Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    Wszystko działa ?
    Nic nie skopałem ?
    Samym LTC nie sterowałem jeszcze - nie napisałem do tego kodu :P Ale testowałem płytkę (w sumie to wzmacniacze operacyjne) z oscyloskopem i jest wszystko ok, sygnał dochodzi do LTC i dalej też ładnie przechodzi i jest wszystko OK (serwo i reszta). Reszta to tylko kwestia wysłania do LTC jakiejś mniejszej wartości dzielnika sygnału (bo zapewne ma 1/4096 jako domyślnie) i sprawdzić czy sobie radzi, ale nie przewiduję problemów z nim więc i zostawiłem ten trywialny kod na sam koniec.

Smaka mi zrobiłeś .
    Mam dla Ciebie płytki, ale ciągle zapominam je wysłać ponieważ jestem w danej chwili trochę zawalony robotą, ale jak tylko będzie czas to polecą :)

C7- 47p
    C12 - 470p
    C36 - 470p
    C40, C32 - 68p
    WIMA FKP2 najlepiej
    Dzięki :)

Ja wstępnie odpaliłem mojego potwora :)
    Na oscyloskopie czy słuchałeś już? :)
    Last edited by .3lite; 24.06.2014, 22:08.

Skomentuj

Po woli do przodu.

Pozostaje jeszcze raz całość zeszlifować, jakieś minimalne poprawki i będzie nakładany fornir. Bardziej szczegółowy opis budowy zrobię jak kolumny będą złożone :) Robione na 16mm HDF.
      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
        Frezarka z frezem z łożyskiem + kawałek prostej deski.

Malowane będzie na czarno oczywiście.

W oryginałach efektu nie psuje ;-)
        Tylko że w oryginałach jest jakby cieńsze ale jestem ciekaw efektu

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Tyle że w Xavianach siedzą Revelatory a nie Ushery
          nie chodzi o glosniki
          chodzi o zasade
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No ja wiem o jaką zasadę chodzi, ale jak się zrobi tak z innymi głośnikami, to tak samo przecież nie zagra :)

Nam obojgu podoba się dźwięk Revelatorów, a jak jeszcze zwrotka była zrobiona "z jajem", to grało to jeszcze lepiej :)
            Last edited by marian; 25.06.2014, 19:58.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              ale jak się zrobi tak z innymi głośnikami, to tak samo przecież nie zagra
              co do jakosci napewno nie ale wlasnie moze dzieki temu zagra tak z "jajem"
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                Na oscyloskopie czy słuchałeś już?
                Nie wytrzymałem i włączyłem żeby obadać czy to działa w ogóle
                Jeszcze sporo wody Wiśle upłynie zanim będzie gotowe do jakiegoś krytycznego odsłuchu
                No ale już grał
                Mały error na płytce stabów dla vas z masami i muszę zamówić nowe płytki ...

Skomentuj

Chwila wolnego wykorzystana na szybki test... nawet dziala

Skomentuj

zbyt sztywno się ruszają wg mnie powinny być podrzucane i swobodnie opadać a nie chodzić sztywno w obie strony

Skomentuj

https://www.youtube.com/watch?v=B6O6rJgEy6Y

Skomentuj

Tak w temacie, jaki sterownik wycieraczek polecacie do czegoś wielkości tych z M-5000R czy tez P-7100 ?

Z tego co pamiętam ktoś pisał, że te jaskiniowca z płytki zabezpieczeń nie dawały rady ?

Skomentuj

A co ze sterownikami podłączanymi pod wyjście? większość opiera się na 3, 4 elementach są kiepskie?

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                            zbyt sztywno się ruszają wg mnie powinny być podrzucane i swobodnie opadać a nie chodzić sztywno w obie strony
                            To z jednej strony kwestia upodoban (mnie odpowiada takie dzialanie jak widac na filmie), a z drugiej strony porzadny VU meter powinien spelniac okreslone standardy (najpopularniejszy bodaj jest standard BBC), ktore to okreslaja punkty skali i balistyke. Czy wykonany przeze mnie sterownik spelnia te wymogi ? Nie wiem - nie mam jak pomierzyc. Tak czy owak szybkosc reakcji mozna regulowac poprzez zmiane dwoch kondensatorow (po jednym dla kanalu L i P). Nawiasem mowiac na filmiku wrzuconym przez dzwiedziu widac jak dzialaja wskazniki, ktore uchodza za referencyjne (wyraznie widac, ze sa sciagane w dol).

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                            Tak w temacie, jaki sterownik wycieraczek polecacie do czegoś wielkości tych z M-5000R czy tez P-7100 ?
                            Jestem przekonany ze ten sterownik da rade bez najmniejszych problemow. Te wskazniki ktore widac na filmie tez nie naleza do malych: 156x52 mm. W przypadku zbyt duzej bezwladnosci wskaznikow zawsze mozna je "przyspieszyc" zmniejszajac dwa kondensatory odpowiadajace za "szybkosc" sygnalu na wyjsciu. Jesli chcialbys przetestowac ten uklad to moge Ci podeslac moj prototyp do testow (niestety przesylka z niemiec pewnie nie bedzie super tania - w razie zainteresowania ustale dokladna cene).

Zamieszczone przez krojo Zobacz posta
                            większość opiera się na 3, 4 elementach są kiepskie?
                            To zelezy czego oczekujesz. Wykonany przeze mnie sterownik jest relatywnie rozbudowany i w moim przekonaniu bardzo uniwersalny: posiada przelaczana czulosc wejscia (niskopoziomowe lub wysokopoziomowe do ok. 100W), moze pracowac jako wskaźnik VU (charakterystyka przejsciowa liniowa) lub mocy (charakterystyka przejsciowa logarytmiczna). Dzieki temu, ze jest to uklad aktywny wskazniki reaguja juz na najmniejsze sygnaly (szczegolnie dobrze to widac gdy uklad pracuje z charakterystyka logarytmiczna) - w ukladach pasywnych zawsze wystepuje spadek napiecia na diodzie, wiec ich "prog zadzialania" lezy nieco wyzej. Poza tym uklady pasywne maja zawsze liniowa charakterystyke przejsciowa.

Skomentuj

Q a mógłbyś pokazać schemat tego sterownika? Jestem ciekawy czy ruszy wskaźniki z woltomierza analogowego, bo ten schemat co pokazałem działał.

Skomentuj

A może i tak jak mówisz Miałem trochę końcówek z wycieraczkami bo mam na ich punkcie bzika i mi to wygląda ciut inaczej Np:
                                https://www.youtube.com/watch?v=zW0xAdi1SY8
                                https://www.youtube.com/watch?v=auiVlYVD6yA
                                https://www.youtube.com/watch?v=kJiBiDbxbC4

Skomentuj

Zamieszczone przez krojo Zobacz posta
                                  Q a mógłbyś pokazać schemat tego sterownika? Jestem ciekawy czy ruszy wskaźniki z woltomierza analogowego, bo ten schemat co pokazałem działał.
                                  Niestety Autor schematu nie zgodzil sie na publikacje na lamach forum. Swoja droga nie widze najmniejszego sensu podlaczania voltomierzy zamiast mikroamperomierzy... co to niby ma dac ?

csbiczek: Pierwszy link u mnie sie nie otwiera (wiesz... Niemcy... GEMA...:mad:). Te wskazniki z drugiego linka przeciez ledwie dzialaja :flapper: - maja takiego mula, ze plakac sie chce ! Porazka. Trzeci link: te pracuja bardzo fajnie jednak to leniwe opadanie mi sie nie podoba. Tak jak napisalem w duzej mierze to kwestia gustu. Mnie sie podoba gdy wskazniki pracuja dynamicznie, a nie jakby byly galareta zalane. Wg mnie wskaznik powinien relatywnie wiernie pokazywac to co slysze, a nie peak level, dlatego wole gdy wskazowki szybko reaguja w obu kierunkach. Nawiasem mowiac wydaje mi sie, ze u mnie przerzut jest za duzy... trzeba bedzie nad tym popracowac. Tak czy owak z pierwszych prob jestem zadowolony
                                  Last edited by Q; 27.06.2014, 09:53.

Skomentuj

No mi właśnie takie leniwe opadanie się podoba a nie wskaźniki z adhd

Skomentuj

Tak dla porownania z Onkyo M-5000R

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                                      wskaźniki z adhd
                                      Genialne okreslenie hahahaha
                                      Last edited by Q; 27.06.2014, 10:57.

Skomentuj

Zamieszczone przez Q Zobacz posta
                                        To z jednej strony kwestia upodoban
                                        I tego co to ma robić .
                                        Czy pokazywać coś sensownego czy się chybotać bez sensu

Skomentuj

TE jakoś inaczej pracują i mi pasuje:)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X