjęciu (daremny aparat z telefonu), pokryłem go roztworem spirytusu i kalafonii. Jest co prawda podtrawiony ale i tak jestem z siebie dumny :) To zapewne rezultat zbyt wysokiej temperatury wodnego roztworu B327, bo płytkę wyjadło w kilka(naście) minut, podejrzewam również, iż laminat jaki kupiłem ma warstwę miedzi o grubości 35um i to też nie pozostało bez wpływu na podtrawienie. Ale to dopiero moje początki z elektroniką, więc nie zrażam się i będę próbował nadal.
    Na jednym zdjęciu widać również moje zakupy poczynione w Nowym Elektroniku na rzecz wzmacniacza - jak to dobrze, że mam w mieście taki sklep. Jak pokazałem sprzedawcy listę elementów skrzywił się tylko i powiedział, że następnym razem mam pisać maila do centrali w Bielsku i oni skompletują zamówienie i przyślą do Tychów - dla mnie bomba, bo nie będę musiał wystawać pod ladą 15 minut, aż wszystko mi poda oraz zamówienie będzie kompletne, bo nie zawsze mają na sklepie to co bym chciał kupić.
    Mam nadzieję, że przez weekend uda mi się zlutować wzmacniacz (jeszcze brakuje dosłownie kilku elementów, ale pieniędzy również brakuje, więc będę musiał poczekać z uruchomieniem może nawet do lutego :/
    Heh, rozpisałem się, ale tak to już jest jak się człowiek cieszy z własnej roboty - zaraz się chcesz tym podzielić :)

Skomentuj

Bebok, jak na pierwszy raz całkiem ładna płytka,pozatym pozdrawiam kolege z z miasta.Sam kupuje w elektroniku na u i wiem jak jest z dostępnością niektórych elementów.

Skomentuj

mała zmiana kolorystyki

:grin:

Skomentuj

Warg, gdzie to malowales? Jakis zaklad w Gd godny polecenia ? Koszty ?

Skomentuj

dolphin123, malowane w pokoju :razz: hammerite młotkowy szary, nakładany pędzlem 27zł za puszke 0,7l + ~4zł pędzel :mrgreen:

Skomentuj

dopiero teraz spojrzalem na zdjecie i widac ze to domowy sposob

Skomentuj

niestety wyszła nierównomierna struktura, ale będzie jeszcze jedna warstwa więc mam nadzieje że wyjdzie lepiej :)

Skomentuj

Miały być ładnie zaokrąglone frezarką ale nie miałem jak utrzymać tych nóżek więc sobie darowałem...zresztą kto będzie patrzał na nóżki :)

Skomentuj

Interkonekty DIY w akcji :)

Skomentuj

buda prawie gotowa, tylko pomalować pokrywe i front na kolor taki jak blacha wcześniej wrzucona, w otwór wentylacyjny wrzucić siatke, i przykręcić do dolnej części z elektroniką :mrgreen:

druga obudowa będzie identyczna tylko otwory wentylacyjna będą inaczej rozmieszczone :)

Skomentuj

done

[ Dodano: 2010-01-10, 16:32 ]

Skomentuj

tom3kk I co to jest?

Skomentuj

to moj nowy uniwersalny mozg do suba

- stand-by - switch/pilot
                            - opoznione podlaczenie glosnikow
                            - szybkie odlaczanie glosnikow
                            - zabezpieczenie przed DC
                            - zabezpieczenie przed przegrzaniem
                            - przelacznie wyjsc, poniewaz bede robic drugi sub i chce miec na pilota sterowanie (glosnik wbudowany czy drugie pasywne pudlo)

Alarmy sygnalizowane buzzerem, ciagly - wykryto DC; przerywany - przegrzanie, standardowo uklad sam sie uczy kodow pilota.
                            Musze jeszcze potestowac test przegrzania, ale tak to smiga juz OK.
                            Najwyzej drobne poprawki softu, schemat wlasnie namalowalem eh.
                            Na plytce zostawilem miejsce na dadatkowe ARK3 jakby ktos chcial sobie przelaczniki dokleic jakos.
                            Jak skoncze to dokleje do temau z moim subem, moze sie komus przyda.

Po prostu polaczylem dwa uklady od siebie, co od poczatku byly i zrobilem jeden ladniejszy, dokladniejszy.

Skomentuj

wez z szafy jeden stary glosnik, pile do metalu, nozyczki i poswiec temu chwile czasu...
                              i juz mozesz tlumaczyc swojej dziewczynie jak dziala glosnik

oczywiscie to dopiero poczatek - membrana, cewka i resor beda nowe i sprawne

Skomentuj

wiórówka na TL na hds164 nom + xt25tg

coś koło 3m^2 wiórówki 18mm ... później tylko mdf na front :)

Zamieszczone przez ploter
                                Szkoda, że nie ma opcji popraw na ... wiórówka :P
                                :razz: :razz: :razz: :razz:

Skomentuj

Paweł czy to nie jest GDN 30/30/15 lub 8??
                                  Moje wypocinki kolejne:

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS
                                    nie - to byl GD 30/50

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      Dawid-SS napisał/a
                                      nie - to byl GD 30/50
                                      Ja miałem GDN30/30/8 i GD30/30 wszystkie tak samo wyglądały jak ten, zamiast kopułki miał taki dziwny stożek w formie drugiej membrany, chyba wiesz o co chodzi :)

Skomentuj

movie: http://www.youtube.com/watch?v=_R6b0RsfH4I

poki co dziarga, testuje dalej

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS
                                          Ja miałem GDN30/30/8 i GD30/30 wszystkie tak samo wyglądały jak ten, zamiast kopułki miał taki dziwny stożek w formie drugiej membrany, chyba wiesz o co chodzi
                                          kosze sa takie same, napedy wygladaja podobnie. jedynie membrany sie zmieniaja
                                          a to cos to stozek wysokotonowy :P
                                          tom3kk, ciekawa zabawka

Skomentuj

Czaruję...
                                          X