Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów.
Ponieważ potrzebuję wąskich kolumn, postanowilem zrobić coś na bazie tego projektu: http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi
Czy jeśli wymienię wysokotonowy na aluminiowego seasa to czy będę mógł zachować zwrotnice na niskotonowy a tylko dorobić na górę.
Kupiłem mikrofon i jiga więc może po próbuje pomiarów? !
Skomentuj
-
Można tak zrobić ale nie zawsze się to udaje dopasować filtr innego wysokiego tak aby pasował do istniejącego filtru niskiego. Jeżeli nie masz tej konstrukcji a zamierzasz tylko na niej bazować to możesz wykorzystać tamten fitlr jako punkt wyjścia ale w miarę potrzeby go modyfikować tak aby pasował do nowej kopułki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaCo to będzie? Jakieś puzzle?
"prototyp" w sensie czy to będzie wyglądać, bo czy działać to to jest za małe aby sprawdzić.
Teraz jest HDF, dywanik, kostki gąbki o grubości 3cm.
Wyjściowo ma to inaczej być zrobione: HDF lub cienka sklejka, na to gąbka grubości 1cm, kostki z gąbki o grubości min. 3cm.
Muszę tylko znaleźć tanią szarą gąbkę, lub sprawdzić czy się da pofarbować tą tapicerską.
No i wszystko ma być ładnie docięte, bo teraz to fuszerka :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaPrototyp gotowy :)
"prototyp" w sensie czy to będzie wyglądać, bo czy działać to to jest za małe aby sprawdzić.
Teraz jest HDF, dywanik, kostki gąbki o grubości 3cm.
Wyjściowo ma to inaczej być zrobione: HDF lub cienka sklejka, na to gąbka grubości 1cm, kostki z gąbki o grubości min. 3cm.
Muszę tylko znaleźć tanią szarą gąbkę, lub sprawdzić czy się da pofarbować tą tapicerską.
No i wszystko ma być ładnie docięte, bo teraz to fuszerka :)Może być fajny efekt na scianie :flapper:
DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaMożna tak zrobić ale nie zawsze się to udaje dopasować filtr innego wysokiego tak aby pasował do istniejącego filtru niskiego. Jeżeli nie masz tej konstrukcji a zamierzasz tylko na niej bazować to możesz wykorzystać tamten fitlr jako punkt wyjścia ale w miarę potrzeby go modyfikować tak aby pasował do nowej kopułki.
A jesli tego nie ogarnę to zostawię jak w orginale.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz postaMoże być fajny efekt na scianie
Ale na początku myślałem o suficie.
Jeśli te pójdą na sufit, to 2D dam na ścianę... ale to dopiero po nowym remoncie.Last edited by marian; 15.04.2014, 12:51.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz postaznam osobe która ma ten sam projekt i morel nie podszedl... pewnie to jest kwestia projektu zwrotki. wiem ze autor dał możliwość dłumienia morela różnymi wartościami..
Nie mogę stwierdzić, że to zły głośnik bo go nigdzie indziej nie słyszałem, po prostu w tej aplikacji nie przypadł mi do gustu.
Skomentuj
-
Ja nie mam złych odczuć związanych z tym przetwornikiem, w stosunku do wavecor nie sieje bardziej a przekazuje więcej detali. Nie wiem jakie wysokotonowki są w DALI ZENSOR7 ale jak do tej pory to była naj ostrzejsza wysokotonówka jaką słyszałem.
Poza tym Morel uchodzi raczej za delikatnie grającą.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaTo i tak nie będzie działać.
Taki mały panel (20x20cm) a już słyszę że "działa", wystarczy mówić w jego stronę i podczas odwracania raz tył a raz przód, słychać że pochłania.
Jaką częstotliwość tego nie wiem, i tu bym się bardziej przyczepił niż pisać że "nie będzie działać" :)
Po za tym, wzorowałem się na panelach które już są do kupienia:
Skoro one działają to moje również muszą :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dragon Zobacz postaDziałać będzie ale mam wrażenie że od ciężaru wszystko odpadnie
Ten panel próbny jest taki lekki że w domu nie mam wagi aby to zważyć, może ma max 200gr, a co dopiero pojedyncza gąbka z kawałkiem HDF-u.
Przy użyciu kleju poliuretanowego nie ma prawa nic się odkleić, a ze względu na wagę pojedynczego elementu gąbka rozwarstwić.
Zamieszczone przez dragon Zobacz postaNa zdjęciu gotowca masz inaczej bo ciężar rozkłada się na większej powierzchni.
I zapewne te płytki też są przyklejone na klej do gąbki, więc o co chodzi?
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez dragon Zobacz postaNie wiem co do za gąbka ale nawet ta co mam na ścianie opada i robią się szczeliny a jest to zwykła płaska grubości 2cm.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaNo to czas szerzej pozwrotkowac.. :)marcinsywala.pl
Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Skomentuj
Skomentuj