Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
    Jedynie na plus, że za pocięcie formatek na dwie kolumny policzyli tylko 10zł.
    ja podczas zakupu musiałbym placić 5 zł za każde jedno cięcie jakiejkolwiek plyty, więc muszę to robić sam :glare:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      ej Ty Luszti co tam klepiesz teraz?
      A taki tam dwudrożny monitor :)
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dwie obudowy testowe za mną.

Obudowa numer 1 - totalny niewypał nawet wytłumienie nie pomogło, dźwięk jak by to była obudowa BR z wylotem wielkości połowy paczki.
        Pomyślałem że coś jest z głośnikiem, więc wstawiłem GDN-22-300... to samo. Chciałem aby akurat wylot był na przedzie, no i wszystko schowane żeby kratę wstawić z bulprenem... no ale jak nie gra to nie.

Obudowa numer 2 - postanowiłem przerobić tą samą obudowę aby nie zwiększać litrażu... układ klasyczny, no i od razu lepiej, zaczęło to grać jak linia :)
        Z wytłumieniem jeszcze walczę, ale pewnie zostanie jak teraz ponieważ brzmi to najlepiej.

Wzmacniacz jest OK jeśli chodzi o jakieś tam ciche testy w 10mk, ale jest zdecydowanie za słaby dla tego głośnika i gram teraz na 2 ohmah, najwyżej padnie :)

Wymiary skrzyni: 90x30x36cm, więc wcale nie taka duża.
        Załączone pliki

Skomentuj

Wzmacniacz jest OK
          Jaki to wzmacniacz ?

Skomentuj

Irka na TDA7294.

Skomentuj

Wlasnie udalo mi sie zaoszczedzic okolo 80 zl. Pojechalem do sklepu budowlanego na plac z artykulami drzewnymi w poszukiwaniu desek o wymiarach ok 2x2cm okolo 30 metrow. Po kilkuminutowych poszukiwaniach udalo mi sie znalezc deseczke, jaka potrzebowalem. spytalem sie pracownika , gdzie moge takie dostac a on odpowiedzial, ze to odpady i moge wziac ile chce w ten sposob zostalem szczesliwym posiadaczem, okolo 30 sztuk ( tyle udalo mi sie wladowac na rower) i nie musialem juz kupowac na metry :biggrin:
              Wkrotce masowa produkcja obłych paneli za biurko i na sufit. Jest pianka 200x180 m z "topmateraca" i pelno bialych zaslon, ktore zona chciala wyrzucic. Czyli wszystko za free :flapper: Efekt koncowy za jakis tydzien, bo chyba jeszcze czeka mnie malowanie pokoju.

DSC_0140.JPGDSC_0143.JPGDSC_0147.JPG

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                Czyli wszystko za free
                Tylko praca bezcenna i to (pod pewnym kątem) jest własnie esencją DIY

Skomentuj

Dokladnie :thumbsup: ja tam moge budowac i budowac cokolwiek wpadnie do glowy (tylko czasu i sprzetu malo)

Skomentuj

eh ciężkie życie diy-owca.
                    Zamieniłem kombinowaną cewkę 1.5mH na pojedyncza 1.5mH . Nie spodziewałem się żadnej różnicy... a tu kutwa różnica jest i to zasadnicza :???:
                    Obie cewki mają 1.5mh zmierzone, kombinowana to 1.1mH rdzeniowa z 0.4mH powietrzną. całe 1.5mH to cewka rdzeniowa. Różnica rezystancji 0.1om .
                    Jutro spróbuje coś pomierzyć może coś porozwalałem zamieniając i nie styka :???:

U mnie niestety jedynie MDF 18 i to laminowany na przeróżne kolory , nie laminowanego oczywiście null.

Ale walory miłej pani przyjmującej zamówienia wynagradzają braki z nawiązką :biggrin:

Skomentuj

@raven, u Ciebie to gdzieś lokalnie czy jakiś market?

Skomentuj

stolarnia "centrum płyt" robią meble, usługi cnc , tną płyty :)

Skomentuj

Raven czyżby sie okazało, ze cewki grają?
                          Opisz roznice w brzmieniu obu cewek

Dźwięk ze skrzynki z takiego laminowanego mdfu bedzie jak walenie kijem w deskę
                          Przerabialem to
                          Skrzynki z takiego mdfu stały sie kompatybilny z koszem na śmieci po 2 dniach

Miałeś podeslac projekt frontu
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            Przerabialem to
                            Miałem takie same wrażenia dźwiękowe :mellow:

Skomentuj

Można spróbować to złagodzić wyklejajac środek matami bitumicznymi np do car audio
                              Troche pomoże
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Linia gra, ale muszę jutro przepiąć na 4 ohmy bo wzmacniaczowi się już przestaje podobać gra na dwóch :crying:

Skomentuj

Miałeś podeslac projekt frontu
                                  Miałem jak jutro popsuje wszystkie 4 płyty to podeślę tobie :P
                                  Spróbuje sam :)
                                  Kupiłem sobie dziś zapas frezów nawet :biggrin:

Przerabialem to
                                  Skrzynki z takiego mdfu stały sie kompatybilny z koszem na śmieci po 2 dniach
                                  :???:
                                  Dla mnie to normalny MDF :P Wygląda tak samo jak zwykły.
                                  Grające cewki grający mdf :???:

To i tak będzie rozpałka na zimę

Opisz roznice w brzmieniu obu cewek
                                  Jutro pomierzę to się wyjaśni

Skomentuj

W środku tak... na zewnątrz nie :)

Poczekamy do jutra

Ciekawe co z tymi cewkami...
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wkrotce masowa produkcja obłych paneli za biurko i na sufit. Jest pianka 200x180 m z "topmateraca" i pelno bialych zaslon, ktore zona chciala wyrzucic. Czyli wszystko za free
                                      Rozumiem, że wszystko fajnie bo za free i nie mam zamiaru Cie zniechęcać ale przemyśl to wypełnienie w postaci pianki/gąbki tapicerskiej. Z drugiej strony nie wiem jakie zadanie będą spełniać te panele - więc może się mylę.

---------- Post dodany o 00:08 ---------- Poprzedni post o 00:06 ----------

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                      To i tak będzie rozpałka na zimę
                                      MDF sie slaboo pali więc lepiej zrób z niego pożytek w postaci dobrych skrzynek :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                                        Z drugiej strony nie wiem jakie zadanie będą spełniać te panele - więc może się mylę.
                                        http://www.vicoustic.com/vn/ImgsPres...pe77i77ifa.PDF

coś takiego (prawie jak mój pokój :razz:)vicousticroom1.jpg

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                          Z mdf'em powyżej 10mm jest problem w marketach, chyba tylko obi ma ale cena jest zabójcza, przynajmniej u mnie.
                                          Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                          Niestety u mnie w Casto nie ma MDF-u, ale w Obi mają. No i faktycznie ceny z kosmosu, prawie jak za sklejkę.
                                          Bo MDF to charakterystyczny/typowy - a ja go nazywam po prostu najgorszy... materiał!
                                          Mało kto stosuje ten materiał w typowych pracach stolarsko/meblarskich(...)
                                          Jedne z największych wad:
                                          - pylenie: włazi wszędzie w szczeliny i zapycha, tuleje, łożyska, osadza się na "mokrych"(tj. smarowanych) powierzchniach itp. itd.
                                          - pylenie: można sobie nieźle zapylić drogi oddechowe, a wtedy b. nie wesoło się robi. Gdy frezujecie to dziadostwo w zam. pom. - STOSUJCIE KONIECZNIE OCHRONĘ!.
                                          inne:
                                          - "leżakowanie": wymaga domowych warunków przechowywania
                                          - cena
                                          - szlifowanie

Oczywiście ma tez swoje plusy:
                                          - b. dobry na fronty meb. choć by ze względu na okucia
                                          - dobry jeśli chodzi o komfort oklejania
                                          - ze względu na swoją strukturę dobry do precyzyjnego frezowania/rzeźbienia w nim

Ja jak mam dostęp do MDF`u to stosuje go tylko na fronty w przypadku kolumn, ale jak nie ma to trudno i też się świat audio nie zawala.

---------- Post dodany o 09:20 ---------- Poprzedni post o 09:15 ----------

http://www.vicoustic.com/vn/ImgsPres...pe77i77ifa.PDF
                                          Tak tylko że gąbka z materaca to nie to samo...

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                                          przemyśl to wypełnienie w postaci pianki/gąbki tapicerskiej. Z drugiej strony nie wiem jakie zadanie będą spełniać te panele
                                          zauważ że to i tak będzie lepiej jak w przypadku gołej powierzchni tj. ściany

Skomentuj

Czaruję...
                                          X