Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak jest dobrze przykleone to nie powinno nic odpadac, chyba ze to klej kontaktowy, to nie bedzie tak mocnych krawedzi jak na wikolu i sciskach/prasie.

Skomentuj

kontaktowka tak szybciej :P 3-4 h i oklejone 2kolumny zawsze :) najgorszy jest dab bo kruszy sie niemilosiernie ale juz ostatnie 8 lisci idealnie na suba i koniec z nim :P

Skomentuj

Ja wam chyba musze nagrać filmik/tylko że jeszcze aparatu głupka nie kupiłem/ jak sie okleja na kontaktowym czy jak sie obcina fornir.
        Tylko jak będe miał kiedyś czas pomiędzy jednym a drugim meblem:) wałek???? piłka nożyk do forniru???

Skomentuj

Straszysz tylko... i tak nic nie nagrasz
          Last edited by lklukasz; 16.04.2014, 09:35.
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A czy kiedyś straszyłem?? Jak bede coś oklejał na kontaktowym to nagram bo nie ukrywam że zdarza sie czasami że w ten sposób oklejam choć to nie po stolarsku tak naprawdę.

Skomentuj

Witam

Zostanie mi prototyp skrzynek ala Sonus Faber bez obłości.

Wszystko cięte na CNC z MDF 22mm, Całość sklejona bedzie na lamelki z odkręcanym jednym bokiem w celu dostania się do środka i komory średniotonowca (w celach eksperymentalnych :))
              Wygłuszona filem 10-12mm. Dużo wzmocnień, wręg w środku co jakieś 10 -12 cm.
              Byłby ktoś zainteresowany skrzynką 110/24/45 cm plus front z CNC chyba 108/22 cm?
              Może komuś się przyda na gotowe skrzynki lub ewentualnie jako produkt do kopiowania, szczególnie frontu?

Pewnie dobry rzemieślnik zrobi z tego jeszcze niezłe skrzynki.

Jak coś to zainteresowanym mogę wysłać fotkę.

Last edited by wieniu26; 16.04.2014, 11:19.

Skomentuj

Proszę fotki, cenę na PW i ile to ma objętości na bas po odjęciu wzmocnień?

Skomentuj

Po wyschnięciu i pomalowaniu boków płytek na czarno:

Skomentuj

wszystko fajnie ale nie mogles zamaskowac tej krzywo pocietej gabki?

Skomentuj

Skoro ma wisieć na suficie to i tak jej nie zobaczy. Z resztą to chyba na razie eksperyment a nie docelowa konstrukcja więc nie ma co się spinać.
                      Last edited by dragon; 16.04.2014, 17:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                        to chyba na razie eksperyment a nie docelowa konstrukcja
                        O, dragon doczytał dobrze... dlaczego inni nie mogą? :)

Tak, to nie jest docelowa konstrukcja a tylko poglądowa, chciałem zobaczyć jak to w realu będzie wyglądać i czy mi się podoba.
                        Ja mam w głowie docelowy wygląd tych paneli, nie muszę od razu się spinać i robić nie wiadomo jak super, bo nie muszę... nic nie muszę, nawet tego pokazywać na forum :)

Zresztą co ja tam wiem, te panele to:

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                        marketingowy bełkot
                        ...i one w ogóle nie działają.
                        Last edited by marian; 16.04.2014, 17:46.

Skomentuj

Niech Ci działają marian, niech służą... Najważniejsze abyś Ty był zadowolony :)
                          A jak już cytujesz coś i komentujesz to w całości.

Skomentuj

A jak już cytujesz coś i komentujesz to w całości.
                            Jakich słów Tobie brakuje? :)

Zacytowałem tekst producenta:

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                            "Flexi Wood - to panele dedykowane do kontroli średnich oraz niższych średnich częstotliwości poprzez jednoczesne pochłanianie i odbijanie fal dźwiękowych. Ten system działania pozwala kontrolować nadmierną ilość energii akustycznej w pomieszczeniu, nie powodując przy tym efektu przegłuszenia. Brzmienie pomieszczenia pozostaje jasne."
                            Ty odpisałeś:

Kto jak kto, ale Ty wierzysz w ten marketingowy bełkot?
                            Jakich słów brakuje w moim poprzednim poście, aby mieć do niego jakieś zastrzeżenia?
                            Pytałem, w którym miejscu tego opisu jest marketingowy bełkot, Ty nic nie odpisałeś.

Rozumiem że wykres to też jest marketingowy bełkot?
                            http://www.acousticity.pl/images/sto...nepesufumu.PDF

Nie rozumiem dlaczego krytykujesz...

Skomentuj

Skrytykowałem marketingowy bełkot czy Twoją konstrukcję? Bo piszę o jednym a Ty wysuwasz drugie. Na tym kończę dyskusję z Tobą.

Skomentuj

Skrytykowałeś opis, który to nie jest marketingowym bełkotem a opisem produktu potwierdzonym pomiarami.
                                Skoro krytykujesz coś co jest potwierdzone pomiarami to krytykujesz cały produkt.

Moją konstrukcję możesz krytykować, bo to niechlujnie wykonana podróbka... ale dlaczego krytykujesz oryginalne panele i uważasz że opis (który to jest prawdą) jest tylko marketingowym bełkotem?

Skomentuj

...uważasz że opis (który to jest prawdą) jest tylko marketingowym bełkotem
                                  A może inaczej, dlaczego Marian uważasz, że ten opis to oświecona prawda? Ponieważ producent tak napisał i narysował sobie jakieś wykresy, które każdy może narysować?

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                    A może inaczej, dlaczego Marian uważasz, że ten opis to oświecona prawda? Ponieważ producent tak napisał i narysował sobie jakieś wykresy, które każdy może narysować?
                                    Oczywiście, nie można ufać wszystkiemu.
                                    Ale idąc tym tokiem myślenia, równie dobrze mogę nie wierzyć w wykresy przedstawione w dziale "projekty"... bo niby dlaczego miał bym wierzyć? bo zostały zrobione przez DIY-owca, i tylko On przedstawia prawdę a wszystkie firmy kłamią?

To może ja zacytuję post który nie dawno został napisany:

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                    ...nie zawsze jest sens ścierać sie z pomiarami TS. Ja juz tego od lat nie robię i bazuję na tym co podaje producent. Może dlatego, ze nie bawię się już głośnikami firmy krzak a czymś markowym.
                                    Yoshi, parametry i wykresy tych markowych głośników to marketingowy bełkot, nie ufaj im :)

Skomentuj

Witam,

z tego co znalazłem w szufladzie zmajstrowałem w pająku sterownik do wiertarki:

Niesamowicie fajna rzecz. Polecam wszystkim "dłubaczom" płytek drukowanych. A tak to działa w praktyce:

http://youtu.be/IMym4qcoIro

Polecam.

Skomentuj

Ale idąc tym tokiem myślenia, równie dobrze mogę nie wierzyć w wykresy przedstawione w dziale "projekty"... bo niby dlaczego miał bym wierzyć? bo zostały zrobione przez DIY-owca, i tylko On przedstawia prawdę a wszystkie firmy kłamią?
                                        Osoba, która robi projekt dla forum i udostępnia go za darmo, nie ma nic do zyskania poprzez fałszowanie wykresów. Tak samo jest z producentami głośników, wszystko jest od razu weryfikowane przez kupującego. Przykładowo taki Seas, gdyby zaczął fałszować pomiary, szybko straciłby więcej pieniędzy niż mógłby zyskać. Parametry TS każdy może w domu zmierzyć, nie jest to żadna filozofia i Seas dobrze o tym wie.

Fałszuje się zazwyczaj wyniki czegoś, co trudno jest zmierzyć zwykłego kupującemu - chociażby te panele. Po prostu tak bardzo chcesz wierzyć w ich działanie, że masz problem z przyjęciem do wiadomości iż może to być tylko pic na wodę. Próbujesz teoretycznie nam udowodnić, że producent nie fałszowałby wyników i wszyscy muszą je wziąć za oświeconą prawdę. I oby tak było, obyś się nie przejechał na tym - to są moje szczerze życzenia.

To wszystko to podstawy logiki.
                                        Last edited by .3lite; 16.04.2014, 19:19.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                          Fałszuje się zazwyczaj wyniki czegoś, co trudno jest zmierzyć zwykłego kupującemu - chociażby te panele.
                                          Więc niech dolphin udowodni że to nie prawda i temat zakończony :)
                                          Fakt jest taki, że jeśli nie kupi paneli i ich nie pomierzy (a podejrzewam że tego nie robił) to nie udowodni swojej teorii.
                                          Ja mając w ręku panel który zrobiłem już jestem w stanie powiedzieć że działa, absorbuje część pasma (jaką tego nie jestem w stanie powiedzieć bez pomiarów).

Powiedz mi, komu teraz bardziej wierzysz, mnie czy dolphinowi?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X