Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kończę powoli fornirować skrzynie, jak na pierwszy raz to jakoś idzie choć nie powiem początki były trudne, dodałem foto z początków pracy przy fornirze...ale mam też taki dziwny "problem" czy kolumna musi mieć koniecznie cokół, czy może wystarczą jakieś nóżki wkręcone do spód niech na nich sobie spokojnie stoi? Dodam że kolumny na dywanie bądą stały raczej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Zigrin
      czy kolumna musi mieć koniecznie cokół, czy może wystarczą jakieś nóżki wkręcone do spód niech na nich sobie spokojnie stoi?
      Cokół nie jest konieczny.

Skomentuj

Pawel S., a jaki rozmiar?? Obojętne? Bo te mniejsze są tańsze :)

Freza żadnego pod dachem nie mam, więc i tak i tak muszę kupić...

Jednym frezem wyfrezuje otwory pod 2 arny i sc10n ?? Bym sobie kupił dwa na dwie kolumny :]

Skomentuj

niema znaczenia jaki rozmiar ale jak masz mniejszy to czasami musisz robic na 2-3 razy podfrezowanie

Skomentuj

Witam po dlugiej nieobecnosci :)
            Zakładajac temat "Budowanie na ekranie...." myslalem ze topic szybko umrze a tu mila niespodzianka.

Dawno mnie tu nie bylo. W miedzyczasie sprzedalem amplituner i sens dokonczenia projektu EOS (7 kolumn do kina domowego na glosnikach Magnat MCO ABS 130 ALG) stracil troche na znaczeniu. W dodatku zainteresowalem sie modelarstwem, studia, praca... ..czas szybko przeleciał.
            Ale pora skonczyc to co sie zaczeło. Tydzien temu kupilem ampli HK AVR-247, wiec juz jest serce systemu. Teraz pora dokończyć kolumny... ... i tu pojawia sie problem ze zwrotnica. Nie mam sprzetu do pomiarów wiec musze liczyć albo na szcześliwy traf albo na informacje w necie. Znalazłem wzmianke na niemieckim forum o tych glosnikach oraz o zwrotnicy do nich.
            http://www.hifi-forum.de/viewthread-104-5241.html
            Niestety brakuje schematu. Aurtor tematu uzyl w konstrukcji zwrotnicy:
            1x cewka 1mH
            1x cewka 0,34mH
            2x kondensator 8,2uF
            1x rezystor 3,9 Ohm
            1x rezystor 15 Ohm

Na podstawie tych danych staram sie rozgryzc co jak to jest podlaczane.

Moja wesja....
            Glosnik niskotonowy szeregowo z cewka 1mH
            Glosnik wysokotonowy rownolegle z cewka 0,34mH, i do tego szeregowo dwa kondensatory 8,2uF. Rezystory to tlumik dla wysokotonowca. Moze ktos ma inna wersje.

A tu kilka (2) zdjec z budowy:
            http://picasaweb.google.com/wektorx/EOSEyeOfSound

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez wektor
              i do tego szeregowo dwa kondensatory 8,2uF
              raczej jeden do toru niskotonowego a drugi na wysokotonowke

Skomentuj

Pawel S.,
                Po przejechaniu translatorem stronki wynika raczej ze tylko wysokotonowy jest ciety zwrotnica 2 rzedu... ..ale to raczej moje domysly(fatalne tlumaczenie).

Skomentuj

wektor, laczenie szeregowe kondow niema wiekszego sensu i jest zadko stosowane. rownolegle daje pona 16uF wiec watpie zeby bylo az tyle. jedyna rozsadna oplcja to filtry 2 rzedu na oba glosniki
                  ale jak juz masz elementy to kupuj i kombinuj - kombinacji wiele niemasz :lol:

Skomentuj

witajcie!

Czas na złozenie pre do gitarki z NE... :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez esh0
                      [/quote]

iRiver H10 20gb czy 5gb ? służy jako źródło czy umilacz czasu ?
                      Miernik na bank APPA ale modelu nie znam (oprócz mojej 305 )

Skomentuj

Tak wyglada moja wesola gromadka...

Jeszcze tylko zwrotnice i wszystko bedzie gotowe.

Skomentuj

WOW szybko. Fachowa robota.

Skomentuj

Zamieszczone przez malyzmc
                            WOW szybko
                            Zamieszczone przez wektor
                            Witam po dlugiej nieobecnosci
                            Zakładajac temat "Budowanie na ekranie...." myslalem ze topic szybko umrze a tu mila niespodzianka.

Dawno mnie tu nie bylo. W miedzyczasie sprzedalem amplituner i sens dokonczenia projektu EOS (7 kolumn do kina domowego na glosnikach Magnat MCO ABS 130 ALG) stracil troche na znaczeniu. W dodatku zainteresowalem sie modelarstwem, studia, praca... ..czas szybko przeleciał.
                            Ale pora skonczyc to co sie zaczeło
                            temat zalozony
                            Wysłany: 2005-07-17, 23:06

Skomentuj

Ja myślałem, że budy jeszcze nie były zaczęte

Skomentuj

Moje teraźniejsze dokonania w projekcie XT19 + KEP.
                                Docelowo efekt lakieru fortepianowego, o ile mi wyjdzie :roll:

Przygotowane pod malowanie:

Po nałożeniu dwóch warstw podkładu, na tyle mi go starczyło:

Teraz jako bazę chce wykorzystać czarną farbę do malowania na rdzę ze śnieżki, bo mam 5 litrową puszkę i muszę coś z tym zrobić :) Mam nadzieję, że się nada, później już tylko kolejne warstwy lakieru dla uzyskania zadowalającej głębi.

Skomentuj

Miejmy nadzieje, że się uda bo fajnie się zapowiada. Powodzenia życzę.

Skomentuj

Wolałbym kupić bazę + bezbarwny np firmy dupont, niż malować śnieżką... efekt na pewno będzie lepszy (jakoś malując samochód nie narzekam na efekt końcowy), tylko trzeba podkład dobrze wyszlifować, musi być gładki (800 na mokro wystarczy)

Skomentuj

wfm_pl, też bym wolał ale ze względów oszczędnościowych wykorzystam to co mam. Dzisiaj już pomalowałem dwa razy bazą, ale pewnie jeszcze ze 2 lub 3 razy będę musiał ze względu, że podkład się wpił w mdf dlatego trzeba pokryć grubą warstwą farby zanim przejdę do lakieru. Nie przyjemnie się maluje MDF :/

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila
                                        iRiver H10 20gb czy 5gb ? służy jako źródło czy umilacz czasu ?
                                        Miernik na bank APPA ale modelu nie znam (oprócz mojej 305 )
                                        20Gb :) Fajny grajek, ale wykorzystywany tylko jako sprzęt przenośny i podczas pierwszych testów sprzętu, a także jako generator sinusów

Skomentuj

Witam kolegow a to moje monitorki wiecej niz polowe ukonczone :P Tonsil&vifa

http://img169.imageshack.us/my.php?i...sc08322lr0.jpg

Skomentuj

Czaruję...