Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwszy element układanki:
    [/IMG]
    Nie ma to jak porządna prowizorka. Sorki za jakość robione na szybko telefonem.
    Ale za to jak gra. Fajne to to. Muzyka wchodzi jednym kablem a wychodzi dwoma.:)
    Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Q Zobacz posta
      Osobiscie odradzam poczatkujacym programy w ktorych nie ma interakcji miedzy schematem a plytka PCB (bo jesli dobrze pamietam to ten program to wylacznie edytor plytek bez edytora schematow) - to jest potencjalne zrodlo bledow przy projektowaniu PCB, a pozniej jest "placz": czemu mi uklad nie dziala ?... 2 tygodnie pozniej: aaaa... brakuje jednej sciezki do plusa zasilania !
      Q lepsze to niż schemat i papier milimetrowy . Ja uczyłem się rysowania płytek na papierze milimetrowym, wtedy trzeba było kombinować jak tu poprowadzić ścieżki.:-)

Skomentuj

w sprint layout plusem jest to ze nie potrzeba godzin spędzić na malowaniu, fakt potrzeba mieć część schematu lub analogię rysowania schematów w głowie ,

eagle jakoś nie przypadł, za dużo potrzeba kroków i czasu aby w progsie kawałek płytki zrobić. Kiedyś robiło się ręcznie płytki, namalowane ścieżki na kartce - kalka, dla pewnosci jeszcze punktowanie i ręcznie malowanie na powstałym odbiciu z kalki zaostrzoną zapałką (pisak, pióro, etc) korekta i trawienie.
        Last edited by jaman7; 29.05.2014, 11:39.

Skomentuj

Kiedyś Ojciec by mnie nieźle opierniczył za taką ilość zworek i wygonił aby to poprawić zmniejszyć do minimum :-). Chociaż to nic złego, sam Irek nawet o tym mówił ostatnio, to lepiej wyglądają płytki z mniejszą ilością niż u Ciebie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            Wiesz ja Ci nie pomogę bo Ty nie chcesz dać sobie pomóc a ja na siłę nie będę nikogo uszczęśliwiać . Chcesz się bawić w low endzie to się baw ale nie będę tolerował później wypisywania głupot o drogich głośnikach tylko dlatego, że ich nie spróbowałeś bo z góry zakładasz że jak drogie to złe bo tylko producent na tym kase trzepie. A jak w nazwie jest scan speak to już jest najgorsze zło z zasady bo to scan.

Jednym z ciekawszych i nieco zapomnianych głośników za ok 250zł jest np monacor 165 KEP . Głośnik przyjemny w odsłuchu, o bardzo ładnej średnicy, pozbawiony rezonansów w pasmie. Już Ci go kiedyś proponowałem do projektu opartego o filtry 1 rzędu bo tam by sie nadawał. I co i nic nadal męczysz bułe z jakimś totalnym low endem a za parę zł więcej można mieć głośnik który po prostu gra a nie udaje.
            A kiedy i gdzie napisalem, ze drogie glosniki sa dlatego drogie, zeby producent na nich trzepal kase? Producent cene ma prawo ustalic jaka chce. Kolejny raz nie rozumiem najazdu na tanie glosniki, ja ich nie robie dla siebie!

Za propozycje Kepa, to ja bardzo dziekuje, ale szukalem 5 calowych glosnikow, a kep jest za duzy. Z reszta, w temacie jakim zalozylem, na jego koncu jest post, jakie glosniki mnie interesuja. Niestety takie sa juz nieprodukowane i poki do nie znalazlem dla nich nastepcy.

Skomentuj

Spoko , każdy ma swój świat, baw się dalej :)

Skomentuj

Zamieszczone przez jaman7 Zobacz posta
                w sprint layout plusem jest to ze nie potrzeba godzin spędzić na malowaniu
                Wierz mi, ze w Eagle tez nie.

fakt potrzeba mieć część schematu lub analogię rysowania schematów w głowie ,
                I wlasnie to jest glownym "generatorem" bledow w projektach PCB w przypadku mniej doswiadczonych osob.

eagle jakoś nie przypadł, za dużo potrzeba kroków i czasu aby w progsie kawałek płytki zrobić.
                Wbrew pozorom niewiele wiecej niz w Sprint Layout. Zamiast wstawiac footprinty i kminic gdzie i jak idzie polaczenie po prostu rysujesz schemat. De facto czasowo z reguly na jedno wychodzi, a przy pewnej wprawie i bardziej skomplikowanych ukladach niz 10 elementow zyskujesz na czasie i to bardzo zauwazalnie. Niestety niezlomna zasada jest to, ze trzeba "najpierw cos wlozyc, zeby potem wyjac" - jesli sie "przemeczysz" na kilku pierwszych ukladach (z pozorna strata czasu) i zdobedziesz troche praktyki i obeznania w Eaglu to pozniej zaprocentuje Ci to naprawde dobra efektywnoscia pracy. Eagle (jak kazdy inny program) ma interface do ktorego trzeba sie przyzwyczaic i wbrew pierwszemu wrazeniu (wiem to z wlasnego doswiadczenia) jest bardzo przyjazny uzytkownikowi. Praktycznie kazdy problem da sie rozwiazac siegajac do zasobow niezliczonych tutoriali w sieci. O wartosci programu swiadczy bowiem nie tylko jego jakosc ale i support.

Kiedyś robiło się ręcznie płytki, namalowane ścieżki na kartce - kalka, dla pewnosci jeszcze punktowanie i ręcznie malowanie na powstałym odbiciu z kalki zaostrzoną zapałką (pisak, pióro, etc) korekta i trawienie.
                Dokladnie... jestem na tyle "stary" ze pamietam te czasy... dwustronne pcb robilo sie na milimetrowce (bottom layer) i kalce technicznej (top layer) hehe :)
                Last edited by Q; 29.05.2014, 15:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez lokiec3 Zobacz posta
                  Ale za to jak gra. Fajne to to.
                  Mój były dac (zanim go sprzedałem i ten ktoś znowu sprzedał), nawet trafo sam nawijałem do niego.
                  Grałem na nim, zanim kupiłem cambridge audio dac magic i ten co masz bardziej mi się podobał :-)
                  Last edited by dzwiedziu; 29.05.2014, 16:04.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                    Grałem na nim, zanim kupiłem cambridge audio dac magic i ten co masz bardziej mi się podobał :-)
                    Co to za DAC byl? Niestety nie jest w stanie zidentyfikowac go.

Skomentuj

Prosty, projekt bodajże Pkrecza z as na dir9001, wm8740, ad8021 + ad797 (w "oryginale" ad825 i na nich grałem).

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                        Co to za DAC byl? Niestety nie jest w stanie zidentyfikowac go.
                        http://www.audiostereo.pl/dac-dir900...ecz_57454.html

To jest ten projekt. Dziś go tak na szybko przesłuchałem kilkanaście utworów po łebkach w połączeniu z amplitunerem. W porównaniu z tym co ma w środku DVD pioneera no słychać różnicę. Ja nie umiem opisywać dźwięku. Wokale damskie na niektórych nagraniach się wysunęły na przód. Wysokie tony są wyraźniejsze ale i też łagodniejsze. A bas to w ogóle mnie zaskoczył. Dziś to złożę z BG1. Jestem bardzo zadowolony z zakupu.
                        Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Obiektywnie mowiac dobrze graly Wilsony, ale przy Destination Audio, Wilsony graly jak do kotleta, przyjemnie i czysto, ale nic wiecej...
                          Wy wychodzie z blednym zalozeniem, ze jak mi sie wydaje, iz glosniki jakie testuje maja super dzwiek i w ogole sa zajebiste i dopiero jak zbuduje cos na topowych przetwornikach, to uslysze prawdziwa jakosc. Niestety tak nie jest i dla mnie zaden monitor na iluminatorach nie za gra takim samym dzwiekiem jak duze, dwudrozne paki, na przetwornikach wysokiej efektywnosci, ale tej samej cenie, co SS
                          No i właśnie o tym piszę.
                          Ktoś kto zasmakuje głośników wyższej efektywności, i się w tym rozsmakuje, nie będzie chciał wrócić do zwykłych głośników.
                          Myślę że u Ciebie to właśnie nastąpiło :)

Ale czy myślenie że jak się kupi Scany albo jeszcze droższe Acutony, to będzie się miało super dźwięk, jest błędne?
                          Nie, gdyż takie głośniki są robione z naciskiem na zminimalizowanie zniekształceń, a nie tylko wysoki SPL + niskie zniekształcenia.

- - - - - aktualizacja - - - - -

każdy ma swój świat, baw się dalej
                          Ja również nie "najeżdżam", gdy też mam swoją wizję dźwięku :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                            wm8740
                            Ta sama kość co w Twoim pierwszej generacji Dac Magic, tylko w tym DIY DAC'u pracująca w gorszej konfiguracji niż w CA (podwójna konfiguracja różnicowa) - dynamika i zniekształcenia "znacząco" gorsze, jedna kość obsługuje dwa kanały.
                            Last edited by .3lite; 29.05.2014, 16:29.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                              Ta sama kość co w Twoim pierwszej generacji Dac Magic
                              Wiem, bo mam drugiego magica rozbebeszonego.

Może i gorsze parametry ale brzmieniowo jak dla mnie "łagodniejszy i miękki" był.

P.S. Lampy mają gorsze parametry a jednak mają rzeszę zwolenników :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                Ale czy myślenie że jak się kupi Scany albo jeszcze droższe Acutony, to będzie się miało super dźwięk, jest błędne?
                                Nie, gdyż takie głośniki są robione z naciskiem na zminimalizowanie zniekształceń, a nie tylko wysoki SPL + niskie zniekształcenia.
                                Dzwiek bedzie bardzo dobry tej klasie przetwornikow, ale nimi nie osiagniesz pewnych cech dzwieku jakie daja inne rozwiazania. Tak samo jak zadne konwencjonalne glosniki nie zagraja, tak jak cebule MBL. Swiat hiendu z grubsza mozna podzielic na 4 warianty. Sa to: glosniki klasyczne, glosniki wysokiej efektywnosci ( zazwyczaj tubowe ), glosniki dipolowe i wszechkierunkowe, oraz glosniki szerokopasmowe. ( sa jeszcze miksy i rozne dziwadla ale to margines ). W kazdym z tych wariantow sa konstrukcje absolutnie wybitne i tylko nasz gust oraz potrzeby decyduja o tym, co sie nam bardziej podoba. Problem zaczyna sie kiedy, ktos mowi co jemu, osobiscie najbardziej sie podoba, a inni z uporem maniaka beda twierdzic, ze zle slyszy, z to oni maja swietego grala hiendu. Niestety nikt nie zbudowal i nie zbuduje nigdy zestawow, ktore zadowola kazde ucho.

Poza tym, Marian, skad przekonanie, ze glosniki wysokiej efektywnosci nie sa produkowane z naciskiem na minimalizacje znieksztalcen?

Skomentuj

Dzwiek bedzie bardzo dobry tej klasie przetwornikow, ale nimi nie osiagniesz pewnych cech dzwieku jakie daja inne rozwiazania.
                                  Ale tak mona powiedzieć o każdym głośniku, nawet o SS i drogim Acutonie, który zagra na wysokim poziomie, ale nie będzie miał takiej efektywności jak głośniki wysokosprawne.

Niestety nikt nie zbudowal i nie zbuduje nigdy zestawow, ktore zadowola kazde ucho.
                                  No niestety :)

Poza tym, Marian, skad przekonanie, ze glosniki wysokiej efektywnosci nie sa produkowane z naciskiem na minimalizacje znieksztalcen?
                                  Jeśli jest, to przedstaw mi taki.
                                  Jak będzie okazja, to będę starał się go posłuchać gdzieś na jakimś spędzie audiofilów :)

Skomentuj

Ale tak mona powiedzieć o każdym głośniku, nawet o SS i drogim Acutonie, który zagra na wysokim poziomie, ale nie będzie miał takiej efektywności jak głośniki wysokosprawne.
                                    oczywiscie, to wlasnie mialem na mysli.

Jeśli jest, to przedstaw mi taki.
                                    Jak będzie okazja, to będę starał się go posłuchać gdzieś na jakimś spędzie audiofilów
                                    A chocby Destination Audio, dla mnie dziwek tych glosnikow byl niezwykly mimo absurdalnie malego pomieszczenia. Skala dzwieku, jego szybkosc, atak, precyzja, i wlasnie niskie znieksztalcenia zrobily na mnie duze wrazenie. Kazde klasyczne glosniki graly przy nich jak glosniki komputerowe, nie wazne czy siedzialy w nich SS, Seasy, czy Acutony. Po prostu to zupelnie inny dzwiek, albo sie go lubi albo nie. Tak jak z wieloma sprawami w zyciu.

Pozostaje tylko ponownie przywolac Kenrick Sound https://www.youtube.com/user/hosoken007/videos cale szczescie nie jest odosobniony w mojej sympatii do duzych paczek :) wiec chyba nie calkiem ze mna jest cos nie tak

Skomentuj

Altium jest super ale w amatorskich zastosowaniach niestety tylko lewizna, chyba ze kogoś stać wydać jakieś 5 tys euro
                                      Ja tam nie patrzę kto co ma na komputerze Niestety jest drogi, ale na eagle też jest potrzebna licencja i swoje kosztuje.

Skomentuj

Może nie związane z audio ale mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości pozwoli mi tworzyć coś do audio :)

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                          Może nie związane z audio ale mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości pozwoli mi tworzyć coś do audio :)
                                          CNC ?

Kusiło mnie kiedyś zrobienie tego:
                                          http://www.momuscnc.com/

Niestety wymiarowane w calach i materiały dostępne raczej w US ;-)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X