Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czas pozbyć się nieużywanego technicsa i wsadzić do niego kompa :) żeby się ładnie prezentował w salonie. Jutro dokończę jak lakier wyschnie.

Skomentuj

Zasilacz cały wejdzie? Robiłem podobny projekt, ale zasilacz nie wyrobił przy chłodzeniu pasywnym i nic z tego nie wyszło, no chyba że włożyć jakiś bardziej markowy, ale generalnie te zasilacze są przewidziane do pracy z wentylatorem, a sprzęt pobierał gdzieś 40, pewnie mniej niż 60W (kombinowałem potem z "odkręceniem" procesora celem zmniejszenia poboru).

Może jeszcze spróbuję z zasilaczem do tego przeznaczonym, tylko HDD by się jakieś bezgłośne przydało...

Skomentuj

Zasilacz wejdzie/ jakby co to mam jeszcze małe i serwerowe, ale ten pasuje idealnie. Na początku przykręciłem go wentylatorem do góry (jak na 3 zdjęciu) ale kabel MPC był za krótki :razz:, więc dałem go w końcu wentylatorem w dół (pod nim stópki gumowe 2cm/ pod płytą główną plastikowe 1cm). Podstawa jest idealna ( gruba i nie drga tak jak w typowych blaszakach :biggrin:), HDD jest położony na paskach z pianki, żeby był cicho, a SDD leży pod płytą główną/ żadnego cd/dvd nie potrzebuję bo nigdy tego nie używam :). Od przodu dam małe diody, żebym wiedział, że jest włączony.

Skomentuj

http://allegro.pl/listing/listing.ph...-v6-p-3-e-0904

Skomentuj

Niezłe :)

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              Jeśli uni gra basem to bg1 nie ma go wogole
              Szczerze mówiąc nie rozumiem tej opinii o unim. U mnie gra normalnym basem, wcale go nie ma za mało. Może się przyzwyczaiłem do L22 który domem nie trzęsie, ale schodzi nisko, gdzie trzeba tam bas jest, nie czuję niedoborów. IHMO uni dobrze kontroluje głośniki i przez to bas się robi dość rozdzielczy. lkukasz, jeśli masz ochotę to wpadnij kiedyś, sam zobaczysz. A bg zaczął lepiej grać basem jak mu wpiąłem drugie uzwojenie trafa :). I bg wygrywa w całości pasma poza basem, którego jest w nim więcej, ale jakoś nieco mniej rozdzielczy.
              Na razie mam niespieszny plan żeby zostawić sobie bg1 i włożyć go do jakiejś obudowy. Ale to jak się pojawi jakaś ilość czasu i gotówki.

Skomentuj

Chętne skorzystam z zaproszenia ale dopiero w październiku
                Jak bedziemy cos robic to mozemy sie spotkać
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ir0nhide Widziałem, ale droższe niż reszta kompa "ze śmieci" (2x512MB, E5200, G31M) i puki co w miejscu trzyma mnie też brak HDMI/DVI, będzie trzeba grafikę wykombinować i wtedy taki mały zasilaczyk byłby ryzykowny.
                  Last edited by ampli; 15.09.2014, 20:06.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                    ir0nhide Widziałem, ale droższe niż reszta kompa "ze śmieci" (2x512MB, E5200, G31M) i puki co w miejscu trzyma mnie też brak HDMI/DVI, będzie trzeba grafikę wykombinować i wtedy taki mały zasilaczyk byłby ryzykowny.
                    wejdz w allegro wpisz asus mini i odechce sie robienia samemu komputera.

Skomentuj

Hp też ma fajne małe komputerki, ale nietypowy format płyty może okazać się problemem (i nie będzie takiej przyjemności jak z wykorzystania obecnych gratów, które też specjalnie słabe nie są).

Co do Asusa który masz konkretnie na myśli? Bo widzę odtwarzacz Asus O!Play MINI oraz VivoPC VM40B.

Skomentuj

o ITX mini mi chodziło, tak zapodałem nie sugeruj sie specjalnie. Czasem ludzie nie wiedzą zwyczajnie ze takie cos istnieje. Ogólnie nie jestem milionerem ale gdybym miał kleic sam mini komputer z niewiadomo jakim efektem i wyglądem to taki ASUS za 5 stówek będzie zwyczajnie i tanszy i lepszy i ładniejszy z z gwarancją.
                        Last edited by kat01; 15.09.2014, 23:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez kat01 Zobacz posta
                          wejdz w allegro wpisz asus mini i odechce sie robienia samemu komputera.

A mnie się chce :). Komp i tak leżał rok nieużywany/ mialem go wcześniej w mniejszej obudowie ale mi nie przypasował bo byl za mały/ teraz przynajmniej pasuje serwera i do odtwarczacza blu-ray. Jeszcze tylko zakupić jakiś lepszy amplituner i posprzątać :)
                          Foto przed końcowym zlożeniem. Dodatkowo dałem usb od spodu z boku, jakbym chcial coś podłączyć, do tego klawiatura z touchpadem na bluetooth i wszystko śmiga (niestety nie miałem lepszego aparatu).

Last edited by ruffpl; 16.09.2014, 07:15.

Skomentuj

Ale ładne półeczki. A jak sobie radzisz ze schowaniem kabli?

Skomentuj

Micwoj, na dolnej półce widać, że wszystko jest w beszelu schowane w ścianie

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                                jest w beszelu schowane
                                Co to jest?

Skomentuj

Może chodziło o peszel :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Albo beszamel? :)

Skomentuj

Osobiście nie widzę na tym zdjęciu żadnego peszla Widać tylko otwór w tylnej ścianie wnęki/pułki.

Skomentuj

To tylko półka wykonana ze stelaza i plyt kartonowo-gipsowych. Otwory na kable zrobione otwornica i na ozdobe zatkane takim wywietrznikiem od drzwi "kiblowych"

Od tylu dalem na calej wysokosci szeroka listwe plastikowa na kable i zastawilem szafa na buty żony :)

Skomentuj

Kiedyś musiałem przeciągnąć kilka grubszych kabli przez ścianę. Dziura w ścianie była dość duża, a trzeba to było jakoś ładnie wykończyć. Akurat była sobota przed południem, więc czasu dużo nie miałem. Chwila zastanowienia - wyjazd do elektronika - zakup 2 tuneli HP50 https://www.intertechnik.com/Shop/Ac...68,en,14,47550
                                          Wkleiłem po jednym z każdej strony ściany i wygląda profi

Skomentuj

Czaruję...
                                          X