Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wkretarka przechodzi test

mam nadzieje ze jutro to skoncze i sie pozbede zbednego balastu

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
      Zamawiam w hurtowni już docięte na 45". Można też zrobić to w domu frezem z łożyskiem ale szkoda czasu i drogich frezów. Na profesjonalnych formatówkach dokładność wynosi +-0,2mm. Jeśli po sklejeniu pojawi się gdzieś szpara to kit z kleju i pyłu mdf wystarczy do szpachlowania. Na to fornir i wychodzi perfekcyjnie.
      Ta hurtownia pewnie nie bawi się w wysyłki?
      Jakoś nie miałem czasu przez ostatnie miesiące, ale mam dostęp do cnc u znajomego. Nie miał frezu 45st więc kupiłem, łapie dobrze płyty 18mm, 19mmm na styk. Pierwsze testy wyszły niepomyślnie, ale to błędy przy frezowaniu. Gdybym tą maszynkę miał u siebie i sam ją obsługiwał poszłoby pewnie dobrze.
      Choć tak z drugiej strony cięcie 90st + HDF to też bdb rozwiązanie. MDF 16mm+HDF3mm jest wiele sztywniejszy od samego mdf 19mm, a przy płycie 16mm jeszcze się podłogówki lekko obraca w rękach, nawet przy podwójnym froncie. Póki co kończę podłogówki na seasach(od kilku miesięcy).

Skomentuj

Ostatnio na spacerze z córką trafiłem na remont w pobliskim szpitalu. Obok lezała sterta metali do wyrzucenia a w nich między innymi dziurkowane metalowe panele sufitowe. Wziąłem na próbę kilka sztuk ( większość jak nówka) i dziś była zabawa w diy ustroje akustyczne:

P1030949.JPGP1030950.JPGP1030954.JPG

Jeszcze tylko wypełnienie jakąś ekologiczną wełną szklaną i cienka drewniana ramka ozdobna dookoła.

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
          ekologiczną wełną szklaną
          A istnieje coś takiego?

Skomentuj

Zamieszczone przez woj999 Zobacz posta
            Ta hurtownia pewnie nie bawi się w wysyłki?
            wysylka = polamane krawedzie

i przymiarka przed frezowaniem

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
              A istnieje coś takiego?
              Jasne, chocby knauf ecose.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                A istnieje coś takiego?
                no np. http://sklep.folda.pl/katalog/catego...elna-mineralna

http://remontowezmagania.pl/remontow...a__a_eko_.html

Skomentuj

Nie na temat...
                  Ale z czego niby wynika ta "ekologiczność" wełny szklanej? Że dodaje się do niej stłuczkę szklaną i można podpiąć pod to słowo "recycling"? Wełnę, czy to szklaną czy mineralną, otrzymuje się poprzez roztopienie jakiegoś surowca (skały bazaltowej plus dodatki lub piasku kwarcowego plus dodatki, min właśnie stłuczki szklanej) i następnie jego zwłóknienie, splątanie tych włókien i sklejenie ich jakimś lepiszczem - kiedyś był to głównie formaldehyd, dzisiaj coś mniej śmierdzącego. Piece i tak trzeba rozgrzać, czy to do tysiąca, czy do tysiąca pięciuset stopni - tak czy siak różnych spalin przy tym kupa. To słowo "ekologiczna" w przypadku wełny to zwykły chwyt marketingowy

No, chyba że w zakładzie produkcyjnym pracuje jakaś grupa ekologów, bo akurat nie mają żadnej okazji do wyciśnięcia kasy przy pomocy żab lub innych pająków czy łosi, to wtedy tak - wełna może być już w stu procentach ekologiczna.

Albo weźmy taki ołów - czy jeśli będzie pochodził z recyclingu z akumulatorów, to z automatu stanie się materiałem ekologicznym? :rolleyes:

Skomentuj

Nie na temat...
                    chodzi mi tylko oto aby nie pyliła podczas ukladania, a wiadomo jak jest z tą ekologią... sam się już przeżarłem w tym roku tych niby ekologicznych truskawek, które i tak smakują jak niedojrzałe jabłka

Skomentuj

Dokladnie, ta jej ekologicznosc daje glownie to, nie kluje jak zwykla. Z reszta, wystarczy isc do dowolnego marketu budowlanego i podotykac Knauf Ecose oraz porownac do innych, zwyklych weln.

Skomentuj

Witam serdecznie. Mam do was takie pytanie. Buduje subwoofer (prace juz dosc zaawansowane sa). Wiekszosc rzeczy juz mam. Bedzie to obudowa zamknieta z przeznaczeniem do muzyki. Czy daje się jakas podkladke (hmm gabke folie lub cos innego) miedzy samo mocowanie glosnika a drewno? Kolnierz czy jak to sie zwie glosnika przykrecony bedzie imbusami a po drugiej stronie nakretki pazurkowe. Z gory dzieki za odpowiedz.

Skomentuj

zalezy jaki glosnik, jaki material obudowy i jaki stan powierzchni
                          przy rownej powierzchni i MDFie nie potrzebujesz nic
                          jak krzywe to mozesz dac uszczelke piankowa

Skomentuj

Dzieki wielkie. Jesli chodzi o głośnik to 12 calowy RSS315HF-4. Material obudowy to oczywiscie mdf ze zrobionym rownym kolnierzem i glebokoscia jaka wynika ze specyfikacji. Mysle ze taka uszczelka piankowa by nawet przy gladkim i rownym nie zaszkodzila.

Skomentuj

nie zaszkodzi, ale nie jest konieczna
                              niektore glosniki sa w nie wyposazone fabrycznie
                              np vifa XT/XG miala "gumowe" wylewki uszczelniajace

ale taka uszczelke http://www.loudspeakershop.eu/uszcze...2mm-p-416.html zawsze warto miec w zapasie (da sie kupic taniej i wiecej)

---------- Post dodany o 19:41 ---------- Poprzedni post o 15:26 ----------

szlifierka przeszla test - sprawdza sie bardzo dobrze

zaraz zabieram sie za pomiary. jak tylko ogarne pokoj...

GDN daje rade, GDM to porazka totalna :/ GDWK dobrze znacie

Skomentuj

Zamieszczone przez Eclipse Zobacz posta
                                Dzieki wielkie. Jesli chodzi o głośnik to 12 calowy RSS315HF-4. Material obudowy to oczywiscie mdf ze zrobionym rownym kolnierzem i glebokoscia jaka wynika ze specyfikacji. Mysle ze taka uszczelka piankowa by nawet przy gladkim i rownym nie zaszkodzila.
                                Nic nie rób,ten dayton ma od spodu konkretną gumę,jak klapnie w ten "kołnierz" w mdf-ie to nawet go nie wyciągniesz,bez podważenia albo połamania paznokci:)

Skomentuj

Ale kloce... :) dla kogos konstrukcja?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

zaraz zabieram sie za pomiary. jak tylko ogarne pokoj...
                                    ale kolosy

Skomentuj

dla brata tescia. odpowiedz na te "altusy" biale co pokazywalem pare stron wczesniej

to jest 45 litrow na GDNa
                                      boje sie jakby to wygladalo jakbym uzyl 12" :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        boje sie jakby to wygladalo jakbym uzyl 12" :/
                                        wyglądałoby grzecznie przy zastosowaniu skosów na przedniej sciance kto pamięta POTWORKI ZIBIEGO ??

Skomentuj

no to moze by nie bylo takiej tragedii...

a te potworki zibiego to bylo moje marzenie w chwili kiedy podniecalem sie ARNami

tylko zwroc uwage ze tam "sredniak" ma 20cm!

Skomentuj

Czaruję...
                                          X