Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niewinnie zaczynam zabawę z pomiarami głośników i nie wiem jak zabrać się za kolumnę typu MTM (centralny do kina). Do pomiarów brać parametry jednego średniaka + wysoki?

Skomentuj

Zależy jak chcesz te woofery połączyć, szeregowo czy równolegle - musisz je podłączyć i wziąć w pomiarach za jeden głośnik.

Skomentuj

Połączenie będzie szeregowe. Impedancję również mierzyć przy połączonych głośnikach? Jak w takim wypadku mierzyć imp z masa dodaną? Na obu dać obciążenie?

Skomentuj

Nie mierzysz impedancji z masą dodaną tylko parametry T-S głośnika a to chyba Ci nie potrzebne?

Skomentuj

No racja, przecież mi potrzebny jest tylko wykres impedancji. Mierzyłem dziś kilka nieznanych głośników i pewnie dlatego zostało mi w głowie to obciążenie. Dzięki za naprostowanie

Skomentuj

Coś tam się powoli dzieje :-)

Bloodwood niestety bardzo kruchy (a do tego mam na styk), choć jak na razie jakoś tam wychodzi. Jak okleje drugą to będę myślał czy mam z czego i czy jest sens coś poprawiać.
              Last edited by gi; 20.12.2013, 12:13.

Skomentuj

Super Ci to wychodzi:) Co będziesz robił z przestrzeniami pomiędzy paskami forniru?

Skomentuj

Czarna szpachla tak jak na próbnym:

Ewentualnie sprawdzę inne kolory bo czarny jest tu mało odznaczający się. :-)
                  Last edited by gi; 20.12.2013, 14:38.

Skomentuj

jak lakierujesz/bejcujesz?

Skomentuj

Bejcy nie używam, nie nadaje się do forniru imho.

Lakier poliuretanowy, jeszcze nie wiem jakiej firmy, co będzie akurat najlepszego pod ręką. :)

Skomentuj

robisz to w warunkach domowych?

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                          robisz to w warunkach domowych?
                          No niestety, wszystko ręcznie, nie mam dostepu do kompresora/komory.

W sumie to może i bym miał, ale nie lubię robić sobie długów wdzięczności ;-)

Skomentuj

Ja malowałem kilka rzeczy kompresorem i zawsze wynikały jakieś syfy, czasem pływały od razu w lakierze, inne pewnie się doklejały.

Chyba będzie trzeba polerować, choć jak mam już kolumny ze zwrotnicami, to stoją nieoklejone, bo nie chcę ich z powrotem do warsztatu zabierać, ehh...

Muszę się zmusić i w końcu fornir położyć, na razie mam pomysł na dąb malowany poliuretanem bez podkładu, efekt fajny, bo dąb robi się prawie brązowy. Jakiś Domalux do parkietów mam, ale jest stary, więc pójdzie pod sitko, wcześniej nim lakierowałem, to coś pozostawało, ale jak używam starych, to tak potem jest, nie wiem czy to prawidłowa obserwacja, ale może właśnie przez długie przechowywanie grudki się tworzą.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                              Jakiś Domalux do parkietów mam, ale jest stary, więc pójdzie pod sitko, wcześniej nim lakierowałem, to coś pozostawało, ale jak używam starych, to tak potem jest, nie wiem czy to prawidłowa obserwacja, ale może właśnie przez długie przechowywanie grudki się tworzą.
                              Kiedyś na innym forum (budowlanym) czytałem że domalux tak ma. Poliuretany jednoskładnikowe utwardzają się pod wpływem wilgoci, podobno raz otwarty domalux łapie grudki i przed ponownym użyciem warto go przecedzić. Sitka i kubki do lakierów są za grosze, warto się w kilka zaopatrzyć.

Skomentuj

Powoli zabieram się za składanie tego zestawu "lego" :)
                                Póki co szukam inspiracji do obudowy. Pytałem już tutaj ale dolphin123 wysłał mojego posta do Toolboxa w którym lekka posucha - czy mogę użyć OSB 22mm do do zrobienia obudowy??
                                Mam nadzieje dolphin123 że nie będziesz miał mi tego za złe
                                Pozdr
                                Last edited by czarecki; 20.12.2013, 19:51.

Skomentuj

Ja mam z OSB obudowy a fronty z MDF, najbardziej ekonomiczne rozwiązanie.

Co do grudek, w ftalowych też miałem, więc pewnie tyczy się to wielu rodzajów lakierów bez utwardzacza.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                    Ja mam z OSB obudowy a fronty z MDF, najbardziej ekonomiczne rozwiązanie
                                    Dokładnie tak chciałem zrobić. Może nie tyle przez ekonomie a dlatego że OSB 22 mam pełno na magazynie:)
                                    Dzięki

Skomentuj

Zamieszczone przez czarecki Zobacz posta
                                      czy mogę użyć OSB 22mm do do zrobienia obudowy??
                                      Nikt Tobie nie zabroni tego zrobić... ale to ani nie wychodzi taniej ani "lepiej" (bo taniej).
                                      Najtańszy materiał z tych odpowiednich na kolumny to wiórówka.

---------- Post dodany o 20:11 ---------- Poprzedni post o 20:10 ----------

Zamieszczone przez czarecki Zobacz posta
                                      dlatego że OSB 22 mam pełno na magazynie
                                      ...no chyba że tak.

Skomentuj

[QUOTE=marian;386202]Nikt Tobie nie zabroni tego zrobić... ale to ani nie wychodzi taniej ani "lepiej" (bo taniej).
                                        Najtańszy materiał z tych odpowiednich na kolumny to wiórówka.[COLOR="#696969"]

to juz nie MDF najlepszy?

Skomentuj

Mi bardziej chodzi o to czy ten materiał się w ogóle nadaje do budowy kolumn tj. czy ma odpowednie właściwości
                                          Myślałem jeszcze żeby to obić od środka matą bitumiczną, co Wy na to??
                                          Pozdr

Skomentuj

Czaruję...
                                          X