Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Marian, a Twoje wilsony tez beda w br? Srodek i dol?
    Bas na pewno w BR, a środek się zobaczy po testach.

Jest tylko jedno ale... coś mi nie idzie:

Wilsonów nie ma z głośnikiem 8", więc musiałem zmniejszyć Sophie tak, aby jakoś to wyglądało.
    Niestety chyba coś źle obliczyłem, bo wyglądają trochę dziwnie

- - - - - aktualizacja - - - - -

A może to dlatego, że nie ma ścięć i dywanika.
    Last edited by marian; 20.06.2014, 18:14.

Skomentuj

Tak jak się spodziewałem, dziś nie ukończyłem.
      Musiałem silikonem uszczelnić, takiego śmierdziela do pokoju nie wstawię :rolleyes:

Skomentuj

słupeczki znów

Skomentuj

Marian, frezy bedziesz robil dodatkowym frontem czy inny pomysl na nie masz?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            Tak jak się spodziewałem, dziś nie ukończyłem.
            Musiałem silikonem uszczelnić, takiego śmierdziela do pokoju nie wstawię :rolleyes:
            Kto się podejmie zwrotnicy ?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
              Pytanie czy tu będą frezy. Z tego co rozumiem to takie skrzynki testowe zrobione ze starych płyt.

Skomentuj

Mój sąsiad ma diy klony Wilsonow- górną kabinę na standach i przyznam, że wyglądają kozacko w czarnym piano. Z tą komorą basowca zawsze mi przypominały kanciatego R2D2 :)

Ja tymczasem skończyłem panele po tygodniowym klejeniu i obijaniu. Po weekendzie z dzieciakami ( i jutrzejszym wyjeździe po odbior nowego wzmaka :) )pomyślę jak to zawiesić.

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                  Ja tymczasem skończyłem panele po tygodniowym klejeniu i obijaniu. Po weekendzie z dzieciakami ( i jutrzejszym wyjeździe po odbior nowego wzmaka )pomyślę jak to zawiesić.
                  Fajne, żonie się podobają ? co jest jako wypełnienie ?
                  Mam nadzieję że nie odbierzesz tego negatywnie ale od razy skojarzyło mi się z microsoftem :P

Zamieszczone przez melisław Zobacz posta
                  Pytanie czy tu będą frezy. Z tego co rozumiem to takie skrzynki testowe zrobione ze starych płyt.
                  No jeśli w tej obudowie będą robione pomiary to trzebaby zrobić, chyba że magiczna taśma na rantach działa tak samo, ale to trzeba Yoshiego zapytać bo pamiętam że tak robił, PM chyba też.

Skomentuj

:) zona nie ma nic do gadania, to moj pokój....
                    Last edited by ruffpl; 20.06.2014, 23:20.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                      No jeśli w tej obudowie będą robione pomiary to trzebaby zrobić, chyba że magiczna taśma na rantach działa tak samo, ale to trzeba Yoshiego zapytać bo pamiętam że tak robił, PM chyba też.
                      Też pomyślałem o taśmie. Poza tym jeszcze jest samo dobieranie pojemności i strojenia, tu frezy mniej potrzebne, pytanie czy Marian bedzie w tych budach robił pomiary. No i czasami priorytetem jest zeby stanelo jak najszybciej w pokoju i dało się słuchac

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                        Zamieszczone przez melisław Zobacz posta
                        Te obudowy to tylko wstęp.
                        Chciałem zobaczyć czy dam radę skopiować Sophie 3 (bo te zwykłe są brzydsze).

Już wiem że muszą być wyższe, jakieś 4cm.
                        Oczywiście biorę pod uwagę kolce, ponieważ BR jest umieszczony od dołu.

Prawdopodobnie będę robił nowy prototyp, już nie ze śmieci, uwzględniający wszystkie "pomyłki" :)
                        Ale jeśli bym nie robił, to frezy nie są potrzebne, ponieważ na to przyjdzie gruby dywan i on będzie robił za frezy.
                        Po za tym, on i tak musi być w trakcie pomiarów, bo przecież w ostateczności on tam się znajdzie na froncie.

Kto się podejmie zwrotnicy ?
                        Spróbuję sam.
                        Jeśli jednak mi nie będzie wychodzić, pierwszym do którego uderzę będzie Yoshi.
                        Myślałem też aby oddać to jako konstrukcję forumową, wtedy zwrotkę zrobił by ktoś kto by po prostu chciał.
                        Last edited by marian; 21.06.2014, 00:04.

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                          zona nie ma nic do gadania, to moj pokój....
                          :) Ponawiam pytanie odnośnie wnętrza, masz jakieś fotki z produkcji ?

Zamieszczone przez Marian Zobacz posta
                          Już wiem że muszą być wyższe, jakieś 4cm.
                          Oczywiście biorę pod uwagę kolce, ponieważ BR jest umieszczony od dołu.

Prawdopodobnie będę robił nowy prototyp, już nie ze śmieci, uwzględniający wszystkie "pomyłki"
                          Ale jeśli bym nie robił, to frezy nie są potrzebne, ponieważ na to przyjdzie gruby dywan i on będzie robił za frezy.
                          Po za tym, on i tak musi być w trakcie pomiarów, bo przecież w ostateczności on tam się znajdzie na froncie.
                          Tam jest jakaś tkanina ? http://media.tas.zeitpress.com/artic...Sophia-III.gif
                          Jak dla mnie jest niedokładnie zrobiona wokół głośników, chyba że to kopia
                          W sumie to mi się strasznie nie podobają, ale jestem ciekaw tematu, bo to w końcu coś innego
                          Last edited by Rfck; 21.06.2014, 00:55.

Skomentuj

Tam jest jakaś tkanina ? http://media.tas.zeitpress.com/artic...Sophia-III.gif
                            Jak dla mnie jest niedokładnie zrobiona wokół głośników, chyba że to kopia
                            To oryginał.
                            Tak to wygląda, ponieważ głośnik chowa się głębiej niż wystaje dywan.
                            I to nie jest tkanina tylko gruby dywan.

Sam się właśnie zastanawiałem, dlaczego to takie "niedopracowane".
                            U mnie będzie równo dywan z głośnikiem... a przynajmniej mam taki plan.

Skomentuj

:) Ponawiam pytanie odnośnie wnętrza, masz jakieś fotki z produkcji ?
                              Niestety nie, ale chyba kiedyś wrzucałem zdjęcia poprzednich. Zrobilem to w prosty sposob- wycięte listewki sklejone i zbite zszywkami w kwadrat 60x60cm. Na środkach dwoch rownoleglych boków (wielkość wg uznania) listwa lącząca oba boki ( pierwszym razem zrobiłem wg oryginalu aby wys max wynosila 7cm/ tym razem dałem na podwyższeniu aby mić je bardziej wygięte)/ na to doklejona i przybita zszywkami wygięta plyta o rozmiarze ok 60x70/ po wyschnięciu docieta do odpowiedniego rozmiaru. Następnie obicie pianką i na to materiał wg uznania ( ja dalem 2 warstwy polaru/ gruby zielony a na to cienszy zielony polar o jaśniejszej barwie). Na koniec wystarczy wypchać np wełna skalną i calość zamknąć wycieta plyta o rozmiarze ok 55x55. Bez problemu calość utrzyma się na odpowiednim kleju/ można dodatkowo zrobić dziurki w rogach i zawiesić na śrubach hakach itp. Cena 1szt to ok 280 zł/ u mnie wyszły wszystkie za ok 30 zł :)

ps.http://diyaudio.pl/showthread.php/38...l=1#post358311
                              Last edited by ruffpl; 21.06.2014, 07:50.

Skomentuj

Już grają.
                                Na dole GDN-22-300

Skomentuj

Spoko to nawet wygląda.

Skomentuj

Ciekawe jak wpływa ten dywanik na przetwarzanie poszczególnych głosników..
                                    Fajne podstawki kawalki wiorówki
                                    Docelowo jakie mają być tam głośniki ? Co to za dywanik ?

Skomentuj

Docelowo ma być na basie Dayton RS225-8.
                                      Ten dywanik, to zwykły dywan podłogowy... w sumie wygląda jak ten co się nim okleja suby samochodowe.
                                      Docelowo będzie inny, czarny i grubszy.

Co do wpływu dywanu na charkę, to Raven to już mierzył i efekt jest na plus :)
                                      Ja chyba jeszcze ten dywan dam na wysokotonówkę, jak w oryginałach.

Skomentuj

W Wilsonach to jest nie dywanik, a mocno prasowany filc. Oczywiscie bedzie on mial pozytywny wplyw na dzwiek.
                                        Co do samej budowy, to jest ona dosc prosta, tylko problemem jest jej wykonczenie. Wilson stosuje krycie jakims zelem, ktory ma tam chyba z pol centa grubosci. To maskuje wszelkie laczenia i dopiero na to leci podklad z lakierem. Fornirowania tego to ja tam nie widze, chyba ze ma byc to zrobione byle jak. Jakby nie patrzyl projekt jest zmudny, a wykonczenie moze byc drogie. Gdybym nie mial dostepu do sprzetu lakierniczego, to raczej zrobilbym obudowe ze sklejki jak u Troelsa.

Tak czy siak te prototypy wygladaja calkiem fajnie, tylko troche szkoda, ze robisz troche. "od tylu". Najpierw dobrze by bylo modul midbasowy opomiarowac, aby znalesc optymalny kat pochylenia dla zgrania czasowego i fazowego. Oczywiscie wtedy musza isc filtry max 2 rzedu, a midbas aluminiowy to mi tam srednio wyglada w takich Wilsonach. Wszystko jednak zalezy od tego czy chcesz skopiowac koncepcje samego wygladu, czy oglnej konstrukcji z mozliwe najwierniejszym jej odtworzeniem.
                                        Ja bym tam widzial raczej papier ( moze z domieszka ) lub polipropylen na midbasie, jesli ma to byc bliskie oryginalu. Nie wiadomo tez, jak zachowa sie tweeter przy takim skosie.

Fajny projekt, z duza iloscia zabawy. Musze sie tez skusic ale nie w BR.

Skomentuj

Najpierw dobrze by bylo modul midbasowy opomiarowac, aby znalesc optymalny kat pochylenia dla zgrania czasowego i fazowego.
                                          Na początek chciałem zrobić obudowę jak najbardziej zbliżoną do oryginału (na głośniku 8"), i zobaczyć czy mi się takie coś będzie podobać, jak również, czy będę w stanie w ogóle je zrobić i ukończyć.
                                          Myślałem właśnie nad tym pochyleniem, i tutaj można manipulować nóżkami aby zmienić kąt. Gdy ten będzie odpowiedni, wtedy go zmierzyć i takowy zastosować już w docelowych obudowach.

midbas aluminiowy to mi tam srednio wyglada w takich Wilsonach. Wszystko jednak zalezy od tego czy chcesz skopiowac koncepcje samego wygladu, czy oglnej konstrukcji z mozliwe najwierniejszym jej odtworzeniem.
                                          Obudowy mi się podobały.
                                          Na zastosowane głośniki w oryginałach nie mam funduszy, więc i nie będę dążył do wiernej kopi.

Ja bym tam widzial raczej papier ( moze z domieszka ) lub polipropylen na midbasie, jesli ma to byc bliskie oryginalu.
                                          Jak już pisałem, plan jest taki aby można było wymieniać głośniki.
                                          Jeśli obudowy mi wyjdą, chciał bym aby w nich zagościły Revelatory :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X