Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Zadalem pytanie jakie glosniki mam kupic, zeby byly super.
    Gdyby tak łatwo było :) Ja tu mam problemy, że jak coś co mi się w Etonie podoba, to nie ma tego w Excel'u - i odwrotnie. I jak tu wybrać?

Poza tym mam swoj powod, dla ktorego w wiekszosci uzywam do testow przecietnych glosnikow.
    Może kiedyś spróbujesz, jakbyś chciał to może znajdę jakieś wolne głośniki (tylko jakie?) z "wyższej półki" i sam stwierdzisz po własnej aplikacji czy podobają się.

Skomentuj

illuminatora nie wiesz :P

A poważnie spróbuj audaxy .
      żywe, dynamiczne brzmienie tych z HDA , wysokie SPL.
      Niedawno na allegro była okazja na średniaki 18cm z SPL blisko 100dB .
      Papier, super mała masa drgająca .
      Poszły chyba za 3 stówy . Z takich grzmotów :

Sam się czaiłem ale pokręcił mi się termin zakończania aukcji :(

Skomentuj

Od podróbki WLM?
        Raczej każde droższe :)

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
        Głośniki nie kończą się na pułapie 250 PLN
        Otóż to :)

Ja wiem czego oczekuje od glosnikow, czego szukam i co mi sie podoba
        A to już jest inna sprawa.
        W audio to się nazywa "charakter brzmienia", jednemu się podoba taki a drugiemu inny.
        Ale technicznie, im droższy głośnik tym lepszy.

Ja myślę, że jak byś kupił droższe głośniki HA (no nie wiem jakie, nie pamiętam jakie Ci się podobały na AS, oprócz cebul MBL-a :) ), i skonstruował byś na nich konstrukcję która by porządnie waliła basem (2x 12"?), oraz miała by efektywność powyżej 90db, to byś raczej nie wrócił do Tonsili i podobnych :)

Skomentuj

Gdyby tak łatwo było Ja tu mam problemy, że jak coś co mi się w Etonie podoba, to nie ma tego w Excel'u - i odwrotnie. I jak tu wybrać?
          No tak, niestety. Nie ma glosnikow idealnych.

Może kiedyś spróbujesz, jakbyś chciał to może znajdę jakieś wolne głośniki (tylko jakie?) z "wyższej półki" i sam stwierdzisz po własnej aplikacji czy podobają się.
          Nie wiem czy moje umiejetnosci aplikacji beda lepsze od tego, co slyszalem w gotowych konstrukcjach na glosnikach "z wyzszej polki". Gdybym znalazl na to czas, to moge sie pobawic.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
          illuminatora nie wiesz :P

A poważnie spróbuj audaxy .
          żywe, dynamiczne brzmienie tych z HDA , wysokie SPL.
          Niedawno na allegro była okazja na średniaki 18cm z SPL blisko 100dB .
          Papier, super mała masa drgająca .
          Poszły chyba za 3 stówy . Z takich grzmotów :
          Aaa no tak, ze ja guupi nie pomyslalem o iluminacji...

Nowe audaxy sa ciekawe, ale odpychaja mnie ich kanciaste kosze.
          Ogolnie interesuja mnie raczej aktualnie produkowane przetworniki. Znajde czas to chyba bedzie metalowa 15 excela.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          A to już jest inna sprawa.
          W audio to się nazywa "charakter brzmienia", jednemu się podoba taki a drugiemu inny.
          Ale technicznie, im droższy głośnik tym lepszy.

Ja myślę, że jak byś kupił droższe głośniki HA (no nie wiem jakie, nie pamiętam jakie Ci się podobały na AS, oprócz cebul MBL-a ), i skonstruował byś na nich konstrukcję która by porządnie waliła basem (2x 12"?), oraz miała by efektywność powyżej 90db, to byś raczej nie wrócił do Tonsili i podobnych
          Nie ma glosnikow bez charakteru, jesli wierzysz w glosniki, ktore sa calkowicie naturalne i neutralne, to lepiej zainteresowac sie hodowla jedwabnikow, czy czegos w podobie.

Obiektywnie mowiac dobrze graly Wilsony, ale przy Destination Audio, Wilsony graly jak do kotleta, przyjemnie i czysto, ale nic wiecej...

Poza tym, nie wiem co tak sie przywaliliscie do tych Tonsili? Jezeli ktos mi mowi, ze chce kolumny tanie ale o przyzwoitym dzwieku, to mam mu powiedziec ze zrobimy paczki na midwooferach za 8 stow od sztuki? Testuje takie glosniki, ktore sa wzglednie niedrogie, ale sa wstanie zaoferowac dobry dzwiek. Glosniki, na ktorych mozna zbudowac kolumny dla przecietnego kowalskiego. Wy wychodzie z blednym zalozeniem, ze jak mi sie wydaje, iz glosniki jakie testuje maja super dzwiek i w ogole sa zajebiste i dopiero jak zbuduje cos na topowych przetwornikach, to uslysze prawdziwa jakosc. Niestety tak nie jest i dla mnie zaden monitor na iluminatorach nie za gra takim samym dzwiekiem jak duze, dwudrozne paki, na przetwornikach wysokiej efektywnosci, ale tej samej cenie, co SS. Chocbyscie nie wiem jakie glosniki wlozyli w monitor, to dzwiek jest smiesznie maly i nie potrafi oddac dzwieku live, czy orkiestry, duzych organ, baaaaa, nawet muzyki rock.
          Mierzycie dziwek swoja miara i z jakims uporem maniaka, trzymacie sie wlasnych preferencji, nie starajac sie zrozumiec, ze ktos moze szukac w dzwieku czegos innego niz Wy.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Od podróbki WLM?
          Raczej każde droższe
          Aha i jeszcze jedna rzecz, nie slyszalem prezetacji WLM, na ktorej tak ludzie mlaskali, ale trzeba byc gluchym frajerem, zeby dac za te glosniki kilka tys zl. Malo tego, trzeba byc frajerem zeby kupic kilka razy tansze pylony na tych samych przetwornikach.

Skomentuj

PM

Jak juz isc w "estradowce" to z gubej rury, nie ma sie co rozdrabniac :P

Takie monitorki napewno potrafia pozadnie dmuchnac.

Po czesci cie rozumiem bo sam staram sie grzebac w glosnikach raczej przecietnej masci bo tym wieksza radocha im wiecej uda sie z nich wycisnac. Estradowce i duze papierzaki szerokopasmowe maja swoj niepowtazalny charakter.

Ja narazie staram sie nauczyc troche lepiej eagla.

i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
              Miedz nadal troche zachodzi na otwory ale i tak juz o niebo lepiej. Nauka idzie Ci z nienajgorszym skutkiem :)
              Last edited by Q; 28.05.2014, 22:36.

Skomentuj

A czego potrzebujesz ?
                Ta masa miedzy kondensatorami a szyną +40 ,to nie lepiej poprowadzić ją jedną wspólną linią ?

Skomentuj

Nie chce mi sie za bardzo wnikac w pcb ale zgaduje z biegu, ze to jest rozdzielenie masy zasilania od sygnalowej, czyli odpowiedz na Twoje pytanie brzmi: nie :)
                  Last edited by Q; 28.05.2014, 22:41.

Skomentuj

Natan
                    Pasowaloby zeby po jednej masie nie wracaly sie prody ze stopnia wejsciowego i wyjsciowego (zobel tez powinien miec oddzielna mase,). Jak sie tylko dalo staralem sie odseparowac caly stopien wejsciowy i umiescilem go jak tylko daleko sie da od miesca gdzie plyna duze prady (podobno tak jest najlepiej).

Jest kilka kompromisow, sciezka nfb powinna zaczynac sie tam gdzie zaczyna sie cewka wyjsciowa, cala masa sygnalowa powinna sie spotkac w jednym punkcie. Niestety ogranicza mnie troche obudowa (cala obudowa jest wielkosci kartki A4 razem z radiatorami). Dlatego zasilanie bedzie troche mniej konwencionalne.

Q
                    Dzieki. Jeszcze sporo musze sie nauczyc. Heh pomyslec ze rok temu nie wiedzialem jak dziala tranzystor..

Skomentuj

Heh pomyslec ze rok temu nie wiedzialem jak dziala tranzystor..
                      Jak Ci sie udalo tak szybko wciagnac wiedze? :)

Co do glosnikow, to te wielkie paki od Kenrick Sound sa niesamowite, ale to juz trzeba duza chate na takie grzmoty. :)

Skomentuj

Jak Ci sie udalo tak szybko wciagnac wiedze? :)
                        Jak i skąd?! Prawdę mówiąc to jest jeszcze ciekawsze, bo geniusze też muszą mieć swoje źródełka.

Skomentuj

nareszcie gotowy

Skomentuj

A ja ogarniam ExpressPCB bo jestem na etapie jak Borys rok temu

Skomentuj

Polecam przeczytac ze zrozumieniem jakis podrecznik (ja bylem na to troche zbyt leniwy), oraz ksiazke pana Boba Cordell'a i Douglasa Self'a. No i troche sobie polutowac.

Marios - moze przetestujesz Spirit Layout, swietny i prosty program do plytek.

Skomentuj

Paweł załóż temat
                                Chetnie bym obejrzał blizej auto :)
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Marios - moze przetestujesz Spirit Layout, swietny i prosty program do plytek.
                                  Dzięki, sprawdzę przy okazji. Już całość zrobiłem w tym więc skończę pozostaje tylko sprawdzić poprawność połączeń
                                  W sumie do prostego druku też jest oki.
                                  Last edited by Marios; 28.05.2014, 23:50.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                    Paweł załóż temat
                                    Chetnie bym obejrzał blizej auto
                                    juz jest
                                    http://diyaudio.pl/showthread.php/24...dio-technik-pl

Skomentuj

Ja od siebie mogę polecić program Altium Designer, bardzo fajnie i przyjemnie w nim się rysuje :) Trudny w nauce nie jest plus oferuje mnóstwo opcji

Skomentuj

Wiesz ja Ci nie pomogę bo Ty nie chcesz dać sobie pomóc a ja na siłę nie będę nikogo uszczęśliwiać :) . Chcesz się bawić w low endzie to się baw ale nie będę tolerował później wypisywania głupot o drogich głośnikach tylko dlatego, że ich nie spróbowałeś bo z góry zakładasz że jak drogie to złe bo tylko producent na tym kase trzepie. A jak w nazwie jest scan speak to już jest najgorsze zło z zasady bo to scan.

Jednym z ciekawszych i nieco zapomnianych głośników za ok 250zł jest np monacor 165 KEP . Głośnik przyjemny w odsłuchu, o bardzo ładnej średnicy, pozbawiony rezonansów w pasmie. Już Ci go kiedyś proponowałem do projektu opartego o filtry 1 rzędu bo tam by sie nadawał. I co i nic nadal męczysz bułe z jakimś totalnym low endem a za parę zł więcej można mieć głośnik który po prostu gra a nie udaje.

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
                                        Ja od siebie mogę polecić program Altium Designer, bardzo fajnie i przyjemnie w nim się rysuje Trudny w nauce nie jest plus oferuje mnóstwo opcji
                                        Altium jest super ale w amatorskich zastosowaniach niestety tylko lewizna, chyba ze kogoś stać wydać jakieś 5 tys euro

Skomentuj

moze przetestujesz Spirit Layout, swietny i prosty program do plytek.
                                          Masz na mysli Sprint Layout ? :)
                                          Osobiscie odradzam poczatkujacym programy w ktorych nie ma interakcji miedzy schematem a plytka PCB (bo jesli dobrze pamietam to ten program to wylacznie edytor plytek bez edytora schematow) - to jest potencjalne zrodlo bledow przy projektowaniu PCB, a pozniej jest "placz": czemu mi uklad nie dziala ?... 2 tygodnie pozniej: aaaa... brakuje jednej sciezki do plusa zasilania !
                                          Pod tym wzgledem Eagle to chyba najlepszy wybor na poczatek (chocby ze wzgledu na istnienie darmowej wersji na ktorej mozna potrenowac) - relatywnie latwy w oblsudze, masa bibliotek elementow, wlasny edytor elementow i footprintow, a do tego setki tutoriali dostepne w sieci.

Last edited by Q; 29.05.2014, 09:35.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X