Zamieszczone przez etaks
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaej Ty Luszti co tam klepiesz teraz?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Dwie obudowy testowe za mną.
Obudowa numer 1 - totalny niewypałnawet wytłumienie nie pomogło, dźwięk jak by to była obudowa BR z wylotem wielkości połowy paczki.
Pomyślałem że coś jest z głośnikiem, więc wstawiłem GDN-22-300... to samo. Chciałem aby akurat wylot był na przedzie, no i wszystko schowane żeby kratę wstawić z bulprenem... no ale jak nie gra to nie.
Obudowa numer 2 - postanowiłem przerobić tą samą obudowę aby nie zwiększać litrażu... układ klasyczny, no i od razu lepiej, zaczęło to grać jak linia :)
Z wytłumieniem jeszcze walczę, ale pewnie zostanie jak teraz ponieważ brzmi to najlepiej.
Wzmacniacz jest OK jeśli chodzi o jakieś tam ciche testy w 10mk, ale jest zdecydowanie za słaby dla tego głośnika i gram teraz na 2 ohmah, najwyżej padnie :)
Wymiary skrzyni: 90x30x36cm, więc wcale nie taka duża.
Skomentuj
-
Wlasnie udalo mi sie zaoszczedzic okolo 80 zl. Pojechalem do sklepu budowlanego na plac z artykulami drzewnymi w poszukiwaniu desek o wymiarach ok 2x2cm okolo 30 metrow. Po kilkuminutowych poszukiwaniach udalo mi sie znalezc deseczke, jaka potrzebowalem. spytalem sie pracownika , gdzie moge takie dostac a on odpowiedzial, ze to odpady i moge wziac ile chcew ten sposob zostalem szczesliwym posiadaczem, okolo 30 sztuk ( tyle udalo mi sie wladowac na rower) i nie musialem juz kupowac na metry :biggrin:
Wkrotce masowa produkcja obłych paneli za biurko i na sufit. Jest pianka 200x180 m z "topmateraca" i pelno bialych zaslon, ktore zona chciala wyrzucic. Czyli wszystko za free :flapper: Efekt koncowy za jakis tydzien, bo chyba jeszcze czeka mnie malowanie pokoju.
DSC_0140.JPGDSC_0143.JPGDSC_0147.JPG
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ruffpl Zobacz postaCzyli wszystko za free
Skomentuj
-
eh ciężkie życie diy-owca.
Zamieniłem kombinowaną cewkę 1.5mH na pojedyncza 1.5mH . Nie spodziewałem się żadnej różnicy... a tu kutwa różnica jest i to zasadnicza :???:
Obie cewki mają 1.5mh zmierzone, kombinowana to 1.1mH rdzeniowa z 0.4mH powietrzną. całe 1.5mH to cewka rdzeniowa. Różnica rezystancji 0.1om .
Jutro spróbuje coś pomierzyć może coś porozwalałem zamieniając i nie styka :???:
U mnie niestety jedynie MDF 18 i to laminowany na przeróżne kolory , nie laminowanego oczywiście null.
Ale walory miłej pani przyjmującej zamówienia wynagradzają braki z nawiązką :biggrin:
Skomentuj
-
Raven czyżby sie okazało, ze cewki grają?
Opisz roznice w brzmieniu obu cewek
Dźwięk ze skrzynki z takiego laminowanego mdfu bedzie jak walenie kijem w deskę
Przerabialem to
Skrzynki z takiego mdfu stały sie kompatybilny z koszem na śmieci po 2 dniach
Miałeś podeslac projekt frontuJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaDźwięk ze skrzynki z takiego laminowanego mdfu bedzie jak walenie kijem w deskę
Przerabialem to
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaMiałeś podeslac projekt frontu
Spróbuje sam :)
Kupiłem sobie dziś zapas frezów nawet :biggrin:
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaDźwięk ze skrzynki z takiego laminowanego mdfu bedzie jak walenie kijem w deskę
Przerabialem to
Skrzynki z takiego mdfu stały sie kompatybilny z koszem na śmieci po 2 dniach
Dla mnie to normalny MDF :P Wygląda tak samo jak zwykły.
Grające cewki grający mdf :???:
To i tak będzie rozpałka na zimę
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaOpisz roznice w brzmieniu obu cewek
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ruffpl Zobacz postaWkrotce masowa produkcja obłych paneli za biurko i na sufit. Jest pianka 200x180 m z "topmateraca" i pelno bialych zaslon, ktore zona chciala wyrzucic. Czyli wszystko za free
---------- Post dodany o 00:08 ---------- Poprzedni post o 00:06 ----------
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaTo i tak będzie rozpałka na zimę
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Żółwik Zobacz postaZ drugiej strony nie wiem jakie zadanie będą spełniać te panele - więc może się mylę.
coś takiego (prawie jak mój pokój :razz:)vicousticroom1.jpg
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaZ mdf'em powyżej 10mm jest problem w marketach, chyba tylko obi ma ale cena jest zabójcza, przynajmniej u mnie.Zamieszczone przez marian Zobacz postaNiestety u mnie w Casto nie ma MDF-u, ale w Obi mają. No i faktycznie ceny z kosmosu, prawie jak za sklejkę.
Mało kto stosuje ten materiał w typowych pracach stolarsko/meblarskich(...)
Jedne z największych wad:
- pylenie: włazi wszędzie w szczeliny i zapycha, tuleje, łożyska, osadza się na "mokrych"(tj. smarowanych) powierzchniach itp. itd.
- pylenie: można sobie nieźle zapylić drogi oddechowe, a wtedy b. nie wesoło się robi. Gdy frezujecie to dziadostwo w zam. pom. - STOSUJCIE KONIECZNIE OCHRONĘ!.
inne:
- "leżakowanie": wymaga domowych warunków przechowywania
- cena
- szlifowanie
Oczywiście ma tez swoje plusy:
- b. dobry na fronty meb. choć by ze względu na okucia
- dobry jeśli chodzi o komfort oklejania
- ze względu na swoją strukturę dobry do precyzyjnego frezowania/rzeźbienia w nim
Ja jak mam dostęp do MDF`u to stosuje go tylko na fronty w przypadku kolumn, ale jak nie ma to trudno i też się świat audio nie zawala.
---------- Post dodany o 09:20 ---------- Poprzedni post o 09:15 ----------
Zamieszczone przez ruffpl Zobacz postahttp://www.vicoustic.com/vn/ImgsPres...pe77i77ifa.PDF
Zamieszczone przez Żółwik Zobacz postaprzemyśl to wypełnienie w postaci pianki/gąbki tapicerskiej. Z drugiej strony nie wiem jakie zadanie będą spełniać te panele
Skomentuj
Skomentuj