Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam,

Panowie, jestem w trakcie fornirowania skrzynek w/g projektu LuSzTi-ego TW030 WA10 + Fountek FW146. Fountek-i kupione natomiast wstrzymałem się z zakupem Wavecor-ów ponieważ chcę spróbować zastąpić je ceramicznymi STX-ami. Nie są one na forum zbyt popularne ale osobiście bardzo spodobały mi się na przestrzeni ostatnich 2 tygodni od kiedy ich słucham. Kilku z Was miało je i słuchało. Nie sądzę aby ktokolwiek popełnił połączenie ich z FW146, ale może jest tu jakaś osoba, która słuchała obu tych przetworników z różnych zestawieniach. Dlatego zwracam się z prośbą i zapytaniem o to jak byście widzieli podział ról miedzy nimi? Który będzie lepszy jako głośnik odpowiedzialny za środek pasma, wokale itp. bo na tym mi chyba zależy najbardziej. Na razie jest za wcześnie aby cokolwiek pomierzyć, bo w moim tempie przygotowanie skrzynek zajmie jeszcze z tydzień. Na razie to tylko rozważania czysto teoretyczne.
    Jeśli mój plan poniesie porażkę i wybijecie mi taki pomysł z głowy już na wstępie, to po prostu dokupię TW bo będzie pasował pod względem gabarytów.
    Proszę o pomoc i sugestie.

Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński

Skomentuj

Juz zaczyna to jakos wyglądać ale górka na 6-10kilo zabije ci wszystko co bedziesz slyszal
      Bedzie brakowało góry i niskich Tonow
      Trzeba tym sie zając koniecznie
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jacek
        A moze przetestujesz jedna z vif z serii NE, jest ich sporo cos mozna wybrac (te mniejsze pewnie beda mialy lepsza kierunkowosc)

http://audiotransducers.com/en/103-vifa-ne25vtc-04.html

Tego to wcale na forum nie ma.

Sa 19 i 25, do wyboru: szmata, tytan, alu.

Pozdr
        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Fajna, tylko ten front. Z drugiej strony można by takiego malucha lepiej ułożyć na przedniej ściance. No nic pomyślę. Dzięki za sugestię.

Pozdrawiam,

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
            A ja myślałem, że to ten sam fornir na obu zdjęciach tylko inna bejca użyta :)
            Bejca powoduje negatyw słoi, czego tu na fotach nie ma

Poza tym do forniru nie bardzo się nadaje, mocniej wsiąka na krawędziach przez co jest ciemniejsza i widać łączenia. Trzeba przeszlifowywać jakąś włókniną same krawędzie by wyrównać kolor co i tak nie zawsze daje dobre rezultaty ;-)

Skomentuj

Jak to nie ma
              Ja juz przerabialem
              SS to to nie jest ale naprawdę warto sie nimi zainteresować
              Robiłem wersje ze szmaty i byłem zaskoczony jak gra glosnik za 150zl
              Polem wszystkim ta serie, którzy chce fajnej i niedrogiej wysokotonowki
              Ma tez duży plus... mały front
              Mozna maksymalnie zbliżyć centra akustyczne
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                Robiłem wersje ze szmaty i byłem zaskoczony jak gra glosnik za 150zl
                Polem wszystkim ta serie, którzy chce fajnej i niedrogiej wysokotonowki
                Kiedyś jak się pytałem o serie tweeterów NE to powiedziałeś, że z podziałem sie daleko nie zejdzie, poniżej 3k trzeba zapomnieć. Poleciłeś Wavecory, dalej tak uważasz ?

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                  Jacek
                  A moze przetestujesz jedna z vif z serii NE, jest ich sporo cos mozna wybrac (te mniejsze pewnie beda mialy lepsza kierunkowosc)

http://audiotransducers.com/en/103-vifa-ne25vtc-04.html

Tego to wcale na forum nie ma.

Sa 19 i 25, do wyboru: szmata, tytan, alu.

Pozdr
                  Jak to nie ma? Ja mam Vifka NE25-VTT czyli tytanowa wersja. Mam te Vify połączone z Peerlesem HDS 164. Sam projekt moich frontów jest na tej stronie: http://www.lonesaguaro.com/speakers/VP/Veeper.html

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                    Kiedyś jak się pytałem o serie tweeterów NE to powiedziałeś, że z podziałem sie daleko nie zejdzie, poniżej 3k trzeba zapomnieć. Poleciłeś Wavecory, dalej tak uważasz ?
                    Wavecory polecam nadal
                    Vify tez bardzo ciekawie grały
                    Ale obie te firmy to inny charakter grania
                    Niech jazdy wybierze z którym mu po drodze

I nadal uważam, ze podział 2,5-3kHz i niżej sie nie da

---------- Post dodany o 07:47 ---------- Poprzedni post o 07:26 ----------

A ta zwrotka z linka dziwnie wyglada
                    Ktos cos łatał na charakterystyce
                    Widać to nawet po impedancji
                    Pewnie umiejscowienie wysokotonowki
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie koniecznie, Vifka jest 4R, więc ten spadek na 3kHz to nie przypadek. Zwrotka wygląda całkiem normalnie i klasycznie, wartości jak na impedancję głośników też wyglądają OK :)
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zwróciłem uwagę na nie klasyczny układ kondensatorow na hpf
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                          Jak to nie ma? Ja mam Vifka NE25-VTT czyli tytanowa wersja. Mam te Vify połączone z Peerlesem HDS 164. Sam projekt moich frontów jest na tej stronie: http://www.lonesaguaro.com/speakers/VP/Veeper.html
                          No i jak ci sie podoba ta vifka ? Masz moze jakies porownanie do innego wysokotonowca ?
                          Najwyzsza oktawa jest lagodna czy raczej ostrawa ?

THX
                          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            Juz zaczyna to jakos wyglądać ale górka na 6-10kilo zabije ci wszystko co bedziesz slyszal
                            Bedzie brakowało góry i niskich Tonow
                            Trzeba tym sie zając koniecznie
                            Zestawiłem wykres bez korekcji z zrysowaną cha-ką kapsułki, plik kalibracyjny w SW jest, ale to tania wkładka, więc może też mieć jakiś wpływ na to co wygląda jak podbicie, ewentualnie to sprawa tweetera, bo woofer już dość mocno cięty.

---------- Post dodany o 16:35 ---------- Poprzedni post o 14:06 ----------

Bawił się ktoś w eksportowanie i łączenie wykresów?

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                              No i jak ci sie podoba ta vifka ? Masz moze jakies porownanie do innego wysokotonowca ?
                              Najwyzsza oktawa jest lagodna czy raczej ostrawa ?

THX
                              Tytanowa NE25 to zupełnie inne brzmienie od szmaty (Słuchałem Vify DX25, XT19 czy tweeter AWX chociażby). Pierwsze kilka tygodni słuchania to szorstki, niewybaczający złym nagraniom dzwię, który mnie drażnił. Ale po wygrzaniu barwa dzwięku się zmieniła na lepsze. W porównaniu do szmat jest więcej szczegółów, Vifa NE ma bardziej ostre brzmienie. Steve Reich, na przykład, na VTT ma więcej życia, smaczków niż na szmatach. Słuchałem też ceramika z wysokiej półki tj. Visatona KE25 ale niestety nie miałem możliwości posłuchać u siebie na swoim sprzęcie tylko u znajomka, więc ciężko mi jest je porównać. Kumpel swoje znane płyty przyniósł do mnie, wysłuchał je na Veepersach i stwierdził, że grają całkiem przyzwoicie w porównaniu do Bijou 170. Szkoda tylko, że nikt nie łączy Vify NE. Na żadnym forum nie mogę znaleźć projektów na tychże małych Vifkach. Do budżetowych zestawów z wooferem za 200-250zł są idealne.

Skomentuj

Nowa zabawka :)

http://audiotransducers.com/en/100mm...-tw025a28.html
                                http://www.audiogurman.com/1.htm#tw025a28

Już gra :)

Skomentuj

raven i jak gra złoto :biggrin:

Skomentuj

Zamieszczone przez Kuman Zobacz posta
                                    raven i jak gra złoto
                                    jak beryl

Skomentuj

Haaa więc dobrze myślałem, że będzie to nowość z AT :)

Co jak co, ale te złote śrubki wyglądają troszkę kiczowato, osobiście chyba bym je zamalował.

Skomentuj

No trafiłeś
                                        Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                                        Co jak co, ale te złote śrubki wyglądają troszkę kiczowato, osobiście chyba bym je zamalował.
                                        Jak bym sobie powiesił ten głośnik na jakimś łańcuszku gustownym i przerzucił przez głowę -
                                        plus 10 do respekt na dzielnicy

Też się obawiałem że będzie kiszka .
                                        Na żywo ten żabojadów dizajn wygląda fajnie i nie kłuje w oczy.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                          Jak bym sobie powiesił ten głośnik na jakimś łańcuszku gustownym i przerzucił przez głowę -
                                          plus 10 do respekt na dzielnicy
                                          Buahah
                                          Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                          nie kłuje w oczy.
                                          a w uszy kłuje ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X