Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
    W jakich innych tak się dzieje?
    Np. STX PJ
    Wiadomo że PJ kosztuje 10x mniej i ma plastikowy front, ale dzieje się dokładnie to samo.
    Przykręcasz front i w tym momencie zaczyna "brzęczeć".
    Ostatnio PJ-tki musiały być przykręcone tylko trzema śrubami, bo jak próbowałem przykręcić czwartą to była kicha.
    Generator częstotliwości pomaga podczas montażu, dokładnie słychać kiedy jest dobrze a kiedy źle.
    Wiadomo, później i tak trzeba zrobić pomiar aby się upewnić czy jest na 100% dobrze złożony.

Skomentuj

Skomentuj

Marian Jazz'uje ;] jak juz masz ten tweeter osobno, to go cofnij do zgrania czasowego :)

Skomentuj

Teraz jest to wszystko podłączone tak aby tylko wydobywał się dźwięk: cewka na basie, cewka i kond na środku i kondy i cewka na wysokim.
          9950 musi się wygrzać przed pomiarami.
          Do zdjęcia go cofnąłem, gdyż w tej konfiguracji faza się zgadza gdy jest na 2cm wysunięty do przodu... lub 8cm do tyłu
          Last edited by marian; 08.06.2014, 15:52.

Skomentuj

Pamietaj tylko, ze zgranie fazowe i czasowe, to dwie rozne rzeczy :) dajac tweeter przed midbas nigdy nie uzyskasz zgrania czasowego.

Skomentuj

W tej konfiguracji po prostu piszę kiedy "lepiej" gra.
              Wszystko wyjdzie podczas pomiarów.

Ale nie wiem jeszcze czy ten projekt będzie w ogóle dokończony, traktuję to bardziej jako zabawę... kierunkowość szerokopasmówki tak mnie denerwuje, że nie wiem czy takich kolumn będę chciał słuchać na co dzień.
              W głowie mam "normalny" projekt 3way, i raczej będę szedł w te stronę.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Nie jestem zwolennikiem kwadraciaków ale przyznam, że wyglądają zarąbiście. Jakieś pomysły na wykończenie/ może czarny połysk i jakieś chromowane rurki/stópki między wysokotonówką a resztą?

Skomentuj

Miał to być projekt ala WLM lyra.
                  Jak będzie, i czy w ogóle będzie wykończony to się jeszcze okaże.

Skomentuj

....bez urazy... ale twoje mogą być lepsze :)

Skomentuj

Nowa zabawka na warsztacie. Obslugi sie musze nauczyc, a przedewszystkim elektroniki ;D. Niby 50Mhz a jednak 100Mhz Jutro sobie wyjscie dzwiekowki sprawdze

Skomentuj

A ja przez weekend takie diy:

Domek dla dzieci:)

Skomentuj

Przez weekend super wynik.

Skomentuj

To by było za optymistycznie. 2 weekendy+ coś tam. Tym bardziej że deski miałem surowe (znaczy nawet nie okorowane)

Skomentuj

Świetny domek! Tylko dach zabezpieczyć jeszcze

Skomentuj

Pokrycie i obróbki już czekają. Jeszcze drzwi, okiennice, półeczki, sztukateria, może jakiś kawałek uchwytów do wspinania, może jakaś sznurkowa drabinka.. Syn zgłaszał zapotrzebowanie na zjeżdżalnię. Więc jeszcze trochę przede mną. Ale najważniejsze czyli barierki już są, więc dzieciaki już się bawią :) Miał być taki ot domek dla dzieci a wyszło jak zwykle :)

Skomentuj

Ja jutro biorę się za burzenie ściany i skręcanie szafy/ a tym czasem po jakimś roku wykończam powoli sufit panelkami. Tym razem będą w kolorze jasno zielonym. Stelaże na panele prawie gotowe, a stelaż na suficie też trzeba dokończyć...

Last edited by ruffpl; 09.06.2014, 19:47.

Skomentuj

ruffpl

Moge ci podsunac tez jakis pomysl na zabudowe sufitu. Ja to zrobilem z plyt styropianowych przyklejonych na klej (+siatka, szpachla itp), mozesz dac np plyte 3-5cm i na to plyte np o 5-10 cm wieksza, powstanie ci kieszen np 5x10cm w ktora mozna wsadzic jakies oswietlenie (np paski ledow). Dodatkowa zaleta to bardzo latwo obrabia sie styropian wiec mozna sobie zrobic dowolne ksztalty.
                                    Latwo, tanio, szybko. Juz kilka razy tak robilem i naprawde nie ma zadnych problemow nawet po kilku latach --> 0 pekniec etc.
                                    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Dobry pomysl. Kiedys skorzystam jak bede mial wiecej sufitow

Skomentuj

Borys, ja kręciłem to z profili+płyta k-g. Szpachlowałeś ten styropian i malowałeś, jeśli technologicznie jest to możliwe to daje sporo możliwości.

Skomentuj

Standartowo, styropian --- siatka do styropianu --- szpachlowanie klejem do styropianu + obsadzanie naroznikow ---- szpachlowanie gipsem ---- malowanie.
                                          Generalnie mozna latwo zrobic cokolwiek tylko sie wymysli i nawet jak cos nie wyjdzie to wystarczy paczke styropianu kupic.
                                          Ponizej 5cm + 5cm

i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...
                                          X