Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez tomasz.janas.3 Zobacz posta
    A można kupić gotowy zestaw głośniki ze zwrotnica?
    Jeśli chcesz coś nowego to bez sensu zupełnie jest pakować inne głośniki w obecną obudowę.
    Najlepiej zrobić od nowa a te jak Marian polecił sprzedać.

W dziale gotowe konstrukcje masz wiele projektów gdzie podane są modele głośników i elementy na zwrotnice.
    Natomiast każdy z tych projektów wymaga odpowiednij obudowy, ustawienia ich na froncie i względem siebie dlatego nie ma sensu wkładania nowych głośników w Twoją obudowę.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    Chodziło mi o to że moim zdaniem nie ma sensu robić 2,5W na 5" głośnikach i mniejszych w tym przedziale cenowym.
    Też mi się tak wydaje, lepiej już byłoby zrobić z tego MTM to chociaż efektywność zyskamy.

Skomentuj

Chodziło mi o to że moim zdaniem nie ma sensu robić 2,5W na 5" głośnikach i mniejszych w tym przedziale cenowym. 2x5" dźwiękowo wypadnie mniej korzystnie niż jeden M-W w tej cenie....
      Dlaczego, po części możemy uzyskać kompensację BS

Skomentuj

projekt będzie na 2 x RS150P-8 6". zdjęcie może trochę mylić ze mowa o mniejszych RS125

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
        Też mi się tak wydaje, lepiej już byłoby zrobić z tego MTM to chociaż efektywność zyskamy.
        - Nie do końca na dwoje babka wróżyła ... MTM aby była dobra podstawa basowa wymaga sporej kompensacji w TMW może jej wcale nie być lub może być minimalna. Więc z tą efektywnością to nie końca prawda a Średnie tony lepiej zagrają z mniejszą cewką niż większa w torze filtracji... ( z wielu powodów )

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
          - Nie do końca na dwoje babka wróżyła ... MTM aby była dobra podstawa basowa wymaga sporej kompensacji w TMW może jej wcale nie być lub może być minimalna. Więc z tą efektywnością to nie końca prawda a Średnie tony lepiej zagrają z mniejszą cewką niż większa w torze filtracji... ( z wielu powodów )
          Skoro masz swoją koncepcję to czekam zatem na projekt

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
            projekt będzie na 2 x RS150P-8 6"
            To jeszcze gorzej :) Osobiście za tą cenę wolał bym chyba wybrać Audaxa 8" albo REX'a (RNY ma niespełna 18g.) tudzież inny 7" za 3/4 tej kwoty.... (nie wspominając już o możliwości 2x17SBA)
            Last edited by ir0nhide; 06.01.2015, 16:16.

Skomentuj

Kolego Branża, załóż proszę nowy wątek o tej konstrukcji w dziale 'W trakcie budowy...'.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomasz.janas.3 Zobacz posta
                Witam Panowie jestem tu nowy więc na wstępie chciałbym się przywitać :-)
                Ostatnio odwiedziłem swojego kuzyna który dał mi kolumny technics sb cs6 chciałbym stare głośniki zdemontować i włożyć coś co lepiej zagra czy macie jakieś propozycje ?
                Poradzę Ci podobnie jak reszta, sprzedaj jak sie nie podobają.
                A swoją drogą kolumny Technisa, z niektórych lat w zestawie z całością ich elektroniki grają nawet dziś wyśmienicie, i trzeba dobre kilka tyś wydać żeby coś zagrało lepiej niż to.
                Nie mowię że każde, ale są takie, do dostania za śmieszną kasę na allegeo.

I prosze nie pisac ze technics nie może grac.... Bo większości ludzi zwyczajnie dupa swędzi że taka popularna marka robiła swego czasu tak wyśmienite sprzęty.

Skomentuj

Kapelii a powiedz mi czy znajdę gdzieś głośniki niskotonowy ? Bo te w nich są spalone

Skomentuj

Zmierz średnicę, jakiś Tonsil może pasować pod te maskownice. Tonsil 20/60?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                      Zmierz średnicę, jakiś Tonsil może pasować pod te maskownice. Tonsil 20/60?
                      podobne trochę do Perfekt 150.

Skomentuj

Tu są dane techniczne :-) z tego co pamiętam 18stki to sa

Skomentuj

Nic to niestety nie mówi. Odkręć maskownice i wyjmij głośnik, pomierz go dokładnie. Do większości głośników masz tds'y z wymiarami więc coś dopasujesz, gorzej z parametrami elektrycznymi i pasowaniem zwrotnicy.

Skomentuj

Jesli wlasciciel wyrazi zgode to moze za ok 2 miesiace udostepnie pelny projekt 2x 18AWX + Visaton W100S + Seas 27TBFCG

Last edited by Bumpalump; 06.01.2015, 22:06.
                            Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Ale cudaki. Mydlo i powidlo :)

Skomentuj

To W100s ma lepszą średnice od 7"AWXa ? W jakim miejscu podział między nimi?

Skomentuj

Z zaloenia maja byc jeszcze lepsze od FX-300 z Seasami, pozbawione kilku ich wad.

Moja filozofia dzwieku to metalowe wysokotonwki i glosniki w OZ, jak dla mnie dzwiek referencyjny

- - - - - aktualizacja - - - - -

To W100s ma lepszą średnice od 7"AWXa ? W jakim miejscu podział między nimi?
                                  Nie zabralem sie jeszcze do projektu zwrotnicy, podzialy planuje robic mozliwie nisko tak nisko jak tylko pozwola glosniki, z uwzglednieniem ze cala kolumna ma wytrzymac sporo mocy bez uszkodzenia wysokotonowki

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                                    glosniki w OZ
                                    W takim razie dlaczego nie nawet 12" ? litraż był by zbliżony a cenowo jeden woofer lepszy jakościowo....

Skomentuj

Bo mialy byc smukle paczki, i glosnik z boku nie wchodzil w gre

Skomentuj

Było trochę czasu to się coś dłubało

Skomentuj

I cos tam panie wydlubal? Pisz pan :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X