Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez hi_aro Zobacz posta
    Czy 1mm czy 3mm, to nie ma znaczenia.
    Tym bardziej potwierdza to moje podejrzenia. Niskiej jakości sprzęt. Podejrzewam, że ręczna przęsiawko-zabawka.
    Jak się wie gdzie patrzeć, to nie jest potrzebna duża rozdzielczość.
    Może podpowiem, schowek, wytłoczenie nad śrubami. Prześwit.
    Symetryczne elementy, nie jestem pewien skąd. Totalny prześwit.
    Dolna osłona kolumny kierowniczej, prześwit.
    nie mam pojecia czym to jest spowodowane, ale zapewniam ze jest to zrobione dobrze

Skomentuj

Spoko, jak Tobie pasuje to OK.

Ja wiem czym jest to spowodowane. Ale i tak to nic nie zmieni.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
        Wiecie co,
        Ja mam taki zestaw na górze, ja mam kolumny z pochyleniem i żałuję. Zejście z osi głośnika bardzo słychać w detalach. Sprawdź czy na pewno takie chcesz.
        Jak na razie grają na kombinowanej zwrotnicy.
        Gra to lepiej niż z prostą ścianką.
        A co do braku detali... hmmm, u mnie gra właśnie lepiej z pochyloną.

Jaką masz zwrotnice do tego?

Skomentuj

Sam sobie marian zaprzeczasz... :) oddaj to na pomiary i bedzie wszystko na miejscu z okreslonym pochyleniem dla danej filtracji, bo takie gadanie ze gra lepiej na pochylonej sciance a zwrota kombinowana nie trzyma sie kupy...

Skomentuj

Od Lusztiego, z moimi przeróbkami. Niestety Luszti się nie zgodził na publikowanie...
            Ale tak czy inaczej chodzi mi o samą górę gdzie zwrotka już nie działa. Moim zdaniem jest spora różnica pomiędzy słuchaniem tego ushera na wprost i pod kątem. Sporo detali ucieka.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
              oddaj to na pomiary i bedzie wszystko na miejscu z okreslonym pochyleniem dla danej filtracji, bo takie gadanie ze gra lepiej na pochylonej sciance a zwrota kombinowana nie trzyma sie kupy...
              Cofnij się kilka moich postów wstecz i przeczytaj dokładniej.

Ale tak czy inaczej chodzi mi o samą górę gdzie zwrotka już nie działa
              A masz pułapkę na 9950?

Moim zdaniem jest spora różnica pomiędzy słuchaniem tego ushera na wprost i pod kątem. Sporo detali ucieka.
              Tak jest z każdym głośnikiem.

Skomentuj

Marian, przeczytalem juz nie raz o tym ze oddasz to komus na pomiary, ale po co dopisywac ideologie o ktorej nie masz pojecia i nie wiesz skad to wychodzi? Projekt moze byc fajny, ale skup sie na faktach i tylko te przedstawiaj bo pisanie bajek znowu na dobre nie wyjdzie i zaczna sie slowne przepychanki 'kto co mial na mysli'

Skomentuj

Marian, przeczytalem juz nie raz o tym ze oddasz to komus na pomiary
                  Pokaż mi te posty w których "już nie raz" pisałem że oddam te kolumny komuś na zwrotkowanie, oprócz tego jedynego posta:

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Spróbuję sam.
                  Jeśli jednak mi nie będzie wychodzić, pierwszym do którego uderzę będzie Yoshi.
                  ...no pokaz.
                  Jak na razie to Ty wymyślasz rzeczy (posty) które nie miały miejsca.

po co dopisywac ideologie o ktorej nie masz pojecia i nie wiesz skad to wychodzi?
                  Pochylenie ścianki - zgranie czasowe/fazowe
                  Prawdopodobnie to uzyskałem na tej kombinowanej zwrotnicy, dlatego gra to lepiej niż z frontem prostym.
                  Po prostu napisałem jak jest.

zaczna sie slowne przepychanki 'kto co mial na mysli'
                  Nie ja próbuję te słowne przepychanki zaczynać.

Skomentuj

Nic nie uzyskales marian, nie wiesz jakie zmiany to wprowadzilo skoro nie wiesz nawet jak faza przebiega.

Skomentuj

A masz pułapkę na 9950?
                      Nie. 3 rząd i dwa rezystory w szeregu, jeden przed i drugi za filtrem.

Tak jest z każdym głośnikiem.
                      Pewnie tak, ale jak sobie siadam specjalnie żeby posłuchać muzyki, to trochę mnie to razi. Stąd podoba mi się manewr Harpii.

Skomentuj

Pewnie tak, ale jak sobie siadam specjalnie żeby posłuchać muzyki, to trochę mnie to razi.
                        To teraz ustaw mikrofon na wprost i zrób pomiar charakterystyki, będziesz wiedział dlaczego jest "więcej detali".
                        To tak jak z tą pułapką, po jej odpięciu mamy więcej góry, co za tym idzie "więcej detali"... tyle że charakterystyka już nie jest tak płaska.

Stąd podoba mi się manewr Harpii.
                        Przy Harpiach będzie to samo jak wstaniesz i usiądziesz.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nic nie uzyskales marian, nie wiesz jakie zmiany to wprowadzilo skoro nie wiesz nawet jak faza przebiega.
                        Za to Ty wiesz, bez pomiarów i na odległość bez odsłuchu :)
                        Spoko, wydaje mi się tylko że lepiej gra... może to z racji tego że noc się teraz wydłuża

Po za tym, Micwoj ma pochyloną ściankę a Luszti robił mu zwrotnice.
                        Niech Micwoj pokaże pomiar, wszystko się wyjaśni czy pochylona ścianka to dobry pomysł, czy mamy tam zgranie fazowe.
                        Last edited by marian; 23.06.2014, 13:14.

Skomentuj

A masz pułapkę na 9950?
                          A do czego ta pułapka?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Moim zdaniem jest spora różnica pomiędzy słuchaniem tego ushera na wprost i pod kątem. Sporo detali ucieka.
                            Pochylenia działa jak filtr obniżający górę . Trzeba to w zwrotce skorygować nie przyciszając za bardzo wysokiego pasma .
                            Np. dodając niewielką cewkę szeregowo z rezystorem l-pada .
                            Jak pogłośnisz wysokie to na każdej będziesz miał takie wrażenie.
                            Jak Ci mało wysokich to zmniejsz 2 rezystor na wysokich (ten przed wysokotonówką zaraz ).

- - - - - aktualizacja - - - - -

manewr Harpii.
                            w nowych Wilsonach też jest

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              Pochylenia działa jak filtr obniżający górę
                              Dokładnie, widać to na wykresach głośnika charakterystyki mierzonej pod kątem.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              A do czego ta pułapka?
                              Pytam czy takową ma, bo jak by miał to by mógł ją wypiąć i by miał więcej góry, więcej detali.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              Trzeba to w zwrotce skorygować nie przyciszając za bardzo wysokiego pasma .
                              Czyli odpowiednio dobrać pułapkę.
                              Skoro jej tam nie ma jak Micwoj pisze, to trzeba zrobić tak jak Raven zaleca, czyli wymienić rezystory.

Głośnik zawsze głośniej gra na osi, stąd to wrażenie "gorszego" dźwięku pod kątem.

Skomentuj

Patrząc na projekt sterownika Taz'a, trochę się zainspirowałem...

Powoli zaczynam uczyć się programowania. Na początek, będzie zabawa z impulsatorem i sterowaniem przekaźnikami :)

Skomentuj

Na dobry start to nie dotykaj lepiej tego kwarcu i fusebitów - jak coś zepsujesz to raczej nie masz generatora zewn. by uruchomić procesor.

Na wewnętrznym oscylatorze procesor może chodzić na 1 MHz (domyślnie) lub nawet 8 MHz.

Skomentuj

Hehe, to tak jak ja:

Enkoder w przerwaniu działa, rotate na porcie zapala kolejne diody. Na razie w kawałkach ale pewnie da się to sklecić do kupy...

Skomentuj

Powoli dlubie... niebawem testy :)

Skomentuj

Q ścieżki od strony 230 VAC nie są za blisko ścieżek o niższym napięciu zaraz obok mostka?
                                        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                        Grado SR125i

Skomentuj

Odstep wynosi pelne 3mm wiec mysle, ze wystarczy...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X