Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    bo ja ich używam zgodnie z przeznaczeniem
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jednak dziewczyny zdecydowaly sie na kolor bialy. (sorki za syf ale z dwoma malymi bomblami to mozna sprzatac i sprzatac)

i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Bardzo ładne

Skomentuj

Świetnie się prezentują

Skomentuj

Rzadko coś mi się podoba, ale naprawdę fajnie wyglądają, może mały akcent drewna by się przydał ale to kwestia gustu.
            Gratulacje.

Skomentuj

Borys, śliczne monitory, jak skończone, to wrzuć do gotowych konstrukcji z opisem, przyda się bo są tacy jak ja, co lubią jednolite lakierowane pudełka co pasują do każdego typu wnętrza :)

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                Jednak dziewczyny zdecydowaly sie na kolor bialy. (sorki za syf ale z dwoma malymi bomblami to mozna sprzatac i sprzatac)
                Ekstra wyszlo :)
                Moglbys opisac z grubsza proces malowania?

Skomentuj

Dzieki chlopaki.

Zostala mi jeszcze zwrotnica. Mam nadzieje ze uda sie ja jakos ogarnac.

Proces malowania --> ja tylko przygotowywalem obudowe, reszta zajal sie lakiernik. Na front poszla chyba tylko baza zeby uzyskac mat. Proces przygotowania jest w pdf'ie ponizej.
                  Po oklejeniu mdf'em 3mm i przygotowaniu obudowa byla perfekt ale po odebraniu od lakiernika widac ze mdf zaczal troche pracowac (klawiszowac) i widac miejsce laczenia sie plyt.
                  Nie wiem za bardzo jak tego w przyszlosci uniknac w przypadku robienia tego typu obudow. Jezeli obudowa ma byc prostopadloscienna to wystarczy mdf laczyc na tzw 45 stopni i po sprawie, nie powinno klawiszowac.
                  Jak cos sie bedzie dalej dzialo to bedzie szlifierka i fornir.

Mam takie pytanie --> czy sa latwo dostepne laminaty bialy/czarny fortepianowy ? Chyba sylwek taki zastosowal w swoich kolumnach ?

Wesolych Swiat dla wszystkich DIYowcow, szybkich tranzystorow, smacznych rezystorow i mokrych elektrolitow
                  Załączone pliki
                  i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                  https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                    Nie wiem za bardzo jak tego w przyszlosci uniknac w przypadku robienia tego typu obudów.
                    Przymierzam się do obudowy do moich klocków i mam podobną zagwozdkę. Gdzieś w necie widziałem wątek, klonowania B&W coś z serii 800. Tak chłopak wykonał obudowę z MDF i okleił ją laminatem mata szklana z żywicą. Na froncie dał włókna węglowe i żywicę. Wszystko było polakierowane na wysoki połysk. Myślę że ta metoda zabezpiecza przed klawiszowaniem w 80%. Przy obudowach nie prostopadłościennych to chyba jedyna metoda.

Skomentuj

efekt bardzo fajny, ale pracy sporo z tym :/

Skomentuj

Borys niestety cięcie formatkę na 45st nie pomoże w problemach z klawiszowaniem
                        Tam zamiast pękać na laczeniach płyt bedzie pękać na rogach
                        Sprawdzone
                        Najlepiej to zrobic obudowe w najprostszy z możliwych sposób i nałożyć t-shirt na nia i zazywicowac
                        Potem szpachla zwykła i wykonczeniowa i do lakieru
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          Borys niestety cięcie formatkę na 45st nie pomoże w problemach z klawiszowaniem
                          Tam zamiast pękać na laczeniach płyt bedzie pękać na rogach
                          Sprawdzone
                          Najlepiej to zrobic obudowe w najprostszy z możliwych sposób i nałożyć t-shirt na nia i zazywicowac
                          Panowie, kilka paczek w życiu zrobiłem i wydaje mi sie ze najprostszym rozwiązaniem jest zwykła obudowa która odstoi swoje i dopiero po jakimś czasie zostanie przeszlifowana i oklejona HDFem. Zawsze tak robie i nigdy nie było widać klawiszowania pod fornirem.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                            najprostszym rozwiązaniem jest zwykła obudowa która odstoi swoje i dopiero po jakimś czasie zostanie przeszlifowana i oklejona HDFem
                            No tak... tylko kto by miał cierpliwość aby czekać :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                              Panowie, kilka paczek w życiu zrobiłem i wydaje mi sie ze najprostszym rozwiązaniem jest zwykła obudowa która odstoi swoje i dopiero po jakimś czasie zostanie przeszlifowana i oklejona HDFem. Zawsze tak robie i nigdy nie było widać klawiszowania pod fornirem.
                              A lakierujesz je na wysoki połysk.?
                              Przy farbach białych czy czarnych wykończonych na higlass HDF i sezonowanie nie pomaga. Widziałem fajne markowe paczki polakierowane na czarny połysk i też było widać.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                No tak... tylko kto by miał cierpliwość aby czekać
                                rok wczesniej czy pozniej - co za roznica

Skomentuj

Myślę że to najlepsze rozwiązanie.

lklukasz, zastanawiam się czy po jakimś czasie nie rozwarstwia się taki laminat. Sprawdzałeś?

Skomentuj

Zamieszczone przez hi_aro Zobacz posta
                                    A lakierujesz je na wysoki połysk.?
                                    Przy farbach białych czy czarnych wykończonych na higlass HDF i sezonowanie nie pomaga. Widziałem fajne markowe paczki polakierowane na czarny połysk i też było widać.
                                    Ja zawsze robię fornir i najwyżej półmat i do takiego zabiegu wystarcza. Dla mnie sezonowanie to minimum poł roku:) Zrobiłem kilka paczek bez sezonowania i było widać ładnie klawiszowanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez hi_aro Zobacz posta
                                      lklukasz, zastanawiam się czy po jakimś czasie nie rozwarstwia się taki laminat. Sprawdzałeś?
                                      A dlaczego miało by sie to rozwarstwic?
                                      Robie tak np słupki od kilku lat i żadne do tej pory sie jeszcze nie rozpadly
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        rok wczesniej czy pozniej - co za roznica
                                        Ja nigdy nie mogę się doczekać efektu końcowego.
                                        Po za tym, jak bym miał czekać rok czy nawet pół, to głośniki które grały by w testowych obudowach już by mi zdążyły znudzić :)

Skomentuj

A dlaczego miało by sie to rozwarstwic?
                                          Robie tak np słupki od kilku lat i żadne do tej pory sie jeszcze nie rozpadly
                                          Jakieś naprężenia na styku płyta --> laminat występuję, w miejscu uskoku. Wystarczy lekko "opukać" takie miejsce i będzie jasne.

Utwierdziłeś mnie w tym rozwiązaniu.

Jeszcze powiedz, czy rzeczywiście dajesz t-shirt, czy jakąś inną matę.?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X