Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...9cd4df51f.html

To moja konstrukcja. Ale nie wstawiałem jej do działu konstrukcji bo paczki są mocno odgrzewane z mojej poprzedniej konstrukcji i wykonczenie nie jest chyba tego warte... Ale może sie zbiore w koncu i przedstawie. Może pójdzie komuś za inspiracje.

Aaaaa.... Objętość w jakiej pracują dwa kepy to 32l. Strojone na 45hz. Rura 73mm bo przy 60 świstały jak cholera

Skomentuj

MormoN, wal z tym do działu konstrukcji INO JUŻ!

Skomentuj

Spoko jutro wieczorkiem jakiś opisik postaram sie sklecić....

Skomentuj

Od wczoraj sobie dłubie, takie tego efekty:

I dalej...

Wymiary zewnętrzne to Wysokość-55 szerokość- 40 głębokość-37,2 (35+grubość płyty).
          Bude buduję dla sls10, w obecnym kształcie objętość wyszła mi 53,99 L, głośnik zabierze jeszcze z litr, trochę wytłumienie. Powinno wyjść jakoś <52L.

Dechy zamówione w stolarni, z docięciem 62 pln (nie żałuję, bo spasowane idealnie, za cholerę bez piły stołowej nie idzie tak wyciąć) - płyta wiór 22mm.
          Otwory we wzmocnieniu wycinałem część nasadką na wiertarke, a jak już się rozwaliła (twarda ta płyta) to wierciłem otwory dookoła odrysu i klasycznie młoteczkeim wybijałem dziure, po czym pilnikiem do oczekiwanej średnicy. Duże otwory mają 63 mm, dwa mniejsze 52, jeden 45.
          Całość nawiercana, frezowania pod wkręty (55mm gips/karton) i klejone (hojnie) klejem polimerowym - z niego te zacieki na zewnątrz - trzyma mocno + ma konsystencje silikonu i doskonale włazi w krawędź płyty wiórowej. W chwili obecnej siedzi w tym 44 wkręty.
          Na koniec przewiert do wnęki wzmacniacza, przeciągnięcie kabla (acoustic atmosphair 0,25), i zaklejenie wszystkiego silikonem szklarskim.

Jutro zabawa z przednią płytą i jakimś wytłumieniem.
          Planuje filc na ściany i całą dolną wnękę zapchać watą. Mam jeszcze skrawki "włochatej " wykładziny na grubym filcu(tak 1,5 cm grubości), może użyje. W sumie chcę zbić jak najwięcej objętości.

Skomentuj

Zamieszczone przez Randall
            Bude buduję dla sls10, w obecnym kształcie objętość wyszła mi 53,99 L, głośnik zabierze jeszcze z litr, trochę wytłumienie. Powinno wyjść jakoś <52L.
            wytlumienie ZWIEKSZY litraz!
            Dechy zamówione w stolarni, z docięciem 62 pln
            drogo :| ale i tak warto bo w koncu "czas to pieniadz"

Skomentuj

Oczywiście robie OZ.
              O ile dobrze rozumiem wytłumienie zmniejszy qts głośnika (producent podaje 0,51), a objętość jaką "widzi" głośnik zwiększa. Zatem powinien zagrać niżej i mniej mułowato, chyba.
              Winsd pokazuje dla objętości 50l qtc=0,79, a na stronie akustyka stoi że dla 50l qtc=0,71.
              Jeżeli nawet wezmę moje 53l + 10% na wytłumienie, to winsd pokazuje qtc=0,76.
              Teraz sam nie wiem w którą stronę walczyć. Zdaje się że jedynym wyjściem to zmontować draństwo i dokładać wytłumienia słuchając efektów.

PS. 32 zł za m2 dechy, takie ceny.(+ cięcie).
              Taniej się dało, tyle że wszędzie chcieli sprzedać mi od razu cały arkusz np 2,7x 2,2metra. W jednej stolarni mieli mdf tylko. Arkusik kosztowałby 190pln. Tyle że ja nie chciałem materiału na całą meblościankę :)

Skomentuj

klejone (hojnie) klejem polimerowym
                no ja tego nie rozumiem czemu nie uzyc klasycznego wikolu... moze stad sie bierze ta mania na wkrety potem.. przeciez po sklejeniu wikolem nie ma szans rozerwac klejonego miejsca

Skomentuj

Długi czas wiązania i konieczność doskonałego spasowania powierzchni klejonej. Dodajmy jeszcze zaciski stolarskie i bezpieczne miejsce na ustawienie całości do wyschnięcia. Po prostu względy praktyczne i warunki jakie mam.
                  Wale kleju, skręcam i amen. W dodatku mogę robić dalej.

Skomentuj

Zatem powinien zagrać niżej i mniej mułowato, chyba.
                    to zbyt duze uproszczenie. w skrocie, w wiekszej obudowie masz lepsza kontrole - wiecej detali, ale mniejszego kopa. nie pozostaje ci nic innego jak posluchac i dobrac tak jak ci sie podoba. osobiscie robilbym bassreflex niskostrojony jak poleca akustyk, co by wytrzymalosc mocowa podniesc.

Skomentuj

Zdecydowałem się na OZ ze względu na większa uniwersalność - sub ma być i do kina i do muzyki, w dodatku w niewielkim pomieszczeniu. Wielkimi mocami go katować nie będę.
                      Ostatecznie producent zaleca do tego przetwornika aplikacje 42L OZ.

Może dorobie do niego jeszcze jedną poziomą przegrodę w połowie wysokości górnej wnęki (wyjdzie tak na środku głośnika). Zawsze to urwę z litr i wzmocnie skrzynię. Duży odstęp wypada zachować od końca magnesu do tej dechy?

Skomentuj

Randall, Randall, Randall, jestes troche zagubiony
                        tak od poczatku...
                        wikol schnie duzo szybciej niz poliuretanowy, do tego nadaje sie lepiej niz inne kleje wlasnie do drewna i plyt. - tego nie przeskoczysz - zaden poliuretan nie zapewni takiego polaczenia. do wikolu nie potrzeba scickow, ani skrecania (oczywiscie ze latwiej miec scisk...) mozna tez dac po 2 wkrety - obudowe sklada sie 20minut w ciagu godziny morzesz nia rzucac i skakac po niej - nic nie ma prawa sie ruszyc. (nawet tani wikol jest spoko) no i nie brudzi sie tak ja poliuretan, mokra szmatka i masz czysto... - wiec na domowe warunki same plusy. (ale to malo istotne - wazne zeby bylo ok)

Zamieszczone przez Caleb
                        to zbyt duze uproszczenie. w skrocie, w wiekszej obudowie masz lepsza kontrole - wiecej detali, ale mniejszego kopa
                        tutaj to sie poisales! jest dokladnie odwrotnie, duza obudowa to miejsza kontrola.

Randall, obwaiam sie ze w zamknietej obudowie ten SLS w ogole nie zagra... Szczerze
                        mowie - przemysl sprawe bo nie bedziesz zadowolony

co do przegrody to moze praktycznie dotykac magnesu (o ile cewka nie jest wentylowana)

Skomentuj

A wikol to nie taki biały, lejący się? (może miałem jakiś wadliwy) Nieważne, trzyma i jest dobrze).
                          Najpierw złoże i posłucham, potem bedę oklejał, ostatecznie wywiercić dziurę na bas reflex łatwiej niż zakleić. Nie mówię nie. Mam miejsce swobodnie na 45 cm rury, także można nisko zestroić z dość dużą średnicą.

Boję się trochę rozlanego basu, bo mnie na śmierć może zabuczeć na 12m kw. Pożyjemy zobaczymy, do zamówienia z ac jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie.

PS. @n_omyzs wkrętów użyłem żeby było sztywne i mocne, kleju żeby było szczelne i jeszcze sztywniejsze i mocne. W końcu to tylko wiór 22mm. Po prostu wyszedłem z założenia że lepiej przedobrzyć niż spartolić, nie stać mnie na błędy, a o ile w klejeniu drewna nie mam doświadczenia, to nawiercić i wsadzić wielkiego wkręta to małpa potrafi jak jej śrubokręt dać.

Skomentuj

tutaj to sie poisales! jest dokladnie odwrotnie, duza obudowa to miejsza kontrola.
                            zalecalbym najpierw sluchac, pobawic sie obudowami, a pozniej dopiero wytykac innym "bledy", zamiast powtarzac neiwiadomo gdzie zaslyszane informacje... zreszta praktyka sie potwierdza w teorii - klik:
                            Czym powinniśmy się kierować w doborze dobroci całkowitej (Qtc) ? Oczywiście nie samym kształtem charakterystyki. Różne wartości Qtc determinują różne właściwości impulsowe. Teoretycznie najlepsze charakterystyki impulsowe mają układy o dobroci Qtc = 0,5. Wraz ze wzrostem dobroci charakterystyki impulsowe pogarszają się.
                            To ze w malej pace dostajesz mocnego "kop" to nei znaczy ze to jest dobra kontrola basu, bo zaniedbujesz "barwe" i zroznicowanie... Zreszta nie bez powodu akustyk zaleca stosowac wieksze obudowy celem poprawienia charakterystyk impulsowych.

Skomentuj

Długi czas wiązania i konieczność doskonałego spasowania powierzchni klejonej. Dodajmy jeszcze zaciski stolarskie i bezpieczne miejsce na ustawienie całości do wyschnięcia. Po prostu względy praktyczne i warunki jakie mam.
                              Wale kleju, skręcam i amen. W dodatku mogę robić dalej.
                              moj klej schnie 10 minut.. zwykly wikol owszem troche dluzej ale nie potrzeba zaciskow stolarskich.. jesli juz uzywasz wkretow po to zeby nie czekac az klej zaschnie to po co az tyle ?

Skomentuj

Caleb, z duzej obudowe ( za duzej ) kontrola nad glosnikiem spada i pogarsza sie impuls to chyba jasne - do tego nie dziala efektywnie poduszka powietrzna i glosnik lata jak szmata.
                                Zamieszczone przez Caleb
                                zalecalbym najpierw sluchac, pobawic sie obudowami, a pozniej dopiero wytykac innym "bledy", zamiast powtarzac neiwiadomo gdzie zaslyszane informacje... zreszta praktyka sie potwierdza w teorii - klik:
                                no juz troche mam za soba

poczytaj tez posty ludzi ktorzy miali SLSy - EZO mial chyba 12calowke w ponad 120litrach (o ile dobrze pamietam) i mial... moze przez jeden dzien
                                Randall, kuples juz tego SLSka?

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                  Cytat
                                  Obydwaj macie racje bo z jednej strony mozna slowo kontrola rozumiec jako szybkosc reakcji na impuls itd (lepszy przy duzej pace) a z drugiej strony kontrole mozna rozumiec jako kontrole skrzyni nad glosnikiem (poduszka powietrzna - wieksza hm kontrola przy malej skrzyni co przeklada sie na wytrzymalosc mocowa)

Skomentuj

za duza obudowa pod katem odpowiedzi impulsowej obudowa to taka przy ktorej parametr qtc bedzie ponizej 0.5. jakkolwiek SLS-10 w 60 litrach bedzie mial qtc na poziomie ponad 0.7, wiec ciezko tu mowic o za duzej obudowie i ze sie nam bedzie odpowiedz impulsowa pogarszala... glosnik w wiekszej pace ma mniejsza wytrzymalosc to sprawa mysle, ze dla kazdego jasna - ale tez dlatego radzilem dac bassreflex. ze sie EZOwi nie spodobal sls to inna sprawa - niekazdemu sie wszystko podoba... zreszta sls to poziom low-end to co sie dziwic. tak czy siak te 120 litrow to przesada znowu w druga strone.
                                    btw po co na sile odchudzac glosnik z wypelnienia? pozniej tylko czyta sie narzekania, ze glosniki sa do dupy - ze graja monotonnie, co mnie specjalnie nie dziwi jak sie je aplikuje w "pudelka od zapalek"... EOT z mojej strony

Skomentuj

Nie, póki co jestem wpisany na listę AC.
                                      Ogranicza mnie budżet(~200), moc - wzmak to panel Irka 140w/8ohm i wielkość obudowy: to co zrobiłem to maks co mogę zmieścić. Przednia ściana dziury nie ma jeszcze, zmieści się tam 10' głośnik i taki chcę wsadzić.

Jest faktem iż pełno jest głosów za i przeciw na każdym forum, pan A powie że x to najlepszy głośnik, pan B powie że w życiu itd. Co ciekawe jeden mówi - że do bani bo wolny, drugi że dobry bo dość szybki jak na takie zejście. Świetny do kina, słaby do muzyki, dobry impuls, muli... I weź tu kombinuj rozróżnij między chwaleniem swojego, marketingiem, subiektywnym odbiorem, oczekiwaniami i gustem, snobizmem w stylu "głośnik poniżej 3k pln to nie gra"...
                                      Na poczatku chciałem kupić budżetowego gotowca w stylu magnat betsub 20. Ten sub w założeniu ma kosztować tyle co taki gotowiec ~600.
                                      Zaczynałem od tonsila gdn 120/30/8 na 100w wzmaku, z wyliczeń wychodziła obudowa jak pralka, sprawdzałem stx i inne budżetowce, samochodówki odpadają bo nie mam czym wysterować ich absurdalnych tysięcy watów. Do malutkich głośników w roli basu nie mam zaufania. Jeżeli ten głośnik zejdzie i zagra jak napisali na akustyku będzie gitara. Niedawno takiego suba zrobił majmaj http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...?temat=44898#k i jest zadowolony. Niemal identyczną aplikację robię.

Skomentuj

[quote="Randall"]Niedawno takiego suba zrobił majmaj http://www.audiostereo.pl...l?temat=44898#k i jest zadowolony. Niemal identyczną aplikację robię.[/quote

To mnie w ogole nie przekonuje. To jego pierwsze DIY, nie ma go z czym porownac i do tego zadaje pytania w stylu "jakie zalecacie odciecie dla tego glosnika?" .. nie kierowalbym sie odczuciami nt aplikacji osoby o tak malej wiedzy o audio.

Skomentuj

Pytanie o odcięcie może nie jest akuratne, ale zadowolenie tak. Jest faktem że ja oprócz badziewiastych subów od zestawów komputerowych czy plastikowego kina z marketu i estradówki nie słyszałem u siebie nic innego. W salonach mają inny sprzęt i warunki. Cokolwiek wyjdzie to i tak lepiej niż sklepowy sub za 600 zł z gównianym wzmakiem i głośnikiem, prawda? I taki był cel mojego DIY. Nie uważam się za audiofila i nie oczekuje cudów za te pieniądze. Panowie umiar zatem. Ten sprzęt to budżet nie hi-end.

[ Dodano: 2008-08-25, 11:04 ]
                                          Zamieszczone przez mIKI
                                          poczytaj tez posty ludzi ktorzy miali SLSy - EZO mial chyba 12calowke w ponad 120litrach (o ile dobrze pamietam) i mial... moze przez jeden dzien
                                          Randall, kuples juz tego SLSka?
                                          Zamieszczone przez EZO
                                          mozesz otworzyc sub'a i przetestowac. Ja swojego sls12 mam w 120L i zarowno natezenia jak i zejscie jest powalajace
                                          impuls wg. przeprowadzonych symulacji byl duzy-dyskwalifikujacy wrecz tego suba w dziedzinie odtwarzania muzyki, ale rzeczywistosc jest zupelnie inna sub wymsienicie nadaje sie do muzyki, a w kinie....hmmm jest b. milo (jak wszystko lata po pokoju).
                                          Hmm. Nie wygląda na rozczarowanego.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X