Borys, śliczne monitory, jak skończone, to wrzuć do gotowych konstrukcji z opisem, przyda się bo są tacy jak ja, co lubią jednolite lakierowane pudełka co pasują do każdego typu wnętrza :)
Zostala mi jeszcze zwrotnica. Mam nadzieje ze uda sie ja jakos ogarnac.
Proces malowania --> ja tylko przygotowywalem obudowe, reszta zajal sie lakiernik. Na front poszla chyba tylko baza zeby uzyskac mat. Proces przygotowania jest w pdf'ie ponizej.
Po oklejeniu mdf'em 3mm i przygotowaniu obudowa byla perfekt ale po odebraniu od lakiernika widac ze mdf zaczal troche pracowac (klawiszowac) i widac miejsce laczenia sie plyt.
Nie wiem za bardzo jak tego w przyszlosci uniknac w przypadku robienia tego typu obudow. Jezeli obudowa ma byc prostopadloscienna to wystarczy mdf laczyc na tzw 45 stopni i po sprawie, nie powinno klawiszowac.
Jak cos sie bedzie dalej dzialo to bedzie szlifierka i fornir.
Mam takie pytanie --> czy sa latwo dostepne laminaty bialy/czarny fortepianowy ? Chyba sylwek taki zastosowal w swoich kolumnach ?
Wesolych Swiat dla wszystkich DIYowcow, szybkich tranzystorow, smacznych rezystorow i mokrych elektrolitow
Nie wiem za bardzo jak tego w przyszlosci uniknac w przypadku robienia tego typu obudów.
Przymierzam się do obudowy do moich klocków i mam podobną zagwozdkę. Gdzieś w necie widziałem wątek, klonowania B&W coś z serii 800. Tak chłopak wykonał obudowę z MDF i okleił ją laminatem mata szklana z żywicą. Na froncie dał włókna węglowe i żywicę. Wszystko było polakierowane na wysoki połysk. Myślę że ta metoda zabezpiecza przed klawiszowaniem w 80%. Przy obudowach nie prostopadłościennych to chyba jedyna metoda.
Borys niestety cięcie formatkę na 45st nie pomoże w problemach z klawiszowaniem
Tam zamiast pękać na laczeniach płyt bedzie pękać na rogach
Sprawdzone
Najlepiej to zrobic obudowe w najprostszy z możliwych sposób i nałożyć t-shirt na nia i zazywicowac
Potem szpachla zwykła i wykonczeniowa i do lakieru
Borys niestety cięcie formatkę na 45st nie pomoże w problemach z klawiszowaniem
Tam zamiast pękać na laczeniach płyt bedzie pękać na rogach
Sprawdzone
Najlepiej to zrobic obudowe w najprostszy z możliwych sposób i nałożyć t-shirt na nia i zazywicowac
Potem szpachla zwykła i wykonczeniowa i do lakieru
Panowie, kilka paczek w życiu zrobiłem i wydaje mi sie ze najprostszym rozwiązaniem jest zwykła obudowa która odstoi swoje i dopiero po jakimś czasie zostanie przeszlifowana i oklejona HDFem. Zawsze tak robie i nigdy nie było widać klawiszowania pod fornirem.
Panowie, kilka paczek w życiu zrobiłem i wydaje mi sie ze najprostszym rozwiązaniem jest zwykła obudowa która odstoi swoje i dopiero po jakimś czasie zostanie przeszlifowana i oklejona HDFem. Zawsze tak robie i nigdy nie było widać klawiszowania pod fornirem.
A lakierujesz je na wysoki połysk.?
Przy farbach białych czy czarnych wykończonych na higlass HDF i sezonowanie nie pomaga. Widziałem fajne markowe paczki polakierowane na czarny połysk i też było widać.
A lakierujesz je na wysoki połysk.?
Przy farbach białych czy czarnych wykończonych na higlass HDF i sezonowanie nie pomaga. Widziałem fajne markowe paczki polakierowane na czarny połysk i też było widać.
Ja zawsze robię fornir i najwyżej półmat i do takiego zabiegu wystarcza. Dla mnie sezonowanie to minimum poł roku:) Zrobiłem kilka paczek bez sezonowania i było widać ładnie klawiszowanie.
Ja nigdy nie mogę się doczekać efektu końcowego.
Po za tym, jak bym miał czekać rok czy nawet pół, to głośniki które grały by w testowych obudowach już by mi zdążyły znudzić :)
Skomentuj