Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ciecie pomiedzy woferem bylo kolo 200Hz (nie pamietam dokladnie), pamietam ze w malej komorze dla tonsilowsiekj 16, do filtru elektrycznego ladnie ''dodawala sie'' opadajaca charakterystyka wofera --> czyli akustycznie filtracja byla dosc mocna.

Faktycznie to byl 16/50/6, na sredniaka moim zdaniem nadaje sie bardzo fajnie, pomiarow juz nie pamietam ale mial bardzo przyjemny dla ucha charakterek.
    Mialem kilka gdwk110 i kazdy byl inny niestety - lipa.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
      Mialem kiedys na ''srodku'' 16cm Tonsila z czarna polipropylenowa membrana i nie bylo tak zle, troche podkolorowany ale przyjemny dzwiek.

Pawel S

Robilem kiedys kolumny z duzym woferem z boku (stx gdn 27-cos tam, z zolta membrana) i nie bylo tak zle, uwazam ze jest to calkiem dobre rozwiazanie. Kolumna robi sie wizualnie znacznie mniejsza, moim zdaniem ladniej to wyglada (szczegolnie gdy mamy wofer wiekszy niz 8 cali).

Z głośnikami ze zdjęcia Pawła.S to nie wyjdzie. Obudowa wielkości małej szafy. Najwyżej będzie wyglądała jak szafa - tylko bokiem.

---------- Post dodany o 19:50 ---------- Poprzedni post o 19:47 ----------

to byl 16/50/6, na sredniaka moim zdaniem nadaje sie bardzo fajnie
      Pewnie dlatego ze to był głośnik średnio tonowy z TLC Classik 1. Ale z inną kopułka przeciwpyłową - taka półkulistą.

Skomentuj

Postępy przy accu 7100

Skomentuj

Hmmm. 50Hz na wejście, elektroda 1mm i pewnie by tym cienką blachę pospawał A tak na poważnie to mocna rzecz.

Pozdrawiam,
          Jacek Zieliński

Skomentuj

Mnie by już w połowie drogi krepowania i lutowania tych tranzystorów, szlag jasny trafił

Skomentuj

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
              Postępy przy accu 7100
              A co obok leży polutowane?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                A co obok leży polutowane?
                Płyta główna z kompa :-)

---------- Post dodany o 22:30 ---------- Poprzedni post o 22:29 ----------

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
                Postępy przy accu 7100
                Eeee to coś w miejscu stoisz:-)

Skomentuj

I coś mało kolorowo :) na tych płyteczkach...

U mnie postępy w e450- właściwie jutro mógłbym już odpalić...

Skomentuj

oj nie latwo idzie z tymi zwrotnicami :/

Skomentuj

Bardzo fajnie wygladaja te accu!!
                      Zastanawia mnie jednak jedna rzecz, po co komu tak potezny wzmacniacz w domu/mieszkaniu. Jezeli to ma napedzac jakies kolumny (nawet malo efektywne) to w zupelnosci wystarcza dobre 20-50W. No niech to bedzie nawet 2x100W, w zupelnosci wystarczy. Przeciez 100W a 200W to tylko 3dB w gore. Kwestje brzmieniowe - przeciez nie wynikaja one z wlasciwosci ilosciowych tylko jakosciowych (projekt, plytka, elementy pasywne i bierne, rozne polaczenia i tym podobne historie).
                      Ja bym chyba nadwyzke ''siana'' wpakowal w kolumny.
                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Ja bym chyba nadwyzke ''siana'' wpakowal w kolumny.
                        No to na pewno, jak nie masz pieniędzy to nie bierzesz się za taki wzmacniacz - lepiej wydać na lepsze głośniki :)

przeciez nie wynikaja one z wlasciwosci ilosciowych tylko jakosciowych
                        Jak posłuchasz to zrozumiesz :P Żaden zestaw nie ograniczy tego wzmacniacza, potęga basu i piekielnej dokładności dźwięku po prostu powala.

Skomentuj

A ile taki accu kosztuje jak sie samemu robi ?

Skomentuj

Ponad 4 tysiące to powiedziałbym minimum za P-7100 i to już ściśle zależy od użytych "lepszych" elementów. Kolega freedi zapewne wydał około 6 tysięcy, ja pewnie około 5.
                            Last edited by .3lite; 27.01.2014, 04:20.

Skomentuj

Hmm no to tanio nie jest na ebayu widzialem to tak od 1000 euro w gore leci na licytacji byl zestaw 3 segmentow i suma stala cos 6300 euro a 3 dni chyba do konca :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                                Eeee to coś w miejscu stoisz:-)
                                Zamieszczone przez freedi Zobacz posta
                                I coś mało kolorowo :) na tych płyteczkach...
                                Powoli wszystkie wolne miejsca na pcb się zapełniają, w tygodniu poprzychodzi reszta części więc całość będzie kolorowa

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                Jak posłuchasz to zrozumiesz :P Żaden zestaw nie ograniczy tego wzmacniacza, potęga basu i piekielnej dokładności dźwięku po prostu powala.
                                Dokładnie, u mnie duża była poprawa jak kolega przyszedł ze swoim 7100 klonem. Mimo, że mój Marantz nie jest taki najgorszy to i tak zostaje w tyle w kwestii dynamiki.

Skomentuj

Ja myślę podobnie jak borys i dlatego poskładałem p-4100, połowę taniej, topologia i brzmienie to samo a radzi sobie doskonale i z cichymi 3way

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                                    Ja myślę podobnie jak borys i dlatego poskładałem p-4100, połowę taniej, topologia i brzmienie to samo a radzi sobie doskonale i z cichymi 3way
                                    Dokładnie, mam wrażenie ze największe ACU to trochę przerost formy nad treścią ale moge sie mylić. Mnie Aleph 5 ze swoimi 60W spokojnie wystarcza a podobno na AS twierdzą ze gra lepiej niz Acu:)

Skomentuj

A jak się ma forumowe E-450 do tych P-4100/P-7100 ?

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                        Dokładnie, mam wrażenie ze największe ACU to trochę przerost formy nad treścią ale moge sie mylić. Mnie Aleph 5 ze swoimi 60W spokojnie wystarcza a podobno na AS twierdzą ze gra lepiej niz Acu:)
                                        Tylko co tu jest tym"przerostem formy nad treścią" ?
                                        Nie rozumiem waszego sarkazmu i chyba większość z tych ,którzy to piszą nie słyszała żadnego klona Accu a tym bardziej P7100.
                                        Dla mnie takim przerostem są akurat wzmaki Passa ale nie będziemy dyskutować o wyższości jednych nad drugimi a tym bardziej subiektywnych odczuciach.
                                        A tej mitologicznej mocy Accuphase w zwykłym trybie ma niewiele więcej od UniAmpa:)

Specyfikacja z serwisówki:

Last edited by freedi; 27.01.2014, 11:49.

Skomentuj

Freedi dla mnie jest i to moja subiektywna ocena i nie zamierzam jej tłumaczyć i tyle, mimo to zachęcam by ludzie budowali sami wzmacniacze zarówno na TDA jak i wielkie Klony Accu:) Sam zbuduje E-450 i porównam do A5.
                                          EOT z mojej strony bo zorbi się walka jak na AS:)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X