Fornir - Kamelia. "Lakierowane" olejem Osmo TopOil 3058. Łącznie 3 warstwy (dół 2 warstwy). 1 warstwa , dzień przerwy, szlifowanie 600 + 1000, druga warstwa i po 8h trzecia warstwa (bez szlifowania) ze względu na to, że tak jakby za mocno zjechałem olej po szlifowaniu przed 2 warstwą. Oleju przy 2 i 3 warstwie zeszło bardzo mało. Teraz muszę wypolerować szmatką całość.
Terminal jeden jest skopany, drugi jest ok. Przez to, że jak byłem na cnc to nie chciał się nam otworzyć plik z autocada i niestety tył nie był robiony na "większej" maszynie. Terminale był robione po sklejeniu obudowy ręczną frezarką (o ile się nie mylę) i możliwe, że ręka drgnęła no i efekty widać.
Odnośnie koloru terminali - albo anoda na czarno, albo "spray" czarny mat - tylko nie wiem, czy mi to wyjdzie/nie będzie schodzić jak pomaluje "sprayem".
Proponuję wstrzymać się z opiniami - założę dzisiaj temat w gotowych to tam będziemy pisać, żeby nie robić bałaganu w tym temacie :)
Wracając do forniru - na zdjęciach nie mogłem uzyskać tego co jest w rzeczywistości, już nie chciało mi się bawić z aparatem. Jest bardzo ładny ciemny "czekoladowy"/brązowy.
6V6 + ECC83. Czekam na TG i lampy a obudowa się robi. Drewno jeszcze mało obrabiane. Kąty źle zacięte: niby 45 stopni ale okazało się, że powierzchnie dobrze do siebie nie przylegają (cięte na pile do profili pcv, tam gdzie wszystko musi być na 100%, ale jak widać nie jest). Klej i naciąganie aluminiowymi elementami okucia (wewnątrz obudowy) nieco naciągnęła całą konstrukcję ale szczeliny pozostały. Nie wiem czy szpachla da radę. Blacha będzie malowana na srebrny bądź też czarny młotkowy albo czarny mat/połysk. Drewno po obróbce i zdrowym szlifowaniu drobnym papierem pociągnę lakierem bezbarwnym albo lakierobejcą; kilka warstw. Nie wiem gdzie umieścić gałkę potencjometru - drewno, które zostało użyte na obudowę jest dosyć miękkie i nie za bardzo pozwala na pewne wiercenie. Prawdopodobnie trafi na metalowe chassis, w prawy róg. Niestety, obudowę najpierw skleiłem a teraz dopiero wiercę - nie mam wiertarki stołowej, także podarowałem sobie wiercenie poszczególnych otworów przed klejeniem obudowy. Jakoś to idzie ale nie jest tak jakbym tego pragnął. Wszystko w warunkach domowych. Pozostało okablowanie, powiercić otwory pod TG i gumowe tulejki okablowania do TG, opóźnienie anodowego (hebel). Wzmacniacz to minimalizm - jedno źródło, bez selektora i zbędnych bajerów. Płytka wzmacniacza już środku. Śruby mocujące metalowe chassis to torxy z walcowym łebkiem, srebrne, których z wiadomych przyczyn jeszcze nie wkręciłem.
Bardzo fajnie ze cos tutaj sie dzieje. Wlasnie doszly do mnie plytki i moze tez uda mi sie co nieco polutowac.
Oraz kolejny wynalazek na tapecie (tak na szybko), mosfety z drenami do siebie, takiego jeszcze nie robilem na dodatek mam prawie nie ruszona paczke rezystorow 68R :P
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
BG9 w moim wykonaniu. Jutro powinien być kurier z paroma brakującymi drobiazgami, polutuje do końca, nagwintuje drugi radiator i będę uruchamiać :P
Do tego przygotowałem widoczny elektroniczny bezpiecznik, który ma zapobiec wszelkim eksplozjom :)
Swoją drogą, kusi mnie wrzucenie 2 kondensatorów 33 000 uF 63V (śrubowe) jako zasilacz. Tylko pytanie, czy jest sens...? :)
Różnica w cenie względem snap-in 10 000uF nie taka tragiczna.
No ja to sie jakos grzebie z tym projektem bo mam bardzo napiety grafik.
Nie wiem czy ci te 33000uf potrzebne, sam sobie musisz odpowiedziec na to pytanie, jak wzmacniacz bedzie wiekszosc czasu plumkal przy 15W to chyba nie ma sensu.
Wlasnie doszly do mnie plytki i moze tez uda mi sie co nieco polutowac.
Satland? Mają specyficzne cięcie na gilotynie. Spróbuj sobie następną płytkę zrobić w Merkar i porównywać, moim zdaniem będzie znacznie lepiej wykonana - to się tyczy szczególnie projektów SMD gdzie wysoka dokładność jest preferowana.
Tak plytka z satlandu, jak widac gdzie niegdzie otwory troche sie rozjechaly. Nastepne chyba bede robil gdzies za granica, juz nie chodzi o to ze taniej ale jakosc jest po prostu lepsza.
Jeszcze połowa większych kondensatorów jest właśnie używana w zwrotnicach, które mam podpięte teraz do wygrzewania głośników... do zdjęcia nie będę przecież ich rozłączał.
Za 3 tygodnie kolejna taka dostawa + cewki z polinka.
Jedno jest pewne, do testowych zwrotnic już nie kupię rezystorów metalizowanych, tylko ceramiczne... z opisem!!! :angry:
A tutaj kabelek głośnikowy który czeka na oplot i bananki :)
Skomentuj