Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
    Dokładnie, mam wrażenie ze największe ACU to trochę przerost formy nad treścią ale moge sie mylić. Mnie Aleph 5 ze swoimi 60W spokojnie wystarcza a podobno na AS twierdzą ze gra lepiej niz Acu:)
    Cieszę się że przekonujesz się Aleph. Co najmniej 200h grania i można coś powiedzieć o dźwięku.

Ja też nie uważam, że to przerost formy nad treścią. Ja preferuje wzmaki typu Aleph 5 czy P-7100. Tak naprawdę jak przerobiłem kilka DIY zabawek, to tylko takie potworki. Nie ma znaczenia czy mamy 2 czy 3 drożne podłogówki. Po prostu takie końcówki z zapasem prądu wydobywają prawidłowe nutki.

Jeszcze jedna uwaga do dj_zibi. Na AS jeszcze nikt nie napisał że A5 jest lepszy, tylko ma inna manierę grania. Accu ponoć gra potężniej, a A5 cieplej, zresztą jak każdy Pass.

Zostało mi kilka połączeń i mój P7100 będzie wygrzewany. A potem bezpośrednie porównanie z A5.

Skomentuj

Nie na temat...
      Jak się miał by taki transformator do powszechnego toroida w kontekscie TDA1554Q ??

Lepszy bądź gorszy; krótko mówiąc w czym ?
      Podłączyłem go do sieci ale na sec. pokazuje zerowe napięcie; czy to dlatego że załącza się dopiero pod obciążeniem ??

Skomentuj

Pomierz go ustawiając miernik na napięcie zmienne :)
        To jest zasilacz impulsowy.

Skomentuj

To nie jest zasilacz impulsowy tylko transformator elektroniczny, na wyjściu rzeczywiście jest przemienne.
          Last edited by LuSzTi; 27.01.2014, 20:51.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No na zmiennym, też nic, dopiero jak obciążyłem żarówką 12V/50W to pokazuje 7.8V
            To ze wyprostować to wiem..., ale pytanie jak się ma taki w świecie audio czy warto go użyć do TDA1554q czy raczej będzie "śmiecił" i lepiej użyć toroida 60VA. Pytam bo zwłaszcza ze względu na wymiary pasował by mi ten elektroniczny, ale...

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
              No na zmiennym, też nic, dopiero jak obciążyłem żarówką 12V/50W to pokazuje 7.8V
              To ze wyprostować to wiem..., ale pytanie jak się ma taki w świecie audio czy warto go użyć do TDA1554q czy raczej będzie "śmiecił" i lepiej użyć toroida 60VA. Pytam bo zwłaszcza ze względu na wymiary pasował by mi ten elektroniczny, ale...
              Do mojego 1554q uzywam zwyklego trafa od oswietlenia halogenow o mocy 60w. Wszystko dziala git i duze napiecie po wyprostowaniu wyciska z kostki maksymalna moc.

Skomentuj

Zamieszczone przez hi_aro Zobacz posta
                Cieszę się że przekonujesz się Aleph. Co najmniej 200h grania i można coś powiedzieć o dźwięku.

Ja też nie uważam, że to przerost formy nad treścią. Ja preferuje wzmaki typu Aleph 5 czy P-7100. Tak naprawdę jak przerobiłem kilka DIY zabawek, to tylko takie potworki. Nie ma znaczenia czy mamy 2 czy 3 drożne podłogówki. Po prostu takie końcówki z zapasem prądu wydobywają prawidłowe nutki.

Jeszcze jedna uwaga do dj_zibi. Na AS jeszcze nikt nie napisał że A5 jest lepszy, tylko ma inna manierę grania. Accu ponoć gra potężniej, a A5 cieplej, zresztą jak każdy Pass.

Zostało mi kilka połączeń i mój P7100 będzie wygrzewany. A potem bezpośrednie porównanie z A5.
                Basu nie przybyło ale ja mam do tego swoją teorię, mimo wszystko wzmacniacz gra bajecznie i cholernie szybko.

Skomentuj

O rzeczywiście :) się dobrze nie przyjrzałem. Do zasilacza impulsowego jak się podłączy multimetr by mierzył DC to też potrafi 0 pokazać, stąd moje brednie które wyżej napisałem.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                    i cholernie szybko.
                    A głośniki nadarzają?
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

PCB rano przyszła. Między zespolonymi, całkami, a teorią obwodów chwila przerwy na lutowanie . Brakuje jednego tranzystora, jednego kondensatora i 3 rezystorów

http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Idzie do przodu Brakuje trafa i kilku kondensatorów. Ciekawe, co z tego wyjdzie...

Skomentuj

Brakujący kond (puste miejsce na środku) już jedzie z Polinka.

Skomentuj

te dechy to spod obudowy?

Skomentuj

Nie na temat...
                              gavron04 masz brudny obiektyw czy matrycę? Pierwsze zdjęcie od lewej nad kondem po prawej stronie widać plamkę, na drugim i trzecim zdjęciu widać to samo.
                              Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                              Grado SR125i

Skomentuj

Nie na temat...
                                Minimalnie, ale to naprawdę minimalnie obiektyw. A to co widać to 'czysty' parapet . Matryca czyści się przy każdym wyłączeniu aparatu
                                http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  te dechy to spod obudowy?
                                  Sklejka 18mm :)

Nie chciało mi się jechać do Casto po cieńsze, więc zastosowałem takie jakie miałem na stanie.
                                  12-stka była by idealna, ale patrząc na rozmiary całej zwrotnicy to w sumie z tą 18-stką nie jest tak źle.

Skomentuj

Sklejka super material.
                                    Po tej grubosci sadzilem, ze to spod jakiejs obudowy, ktory pozniej przykrecisz do reszty :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                      Brakujący kond (puste miejsce na środku) już jedzie z Polinka.
                                      Skądś znam tę zwrotkę :)
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                        Skądś znam tę zwrotkę

Zaraz zabieram się za lutowanie tego wszystkiego do kupy... tylko kawę dopiję :flapper:

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Zaraz zabieram się za lutowanie tego wszystkiego do kupy... tylko kawę dopiję :flapper:
                                          Do czego taka zwrota?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X